Thursday, January 16, 2025

7.b grupp

 1. tund - 22. jaan.

Caesari salat kanafileega -  9,7 punkti 

8 viilu saia
erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat) 
300 g kirss- või tavalised tomatid 
4 tk broilerifilee 
Sool 
Must pipar 
Kanamaitseaine
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks) 
200 g Parmesan 
Caesari salatikaste


Pese ja tükelda salatid väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Pese ja poolita kirsstomatid.
Tükelda broilerifilee kuubikuteks.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista ja/või sega hulka riivjuustu.

Peakokk: Sten


Mee BBQ kana - 9,3 punkti

800 g kana
Pressitäis küüslauku
1TL Pipart
1TL Paprika maitseainet
1TL Sibula pulbrit
1TL Soola
õli
võid

Tükelda kana väikesteks tükkideks. Lisa maitseained ja õli. Sega korralikult läbi. Kuumuta pann ja lisa pannile natuke võid. Vala kana pannile ja küpseta keskmisel kuumusel 8-10min.Küpseta kana mitmes jaos, muidu kana ei pruunistu.  Kui kana on pehme võta pann pliidilt maha ja lisa veidi BBQ kastet ja mett. Sega korralikult läbi ja kuumuta veel veidi.


Laavakook ehk šokolaadi-fondant - 8,9 punkti

300 g 76% tumedat šokolaad
300 g võid
100 g nisujahu
150 g suhkrut
6 tk muna
2 näpuotsatäit meresoola
Vormide määrimiseks umbes 15 g võid
Vormidesse puistamiseks umbes 75 g küpsetuskakaod

Serveerimiseks:
jäätis
vaarikad

 

Alusta nii, et määrid sufleevormid õrna kihi võiga kokku, seejärel puista üle küpsetuskakaoga. Ülejääk raputa välja ning aseta külmikusse.
Aseta vesi potis keskmisele kuumusele, lõika või ja šokolaad kuubikuteks ning sulata veevannil.
Samal ajal vispelda kokku munad ja suhkur (umbes 2 minutit).Võta sõel ja vispelda munasegu hulka ka sõelutud jahu.
Kui šokolaadi-või segu on kokku sulanud, vispelda see munasegu hulka. Alusta väikesest kogusest (muna karastamine), et munasegu üle ei kuumeneks ning seejärel lisa ülejäänud ja sega korralikult kokku.
(Vala segu vormidesse nii, et nad on ääreni täis või pisut vähem ning aseta sügavkülma tahenema minimaalselt 3-ks tunniks.)
Kui vormid on tahenenud aseta ahi ülalt-alt kuumutusega 225 °C peale ning küpseta vorme 12-14 minutit (sõltub ahjust), kuni keskelt on just ära kadunud viimane vedel ala.
Eemalda vormid ahjust ning lase 1 minut jahtuda.
Eemalda noaga mööda äärt liikudes kook vormi seinte küljest ning pööra taldrikut peal hoides vorm tagurpidi.
Dekoreeri tuhksuhkru või küpsetuskakaoga ning paku kõrvale jäätist või värskeid marju.

Peakokk: Ats Albert



2. tund -  29. jaan.

Makra-juustupallid - 5,9 punkti

200 g VIČI krabinuudleid
150 g riivitud juustu
2 keedetud muna
2 küüslauguküünt
veidi majoneesi

Haki krabipulgad hästi peeneks või kasuta VIČI krabinuudleid, riivi juust ja keedetud munad peene riiviga. Riivi küüslauk peene riiviga või purusta küüslaugupressiga. 
Pane veidi krabipulgahaket kaunistamiseks kõrvale. 
Sega hakitud makra, riivitud juust, riivitud muna ja purustatud küüslauk omavahel, siis lisa veidi majoneesi, et komponendid koos püsiksid. 
Veereta väikesed pallikesed ning siis veereta neid kaunistuseks kõrvale pandud krabipulgapudis.  Hoia serveerimiseni külmkapis. 

 Allikas: nami-nami



Kuumad näkileiva ampsud - 7 punkti

1 pakk Rukki näkileivad hapukoore, LINKOSUO, 150 g (ruis sipsi)
200 g riivitud juustu
150 g sinihallitusjuustu
paksemat ketšupit või tomatitšatnit

Laota rukkinööbid ahjuplaadile. Pane igale näkileivale veidi ketšupit või tomatitšatnit*, siis veidi murendatud sinihallitusjuustu** ja kõige peale tavalist riivitud juustu.

Küpseta 200kraadises ahjus mõned minutid, kuni juust on sulanud ja suupiste kenasti kuumenenud.

Allikas: nami-nami

Pakokk: Pert


Burger - 9,6 punkti

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kaste:
2 dl kvaliteetset majoneesi
2 dl hapukoort
2 sl head ketšupit

Serveerimiseks:
7 suurt burgerikuklit
8 viilu juustu
3 tomatit
lehtsalatit
sibul
13 grilltikku

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk
Peakokk: Maanuel



Tiramisu - 8,9 punkti

200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Karl- Gustav




3. tund - 5. veebr.

Juustunaan - 8, 4 punkti

45 ml käesooja vett
2 tl suhkrut
2 tl kuivpärmi
200 ml käesooja piima
200 ml maitsestamata jogurtit
4 sl õli
3 küüslauguküünt
500 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola

Täidis:
umbes 75 g riivitud mozzarella juustu
40 g riivitud parmesani või forte juustu

Kurgi raita:
½ värsket pikka kurki
peotäis värsket koriandrit
250 ml maitsestamata jogurtit
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl suhkrut
soola
must pipart
soovi korral 1 küüslauguküüs
Segage kausis käesoe vesi, pärm ja suhkur. Laske 5 min seista kuni pinnale kerkivad väikesed mullikesed.
Segage juurde piim, jogurt, õli, hakitud küüslauk, jahu ja küpsetuspulber ja sool. Segage kuni tainas lööb käte küljest lahti.
Kummutage tainas jahusele lauale ja sõtkuge jahuste kätega umbes 3 minutit, kuni tainas on ühtlane. Tõstke tainas tagasi kaussi ja laske toatemperatuuril umbes tund aega kerkida kuni tainas on kahekordistunud.

Vahepeal valmistage raita. Selle jaoks hakkige kurk väikesteks tükkideks. Hakkige ka koriander. Segage jogurti sisse kurgitükid, koriander, vürtsköömned, suhkur, sool ja pipar. Soovi korral lisage ka hakitud küüslauguküüs. Hoidke raitat külmkapis.

Jaotage nüüd tainas 10ks võrdseks osaks. Rullige need kergelt jahusel laual piklikeks tükkideks, tõstke iga tüki keskele mozzarellajuust ja parmesanitüüpi juust. Tõstke tainaääred keskele kokku ja veeretage käte vahel pallikesed. Vajutage tainapallike käte vahel lamedamaks. Nii, et see oleks umbes 15 cm pikk. Praadige õlisel pannil mõlemalt poolt 2-3 minutit. Serveerige kuumalt koos külma raitakastmega!

Allikas: koogikontor



Kiluleivad munavõiga

MUNAVÕI
100 g toasooja võid
4 keedetud muna
soola
hakitud murulauku või peterselli või rohelist sibulat

Sega pehme või, hakitud munad ja hakitud murulauk või petersell. Maitsesta soolaga ja klopi puulusikaga ühtlaseks.


vürtsikilu konserv
pool rukkileiba
 
Puhasta kilud. Määri leibadele munavõi,  lõika leib vajaliku suuruse ja kujuga tükkideks. Aseta nendele kilu ja  kaunista rohelise sibulaga.



Korea krõbekana + riis - 9,1 punkti

200 g riisi
600 g kanafileed või nahata ja kondita kanakintsuliha
2 tl seesamiõli
½ tl soola
½ tl jahvatatud ingverit
1 dl maisitärklist
Värskelt jahvatatud musta pipart
Õli praadimiseks

Vürtsikas Gochujang kaste:
3 sl mett
3-4 sl sojakastet
3 sl vett
2-3 sl Gochujang pastat
2 sl riisi- või veiniäädikat
1 tl seesamiõli
1 sibul hakituna
2-3 küüslauguküünt hakituna
Pöidlasuurune jupp ingverit hakituna
1 tl maisitärklist
Serveerimiseks seesamiseemneid ja hakitud rohelist sibulat

Keeda riis:
Loputa riis külma veega. Aseta 1 osa riisi, 3 osa vett potti ja keeda kuni riis on pehme ja vesi aurustunud. Maitsesta keemise ajal soolaga.

Tükelda kana parajateks tükkideks. Tõsta kaussi ja lisa seesamiõli, sool, jahvatatud ingver ja pipar. Sega läbi. Lisa tärklis ja sega nii, et kanatükid oleksid ühtlaselt tärklisega kaetud.
Kana küpsetamiseks on kaks võimalust. Kanatükid võib praadida õli sees pannil või siis valmistada kuumaõhufritüüris. Siis oleks hea tärklisega kanatükkidele veidi õli juurde segada, et tärklisekihil oleks võimalik krõbedaks küpseda. 
Pannil tuleks kanatükke praadida mõned minutid, kuni need on kuldsed ja läbi küpsenud.  Tõsta kanatükid pannilt  ära ja valmista kaste.
Kastme valmistamiseks sega kausis kokku mesi, sojakaste, vesi, Gochujang pasta, riisiäädikas ja seesamiõli. Kui kana praadimisest on liiga palju õli pannile jäänud, kalla see ära. Pannil peaks olema ca 1 sl õli. Kuumuta pann keskmisel kuumusel ja prae õli sees sibulat, küüslauku ja ingverit umbkaudu viis minutit. Kalla siis pannile kokkusegatud kastme ained ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda mõned minutid. Kontrolli maitseid. Sega 1 tl tärklist vähese külma veega ja kalla segu siis kastme sisse. Lase kastmel pakseneda. Sega kastme sisse kanatükid, sega ja kuumuta kaste koos kanaga veel läbi.
Serveeri kastet koos aurutatud riisiga ja puista peale hakitud rohelist sibulat ning seesamiseemneid.


Peakokk: Marten


KAMAVAHT - 9,3 punkti

400ml 35% rõõska koort
4 spl suhkrut
1spl vanillisuhkrut
500g maitsestamata jogurtit
8spl kamajahu
Serveerimiseks marju. (Soovitavalt hapumad marjad)

Vahusta rõõsk koor suhkruga. Sega vahukoor jogurtiga, siis sega õrnalt juurde kamajahu. Serveeri pokaalis või kausis meelepäraste marjadega.

Jäätisekokteil

2 l jäätist
2 l ploomimahla







No comments:

Post a Comment