Thursday, September 11, 2025

7.3

 18. sept.


Klassikaline Caesari salat


2 kera rooma salatit

Küüslaugukrutoonid:
6-8 viilu ciabatta vms leiba
1 suur küüslauguküüs
praadimiseks õli
2 kanafileed

Salatikaste:
1 toores munakollane või 2 sl head majoneesi
0.5 tl Dijoni sinepit
1 sl sidrunimahla
1 hakitud küüslauguküüs
0.5 tl Worcesteri kastet
2-3 anšoovisefileed
4-5 sl külmpressitud oliiviõli
soola ja musta pipart

Lisaks:
25 g riivitud parmesani


Eemalda rooma salatitelt välimised ja katkised lehed ning pese salatilehed puhtaks. Kuivata hoolega. Rebi salatilehed väiksemateks tükkideks ning aseta suurele vaagnale või salatikaussi.


Valmista küüslaugukrutoonid. Lõika ciabatta vms nisuleib paksudeks viiludeks. Edasi on kaks varianti. Kui ahi sees on, siis rebi saiaviilud tükkideks, nirista peale oliiviõli ning puista hakitud küüslauku peale. Küpseta ahjus krõbedaks, lase jahtuda. Kui ahju (sees) ei ole, siis prae saiaviilud kuumal pannil õlis kuldseks. Hõõru veidi jahtunud leivaviilud poolitatud küüslauguga üle. Lõika või murra väiksemateks tükkideks.

Valmista salatikaste. Selleks haki küüslauk ja anšoovisefilee hästi peeneks (või peenesta uhmris). Lisa toores munarebu või majonees, Dijoni sinep, sidrunimahl ja Worcesteri kaste ning vispelda kaste ühtlaseks. Nirista vähehaaval juurde oliiviõli, kastet vispliga segades. Maitsesta soola ja pipraga.

Kalla kastet salatilehtedele, puista peale riivitud parmesan ning sega salatilehed kastmega läbi. Lisa salatile küüslaugukrutoonid ja serveeri.

Kui soovid valmistada Caesari salatit kanaga, siis arvesta nelja sööja jaoks kaks kanafileed. Kuna kanafileed kipuvad väga tuimad olema, siis valmista neid järgmiselt. Sega kausis 4 dl vett ja 2 sl soola, aseta kanafileed kaussi, kata kinni ning pane 30 minutiks külmkappi. Siis nõruta ja loputa külma jooksva vee all, patsuta köögipaberiga kuivaks. Lõika kanafileed õhemateks viiludeks, maitsesta soola-pipraga ning prae saadud kanaeskalopid pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lõika viiludeks või tükkideks ja lisa salatile.

Allikas: nami-nami


Kohupiima plaadikook purukattega



Põhi & purukate:
250 g tükeldatud võid
350 g nisujahu (6 dl)
85-170 g suhkrut (1-2 dl)

Täidis:
500 g kreemjat kohupiima
2 muna
85 g suhkrut (1 dl)
1 tl vanillisuhkrut
5-6 õuna

Haki külm või, jahu ja suhkur noaga puruseks (seda on väga mugav teha köögikombainis).
Vahusta munad suhkruga, lisa kohupiim ja vanillsuhkur. 
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning puista sellele 2/3 tainapurust. Suru kergelt kokku. Kalla kohupiimasegu ettevaatlikult purupõhjale. Kata õunakuubikute- või viiludega ja puista peale ülejäänud purukate.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni kook on pealt helepruun.
Lase vormis jahtuda, siis kook lõika sobiva suurusega tükkideks.

Allikas: nami-nami


6. nov.

Bataadi-kartulipüree

1 suurem bataat
4 väiksemat kartulit
killuke puljongikuubikut või meelepäraseid ürte
soola
vahukoort (1-2 dl)
50 g võid


Koori kartulid ja bataat. Lõika väiksemateks osadeks ja pane keema. Kartulid lõika väiksemateks kui bataat, sest bataat keeb kiiremini pehmeks. Lisa vette killuke puljongikuubikut ja soola. Kui kartulid ja bataat on pehmeks keenud, siis lisa killuke sulatatud võid ja sorts soojendatud vahukoort ning tambi püreeks.


Bataadis on rikkalikult karoteeni, vitamiine, rauda, kaltsiumit ja nn häid süsivesikuid.


Kodused kotletid

1 viil saia                                  
1 dl vett                
0,5 hakitud sibulat
300 g kodust hakkliha                
1 muna
0,5 tl soola
0,25 tl purustatud musta pipart
0,5 tl punet
maitseaineid omal valikul 
Praadimiseks:
õli

Pane saiaviil umbes viieks minutiks kaussi vee sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis.
Lisa hakkliha, muna, peeneks hakitud sibul ja maitseained ning klopi kotletitaigen ühtlaseks ja sitkeks
Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks, esmalt üks, siis teine pool. Mitu korda keerates tuleb kotletitaignast mahl välja ja need jäävad kuivaks.

TOMATI-KURGISALAT

100 g tomatit
100 g värsket kurki
värsket tilli

Hapukoorekaste:
1 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart
Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.


Karamellikissell

2 dl suhkrut
0.5-1 dl keeva vett
1 l piima
5 sl (triiki!) kartulitärklist ja 0.5 dl külma vett
Serveerimiseks:
meelepärast moosi


Pruunista suhkur kuival pannil helepruuniks, lisa ettevaatlikult keev vesi ja kuumuta, kuni karamell lahustub. 
Lisa kuum piim, sega ühtlaseks. Lisa külma veega segatud tärklis, kisselli hoolega segades. Kuumuta keemiseni, siis tõsta kohe tulelt.
Lase enne serveerimist jahtuda. Sega kisselli aeg-ajalt, et vältida nn naha teket.
Serveeri meelepärase moosiga.

Allikas: nami-nami


No comments:

Post a Comment