Wednesday, September 11, 2024

6.c

3. tund - 5. märts


Suupisted juustu ja singiga - 9,8 punkti



Lehttainas 400 g
Kõva juust 100 g 
Sink 100 g 
Muna 1 tk
Mustad seesamiseemned - 10 g

Sulatage eelnevalt lehttainas.
Sink ja juust on parem võtta viiludena.
Seesami võib asendada köömnetega.
Lülitage ahi sisse, et see kuumeneks 180 kraadini.
Laota pool lehttainast küpsetuspaberile.
Asetage sellele õhukesed juustuviilud, siis juustule õhukeselt viilutatud sink.
Kata juust ja sink taigna teise poolega.
Terava noa või ümmarguse pitsalõikuriga lõigake saadud ristkülik 4 võrdse laiusega ribaks.
Seejärel lõigake iga riba 4-5 tükiks. Saadakse ruudud, mille külg on umbes 3-4 cm.
Klopi muna kahvliga (tassis). 
Pintseldage taigna pind lahtiklopitud munaga.
Peal puista  seesamiseemneid.
Viige tainas koos paberiga küpsetusplaadile.
Küpsetage suupisteid 180 kraadini eelsoojendatud ahjus 25-30 minutit, kuni need on kuldpruunid.
Eraldage kuumad suupisted ettevaatlikult üksteisest ja asetage taldrikule.

Peakokk: Veronika



Pasta Carbonara - 9,4 punkti



350 g spagette vm makarone
200 g  toorsuitsupeekonit
sorts oliiviõli praadimiseks
2 toasooja muna või 4 munakollast
100 g riivitud parmesani juustu või Pecorino Romano juustu
soola ja musta pipart

Keeda makaronid rohkes soolases vees al dente.
Samal ajal lõika guanciale, pancetta või peekon väikesteks kuubikuteks või ribadeks. Prae mõõdukalt kuumal pannil väheses oliiviõlis kuldseks ja krõbedaks. 
Pane muna(kollase)d suurde toasooja kaussi, milles plaanid pastarooga serveerida. Klopi munad vispliga lahti. Sega juurde riivitud juust, maitsesta julgelt musta pipraga. Nüüd vispelda juurde üks korralik kulbitäis kuuma pastakeeduvedelikku!*
Siis kurna spagetid ja lisa kohe muna-juustusegu hulka. Sega kiiresti läbi, sega juurde (vajadusel nõrutatud) lihakuubikud. Puista peale veel riivitud juustu ja musta pipart ning serveeri kohe. 

Allikas: nami-nami

Peakokk: Sandra



Kaneelirullid glasuuriga - 9,8 punkti

Tainas:
250 g piima
6 g kuivpärmi
450 g nisujahu
100 g suhkrut
1 tl soola
100 g toasooja võid

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g pruuni suhkrut
2 sl jahvatatud kaneeli
120 g 35% rõõska koort ehk vahukoort (kerkinud rullide ülevalamiseks)

Glasuur:
35 g munavalget
60 g peensuhkrut
noaotsatäis soola
65 g toasooja võid
0,25 tl vanilli
100 g toorjuustu
1 sl sidrunimahla

Peale:
kergelt hakitud pekaanipähkleid soovi korral

Taina valmistamiseks kuumuta piim kuni 45 C (veidi soojem kui käesoe). Sega pärm kuivainetega ja vala juurde piim, sega läbi. Viimasena lisa või ja sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb (selle taina puhul seda pikalt pole vaja teha). Tõsta tainas kaussi, puista peale veidi jahu, kata kauss kilega ja aseta peale puhas köögirätik. Kergita 30−60 minutit (nt ahjus 50 C juures).
Täidise valmistamiseks vahusta või, lisa suhkur ja kaneel ning vahusta veel veidi, kuni saad ühtlase segu. Jäta toatemperatuurile ootele.
Rulli tainas jahusel laual 30 x 38 cm ristkülikuks. Määri täidis spaatli abil tainale. Alustades laiemast küljest, rulli tainas tihedalt kokku. Lõika 12 tükiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud 23 x 33 cm kandilisse ahjuvormi. Kata pann rätikuga ja lase veel 20 minutit kerkida (või kuni saiad on saavutanud umbes kahekordse mahu). Ära seda etappi vahele jäta!
Kuumuta ahi 200 kraadini (pealt ja alt kuumus).
Soojenda vahukoor – piisab, kuni see on käesoe! Kui rullid on kerkinud, vala see ettevaatlikult üle rullide (see vajub enamasti vormi põhja, kuid küpsemisel imbub rullidesse). See tagab rullide nätskuse.
Küpseta 200 C juures 17−19 minutit kuldpruuniks ja keskmine osa tundub küpse. Küpseta pigem vähem kui rohkem.
Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalged poole koguse suhkru ja soolaga, kuni teravate tippude tekkimiseni. Seejärel vähenda miksripöördeid poolele võimsusele ja hakka 1 sl kaupa lisama toasooja võid. Pärast iga lisamist vahusta niikaua, kuni või on munamassis korralikult lahustunud. Kui kogu või on lisatud, hakkab kreem moodustuma ja saavutab ettenähtud paksuse (PS. ära ehmu, kui kreem muutub enne õige tekstuuri saavutamist nagu vedelaks munapudruks, jätka vahustamist).
Toorjuust hõõru teise poole suhkru, vanilli ja sidrunimahlaga ühtlaseks ning lisa seejärel valmis võikreemile. Mikserda korralikult ühtlaseks. Kata soojad (siis osa kreemi sulab ka rulli sisse) saiad kreemiga ja naudi!
Nipid ja soovitused:
Teevile meeldib kui kreemi on poole rohkem, siis saab seda ohtralt peale määrida ka juba jahtunud saiakestele, aga hea on ka poole kogusega.
Vahukoore soojendamine aitab saiakestel edasi kerkida. Koor valgub saiade sisse ja ümber, tekitades ja hoides nätsket tekstuuri kui nende sisse imbub.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Triinu





2. tund - 22. jaan.

Hamburger - 7,6 punkti


5 burgerisaia
500 g veisehakkliha
10 viilu cheddari juustu
1 suur punane sibul
3 suurt tomatit
marineeritud kurgi viilud
lehtsalatit
Majonees
Ketšup
Sool ja pipar
Või või taimeõli saia röstimiseks


Hakkliha ettevalmistamine:
Maitsesta veisehakkliha soola ja pipraga. Sega hoolikalt ja jaga kümneks võrdseks osaks.
Vormi hakklihast burgerikotletid. Veendu, et kotletid ei oleks liiga paksud, et need küpseksid ühtlaselt.
Burgerikotlettide küpsetamine:
Kuumuta pann keskmisel kuumusel ja lisa veidi võid või õli.
Küpseta kotlette mõlemalt poolt umbes 4-5 minutit või kuni need on küpsed.
Viimastel minutitel aseta igale kotletile viil juustu, et see sulaks.
Saia ettevalmistamine:
Lõika burgerisaiad pooleks ja rösti pannil või rösteris, kuni need on kuldpruunid.
Burgeri kokkupanek:
Määri alumisele saiale majoneesi ja ketšupi segu.
Aseta peale salatileht, seejärel küpsetatud kotlet juustuga.
Lisa viilutatud tomat, sibularõngad, kurk ja kata teise saiapoolikuga.

Allikas: minu aeg
Peakokk: Vanessa



KOORENE MAKARON HAKKLIHAGA - 9,6 punkti


400g hakkliha
1 punane sibul
Santa Maria lihaüldmaitseaine
peotäis värsket peterselli, hakitud
4 spl ketsupit
must pipar
330ml rõõska koort
vett
3 spl oliivõli
meresoola
400g makarone (võib panna vähem - 200 g)
100 g riivjuustu

Prae hakkliha pannil koos sibulaga ja maitsesta, liha üldmaitseaine asemel võid ka kasutada oma lemmik maitseaineid ja ürte. Lisa nüüd ketšupit ja sega hakkliha ilusti läbi.
Pane vesi keema, kui vesi keeb lisa oliivõli 3 spl ja meresoola. Keeda 1 pakk head pastat vees pehmeks ( vett peab olema 3x rohkem kui on makarone, sest makaron paisub keemise ajal), kurna ja lisa makaron koos hakklihaga potti, kalla peale rõõsk koor ja kuumuta läbi paar minutit,et oleks tulemuseks kooreses kastmes makaron. Serveeri riivjuustuga.

Allikas: liilia kokkamised
Peakokk: Laureen


Suussulavad kohupiimapontšikud - 9,7 punkti

250 g teralist kohupiima
4 sl suhkrut
2 keskmise suurusega muna
0.25 tl soola
0.5 tl söögisoodat
100 g (u. 1,75 dl) nisujahu
Frittimiseks:
rapsiõli
Peale:
tuhksuhkrut


Hõõru kohupiim suhkru ja munadega lahti. Lisa sool ja soodaga segatud jahu. Sega tainas valmis vahetult enne pontšikute küpsetamist, muidu "reageerib" sooda kohupiimaga ära ja pontšikud ei jää pontsakad! 
Kuumuta väikeses potis toiduõli 180°C kraadini. 
Võta kahe lusika abil tainast* ning kukuta kuuma õli sisse. Küpseta kuumas õlis kuldseks - vahepeal keera pontšikuid ringi (kui nad seda ise ei tee).
Kui pontšikud on kuldpruunid, siis tõsta vahukulbi abil köögipaberile nõrguma. 
Valmis pontšikutele raputa peale tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused:
Tee nii: Võta kaks tavalist lusikat (sellised väiksemad supilusikad). Võta ühega lusikatäie tainast, siis teisega silu pealt ja siis libista teise lusika tainaportsu alla (ehk siis esimese lusika sisse) ja siis tasakesi (vajadusel esimese lusikaga aidates) aita tainaports kuuma õli sisse. Suts ja valmis ja uuele ringile. Ikka ühe lusikaga tainast, teisega siluda-trügida jne. Tulevad kõik täpselt ühesuurused ja üsna ümmargused, lisaks saab üsna kiiresti hakkama..
Kui õli on liiga kuum, pruunistuvad pontšikud liiga kiiresti ja jäävad seest tooreks. Kui õli on liiga külm, hulbivad pontšikud liiga kaua õlis ja imavad liialt õli endasse. 
Kui Sul on õlitermomeeter, siis õli temperatuur peaks jääma 180°C-190°C vahele. Kui lisad potti korraga liiga palju pontšikuid, siis jahutab see temperatuuri liialt. Küpseta u 5-6 kaupa. 


Allikas: nami-nami
Peakokk: Isabella



1. tund - 18. sept.

Juustupallid - 10 punkti


200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli

Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi

Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Melissa




PEAROOG - 9,7 punkti

Kartulipuder

1 kg kartulit 
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart

Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.

Allikas: nami-nami


Kodune hakklihakaste

1 sl võid või õli
1 sibul
400-500 g hakkliha
1 sl nisujahu
5 dl vett või puljongit
4 sl hapukoort
soola ja musta pipart
hakitud värsket tilli või peterselli

Kuumuta pannil või või õli. Lisa hakitud sibul ja prae kergelt läbi. Siis lisa hakkliha ja prae segades, kuni hakkliha on kenasti küps. Maitsesta soola-pipraga. 
Puista peale nisujahu, sega läbi. Lisa vedelik ning hauta kastet kümmekond minutit. Lõpus sega juurde hapukoor ja soovi korral hakitud maitseroheline.
Serveeri keedetud kartulite ja värske salatiga.

Variatsioonid:

Soovi korral lisa koos jahuga pannile ka 1-2 sl tomatipastat - see annab kastmele kena värvi ja veidi maitset. 
Vee või puljongi võid asendada ka piimaga. Sel juhul pole hapukoort enam lisada vaja.

Allikas: Nami-nami

TOMATI-SIBULA-KURGISALAT

200 g tomatit
200 g värsket kurki
rohelist sibulat
värsket tilli
Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart

Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till, sibul.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.

Peakokk: Madelin



Šokolaadivulkaanid (fondant) - 9,8 punkti

170 g tumedat šokolaadi
150 g võid
160 g suhkrut
75 g nisujahu
4 suurt muna
jäätis
100 g vaarikaid

Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. 
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. 
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis ja vaarikad.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Brita


No comments:

Post a Comment