Wednesday, September 11, 2024

7.b

 26. märts


Makra - munasalat - 5,6 punkti

200 g makrapulki
3 muna
purk (200-250 g) maisikonservi
1 kurk
5 sl majoneesi
3 rohelise sibula vart
soola
pipart

Keeda munad (10 min) ja jahuta. Tükelda krabipulgad, kurk ja sibul. Nõruta mais. Sega kõik koostisained majoneesiga. Maitsesta soola, pipraga.

Peakokk: Yeva


Nelja juustu pizza kanaga - 7,6 punkti

Põhi:
4 muna
200g riisijahu
100g maisijahu
35g kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Ca 100ml õli
Veidi vett
Soola
Maitseaineid (nt kuivatatud basiilik vms)
Kate:
Kanaliha (nt kintsuliha 2tk) maitsestamata
Sool
Pipar, karri, õli maitsestamiseks
Tomatipasta/püreestatud tomatid
Päiksekuivatatud tomateid (ca 10tk)
Ananassi tükke (ca 1/4 tervest ananassist)
220g kodujuustu
125g mozzarella kirsse (nt basiilikuga)
200g fetajuustu
200g riivjuustu

Taigna jaoks vahusta eraldi munavalged ja munakollased. Lisa munakollastele õli. Sega lühidalt ja kiirelt munakollase-õli segu munavalge segusse. Sega omavahel teises kausis kuivained (va basiilik) ning sõelu segu munade hulka. Sega taignaks ning lisa veidike vett nii, et tainas jääb vedela poolsem. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, lisa peale basiilik ja küpseta 180 kraadises ahjus ca 5min. Võta põhi välja ja keera ahju kuumust 200 kraadi peale. Vahepeal valmista ette kanakintsud.
Maitsesta kanakintsud soola, pipra ja karriga nii, et tee maitseainesegu õli sisse valmis ja määri see siis kanakintsudele mõlemale poole. Aseta kintsuda ahju küpsema 200 kraadi juures ca 20ks minutiks. Võta välja ja lase veidi jahtuda. Keera ahju kuumus 220 peale.
Vala pizzapõhjale peale püreestatud tomatid (või tomatipasta kui soovid) mille peale aseta 1/4 tükeldatud ananassi (me ei kasutanud konservi vaid päris naturaalset ananassi), väiksemaks lõigatud päiksekuivatatud tomatid, nõrutatud kodujuust, väikseteks kuubikuteks või niisama murendatud fetajuust ja viilutatud mozzarella kirsid. Kõige peale laota riivjuust. Küpseta 220 kraadi juures 15-20min kuni juust on sulanud ja veidikene pruunistunud.
Serveeri veidi jahtunult, nii on maitsed kõige paremini tunda.
Head isu!!!
 
Lisaks võid teha pizza ka laktoosivabana kui jätta välja mozzarella ja feta ning kasutada laktoosivaba kodujuustu ja riivjuustu. Küll aga siis ei ole enam see sama pizza.

Peakokk: Vanessa




Brüleekreem ehk crème brûlée - 9,4 punkti

Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.
Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.


1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad. Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit.
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.

Peakokk: 

9. okt.

KRÕBEKANA TORTILLAD


 
– Üks pakk Santa Maria krõbekanale mõeldud segu (Crispy Chicken Bites)
– 400 g kanafileed
– pikk kurki (võib ka veidi rohkem minna)
– 500 g hapukoort
– Tšilli magushapu kaste (Thai Choice)
– 10 suurt salatilehte
– 10 Santa Maria tortillalehed
– Kuus suuremat tomatit 
– Sool/pipar
– Ketšup
– 200 g riivjuustu
– Oliiviõli
– Tortillade toetuseks fooliumit

Lõika kanafilee väikesteks tükkideks ja sega omavahel kausis 2-4 spl oliiviõli ning kanafilee tükid. Seejärel lisa vähehaaval krõbekana maitseainesegu ja lase kanal umbes 10 minutit niisama kausis seista. Siis “viska” kanafilee tükid ahju ja küpseta neid 220 kraadi juures umbes 20-30 minutit.
Lõika taldrikule valmis kurk, juust, tomat ja pese salatilehed ning lisa need ka taldrikule, et mugavam võtta oleks.
Hapukooresegu valmistamine on imelihtne – lisa vaid sool ja pipar.
Viimaks alusta tortillade valmistamisega: laota tortillaleht laiali, lisa salatileht, kaks juustuviilu selle peale, siis kurgi-tomatisegu, koor, kana, ketšup ja tšilli magushapu kaste. Ehk siis põhimõtteliselt paned sisu täpselt nii kokku, nagu endale meeldib. Seejärel murra nad wrapikujuliseks nii, et alguses murrad põhjad ja siis küljed. Tortillad võib kinnitada hambatikuga, aga  seda võib teha ka fooliumiga.

Piprakartulid

1 kg kõvemaid kartuleid 
1tl soola 
 purustatud musta pipart 
1 purk (2,5 dl) musta pipraga maitsestatud köögikoort 
Vormi määrimiseks:
 rasvainet 
 
Valmistamisjuhend
Koori ja viiluta kartulid. Pane pool kartulitest võitud ahjuvormi. Maitsesta kergelt soolaga. Lisa ülejäänud kartulid ja maitsesta. Kalla peale koor. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit.
Allikas: prisma


Kodused kotletid


2 viilu saia                                  
2 dl vett                
1 hakitud sibul
500 g kodust hakkliha                
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
1 tl punet
maitseaineid omal valikul
Praadimiseks:
õli

Pane saiaviilud  umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis.
Lisa hakkliha, muna, peeneks hakitud sibul ja maitseained ning klopi kotletitaigen ühtlaseks ja sitkeks
Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks, esmalt üks, siis teine pool. Mitu korda keerates tuleb kotletitaignast mahl välja ja need jäävad kuivaks.

Peakokk: Ingrid

Teevi cinnabon


Tainas:
250 g piima
6 g kuivpärmi
450 g nisujahu
100 g suhkrut
1 tl soola
100 g toasooja võid

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g pruuni suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli
120 g 35% rõõska koort ehk vahukoort (kerkinud rullide ülevalamiseks)

Glasuur:
35 g munavalget
60 g peensuhkrut
noaotsatäis soola
65 g toasooja võid
0,25 tl vanilli
100 g toorjuustu
1 sl sidrunimahla

Peale:
kergelt hakitud pekaanipähkleid soovi korral


Taina valmistamiseks kuumuta piim kuni 45 C (veidi soojem kui käesoe). Sega pärm kuivainetega ja vala juurde piim, sega läbi. Viimasena lisa või ja sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb (selle taina puhul seda pikalt pole vaja teha). Tõsta tainas kaussi, puista peale veidi jahu, kata kauss kilega ja aseta peale puhas köögirätik. Kergita 30−60 minutit (nt ahjus 50 C juures).
Täidise valmistamiseks vahusta või, lisa suhkur ja kaneel ning vahusta veel veidi, kuni saad ühtlase segu. Jäta toatemperatuurile ootele.
Rulli tainas jahusel laual 30 x 38 cm ristkülikuks. Määri täidis spaatli abil tainale. Alustades laiemast küljest, rulli tainas tihedalt kokku. Lõika 12 tükiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud 23 x 33 cm kandilisse ahjuvormi. Kata pann rätikuga ja lase veel 20 minutit kerkida (või kuni saiad on saavutanud umbes kahekordse mahu). Ära seda etappi vahele jäta!
Kuumuta ahi 200 kraadini (pealt ja alt kuumus).
Soojenda vahukoor – piisab, kuni see on käesoe! Kui rullid on kerkinud, vala see ettevaatlikult üle rullide (see vajub enamasti vormi põhja, kuid küpsemisel imbub rullidesse). See tagab rullide nätskuse.
Küpseta 200 C juures 17−19 minutit kuldpruuniks ja keskmine osa tundub küpse. Küpseta pigem vähem kui rohkem.
Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalged poole koguse suhkru ja soolaga, kuni teravate tippude tekkimiseni. Seejärel vähenda miksripöördeid poolele võimsusele ja hakka 1 sl kaupa lisama toasooja võid. Pärast iga lisamist vahusta niikaua, kuni või on munamassis korralikult lahustunud. Kui kogu või on lisatud, hakkab kreem moodustuma ja saavutab ettenähtud paksuse (PS. ära ehmu, kui kreem muutub enne õige tekstuuri saavutamist nagu vedelaks munapudruks, jätka vahustamist).
Toorjuust hõõru teise poole suhkru, vanilli ja sidrunimahlaga ühtlaseks ning lisa seejärel valmis võikreemile. Mikserda korralikult ühtlaseks. Kata soojad (siis osa kreemi sulab ka rulli sisse) saiad kreemiga ja naudi!

Nipid ja soovitused:
Teevile meeldib kui kreemi on poole rohkem, siis saab seda ohtralt peale määrida ka juba jahtunud saiakestele, aga hea on ka poole kogusega.
Vahukoore soojendamine aitab saiakestel edasi kerkida. Koor valgub saiade sisse ja ümber, tekitades ja hoides nätsket tekstuuri kui nende sisse imbub.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Karoli



16. okt. 

Suitsukana-riisisalat

1 pakk (100 g) sõmerat riisi (või tumedat riisi)
1 suitsukanakoib
1 õun
1 väike kurk
1 muna
0,5 väike sibul
lahjat majoneesi
maitsestamata/rasvata jogurtit
soola

Keeda riis. Puhasta kanakoib lihast ja haki kanaliha tükikesteks, koori ja haki õun (koori). Kurk ning sibul haki väga väikesteks tükikesteks. Keeda muna (9 minutit). Muna peenesta kahvliga. Kui riis on ära keenud ning jahutatud, sega kõik kokku ja lisa majonees ja maitsestamata jogurt maitse järgi. Lisa sool.

Allikas: toidutare
Peakokk: Marleen


Ukraina rahvusköök: deruny ehk kartulipannkoogid


Krõbedad kartulipannkoogid on Ukraina köögi klassika. Neid eristab teiste riikide kartulipannkookidest see, et need on valmistatud peeneks riivitud kartulitest, need on ümaramad ja pole näha riivitud kartuli tükke.

keskmised kartulid 9
porgand 1 ja pool
keskmine sibul 3
jahu 9 sl
sool, pipar näpuotsatäis
riivjuustu 180 ml
 

Riivi peene riiviga kartul, sibul ja porgand. Pane saadud segu sõela ja pigista välja nii palju vedelikku kui võimalik.
Seejärel pane riivitud kartul, porgand ja sibul suurde kaussi. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega hoolikalt.
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli. Enne kartulipannkookide pannile tõstmist veendu, et õli on kuum. Katseta seda väikese taignatükiga. Kui õli on piisavalt kuum, hakkab see taigna ümber mullitama.
Võta kätega osa segust ja vormi palliks. Suru pall pannkoogikujuliseks ja aseta ettevaatlikult kuuma õli sisse. Mida õhemad pannkoogid on, seda kiiremini need küpsevad.
Prae mõlemalt poolt umbes 5 minutit. Pannkoogid peavad olema mõlemalt poolt pruunid ja krõbedad.
Aseta pannkoogid restile või paberrätikule. Soovi korral puista peale veidi soola.
Serveeri kuumalt!

Peakokk: Amanda

Tosca-kattega õunakook

3 tk Muna
1.5 dl Suhkur
100 g Või
1.5 dl nisujahu
600 g Õunad (hapukad)

TOSCA-KATE
75 g Või
0.5 dl Suhkur
100 g Mandlilaastud
1.5 dl Vahukoor
2 spl nisujahu
1 tl Kaneel


1. Koori ja viiluta õunad.
2. Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sega hulka sulavõi ja jahu. Vala tainas lahtikäivasse 26-28cm läbimõõduga võitatud koogivormi. Lao peale õunaviilud ja vajuta veidi taina sisse. Küpseta kooki 200-kraadises ahjus 20-25 minutit.
3. Samal ajal valmista tosca-kate. Selleks sulata kastrulis või, lisa suhkur, kaneel, mandlilaastud, koor ja jahu. Kuumuta mõni minut pidevalt segades. Laota kate eelküpsetatud koogipõhjale. Kui kasutasid hapusid õunu, võid koogi suhkruga veel üle raputada. Küpseta 10-15 minutit, kuni tosca-kate on saanud kauni kuldpruuni värvi. Serveeri pisut jahtunult.

Allikas: toidutare
Peakokk: Gertrud



No comments:

Post a Comment