Monday, September 23, 2024

7. d

10. märts

Minipitsad - 8,7 punkti


1 pakk  Pärmi-lehtaigent
1 väiksem pakk pizzakatet (Saaremaa)
5-10 spl ketšupit (olenevalt soovist) (Meira)
1 muna
100 g riivjuustu
pitsamaitseainet
jahu rullimiseks

Külmutatud näol taigen lase ära sulada. Ma ise olen pannud küpsetamisele eelneval päeval
tavakülmiku, et siis järgmiseks päevaks just ok.
Jahuga rulli taigen lahti. Mida õhemaks rullid, seda raskem on pärast kokku rullida, kuid saab
ka tihedama pitsa.
Lahtirullitud taignale laota ketšup ja määri ühtlaselt laiali.
Oma poolsesse äärde kanna vorstikuubikute (pizzakatte tükikeste) vall.
Riputa vorstile ja ketšupile riivjuust.
Keera taigen rulli. Alustades kuubikute valli nö. sissepakkimisega.
Keera kuni lõpuks on pikk toru...
Lõika seibideks ja aseta vastalt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile need seibid.
Seibide paksus võiks olla 1- 1.5 cm.
Pintselda pealt lahtiklopitud munaga.
Kui jäi üle veel riivjuustu, siis puista neile seibidele peale seda juustu.
Ja lisa juustule veel veidi pitsamaitseainet kõige otsa.
Ahjus 225 C juures umbes 10-15 minutit kuni muutuvad kuldseks...

Peakokk: Helen


Krevetipasta - 7 punkti


300 g pastat
soola (või köögiviljapuljongi kuubik)
Kaste
1 pakk krevetimaitselist sulatatud juustu (Merevaik)
2 dl kohvikoort
3-4 küüslauguküünt
1 sl õli
1 sidrun
200 g krevette (värskeid või külmutatuid)
soola, musta pipart
hakitud peterselli
100 g tugevamaitselist riivjuustu

 
Keeda pasta vastavalt pakendil olevale juhisele soola või puljongikuubikuga maitsestatud vees. Vala sõelale nõrguma, kuid jäta alles pool tassi keeduvett kastme hulka segamiseks.
Haki küüslauguküüned, riivi sidrunikoor ja pigista välja poole sidruni mahl.
Kuumuta hakitud küüslauku õlis, lisa krevetid, koor ja sulataud juust. Kuumuta ja lisa riivitud sidruni koor ja mahl. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri koos hakitud peterselli ja riivitud juustuga.

Allikas: kodutohter
Peakokk: Sondra


Tiramisu - 7,4 punkti


200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Adelii-Marii



25. nov.

Nigella juustuküpsised - 7,1 punkti


100 g riivjuustu (näiteks Cheddar)
25 g pehmet võid
50 g jahu
0,25 tl küpsetuspulbrit

Pane koostisained kaussi ja näpi tainas ühtlaseks, seejärel mätsi palliks. Kui kasutad köögikombaini, kalla kõik koostisained lihtsalt köögikombaini ja sega ühtlaseks.
Tõsta tainapall 15 minutiks külma. Rulli tainas jahuga üle puistatud laual umbes 3 mm paksuseks ja lõika vormi abil välja väiksed küpsised. Tõsta ahjuplaadile ja küpseta 200-kraadises eelkuumutatud ahjus 10-12 minutit.
Sellest kogusest saab ühe plaaditäie.

Allikas: perenaine

Guacamole


2 küpset avokaadot
0,5 laimi mahl
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
Soovi korral ka:
hakitud tomatit
hakitud (punast) sibulat
hakitud tšillikauna
värsket koriandrit

Suru avokaadod kahvliga katki, lisa laimimahl* ja purustatud küüslauk.
Soovi korral lisa ka hakitud tomatit, sibulat vms. Maitsesta soolaga. Kui meeldib, siis lisa ka hakitud värsket koriandrit.
Säilib kaetult jahedas paar tundi.

Nipid ja soovitused:
Laimi- või sidrunimahla lisamine aeglustab avokaadopüree tumenemist, nii et selle lisamine on väga vajalik!

Allikas: nami-nami
Peakokk: Rihanna



PASTA TOMATIKASTMES - 7,8 punkti


1 pakk pastat
1 purk tomatikastet KITCHEN MASTERS päikesekuivatatud tomatitega 440 g
tükeldatud sibulat
hakitud küüslauku
4 spl võid
4 spl oliiviõli
värskeid basiilikulehti
soola
riivitud kõva juustu

Kuumuta kastrulis õli, lisa hakitud sibul ja prae, kuni sibul muutub poolläbipaistvaks. Lisa peeneks hakitud küüslauk ja prae veel minut aega.
Lisa päikesekuivatatud tomatitega tomatikaste ja hauta tasasel tulel.
Keeda pasta pakil olevate juhiste kohaselt.
Lisa kastmele või ja veidi riivitud kõva juustu, sega ja kuumuta, kuni või on sulanud.
Lisa keedetud pasta kastmele, sega ja hauta mõni minut.
Serveerimisel puista peale ülejäänud riivitud kõva juust ja värsked basiilikulehed.

Allikas: kitchenmasters
Peakokk: Isabel


Õhuline kakaokreem - 9,2 punkti


20 gr želatiini
600 gr vahukoort
3 spl kakaod
3 * 3 spl suhkrut

1. Lisa želatiin poolele kruusile külmale veele (NB! Enne vesi, siis želatiin) ning jäta see paisuma ~ 45 minutiks.
2. Keeda valmis kakao (Tassitäis vett, 3 spl kakaod ja 3 spl suhkrut).
3. Sega kakao sisse paisunud želatiin ning aseta segu külmale veevannile jahtuma. 
4. Kui pott ei ole enam nii tuline, võib segu protsessi kiirendamiseks tõsta sügavkülmikusse tarretuma (Pea lihtsalt meeles seda vahepeal segada).
5. Kui segu on tarretunud, asu vahustama vahukoort 3 spl suhkruga (Jälgi, et vahukoor ei muutuks võiks).
6. Kalla segu vahustatud vahukoorele ning sega.
7. Vala kakaokreem kodus leiduvatesse väiksematesse anumatesse ning aseta need paariks tunniks külmkappi.

Allikas: cookbook for life


Küpsised - 7 punkti


80 g jahu
25 g kakaod
60 g suhkrut
50 g rõõska koort
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
tuhksuhkrut

Sega suhkrud ja sool koorega, lisa muna. Sega omavahel jahu küpsetuspulber ja sool ning lisa koorele.
Aseta taigen 30 minutiks külmikusse.
Vormi kreeka pähkli suurused pallid. Veereta neid tuhksuhkrus ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (jäta vahed kerkimiseks).
Küpseta 180 kraadises ahjus 10-15 minutit. lase enne söömist küpsistel veidi jahtuda.

Peakokk: Katja



7. okt.

Klassikalised singirullid 

õhukeselt viilutatud sinki
Täidis:
peenelt riivitud juustu
peenestatud küüslauku 
majoneesi 

Riivi juust, sega majoneesiga. Maitsesta küüslauguga.
Pane segu singiviiludele, keera rulli. (Soovi korral lõika kerge nurga all pooleks.)
Hoia serveerimiseni külmkapis.

Suitsukana-riisisalat

1 pakk sõmerat riisi (või tumedat riisi)
1 suitsukanakoib
1 õun
1 väike kurk
1 muna
1 väike sibul
lahjat majoneesi
maitsestamata/rasvata jogurtit
soola

Keeda riis. Puhasta kanakoib lihast ja haki kanaliha tükikesteks, koori ja haki õun (koori). Kurk ning sibul haki väga väikesteks tükikesteks. Muna peenesta kahvliga. Kui riis on ära keenud ning jahutatud, sega kõik kokku ja lisa majonees ja maitsestamata jogurt maitse järgi. Lisa sool.

Allikas: toidutare
Peakokk: Maren

EELROOG - 4,1 punkti



Riis frikadellikastmega- 7, 3 punkti

Keedetud riis

2 dl basmati riisi
3 - 4 dl vett
soola
 
Vala riis sõelale ja loputa jooksva vee all korralikult. Riis on puhas kui vesi on muutunud läbipaistvaks ja nii ei muutu riis kleepuvaks.
Pane riis koos veega potti, lisa sool ning kuumuta keemiseni.
Kata pott kaanega ja keeda madalal kuumusel kuni vesi on imendunud ja riis on al dente (jälgi pakil märgitud keetmisaega). Ära vahepeal poti kaant kergita.
Sega riis läbi ja serveeri.

Allikas: liisiblogi



IKEA lihapallid ja koorekaste

Lihapallid:
500 g veisehakkliha
250 g seahakkliha
1 peenelt hakitud sibul
1 peenestatud küüslauguküüs
100 g riivsaia
1 muna
5 sl e. 0,75 dl täispiima
soola ja musta pipart

Koorekaste:
sorts õli
40 g võid
40 g nisujahu
150 ml köögiviljapuljongit
150 ml veisepuljongit
150 ml vahukoort
2 tl sojakastet
1 tl Dijoni sinepit

Lihapallid

Sega veise- ja sealiha, lisa peenelt hakitud sibul, küüslauk, riivsai ja muna. Sega, siis lisa piim, maitsesta soola-pipraga. 
Vormi hakklihasegust väikesed lihapallikesed. Aseta valmis vormitud lihapallid taldrikule, kata kinni ja pane 2 tunniks külmkappi tahenema. 
Kuumuta praepannil õli keskmisel kuumusel. Kui õli on kuum, siis pruunista lihapallid tasakesi ümberringi. 
Pruunistatud lihapalid tõsta ahjuvormi, kata vorm kaanega. Küpseta kaane all 180-kraadises ahjus 30 minutit.

Rootsi koorekaste
Sulata või, vispelda juurde jahu ja kuumuta 2 minutit. Lisa köögiviljapuljong ja veiselihapuljong, vispelda läbi. Siis lisa rõõsk koor, sojakaste ja sinep. Kuumuta kaste keemiseni, siis lase podiseda, kuni kaste pakseneb. 

Allikas: nami-nami

Salatiks
kurk
tomat
lehtsalat
äädikat
õli
suhkur
sool
vett (1 tl)

Peakokk: Maia Lissa


MAGUSTOIT -7,5 punkti

Banaanipirukas 

400 g valmis muretainast
2-3 banaani
3 sl fariinsuhkrut
2 sl kookoshelbeid
250 g hapukoort
1 muna

Suru muretainas Ø 24-26 cm koogivormi põhjale ja servadele. 
Viiluta banaanid, laota tainapõhjale. Sega fariinsuhkur, kookoshelbed, muna ja hapukoor. Kalla vormi.
Küpseta 200kraadises ahjus 30-40 minutit.
Serveeri vanillikastmega.

Allikas: nami-nami

Vaniljekaste 

3 dl rõõska koort(35%)
2 munakollast
2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Sega vahule munakollased ja mõlemad suhkrud. Kuumuta rõõsk koor kuumaks, seejärel vala see ettevaatlikult, ise pidevalt segades, munavahu hulka. Tõsta pott saadud seguga uuesti pliidile ning kuumuta seni, ise pidevalt segades, kuni kaste pakseneb.

Allikas: kokkama
Peakokk: Eti




No comments:

Post a Comment