21. märts
Caesari salat kanafileega
8 viilu saia
erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat)
300 g kirss- või tavalised tomatid
4 tk broilerifilee
Sool
Must pipar
Kanamaitseaine
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks)
200 g Parmesan
Caesari salatikaste
Pese ja tükelda salatid väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Pese ja poolita kirsstomatid.
Tükelda broilerifilee kuubikuteks.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista ja/või sega hulka riivjuustu.
Chili con Carne
See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.
400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit
1 sai
Kuumuta hakitus sibul õlis kollakaks.
Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades.
Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi.
Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.
Serveeri saiaga.
Tiramisu
200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)
Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule
želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.
4. apr.
Kanatortilla
Marineeritud sibulate valmistamiseks
3 tk punast sibulat
100 ml vett
1 tl soola
1 spl suhkrut
100 ml õunasiidri äädikat
Kanatäidise jaoks
500 g kana kintsufileed
2 spl oliivõli
1 tl Santa Maria küüslaugusoola
1 tl Santa Maria jahvatatud paprikat
1 tl Santa Maria Prantsuse ürdisegu
Santa Maria Tellicherry musta pipart
Kastme valmistamiseks
200 ml Kreeka jogurtit
1 spl sidrunimahla
2 küünt küüslauku
tilli
0.5 tl Santa Maria jahvatatud paprikat
soola ja pipart
Lisandiks
14 tk nisutortillasid
lehtsalatit
2 tk tomatit
4 tk marineeritud kurki
Marineeritud sibulad
Sibulad tuleb marinaadi panna vähemalt päev enne valmistamist. Vala keev vesi purki, lisa sool ja suhkur ning sega, kuni need on lahustunud. Seejärel lisa õhukesteks ribadeks lõigatud sibulad. Vala peale äädikas. Hoia paar tundi toatemperatuuril, seejärel pane ööseks külmikusse. Järgmisel päeval on sibulad söömisvalmis. Sel viisil valmistatud sibulad säilivad külmkapis umbes kaks nädalat.
Kodune kebab
Sega kana oliiviõli ja kõigi vürtsidega.
Prae kana hästi kuumutatud pannil kolm minutit mõlemalt poolt. Seejärel vähenda kuumust miinimumini ja küpseta kaane all kümme minutit. Lase praetud kanal seista viis minutit toatemperatuuril, seejärel lõika ribadeks.
Sega kausis kokku kõik kastme koostisosad.
Pane tortilla keskele salatilehti, viilutatud tomateid, marineeritud kurgiribad ja kanaliha. Piserda üle kastmega, lisa marineeritud sibul ja keera tortilla kokku.
Allikas: santa maria
Koorene suitsukanapasta
400 g penne rigate makarone
keetmiseks soolaga maitsestatud vett
Kaste:
veidi oliiviõli
1 suurem sibul
1 tavaline punane paprika või 2 piklikku punast paprikat
300-400 g puhastatud suitsukana
1-2 hakitud küüslauguküünt
4 dl kohvikoort või vahukoort või toidukoort
4-5 sl (maitsestatud) sulatatud juustu
hakitud värsket peterselli või murulauku
musta pipart
Kuumuta pannil veidi õli. Lisa hakitud sibul ja paprika, maitsesta kergelt soolaga ja prae mõned minutid.
Lisa puhastatud ja tükeldatud suitsukana ja hakitud küüslauk. Prae veel mõned minutid.
Lisa rõõsk koor ja lase podiseda mõned minutid, siis sega juurde sulatatud juust. Maitsesta kaste soola, pipraga.
Kastme valmistamise ajal keeda makaronid vastavalt pakendi juhistele al dente. Kurna, sega koorese kanakastme hulka. Puista peale maitseroheline.
Serveeri kohe.
Allikas: nami-nami
Brüleekreem ehk crème brûlée
Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.
Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.
1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut
Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad. Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit.
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.
No comments:
Post a Comment