Thursday, September 19, 2024

8.c

 26. sept.

Köögivilja-hakkliha struudel- 6,7 punkti



500 g pärmi lehttainast
1 Härmavilja köögivilja segu
400 g hakkliha
2 tl jahu
2 tl provence ürdisegu
soola
pipart
1 muna määrimiseks
kaunistamiseks seesamiseemneid
praadimiseks ekstra neitsioliiviõli

Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
Prae pannil hakkliha ja lisa Härmavilja köögiviljasegu ,lisa jahu ja maitseained.
Tõsta segu jahtuma.
Rulli lahti tainas ja jaga see kolmeks ning lõigu ääred umbes 1 cm paksusteks.
Pane hakkliha ja köögiviljasegu taina keskele.
Sõlmi tainas ümber segu ja pintselda munaga ning raputa peale seesamiseemned.
Küpseta umbes 25 minutit või kuni kuldpruun.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Annamai

 Burger - 7,8 punkti

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
1 dl hapukoort
2 sl head ketšupit
Serveerimiseks:
10 väikest täisterakuklit
10 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile 
lehtsalatit
sibul

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk
Peakokk: Tuuli

Magustoit - 7,2 punkti

Õunakrõbedik

4 keskmist hapukat õuna
150 g suhkrut
1 tl kaneeli

Puru:
100 g nisujahu
100 g võid
100 g kaerahelbeid
100 g demerara või tavalist suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit

Tükelda õunad, tõsta ahjuvormi. Sega suhkru ja kaneeliga. Katte jaoks näpi sõrmede vahel või haki noaga kõik ained suureteraliseks puruks. Laota õuntele.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni kate on kuldne ja krõbe ja õunad pehmed.
Paku kõrvale vanillikastet.


Lihtne vaniljekaste

Lihtsam ja vähem munakollaseid nõudev alternatiiv klassikalisele custardile ehk crème anglaise’le.

2 munakollast
1 spl suhkrut
mõni tera soola
3/4 spl maisitärklist
2,5 dl piima
1 spl vaniljesuhkrut (Meira naturaalsest vaniljest tehtut näiteks)
1 spl võid

Klopi munakollased lahti, lisa suhkur, sool, tärklis ja piim. Kuumuta hästi madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Aega läheb umbes 10 minutit. Tõsta tulelt, sega hulka või ja vaniljesuhkur. Jahuta vispliga segades. Lihtsalt seistes jahtuma jättes võib munakollane tükki tõmmata ja siidise kreemi asemel saad munapudru.

Mõnus lisand magustoitudele ja kookidele, rabarbri- või õunacrumble‘i juurde täitsa vältimatu. Sobib kasutada ka napoleonikoogi kreemina.

Allikas: siit nurgast ja sealt nurgast
Peakokk: Grettel



No comments:

Post a Comment