Thursday, October 7, 2021

6 d

20.mai

Tuuletaskud


75 g võid
2-3 muna
1,5 dl vett
1,5 dl nisujahu

Täidis:

200g sinki
100 g kodujuustu
2 keedetud muna
värsket kurki
100 g majoneesi 
100 g hapukoort
maitseaineid

Tükelda salati komponendid ja sega kokku. Vala peale hapukoore-majoneesi kaste. Sega


Keedutaigen:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Mõõda paksupõhjalisse keedunõusse vesi ja rasvaine, kuumuta segu kuni või on sulanud.
Lisa jahu ning keeda segu nõrgal tulel puulusikaga tugevalt kloppides, kuni taigen muutub ühtlaseks ja nõu küljest lahti lööb.
Võta taigen tulelt ning lase segul jahtuda 60-70 kraadini
Lisa jahtunud massile ükshaaval munad, iga muna lisamisel klopi taigen ühtlaseks. Taigen peab olema sile, mitte liiga kõva.
Vormi kahe väikese lusika või tordipritsi abil küpsetuspaberile pätsikesed (paigutamisel arvesta, et keedutaigen suureneb küpsetamisel kaks korda).
Keedutaigen kerkib niiskes ahjus paremini. selleks pritsi küpsetuspaberile veidi vett, et ahjus oleks rohkem niiskust.
Küpseta 20-25 minutit. Ära ava vahepeal ahjuust.
Tõsta valminud tuuletaskud ahjust välja ja lase jahtuda.
Lõika tuuletaskult terava noaga kaas maha ja täida sobiva täidisega. 

Peakokk: Diana


Singi-koorepirukas ehk Quiche Lorraine

See on vast kõige klassikalisem prantsuse koorepiruka retsept. Sellel pirukat on võimalik teha miljoni eri lisandiga- tuunikala, lõhe, kana, juurviljadega.

Põhi:
4 dl jahu
0,75 tl soola
175 g võid
3 sl vett

Kate:
1 suurem sibul
300 g sinki
3 muna
1 dl rõõska koort (10%)
1 dl hapukoort
soola, pipart
3 dl riivjuustu

Sega jahu ja sool, haki juurde külm või. Lisa vesi ja sõtku kiiresti tainaks. Suru tainas lahtikäiva 22cm läbimõõduga koogivormi. põhja ja äärtele ning aseta 10 minutiks külma. Torka kahvliga tainapõhja mõned augud ning eelküpseta ahjus 225°C juures 10 minutit.

Haki sibul peeneks ning sink väikesteks kuubikuteks. Pruunista pannil sibul klaasjaks, poole küpsemise pealt lisa ka singikuubikud. Aseta eelküpsetatud põhjale. Klopi kokku kõik ülejäänud ained, maitsesta ja kalla segu pirukale. Küpseta ahjus 200°C juures 30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.




Allikas: kokkama
Peakokk: Lisette

Tuuletaskud

75 g võid
2-3 muna
1,5 dl vett
1,5 dl nisujahu

Täidis:
1 dl vahukoort
1 dl kohupiimapastat
100 g vaarikaid

Vahusta koor, lisa kohupiimapasta ja veidi vaarikaid, maitsesta.

Keedutaigen:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Mõõda paksupõhjalisse keedunõusse vesi ja rasvaine, kuumuta segu kuni või on sulanud.
Lisa jahu ning keeda segu nõrgal tulel puulusikaga tugevalt kloppides, kuni taigen muutub ühtlaseks ja nõu küljest lahti lööb.
Võta taigen tulelt ning lase segul jahtuda 60-70 kraadini
Lisa jahtunud massile ükshaaval munad, iga muna lisamisel klopi taigen ühtlaseks. Taigen peab olema sile, mitte liiga kõva.
Vormi kahe väikese lusika või tordipritsi abil küpsetuspaberile pätsikesed (paigutamisel arvesta, et keedutaigen suureneb küpsetamisel kaks korda).
Keedutaigen kerkib niiskes ahjus paremini. selleks pritsi küpsetuspaberile veidi vett, et ahjus oleks rohkem niiskust.
Küpseta 20-25 minutit. Ära ava vahepeal ahjuust.
Tõsta valminud tuuletaskud ahjust välja ja lase jahtuda.
Lõika tuuletaskult terava noaga kaas maha ja täida sobiva täidisega. 


Peakokk: Karoli



16. veebr.

KRÕBEDAD JUUSTUPALLID



200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli

Serveerimiseks:
 100 g 20% hapukoort 

Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoorega.



Allikas: nami-nami
Peakokk: Mia Lotta


KLASSIKALINE AMEERIKA BURGER


1 sibul
500 g kvaliteetset veisehakkliha
4 sl hakitud peterselli
soola ja musta pipart
1 sl õli
10 head burgerikuklit
ketšup
200 g hapukoor
1  jääsalat
3 viilutatud nn lihatomatit
5 viilutatud marineeritud kurki
10 viilu juustu

Lõika sibul pooleks. Haki üks sibulapoolik peenelt, teine lõika õhukesteks viiludeks.
Sega hakkliha, petersell ja hakitud sibul, maitsesta soola-pipraga ning pane külmkappi veidikeseks (siis ei lagune hakk-kotlet praadimisel laiali).
Kuumuta pannil õli. Pane hakk-kotletid pannile ning prae 5 minutit mõlemalt poolt (kokku siis 10 minutit).

Soojenda hamburgerikuklid. Määri alumisele kuklipoolele hapukoore-ketšupikastet. Tõsta peale jääsalat, sibula-, juustu-, tomati- ja kurgiviilud. Aseta peale praetud hakk-kotlet ning kata teise kuklipoolega.



Peakokk: Diana


Isuäratavad cupcakes’id ehk tassikoogid


200 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl söögisoodat
Näpuotsaga soola
150 g suhkrut
2 spl kookosehelbeid
60 g rapsiõli
1 muna
120 ml hapupiima või keefiri
120 g värskeid või külmutatud vaarikaid

Kreemi koostisained
1 karp vaniljetoorjuustu
200 ml vahukoort
2 tl peedipulbrit
1-2 spl suhkrut

Sega kõigepealt ühes nõus kokku kõik kuivaineid ja teises kausis vedelad ning seejärel sega need kokku.
Kõige viimasena sega segusse ettevaatlikult vaarikad, et terve segu roosaks ei läheks.
Tõsta taignasegu muffinipaberitesse.
Eelsoojenda ahi 180 kraadini ja küpseta 25 minutit või kuni kuldpruunid.


Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Hanna Loore


21.dets.

Tempura sushirullid


Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. Minul fritüüri pole, pealegi saab praadides veidikene tervislikumad sushid teha. Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 


Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu


Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu


Serveerimiseks:
sojakastet


Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.


Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.


Tähelepanekud
Tip! Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
Tip! Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
Tip! Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 


Allikas: cooking&lifestyle


Sushi - puust ja punaseks ka algajale
https://moonihelves.wordpress.com/2015/05/25/sushi/


Peakokk: Lisette


FRIKADELLISUPP


praadimiseks veidi õli
3 kooritud porgandit
100 g tükk kooritud juursellerit või 2-3 varssellerivart (või mõlemaid!)
1 porru (eelkõige valge ja heleroheline osa)
2 l puljongit või vett
4-6 kooritud kartulit
soola (kui kasutad vett)
pakk frikadelle
soola ja musta pipart
hakitud värsket tilli
hakitud värsket peterselli


Tükelda porgandid, seller ja porru, prae poti põhjas õlis kergelt läbi. Lisa kuum vesi või puljong ning keeda tasasel tulel 10 minutit.
Lisa tükeldatud kartul ja keeda veel 10 minutit.
Lisa hakklihapallikesed otse supi sisse ja keeda, kuni need pinnale kerkivad.
Serveerimisel puista supile hakitud tilli, peterselli, küüslauguvõrseid vm.


Peakokk: Janeli


Küpsisetort


1 dl moosi
400 g hapukoort
1 dl marju (sõstrad, jõhvikad)
100 g šokolaadi Bitter (ilma lisanditeta)
2 pakki tavalisi kandilisi küpsiseid
* Lao taldrikule  küpsiseid, määri nendele pool moosist.
* Lao nendele veel  küpsiseid ja määri nendele ülejäänud moos.
* Murra ülejäänud küpsised tükkideks ja sega hapukoorega.
* Tõsta küpsise-koore segu ühtlase kuhjana tordile.
* Pane marjad tordi peale.
* Murra šokolaad tükkideks ja sulata vesivannil.
* Nirista šokolaad sigri-migri triipudena tordile.
* Pane tort külmkappi.


Peakokk: Miia


 14. okt.

Pastaroog



200 g pastat
100 g singikuubikuid
200g purustatud tomateid
100 g juustu
1 sibul
1 sl õli

* Keeda pasta soolaga maitsestatud vees
* Haki sibul tükkideks ja kuumuta pannil õliga klaasjaks.
* Lisa singikuubikud ja prae pisut.
* Lisa purustatud tomat ja maitsesta segu pipra ja soolaga.
* Kurna pasta ja vala tagasi potti. Lisa tomati-singisegu ja kuumuta veidi aega.
* Serveerimisel raputa peale riivitud juustu.


Mahlajook sidruniga


4 klaasi apelsinimahla või kodust õunamahla
4 klaasi vett
4 sl suhkrut
 2 sidrunit
Lase vesi veekannuga keema.
Kalla 1 klaasitäis kuuma vett kruusi või kannu, lisa suhkur ja sega.
Kalla mahl ja jahtunud vesi kannu.
Pigista sisse sidrunimahl.


Peakokk: Anni


Kartuliporss


6 keedetud kartulit
2 dl piima
1 dl mannat
1 dl hapukoort
1 muna
soola
200g sealiha
serveerimiseks hapukoor.
Salatiks1 kurk, 2 tomatit
  • Lõika liha väikesteks kuubikuteks ja prae panni, tõsta ahuvormi
  • Tambi kartulid katki, sega juurde hapukoor, muna, piim ja manna.
  • Maitsesta segu soolaga ja vala lihakuubikutele.
  • Küpseta 200 kraadiga umbes 30 minutit.
  • Serveeri soojalt. Juurde paku hapukoort ja salatit.
Peakokk: Anelle

ANZAC-KÜPSISED

125 g võid
2 sl ehk 45 g heledat siirupit või mett
2 sl vett
1 tl söögisoodat
150 g ehk 2,5 dl nisujahu
100 g kaerahelbeid
60 g kookoshelbeid
150 g suhkrut

Sulata potis või ja siirup või mesi. Sega sooda veega, lisa potti. Segu peaks vahutama hakkama - sega ühtlaseks ja tõsta pott tulelt.
Sega kuivained omavahel, siis lisa või-siirupi-veesegu ning sega ühtlaseks.
Tõsta supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikeseid pätsikesi, jättes piisavalt ruumi küpsiste vahele. Kui soovid, võid tainapallid kohe veidi madalamaks suruda.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Allikas: Nami-nami


Peakokk: Karoli








No comments:

Post a Comment