20.mai
Tuuletaskud
75 g võid2-3 muna
1,5 dl vett
1,5 dl nisujahu
Täidis:
100 g kodujuustu
2 keedetud muna
värsket kurki
100 g majoneesi
100 g hapukoort
maitseaineid
Keedutaigen:
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Mõõda paksupõhjalisse keedunõusse vesi ja rasvaine, kuumuta segu kuni või on sulanud.
Lisa jahu ning keeda segu nõrgal tulel puulusikaga tugevalt kloppides, kuni taigen muutub ühtlaseks ja nõu küljest lahti lööb.
Võta taigen tulelt ning lase segul jahtuda 60-70 kraadini
Lisa jahtunud massile ükshaaval munad, iga muna lisamisel klopi taigen ühtlaseks. Taigen peab olema sile, mitte liiga kõva.
Vormi kahe väikese lusika või tordipritsi abil küpsetuspaberile pätsikesed (paigutamisel arvesta, et keedutaigen suureneb küpsetamisel kaks korda).
Keedutaigen kerkib niiskes ahjus paremini. selleks pritsi küpsetuspaberile veidi vett, et ahjus oleks rohkem niiskust.
Küpseta 20-25 minutit. Ära ava vahepeal ahjuust.
Tõsta valminud tuuletaskud ahjust välja ja lase jahtuda.
Lõika tuuletaskult terava noaga kaas maha ja täida sobiva täidisega.
Peakokk: Diana
Singi-koorepirukas ehk Quiche Lorraine
Tuuletaskud
KRÕBEDAD JUUSTUPALLID
KLASSIKALINE AMEERIKA BURGER
Isuäratavad cupcakes’id ehk tassikoogid
2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl söögisoodat
Näpuotsaga soola
150 g suhkrut
2 spl kookosehelbeid
60 g rapsiõli
1 muna
120 ml hapupiima või keefiri
120 g värskeid või külmutatud vaarikaid
Kreemi koostisained
1 karp vaniljetoorjuustu
200 ml vahukoort
2 tl peedipulbrit
1-2 spl suhkrut
Sega kõigepealt ühes nõus kokku kõik kuivaineid ja teises kausis vedelad ning seejärel sega need kokku.
Kõige viimasena sega segusse ettevaatlikult vaarikad, et terve segu roosaks ei läheks.
Tõsta taignasegu muffinipaberitesse.
Eelsoojenda ahi 180 kraadini ja küpseta 25 minutit või kuni kuldpruunid.
21.dets.
Tempura sushirullid
Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. Minul fritüüri pole, pealegi saab praadides veidikene tervislikumad sushid teha. Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas.
Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g toorjuustu
Tempura segu:
0,5 tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna
0,5 tass riivsaia või panko riivsaia segu
Serveerimiseks:
sojakastet
Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.
Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.
Tähelepanekud
Tip! Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
Tip! Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
Tip! Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku.
Allikas: cooking&lifestyle
Sushi - puust ja punaseks ka algajale
https://moonihelves.wordpress.com/2015/05/25/sushi/
Peakokk: Lisette
FRIKADELLISUPP
praadimiseks veidi õli
3 kooritud porgandit
100 g tükk kooritud juursellerit või 2-3 varssellerivart (või mõlemaid!)
1 porru (eelkõige valge ja heleroheline osa)
2 l puljongit või vett
4-6 kooritud kartulit
soola (kui kasutad vett)
pakk frikadelle
soola ja musta pipart
hakitud värsket tilli
hakitud värsket peterselli
Tükelda porgandid, seller ja porru, prae poti põhjas õlis kergelt läbi. Lisa kuum vesi või puljong ning keeda tasasel tulel 10 minutit.
Lisa tükeldatud kartul ja keeda veel 10 minutit.
Lisa hakklihapallikesed otse supi sisse ja keeda, kuni need pinnale kerkivad.
Serveerimisel puista supile hakitud tilli, peterselli, küüslauguvõrseid vm.
Peakokk: Janeli
Küpsisetort
400 g hapukoort
1 dl marju (sõstrad, jõhvikad)
100 g šokolaadi Bitter (ilma lisanditeta)
2 pakki tavalisi kandilisi küpsiseid
* Lao taldrikule küpsiseid, määri nendele pool moosist.
* Lao nendele veel küpsiseid ja määri nendele ülejäänud moos.
* Murra ülejäänud küpsised tükkideks ja sega hapukoorega.
* Tõsta küpsise-koore segu ühtlase kuhjana tordile.
* Pane marjad tordi peale.
* Murra šokolaad tükkideks ja sulata vesivannil.
* Nirista šokolaad sigri-migri triipudena tordile.
* Pane tort külmkappi.
Peakokk: Miia
Pastaroog
Mahlajook sidruniga
Kartuliporss
6 keedetud kartulit
2 dl piima
1 dl mannat
1 dl hapukoort
1 muna
soola
200g sealiha
serveerimiseks hapukoor.
Salatiks1 kurk, 2 tomatit
- Lõika liha väikesteks kuubikuteks ja prae panni, tõsta ahuvormi
- Tambi kartulid katki, sega juurde hapukoor, muna, piim ja manna.
- Maitsesta segu soolaga ja vala lihakuubikutele.
- Küpseta 200 kraadiga umbes 30 minutit.
- Serveeri soojalt. Juurde paku hapukoort ja salatit.
No comments:
Post a Comment