Tuesday, January 27, 2015

6a poisid (2. tund)


JUUSTUPALLID


Klassikalised küpsetatud juustupallid. Serveerida soojalt ja juurde sobib näiteks küüslaugukaste või mõni muu hea dipp.
õli
450g juustu
2 muna
20g jahu (ca 2spl)
pipart
1 tl paprikapulbrit
riivsai

Juust riivida ning segada juurde munad, jahu ja maitseained, vajadusel võib ka soola lisada. Vormida massist pallid ning veeretada palle riivsaias. Ajada õli kuumaks ning küpsetada õlis kuldpruuniks. Kuna mul kodus hetkel fritüüri pole, siis lasin potis õlil kuumaks minna ja tegin seal sees. Lase õli kuumaks ja lisa 5 palli ettevaatlikult õli sisse, et ei pritsiks õli. Nüüd oota kuni pallid tulevad õli pinnale ujuma ja siis lase neil õrnalt pruunistuda ning eemalda. Pane pallid algul paberist köögirätikule, kus saab üleliigne õli paberi sisse minna. Serveeri soojalt koos kastmega.


Allikas: Liilia Kokkamised 
Peakokk: Karl Oliver 

 

Pelmeenid juustukastmes


Vaja läheb:
350 g meelepäraseid lihaga pelmeene 
1,5 l vett pelmeenide keetmiseks
80-100 g sinihallitusjuustu
2-3 sl nisujahu
50 g võid
7 dl piima
150g suitsupeekoniviile
soola 
toiduõli 

  • Aja vesi keema, keeda seal pelmeene 8-9 minutit, kuni need hakkavad pinnale tõusma. Lisa keeduvette veidi soola ja kokkukleepumise vältimiseks tilk toiduõli. Kui pelmeenid valmis, kurna.
  • Valmista kaste.  Sulata või, sega hulka nisujahu ja kalla hulka piim. Sega pidevalt ja jälgi, et tükke sisse ei tuleks. Peenesta sinihallitusjuust kastmesse ning lase see keema. Kui sinihallitusjuust tundub liiga võõra maitsega, kasuta tavalist juustu.
  • Kalla pelmeenid ahjuvormi ning aja ühtlaselt  laiali. 
  • Kalla pelmeenidele sinihallitusjuustu kaste.
  •   Lõpuks keera peekoniviilud rulli ninglao sinihallitusjuustu kastmele. Küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit või kuni peekon on küpsenud ja kaste on muutunud mõnest kohast pruunikaks. 
Allikas: Nipiraamat, jaanuar,2013
 
KUI SOOVID ISE PELMEENE VALMISTADA...

Klassikalised pelmeenid


Isevalmistatud pelmeenid on tunduvalt maitsvamad ja mahlasemad kui poest ostetud. Pelmeene tasuks süüa koos puljongiga, kuhu on ohtralt puistatud rohelist sibulat ja muud maitserohelist.
Valmistusaeg: 20-40 min+ 30 minutit taina tahenemiseks külmkapis
PELMEENITAINAS
400 g Nisujahu
1 tk Muna
1 tl Sool
1.5 dl Vesi
TÄIDIS
500 g Hakkliha (sea- või kodune hakkliha)
2 tk Sibul (peeneks hakitud)

Sool

Must pipar
1 dl Puljong

Õli (liha praadimiseks)

Puljong (pelmeenide keetmiseks)

Hapukoor (serveerimiseks)

Maitseroheline (serveerimiseks)




Prae hakitud sibulad keskmisel kuumusel klaasjaks. Sega sibul hakkliha, soola ja pipraga
ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks. Taina jaoks tee jahuhunniku sisse süvend ning löö sinna muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega, et moodustuks tihke ja ühtlane tainas. Keera tainapall kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma. Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1–1,5 mm paksuseks. Vormi 6–7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja pigista ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks. Kuumuta potis puljong ja keeda pelmeene paar minutit, kuni nad tõusevad pinnale. Serveerides tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning tõsta kõige peale pelmeenid. Paku juurde hapukoort. 
 Allikas: toidutare
Peakokk: Kermo


 Pannkoogid

 
 Parimad krõbedad pannkoogid, mille sisse sobivad mistahes täidised:
2 muna
1 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0.5 liitrit piima (või piima ja mineraalvett pooleks)
0.5 tl soola
2.5 dl jahu (st 1 klaas)
2 sl õli

 Vahusta munad ja suhkur kergelt, lisa piim ja sool. Seejärel pidevalt segades jahu ja lõpuks õli. Las tainal seista 0.5-1 tund. Küpseta.
Serveerijäätise ja  moosiga.

Peakokk: Markus
 

No comments:

Post a Comment