1. tund - 20. märts
Kanahakkliha larb - 6,4 punkti
300 grammi Tallegg FIT! Broileririnnafilee hakkliha
0,5 laimi mahla
100 ml vett
1 supilusikatäit maisitärklist
1 supilusikatäis kalakastet
1 teelusikatäis mett
2 küüslauguküünt
2 sidrunheinavart
1 tšillikauna
1 keskmine lilla sibul
värsket peterselli
värsket salveid (või mõnda muud ürti)
oliiviõli
Rooma salatit
pähklipuru
Sega esmalt kokku vesi, maisitärklis, kalakaste, laimimahl ning mesi. Seejärel haki kõik vajalik- küüslauk, sidrunhein, tšillikaun, sibul, petersell ja salvei.
Prae kergelt (umbes minutike) läbi küüslauk, sidrunhein ja tšillikaun. Lisa pannile Tallegg FIT! Broileririnnafilee hakkliha ning prae kuni see on peaaegu küps.
Seejärel lisa pannile eelnevalt valmistehtud vedelik ning prae veel minutike.
Tõsta pann tulelt ning lisa maitseroheline ning sibul.
Tõsta see imeline segu Rooma salati lehtedele.
Allikas: tallegg
Peakokk: Lauri
Kartulikotletid külma kastmega - 6.5 punkti
4 suurt kartulit (u 700 g)1 väike sibul
1 tl soola
2 sl hapukoort
2 sl nisujahu
1-2 muna
1 tl köömneid
Paneerimiseks:
nisujahu
Praadimiseks:
võid ja
õli
Keeda kartulid koorega pehmeks. Koori ja aja läbi hakkmasina koos tükeldatud sibulaga. Lisa ülejäänud ained ja sega hoolega. Vormi kotletid ja veereta jahus.
Küpseta või-õli segus helepruuniks - pööra kotletid ringi alles siis, kui alumine pool on kenasti pruunistunud.
Serveeri toorsalati ja külma kastmega.
Allikas: nami-nami
Salsa Cruda
Itaaliapärane Salsa Cruda sobib erinevate roogade lisandiks.500 g kvaliteetset küpset tomatit (koori, eemalda seemed ja tükelda)
0.5 tk väikest (punast) sibulat
2 sl külmpressitud oliiviõli
sidrunit (1 sl mahla) või 1 sl šerri- või palsamiäädikat (balsamico)
1 tk küüs peenestatud küüslauku
8 tk lehte purustatud basiilikut
soola
purustatud musta pipart
vajadusel 1-2 näputäit suhkrut
Sega kõik ained suures kausis. Kui tomatid väga magusad ei ole, lisa veidi suhkrut. Kata kauss toidukilega ning pane salat 20 minutiks külmkappi.
Vahetult enne serveerimist sega uuesti. Lisa vajadusel veel oliiviõli, sidrunimahla, soola, pipart ja/või suhkrut.
Allikas: nami-nami
Külm kaste
100 g hapukoor100 g maitsestamata jogurt
100 g majonees
1 dl õunamahl
2 sl ketšupit
pipar
sool
Peakokk: Simmo
Muffinite põhiretsept - 8.9 punkti
150 g pehmet võid170 g suhkrut (2 dl)
2 muna
250 g nisujahu (4 dl)
3 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
Vooderda muffinivormi süvendid paberümbristega või määri süvendid korralikult võiga.
Vahusta kausis pehme või suhkruga, lisa ükshaaval vahustades munad.
Sega kuivained omavahel ja lisa tainale. Sega taina hulka piim ja soovitud täidis (kui tainas liiga paks tundub, võid lisada veel 1-2 sl piima, aga üldiselt pole see vajalik).
Muffinitainast tuleb segada nii vähe kui võimalik!
Jaota tainas 12 võitatud muffinivormi sisse ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.
Pelmeenid lihaga - 9,3 punkti
Tainas:500 g nisujahu
1 muna
3-4 dl vett
0,5 tl soola
Täidis:
500 g kodust hakkliha (50% siga ja 50% veis) või kanahakkliha
1 sibul
1 dl vett
soola ja musta pipart
soovi korral maitserohelist
hapukoort
Täidise valmistamiseks lisa hakklihale peenestatud sibul, sool, pipar, maitseroheline ja vesi ning sega läbi. (Kasutada võib ka sea- ja veiseliha, mis koos sibulaga hakklihamasinast läbi aetakse). Maitsesta täidis julgesti!
Taina valmistamiseks vala jahu lauale hunnikusse ja tee sisse süvend. Lisa süvendisse käesoe vesi, muna, sool ja sega tainas kätega ühtlaseks massiks. Tainas peab jääma pigem tihkem kui pehme ja kleepuv. Sõtku korralikult kuni tainas lööb käte küjest lahti. Kata tainas toidukilega ja lase sellel toasoojas seista, kuni tainas muutub elastseks (30 minutit kuni tund). Seejärel rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika sellest vajaliku paksuse ning suurusega kettad.
Aseta tainaketastele hakklihatäidis ja vormi pelmeenid. •Fotol olevad pelmeenid on tehtud pelmeenivormiga.
Keeda pelmeene soola, pipra ja loorberilehega maitsestatud vees või puljongis 5-8 minutit, kuni pelmeenid pinnale tõusevad. Või prae pelmeenid pannil või sees tasasel tulel kaanega kaetult helekollaseks.
Ülejäänud pelmeenid pane sügavkülma. Et pelmeenid üksteise külge ei külmuks, külmuta neid kõigepealt ühe kihina jahu või küpsetuspaberiga kaetud alusel umbes 30 minutit, seejärel tõsta pelmeenid säilituskarpi või kilekotti.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Richard
Kana tikka masala - 8,1 punkti
4 tk kanafileed
1 tk sibulat
1 spl võid
1 tk tomatit
peotäis mandlilaaste
200 ml vett
50-100 ml 35% koort
1 spl garam masala maitseainesegu
1/2 tk sidrunit
0,5-1 tl soola
peotäis värsket koriandrit
Maitseaineseguks
7 cm pikkune ingverijupp riivituna
6 tk peeneks hakitud küüslauguküünt
2 spl garam masala maitseainesegu
1 spl paprikapulbrit
1 spl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 spl jahvatatud koriandriseemneid
0,5-1 spl tšillihelbeid
2 spl õli
300g basmatiriisi
Keeda riis.
Sega kõik maitsesegu komponendid kokku ja jaga kaheks võrdseks osaks. Tõsta pool maitsesegust jogurtisse. Lisa kanafileetükid ja lase mõned minutid maitsestuda. Seejärel prae või grilli kanatükid küpseks. Tõsta kõrvale.
Prae pannil või sees sibularõngad kergelt läbi, sega juurde ülejäänud maitsesegu ja kuumuta läbi. Lisa peeneks hakitud tomatitükid, peotäis mandlilaaste ja vesi. Lase keeda, kuni pannitäis pisut pakseneb.
Lisa vahukoor ja 1 sl garam masala´t, kui kõik on keema läinud, lisa hulka kanatükid. Maitsesta rooga soolaga. Pigista sellesse 0,5 sidruni mahl ja lisa peotäis värsket hakitud koriandrit. Serveeri tikka masalat basmatiriisiga.
Allikas: umami
Prantsuse šokolaadikook - 9,3 punkti
200 g tumedat šokolaadi
200 g Saaremaa 82% võid
200 g suhkrut
4 suurt muna
1 sl nisujahu
200g vaarikaid
1 l jäätist
Sega kausis tükkideks murtud šokolaad ja või ning sulata mikroahjus või vesivannis aeg-ajalt segades. Sega juurde suhkur ning lase veidi jahtuda.
Lisa ükshaaval segades juurde munad - justnimelt hoolikalt segades, ei pea mikseriga vahustama! Kui soovid, võid munad siiski esmalt kahvliga kergelt katki segada. Viimasena sõelu juurde nisujahu. Sega ühtlaseks.
Kalla tainas võitatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 25 minutit 200-kraadises ahjus. Valmis kook on pealt just küpsenud, aga seest veel pehme.
Lase koogil enne serveerimist vormis jahtuda - kasvõi järgmise päevani.
Serveeri jäätise ja värskete marjadega.
Bruchetta
Kartuli-juustupulgad
Lasanje hakklihaga
Brownie'd toorjuustuga ehk Cheesecake Brownies
Brownie-segu:85 g magedat võid väiksemate tükkidena
115 g hakitud tumedat šokolaadi
130 g suhkrut
2 toasooja suurt muna
70 g nisujahu
1 sl kakaopulbrit
soola
1 tl vanilliekstrakti
80 g hakitud piimašokolaadi või "chocolate chips" tükikesi
Cheesecake segu:
200 g toasooja maitsestamata toorjuustu (nt Philadelphia Classic)
1 suur munakollane
75 g suhkrut
paar tilka vanilliekstrakti
Vooderda 24 cm (kandiline) koogivorm fooliumiga.
Sulata keskmise suurusega potis või ja šokolaad madalal tulel, sega ühtlaseks. Tõsta pott tulelt, klopi juurde suhkur ning seejärel munad. Sega juurde jahu, kakaopulber, sool, seejärel vanilliekstrakt ning šokolaaditükid.
Määri tainas ühtlase kihina ettevalmistatud koogivormi.
Klopi eraldi kausis toorjuust, munakollane, suhkur ja vanilliekstrakt ühtlaseks. Tõsta toorjuustusegu lusikakaupa šokolaadisegule (David käsib kaheksa valget 'plekki' teha). Võta nüri nuga ning sega toorjuustusegu siiruviirulisena šokolaaditaina hulka.
Küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni koogi keskkoht just küpsenud tundub. Ära üle küpseta!
Lase jahtuda, siis tõsta koos fooliumiga vormist välja ning eemalda foolium. Lõika brownie-koogid ruutudeks.
Allikas: nami-nami
Peakokk:Karel
No comments:
Post a Comment