Thursday, October 21, 2021

5 b

4. mai

Tomati-mozzarella-salat



1 kg erinevad tomatid (ka eri värvi)
1 tk Punane sibul
1 tk Küüslauguküüs
20 tk Basiilikuleht
2 spl Valge veini äädikas
5 spl 
oliiviõlisool
Must pipar
ROHELINE SALAT
Erinevad lehtsalatilehed (punane lollo rosso, roheline lehtsalat, rukola)
1 spl Valge veini äädikas
3 spl Külmpressoliiviõli
2 pk Mozzarellakirsid (a125 g)


1. Rösti viilutatud oliive ahjus 100 kraadi juures 1 tund. Lõika tomatid sektoriteks, kirsstomatid poolita, tõsta suurde kaussi. Maitsesta soola-pipraga. Koori ja viiluta õhukeselt sibul, sega hakitud küüslaugu, basiiliku, õli ning veiniäädikaga. Sega kõik tomatitega kokku ja lase 10 minutit seista.
2. Rebi rohelised ja punased salatilehed väiksemaks, sega kausis. Maitsesta soola-pipraga ja sega vahetult enne serveerimist õli ja äädikaga. Jaga maitsestatud lehtsalat taldrikutele. Tõsta suure lusikaga tomatisalat lehtedele. Poolita mozzarellapallid ja jaga taldrikutele. Puista neile oliivirattad ja nirista üle oliiviõliga. Jahvata peale musta pipart ja naudi. Kaunistuseks veel mõned värsked basiilikulehed.

Allikas: toidutare
Peakokk: Abigail


Burger


7 suurt burgerikuklit
400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
1 dl hapukoort
2 sl head ketšupit

Serveerimiseks:
8 väikest täisterakuklit
8 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile, lehtsalatit
sibul

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.


Allikas: rakverelk
Peakokk: Noora


ÕUNAPOMMID


400 g lehttainast (nt Härmavili)
Täidis:
maitse järgi tavalist või pruuni suhkrut
6-8 väiksemat kuni keskmist õuna
kaneeli
soovi korral hakitud mandleid või sarapuupähkleid

Lõika lehttainast  ruudud. Tõsta igale tainaruudule õun (pool või ka veerand), täida vastavalt soovile. Tõsta tainanurgad keskele ja suru tugevasti kokku, soovi korral kinnita kokteiltikuga. Määri pealt munaga ja küpseta. 

Valmista ette õunad. Lõika õuntelt "jalg" ära (et nad paremini püsti püsiksid), uurista välja südamik.
Tõsta õunad tainale ning lõika tainas vastavalt õunte suurusele ruutudeks. (Tainast annab kenasti uuesti rullida, nii et kõik õunad ei pea korraga tainaplaadile mahtuma).
Vormi tainas ümber õunte kinni. Võib kasutada vastavalt soovile kolme varianti:
tõsta tainanurgad õuna peale keskele kokku ja kinnita nelgiteraga.
tõsta tainanurgad õuna peale keskele kokku ja näpista kõik "õmblused" kinni.
tõsta tainanurgad õuna peale keskele kokku, siis keera õun ringi ja patsuta kenaks ümmarguseks palliks; õmbluse jätan alla.

Pintselda õunapommid pealt lahtiklopitud munaga ning soovi korral puista peale (pärl)suhkrut.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni õunad on pehmeks küpsenud (kontrolli tikuga) ning õunapommid pealt kaunilt kuldsed.

Nipid ja soovitused:
Suhkru kogus sõltub ka õunte magususest. Valge Klaari puhul võib suhkruga koonerdada. Õunapommidele võib enne küpsetamist raputada veidi demerara pruuni suhkrut, mis on mõnusalt karamellise maitsega.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Andra



 14.veebr.

KRÕBEDAD JUUSTUPALLID


200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
100 g riivsaia
frittimiseks õli

Serveerimiseks:
 100 g 20% hapukoort 

Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoorega.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Annamai


Pepperoni pitsa

pitsajahu
1 tomat
200 g  pepperoni vorsti 
5 sl tomatikastet
1 tl pitsamaitseainet
200 g juustu
väike purk konservananassi

Valmista pitsajahust taigen vastavalt pakil olevale õpetusele.
Määri eelküpsetatud pitsapõhjale ketšupit või tomatikastet.
Lisa sinna ka salaamivorst ning raputa peale pitsamaitseainet.
Viiluta tomat ja jaota pitsale, soovi korral lisa ka ananassitükke.
Riivi juust ja puista kõige peale. 

Peakokk: Meribel


PANNA COTTA VAARIKATEGA



3 lehte želatiini
4 dl 10% rõõska koort
2 dl 35% rõõska koort
1 vanillikaun
50 g suhkrut

Vaarikakaste:

300 g värskeid vaarikaid
35 g suhkrut


Serveerimiseks:
värsket münti


Pane želatiinilehed külma veega likku.
Pane rõõsk koor, pikuti poolitatud vanillikaun ja 50 g suhkrut paksupõhjalisse potti. Kuumuta segades keemiseni, siis keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades 5 minutit.
Tõsta pott tulelt ning lisa kuivakspressitud leotatud želatiinilehed ning sega, kuni želatiin on lahustunud. Kurna segu läbi peene sõela kannu ning vala  väikeste magustoiduvormide sisse.
Pane vähemalt 4 tunniks külmkappi tarretuma.
Püreesta pooled vaarikatest ülejäänud suhkru ning 3 sl veega. Kurna soovi korral läbi sõela.
Serveerimisel kalla ettevaatlikult peale vaarikapüree ning kaunista tervete vaarikate ja nt mündioksaga.



Allikas: nami-nami
Peakokk: Kirke


3. nov.

KÜÜSLAUGULEIVAD


viilutatud tumedat leiba (10 viilu)
küüslauku
õli
soola
Koori küüslauguküüned ja haki peeneks või suru läbi küüslaugupressi. Pane kaussi, lisa õli ja sool. 
Lõika leivaviilud kangideks, sega kausis õli-küüslauguseguga. 
Laota ahjuplaadile ning küpseta 225-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni leivad on mõnusalt krõbedad. Sega küpsetamise ajal paar korda - siis küpsevad leivad ühtlaselt.

Allikas: nami-nami

Küüslaugu-hapukoore dipikaste 


3 tk küüslauguküünt
300 g hapukoort
1 tl küüslaugusool ( Santa Maria )
1 spl värsket tilli
soola
Valmistamine
1) Pressi küüslauguküüned. 2) Lisa Hapukoor ja sega. 3) Nüüd lisa küüslaugusool ja maitse järgi tavaline lauasool. 4) Haki värske till ja lisa kastmele. 5) Serveerida peale 10 min. külmkapis hoidmist.

Allikas: toidutare


Mohito

600 ml gaseeritud vett
200 ml õunamahla
10 sl pruuni suhkrut
1 laim
2 peotäit piparmündilehti
palju jääd

Sega suures kannus kokku gaseeritud vesi, õunamahl ja suhkur. 
Lõika laim sektoriteks ja lisa joogile. Rebi piparmündilehed väiksemaks ja pane ka need kannu.
Lase joogil tõmmata, et laimi ja piparmündi maitse muutuksid tugevmaks.
Serveeri enda valitud klaasides koos jää ja kokteilikõrrega. Soovi korral võid panna klaasi põhja pruuni suhkrut.


Peakokk: Katreen

Pasta  pestoga

4 sl pestot
300 g meelepärast pastat  (fusilli)
100 g riivjuustu

Pane pasta rohkesse soolasesse vette keema.
Nõruta hoolega, siis pane uuesti potti koos pesto ning poole riivjuustuga Sega läbi, siis jaota taldrikutele ning puista peale ülejäänud juust.
Serveeri kohe.

Salat

kurk
tomat
pakk spinatit
Sool
Pipar
Õli

Salatiks koori kurk ja tükelda kurk ja tomat, lisa veidi õli ning maitsesta soola ja pipraga.
Spinatit kuumuta veid pannil, maitsesta.

Peakokk: Mirtel



Šokolaadi tassikoogid (muffinid)


125 grammi toasooja võid
1,5 dl suhkurt
2 muna
2 supilusikatäit piima
2 dl jahu läbi sõelutult 1 teelusikatäie küpsetuspulbriga
3 triiki supilusikatäit mõrudat kakaod (ilma suhkruta)

Ganache kreemi tegemiseks läheb vaja:
280 ml vahukoort
1 supilusikatäis heledat suhkrusiirupit
200 grammi hakitud šokolaadi
Kaunistuseks kookoshelbeid

Kookide valmistamine:

Vahusta toasoe (!) või + suhkur puulusikaga hõõrudes. Munad vahusta eraldi miksriga. Lisa vahustatud munad võihulka ja sega. Sinna  lisa kuivained tasapisi juurde (jahu sega eelnevalt küsetuspulbriga ja puista läbi sõela taignasse).
Ahi 190 kraadi peale, koogid vormidesse ja 12-15 minutit ahjus küpsetada. 
Jäta koogikesed jahtuma, sest katte lisamise ajaks peavad nad olema täielikult maha jahtunud.

Ganache (šokolaadi võõp) tegemiseks:
Tükelda šokolaad.
Kuumuta vahukoor pliidil keemiseni, eemalda pliidilt. Lisa tükeldatud šokolaad ning suhkrusiirup ja sega kuni mass on ühtlane ja šokolaad sulanud.
See segu peab samuti täielikult maha jahtuma. Kui see on jahtunud, mikserda segu läbi, see lisab kohevust! Peale mikserdamist lase segul taheneda, hea oleks ca pooleks tunniks külmikusse tõsta. Oota seni, kuni segu on võtnud mõnusalt kreemika tekstuuri.
Vala kreem tordipritsi, vali otsik. Ja kaunista :)

Allikas: teeise

Peakokk: Katharina


No comments:

Post a Comment