Tuesday, January 14, 2025

7.d grupp

1. tund - 20. jaan.

Mozzarella-juustupulgad - 7,8 punkti


Pulkadeks lõigatud mozzarellat 600 g 
Riivsai 4 dl
4 muna
4 spl vett
Küüslaugupulbrit
Jahvatatud musta pipart
Jahu
Küpsetamiseks taimeõli

Lõika mozzarella paksemateks pulkadeks.
Sega riivsaia sisse küüslaugupulber ja pipar. Munad sega läbi vähese veega. Kata juust jahuseguga ning seejärel munaga. Pärast seda rulli juustu riivsaias, uuesti munas ja korra veel riivsaias. Nii saab juustupulk mõnusa paksu kooriku, mis küpsedes läheb eriti krõbedaks.
Paneeringuga juustupulgad tõsta külmikusse tahenema vähemalt kuueks tunniks. 
Küpseta juustupulgad tulikuumas taimeõlis kuldpruuniks (umbes 1-2 minutit). Ära pane potti korraga liiga palju juustupulki, sest nii võivad need üksteise külge kleepuda.
PS! Et juust välja ei voolaks, ära lase õlil liiga kuumaks minna ja hoia potis korraga umbes 1,5-2 cm õli.


Allikas: postimees
Peakokk: Margo



Vürtsikad nuudlid tšilli, küüslaugu ja kanaga - 7,8 punkti

Seesamiõli 45 g
Ketšup 75  g
Sojakaste 120 g
Sibul 3 tk
Türgi oad 300 g
Küüslauk 3 küünt
Oliiviõli
Tšilli, värske 1,5 tk
Šampinjonid 360 g
Kanafilee 600 g
Tsillikaste 90 g
Riisinuudlid 400 g

Valmista riisinuudlid. Selleks keeda nuudleid keevas vees 3 minutit, kuni nad on al dente ehk poolkõvad. Tükelda sibul, šampinjonid, kana, küüslauk ja tšilli (vürtsikas!).
Kuumuta pann kõrgele kuumusele, lisa õli ja prae sibul kergelt läbi, lisa šampinjonid, tšilli (vürtsikas!) ning pool küüslaugust.
Aseta pannile tükeldatud kana ja Türgi oad ning prae, kuni kana on küps. Sega eraldi anumas kokku ketšup, tšillikaste, sojakaste ja seesamiõli.
Lisa pannile keedetud nuudlid ja teine pool küüslaugust. Jätka küpsetamist kõrgel kuumusel, kuni kogu vedelik on aurustunud. Kalla peale kokku segatud kaste, oluline on kastet doseerida vastavalt maitsele. Teravust saab kastet alati juurde lisades!
Serveerimisel võid järele jäänud kastme soovi korral toidule peale kallata.

Allikas: clean kitchen
Peakokk: Markus



Valge šokolaadi sidrunitrühvlid - 9,5 punkti


240 g valget šokolaadi
180 g võid
1,5 keskmise suurusega sidruni mahl
90 g vahukoort
45 g tuhksuhkrut

Sulata või madalal temperatuuril ja lisa sidrunimahl.
Lisa vahukoor pidevalt segades.
Lisa peeneks tükeldatud valge šokolaad ja sega pidevalt kuni segu on ühtlane ja siidjas.
Tõsta segu jahtuma ja pane külmikusse umbes 30 minutiks või kuni segu on täielikult tahenenud.
Kui segu on piisavalt tahke, pane tuhksuhkur supitaldrikule ja tee tahenenud segust ühesuurused pallid ning veereta tuhksuhkrus.
Pane trühvlid veel 30 minutiks külmikusse ja serveeri.



Jäätisekokteil

2 l jäätist
2 l ploomimahla

Peakokk: Raiko









2. tund - 27. jaan.


Dim sum ehk hiina pelmeenid - 9,5 punkti

Taigna koostisained
300 g jahu + veidike lahtirullimiseks
40 g suhkrut
7 g kuivpärmi
1 tl küpsetuspulbrit
160 ml käesooja vett (umbes 37-38 kraadi)
1 spl toiduõli
1/2 tl soola

Täidise koostisained
300 g hakkliha
Soola
Pipart
1 väiksem hakitud sibul
1 hakitud küüslaugu küüs
1 spl Hoisini kastet
1 spl sidruni või laimi mahla
1 tl mett
1 spl soja
Tšillit

Sega taigna tegemiseks kuivained kokku ja lisa soe vesi ning õli.
Sõtku taigent kuni taigen muutub niiskeks ja jäta sooja kohta kerkima umbes 30 minutiks.
Seejärel suru taigen alla ja lase veel umbes 30 minutit kerkida.
Vooli taignast pikk (umbes 5 cm läbimõõduga) piklik toru ja lõika noaga võrdseteks osadeks.
Vooli ümmargusteks pallideks ning rulli pallid lahti.
Tõsta pannile täidise tegemiseks hakkliha ja lisa teised komponendid ning prae läbi.
Lase täidisel jahtuda.
Aseta täidis kukli keskele ja kinnita korralikult.
Auruta kukleid 15 minutit.

Peakokk: Gregor


Viini šnitsel - pearoog 8,9 punkti

Õhukesed paneeritud vasikalihalõigud, mida süüakse sidruni ja petersellikartulitega. Wiener Schnitzel on tuntuim Austria rahvusroog. Viini šnitsleid võib serveerida nii kuumalt kui ka külmalt.
Kuigi klassikaline Viini šnitsel valmib vasikalihast, siis Viini moodi võib šnitsleid valmistada ka sea sise- või välisfileest, ent sel juhul on see Schnitzel Wiener Art ja mitte Wiener Schnitzel. 

400-500 g vasikafileed või seafileed
nisujahu
soola ja musta pipart
2 muna
riivsaia

Praadimiseks:
(selitatud) võid või õli

Serveerimiseks:
viilutatud sidrunit
hakitud peterselli

Lõika vasikaliha umbes 1 cm tükkideks, siis tambi kahe paksu toidukiletüki vahel lihahaamriga õhemaks, umbes 3-5 mm paksuseks.
Võta kolm supitaldrikut. Sega ühes jahu soola ja peenelt jahvatatud pipraga, teises klopi lahti 2 muna, kolmandasse pane riivsai.
Kasta õhukesed lihalõigud esmalt hoolikalt jahusse (liigne jahu raputa taldrikusse tagasi), siis lahtiklopitud munasse ja viimaks riivsaia sisse.
Kuumuta paksupõhjalisel pannil keskmisel kuumusel umbes 5 mm paksuselt õli või selitatud või. Prae 3-4 paneeritud lihalõiku korraga, pruunistades neid mõlemalt poolt (u 2-3 minutit ühe külje kohta). Lase liigsel rasval köögipaberil nõrguda.

Serveerimisel aseta vaagnale sidrunilõike ning puista üle hakitud peterselliga.

Allikas: nami-nami


Koorene kartulipüree

1,5 kg kartuleid (koorimata kogus)
soola, pipart
2 dl kohvikoort
100 g võid
2 sl hakitud tüümiani
2 sl hakitud tilli
2-4 sl riivitud parmesani

Koori kartulid ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta ning seejärel kuumuta kartulid potis veelkord läbi, et eralduks üleliigne vedelik.

Kuumuta teises potis koort koos või ja ürtidega seni, kuni või on sulanud. Seejärel lisa kooresegu kartulitele ning tambi pudrunuiaga ühtlaseks püreeks. Vajadusel lisa täiendavalt koort või võid, kui püree liialt kuiv tundub. Vahepeal lisa sekka parmesan. Maitsesta ning serveeri lisandina!

Allikas: linnuliha


Salat

4 tomatit
2 kurki

Tükelda tomatid ja kurgid.
Maitsesta soola ja pipraga. 

Peakokk: Johann Viktor


Teevi cinnabon - 9,6 punkti

Tainas:
250 g piima
6 g kuivpärmi
450 g nisujahu
100 g suhkrut
1 tl soola
100 g toasooja võid

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g pruuni suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli
120 g 35% rõõska koort ehk vahukoort (kerkinud rullide ülevalamiseks)

Glasuur:
35 g munavalget
60 g peensuhkrut
noaotsatäis soola
65 g toasooja võid
0,25 tl vanilli
100 g toorjuustu
1 sl sidrunimahla

Peale:
kergelt hakitud pekaanipähkleid soovi korral


Taina valmistamiseks kuumuta piim kuni 45 C (veidi soojem kui käesoe). Sega pärm kuivainetega ja vala juurde piim, sega läbi. Viimasena lisa või ja sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb (selle taina puhul seda pikalt pole vaja teha). Tõsta tainas kaussi, puista peale veidi jahu, kata kauss kilega ja aseta peale puhas köögirätik. Kergita 30−60 minutit (nt ahjus 50 C juures).
Täidise valmistamiseks vahusta või, lisa suhkur ja kaneel ning vahusta veel veidi, kuni saad ühtlase segu. Jäta toatemperatuurile ootele.
Rulli tainas jahusel laual 30 x 38 cm ristkülikuks. Määri täidis spaatli abil tainale. Alustades laiemast küljest, rulli tainas tihedalt kokku. Lõika 12 tükiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud 23 x 33 cm kandilisse ahjuvormi. Kata pann rätikuga ja lase veel 20 minutit kerkida (või kuni saiad on saavutanud umbes kahekordse mahu). Ära seda etappi vahele jäta!
Kuumuta ahi 200 kraadini (pealt ja alt kuumus).
Soojenda vahukoor – piisab, kuni see on käesoe! Kui rullid on kerkinud, vala see ettevaatlikult üle rullide (see vajub enamasti vormi põhja, kuid küpsemisel imbub rullidesse). See tagab rullide nätskuse.
Küpseta 200 C juures 17−19 minutit kuldpruuniks ja keskmine osa tundub küpse. Küpseta pigem vähem kui rohkem.
Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalged poole koguse suhkru ja soolaga, kuni teravate tippude tekkimiseni. Seejärel vähenda miksripöördeid poolele võimsusele ja hakka 1 sl kaupa lisama toasooja võid. Pärast iga lisamist vahusta niikaua, kuni või on munamassis korralikult lahustunud. Kui kogu või on lisatud, hakkab kreem moodustuma ja saavutab ettenähtud paksuse (PS. ära ehmu, kui kreem muutub enne õige tekstuuri saavutamist nagu vedelaks munapudruks, jätka vahustamist).
Toorjuust hõõru teise poole suhkru, vanilli ja sidrunimahlaga ühtlaseks ning lisa seejärel valmis võikreemile. Mikserda korralikult ühtlaseks. Kata soojad (siis osa kreemi sulab ka rulli sisse) saiad kreemiga ja naudi!

Nipid ja soovitused:
Kui kreemi on poole rohkem, siis saab seda ohtralt peale määrida ka juba jahtunud saiakestele, aga hea on ka poole kogusega.
Vahukoore soojendamine aitab saiakestel edasi kerkida. Koor valgub saiade sisse ja ümber, tekitades ja hoides nätsket tekstuuri kui nende sisse imbub.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Sebastian




3. veebr. - 3 tund

Bruschettad kirsstomatite ja mozzarellaga - 9,2 punkti

Küüslauk 2 küünt
Basiilik, värske 2 punti
Punased kirsstomatid 250g
Oliiviõli
Must pipar
Sool
Mozzarella 250g
Palsamiäädikas 30g
Tume ciabatta (terve) 2 pakki, 600g

Haki basiilik ja küüslauk väikesteks tükkideks.
Lõika kirsstomatid pooleks ja sega kokku basiiliku, balsamico ja poole küüslaugu kogusega. Maitsesta soola ja musta pipraga.
Tükelda mozzarella.
Lõika saiast sentimeetri paksused viilud. Sega kokku paar supilusikat oliiviõli ja teine pool küüslaugu kogusest .
Määri saiapooled kokku oliiviõli-küüslaugu seguga.
Kuumuta pann keskmisele kuumusele ning lisa sinna saiad. Prae 3-4 minutit mõlemalt poolt kuldseks.
Serveeri krõbedad bruschettad marineeritud kirsstomatite ja mozzarellaga.

Allikas: clean kitchen
Peakokk: Trevo


Krõbekana vrapid - 9,5 punkti


16 väikest tortiljat
1 pakk Santa Maria krõbedat paneeringut kanale
500 g kanafileed
400 ml hapukoort
jääsalatit
 riivjuustu
3 spl õli
100 g majoneesi
3 Tomatit
Kurk
 soovi korral tšillikastet

Lõigu kanafileed ribadeks ja küpseta paneeringusegu pakendil toodud juhiste järgi:
Lõika  broilerifileed 3x3cm tükkideks ja aseta kaussi. Lisa 1 sl õli ja paneering ning sega hoolikalt. Aseta broileritükid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning küpseta ahjus 225º C juures umbes 15 min kuldpruuniks ja krõbedaks.
Tükelda tomat, kurk.
Lõigu salat ribadeks ja sega juurde hapukoore, majoneesisegu, kuhu võid lisada magushaput tšillikastet.
Soojenda tortillad ja laota nendele salat ja kanatükid. Kata riivjuustu ja kastmega.  Voldi kokku ja serveeri kohe.

Peakokk: Raul


Serrradura (Portugali magustoit) - 9,1 punkti


500 ml vahukoort
250 ml magustatud kondenspiima
200 ml  mangopüreed
250 grammi Marie küpsiseid (digestive)

Purustage köögikombainis  küpsised. 
Vahustage vahukoor.
Sellele lisage magustatud kondenspiim ja jätkake vahustamist, kuni see on  segunenud.
Jaga kreem kahte kaussi, lisades ühte veidi rohkem ja teise veidi vähem. Kaussi, milles on veidi vähem, lisa mangopüree ja sega mangopüree õrnalt kreemi hulka kuni see on hästi segunenud.
Jaga magutoit kaussidesse.
Kõigepealt aseta põhja kiht vahukoort, seejärel lisage sellele kiht  küpsisepuru. Seejärel  mangomaitselist kreemi, lisades sellele veel üks kiht purustatud biskviiti, siis jälle vahukoor ja küpsisepuru. 

Allikas: platin`it
Peakokk: Mihkel

No comments:

Post a Comment