Sunday, September 14, 2025

7.4

 7. nov.


Tempura sushirullid


Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.  Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai.


Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75 dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
3- 4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g toorjuustu

Tempura segu:
0,5 tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5 tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).

Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Gretel



Lihtne magushapu kana

1-2 sl õli
500 g kanafileed
2 punast paprikat
1 sibul
400 g tomatipüreed või purustatud tomateid
3 sl palsami-, veini- või linnaseäädikat
4 sl tumedat muscavado pruuni suhkrut
2 purustatud küüslauguküünt
227 g purk tükeldatud konservitud ananassi
peotäis india pähkleid soovi korral


Serveerimiseks:

200 g riisi

Keeda riis:

Vala riis sõelale ja loputa jooksva vee all korralikult. Riis on puhas kui vesi on muutunud läbipaistvaks ja nii ei muutu riis kleepuvaks. Vee puhul kehtib reegel 1 osa riisi, 1,5 osa vett. Pane riis koos veega potti, lisa sool ning kuumuta keemiseni, sega, lase keema, kata potikaanega ja keera pliit kõige madalamale kuumusele. Ära sega, lase haududa. Riis on valmis, kui kogu vedelik on imendunud.

Lõika kana, paprikad ja sibul kas ribadeks või väikesteks (ca 1,5 cm) tükkideks.
Kuumuta suur (vokk)pann tuliseks, siis lisa õli ja kuumuta veel veidi. Lisa kanatükid ja prae segades 2-3 minutit. 
Lisa sibul ja paprika ja prae veel mõned minutid, sega pidevalt. Lisa pannile tomatipüree, äädikas, suhkur ja küüslauk. Lase kastmel podiseda 8-10 minutit, kuni kaste pakseneb.
Sega juurde nõrutatud ananassikonserv ja kuumuta läbi. 
Lisa kuival pannil röstitud pähklid ja serveeri. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Karola


Teevi cinnabon 

500 g pärmi-lehttaigent

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g pruuni suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli
120 g 35% rõõska koort ehk vahukoort (kerkinud rullide ülevalamiseks)

Glasuur:
35 g munavalget (1 suur muna, keskmise suurusega munavalge kaalub u 30 g)
60 g peensuhkrut
noaotsatäis soola
65 g toasooja võid
0,25 tl vanilli
100 g toorjuustu
1 sl sidrunimahla


Sulata taigen.
Täidise valmistamiseks vahusta või, lisa suhkur ja kaneel ning vahusta veel veidi, kuni saad ühtlase segu. Jäta toatemperatuurile ootele.
Rulli tainas jahusel laual 30 x 38 cm ristkülikuks. Määri täidis spaatli abil tainale. Alustades laiemast küljest, rulli tainas tihedalt kokku. Lõika 12 tükiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud 23 x 33 cm kandilisse ahjuvormi. Kata pann rätikuga ja lase veidi kerkida.
Kuumuta ahi 200 kraadini (pealt ja alt kuumus).
Soojenda vahukoor – piisab, kuni see on käesoe! Kui rullid on kerkinud, vala see ettevaatlikult üle rullide (see vajub enamasti vormi põhja, kuid küpsemisel imbub rullidesse). See tagab rullide nätskuse.
Küpseta 200 C juures 17−19 minutit kuldpruuniks ja keskmine osa tundub küpse. Küpseta pigem vähem kui rohkem.
Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalged poole koguse suhkru ja soolaga, kuni teravate tippude tekkimiseni. Seejärel vähenda mikseripöördeid poolele võimsusele ja hakka 1 sl kaupa lisama toasooja võid. Pärast iga lisamist vahusta niikaua, kuni või on munamassis korralikult lahustunud. Kui kogu või on lisatud, hakkab kreem moodustuma ja saavutab ettenähtud paksuse (PS. ära ehmu, kui kreem muutub enne õige tekstuuri saavutamist nagu vedelaks munapudruks, jätka vahustamist).
Toorjuust hõõru teise poole suhkru, vanilli ja sidrunimahlaga ühtlaseks ning lisa seejärel valmis võikreemile. Mikserda korralikult ühtlaseks. Kata soojad (siis osa kreemi sulab ka rulli sisse) saiad kreemiga ja naudi!

Nipid ja soovitused:
Kui kreemi on poole rohkem, siis saab seda ohtralt peale määrida ka juba jahtunud saiakestele, aga hea on ka poole kogusega.
Vahukoore soojendamine aitab saiakestel edasi kerkida. Koor valgub saiade sisse ja ümber, tekitades ja hoides nätsket tekstuuri kui nende sisse imbub.

Allikas: nami-nami
Peakokk ja fotod: Vanessa



19. sept.

Mozzarella suupisted kirsstomatite ja basiilikuga

250 g kirsstomateid
250 g mozzarellat
punt värsket basiilikut
0,5 dl oliiviõli
soola
hambatikke

Esmalt valmista maitseõli. Selleks sega oliiviõli natukese soolaga, lisa ka 5-6 hakitud basiilikulehte. Tükelda mozzarella suupärasteks kuubikuteks (kui kasutad pallikesi, siis neid pole hakkida vaja), aseta kaussi ja vala peale maitseõli. Sega kergelt läbi ja jäta 20 minutiks maitsestuma. Senikaua pese kirsstomatid puhtaks, kuivata ja lõika pooleks. 

Aja iga tiku otsa pool kirsstomatit, üks basiilikuleht ja üks mozzarella tükk. Ja ongi valmis!




Juustupulgad

kõva juust - 300 g
muna - 1 tk
jahu - 30 g
taimeõli - 70 ml

Riivi juust peenele riivile, lisa jahu ja muna. Sega.
Vormi juustupulgad.
Prae neid taimeõlis kuldpruuniks.




Makaronid kana-koorekastmes

300 g makarone (penne, fusilli)
400 g kanafileed või kintsuliha
2 sl õli
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
100 g riivitud Parmesani või muud kõvemat juustu
peotäis hakitud värsket basiilikut või peterselli


Lõika kana rinnafilee või kintsuliha väikesteks tükkideks või peenikesteks ribadeks. Haki küüslauk. Riivi vajadusel juust. Haki basiilik või rebi basiilikulehed väiksemateks tükkideks. 
Kuumuta suures potis vesi keemiseni, et saaks sinna hiljem makaronid lisada.
Kuumuta suurel paksupõhjalisel praepannil õli keskmisel kuumusel. Lisa jaokaupa kanatükid (kõike korraga lisades jahtub pann liialt maha) ning prae segades, kuni kanatükid on kenasti jumekad.
Maitsesta soola-pipraga, siis lisa pannile küüslauk ja prae veel minut aega.
Nüüd kalla pannile rõõsk koor, sega läbi, alanda kuumust ja jäta kaste podisema. (Kui kasutad kuivatatud basiilikut, siis lisa see ka nüüd).
Keeda makaronid samal ajal al dente. Kui makaronid on valmis, siis kurna ja lisa kohe kana-koorekastme hulka, lisa ka juust ja basiilik. Sega õrnalt läbi, lase veel mõned minutid haududa ja serveeri. 
Serveerimisel puista peale veel värsket peterselli ja riivitud juustu, soovi korral jahvata veskist veidi musta pipart ka juurde.
Allikas: Nami-nami



Mandlikorvikesed jogurtikreemiga


Taigen
160 g jahu
60 g mandlijahu
50 g suhkrut
110 g külma võid
Tibake soola
Täidiseks
150 ml vahukoort 
380 g kreeka jogurtit
1 spl vahtrasiirupit
24 värsket vaarikat

Korvikeste jaoks
Sega omavahel jahud, suhkur ja näpuotsatäis soola.
Kui sul on lõiketeradega köögikombain, siis kasuta seda, et väikesteks kuubikutes lõigatud või kiiresti jahuga ühtlaseks töödelda.
Kui sul ei ole köögikombaini, siis haki või noaga kiiresti jahuga ühtlaseks.
Kui taigen jääb mõnusalt kokku, siis suru see ühtlaseks palliks. Kui mitte, siis lisa 1 tl jääkülma vett ning töötle kiiresti ühtlaseks.
Jaga taigen 12 võrdseks osaks ning suru õhukese kihina muffinivormi põhja ning äärtele nii, et taigen ulatub umbes 1 mm üle iga augu ääre.
Tõsta vorm vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
Küpsetamiseks eelkuumuta ahi 180 kraadini. Kasuta taigna paigal hoidmiseks küpsetuskive või kuivatatud ube ning küpseta 15 minutit. Seejärel eemalda kivid ning küpseta veel 10 minutit kuni taigen on krõbe ja kuldne.
Lase korvikestel vormis umbes 10 minutit jahtuda, seejärel tõsta need vormist välja 
Vahusta koor, sega see õrnalt jogurti ning vahtrasiirupiga läbi.
Täida korvikesed jogurtikreemiga.
Kaunista värskete vaarikatega. 

Allikas: kahvliga

No comments:

Post a Comment