Thursday, November 10, 2022

6.a grupp

3. tund - 28. nov.

Kananagitsad



3-4 kanafileed
1 tassitäis riivsaia

1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid

1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.

2. Lõika kanafilee käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega
kausis kokku riivsai, riivitud juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.

3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.

Allikas: delfi


Pasta Bolognese


400 g Spagetid
2 tl õli
100 g suitsupeekon
1 tk Sibul
2 küünt Küüslauk
400 g veisehakkliha
500 g tomatipüree
1 tl Pune (kuivatatud)
Sool
Must pipar
1 tl suhkur
1 kuni 2 dl Lihapuljong
PEALE
50 g (riivitud) Parmesani

Kuumuta kastrulis õli. Lisa hakitud peekon, sibul ja küüslauk ning kuumuta mõni minut. Lisa hakkliha ja jätka praadimist 5 minutit. Viimaks lisa tomatipüree, puljong ja pune. Hauta vaiksel tulel kaane all 50 minutit, aeg-ajalt segades. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga.
Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ning sega kastmesse.
Serveeri mahlase kastmega ülevalatud pastat koos riivitud Parmesani juustuga.

Allikas: toidutare

ZANNA MEETORT


5 muna
 250 g suhkrut
 2 tl soodat
 3 sl võid
 4 sl mett
 200 g nisujahu
Kreem
 150 g võid
 400 g suhkruga kondenspiima

Sega suhkur ja sooda. Löö munad paksu põhjaga potti, vala juurde sooda-suhkru segu, klopi korralikult. Lisa või ja mesi ning kuumuta vaiksel tulel pidevalt segades umbes viis minutit, kuni segu muutub kergelt pruunikaks ja peale tekib valge vaht. Võta pott tulelt ja sõelu segu hulka jahu, kuni tekib hapukooretaoline mass. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud u 20x25 cm suurusesse ahjuvormi.
Eelkuumuta ahi 150 kraadini. Pane vorm ahju ja küpseta, kuni kook on muutunud pruuniks ja lõpetab „hingamise“. Jahuta.
Kreemi jaoks hõõru või vahule ja sega kokku kondenspiimaga. Koogi servad muutuvad küpsedes krõbedaks, lõika need ära. Poolita põhi, pane vahele pool kreemist ja aseta teine koogipool kreemikihi peale. Kata pealt ülejäänud kreemiga. Ära lõigatud servad hõõru puruks ja kaunista puruga kook.

Allikas: mesi on hea

2. tund - 16.nov.

Soe kanasalat




400 g kanafileed
u 150 g õhukesi veisesingiviile
praadimiseks õli
soola, pipart
1 jääsalatipea
300 g kirsstomateid
salatikastet (näiteks Caesari salatikaste)
7 viilu saia 
150 g parmesani juust

Tükelda kanafilee. Poolita tomatid, ribasta singiviilud. Vala kuumale pannile sorts õli. Kõigepealt küpseta kanatükid läbi, siis lisa tomatid ja kuumuta neid pisut - aga mitte liiga pehmeks! Raputa kanale natuke soola ja pipart. Lisa pannile ka singiribad ja kuumuta neid kergelt. Kui saad selle valmis, siis pane pannile kaas peale, et toit ei jahtuks.
Tükelda sai kuubikuteks. Riivi juust. Küpseta ahjus krõbedaks, lase jahtuda või prae saiaviilud kuumal pannil õlis kuldseks. Pese jääsalat, rebi tükkideks ja aseta taldrikutele. Sinna lisa pannilt juurde ka lihakraami. Nirista peale kastet. Kõige peale pane riivitud juust ja röstitud saiakuubikud.

Peakokk: Kristjan

Koorene pasta carbonara


300g penne pastat
2 munakollast
Oliiviõli
100g peekonit, hakitud
1 küüslauguküüs
1 keskmine sibul
Pitsakate/sink, vastavalt maitsele
Kohvikoor või rõõsk koor
Tšillipulber
Sool-pipar
Garneeringuks värske basiilik, sidrunikoor

Keeda pasta kergelt soolatud vees kuni see on ‘al dente’ (mitte liiga pehme, et ‘hakkaks hambale’). Pärast keetmist kalla ära suurem osa keeduveest, kuid mitte päris kõik.
Prae õlis hakitud sibul, kuni klaasjas. Lisa hakitud peekon, küüslauk, sink/pitsakate, prae paar minutit.
Lisa praetud komponentidele koor ning lase kastmel mõned minutid podiseda.
Lisa kastmele soovitud maitseained (tšilli, must pipar, sool), sega, ning lülita pliidi küte välja.
Vispelda kastmesse paar munakollast, kuniks kaste on veel kuum. Sega, kuni kaste pakseneb.
Sega kokku pasta ja kaste ning lase enne serveerimist paar minutit seista, et maitsed korralikult seguneksid. Lisa garneeringud.


Peakokk: Rasmus

Kohupiimapontšikud


450 g teralist kohupiima
3 suuremat muna
suhkrut maitse järgi (mina panin 3 kuhjaga spl, kes armastab magusamat, paneb rohkem)
9-10 kuhjaga supilusikatäit jahu
2 tl küpsetuspulbrit
soovi korral sidrunimahla või riivitud sidrunikoort
näpuotsaga soola
Neutraalse maitsega õli friteerimiseks

Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks. Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga. Lisa munavahule juurde kohupiim, sega ning lisa siis jahu. Tainas peab olema piisavalt paks (selline, et ei vaju kausis laiali). Vajadusel lisa jahu.

Kuumuta kastrulis õli. Õli peab olema nii kuum, et sinna sisse asetatud tainas hakkab kohe mullitades küpsema. Liiga kuum ei tohiks õli ka olla, siis on oht, et pontšikud jäävad seest tooreks. Mina hoidsin õli pliidil 9/7 jaotusel ja siis küpses pontšik täpselt paraja aja – ei vettinud õlist läbi ja ei kõrvetanud liiga kiirelt väljast ära. Vormi kahe teelusika abil võimalikult ühtlased ja tilkadeta pallid ning küpseta kuuma õli sees mõlemalt poolt.
Valmis pontšikud tõsta vahukulbiga õlist välja, aseta majapidamispaberile nõrguma.
Serveerimisel puista peale ohtralt tuhksuhkrut.

Allikas: Tuuli retseptid

Peakokk: Siim


1. tund - 9. nov.

LIHTNE MAKARONISALAT




300-400 g lühikesi makarone (nt sarvekesi)
360 g Rakvere Lihakas suitsuvorsti või suitsusinki
2 pikka kurki

Salatikaste:
250 g hapukoort
250 g majoneesi
1 tl sinepit
soola ja musta pipart

Keeda makaronid soolases vees pehmeks, nõruta ja jahuta korralikult. Haki kurk ja vorst/sink. Pane suurde kaussi.
Sega kastmeained omavahel, lisa tükeldatud salatikomponentidele. Lase enne serveerimist umbes pool tundi maitsestuda.

Allikas: nami-nami


Pitsarullid


Lihtsalt valmivad pitsa-maitselised saiakesed, milledele lisab maitset vürtsikas tomatikaste.
5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl piima
100 g võid
1 tl soola
Vahele:
1 dl Mõnusalt vürtsikat pannikastet (Felix)
2 sl kuivatatud punet
100 g sinki
200 g riivitud juustu
1 punane paprika

Sega kuivained omavahel. Vahusta kergelt toasoe või ja sega kuivainete ja piimaga ühtlaseks.
Rulli jahusel pinnal 30×40 cm suuruseks. Määri peale pannikaste ja tõsta peale ribadeks lõigatud sink. Puista peale ka juust ja pune. Keera rulli ja lõika terava noaga 1 cm suurusteks viiludeks.
Tõsta rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit, kuni need on kaunilt küpsed.
Sellest kogusest tuleb umbes üks plaaditäis pitsarulle.

Allikas: perenaine


ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)


200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi 
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.
NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami


No comments:

Post a Comment