Friday, January 21, 2022

7.d poisid

11. veebr.

Tempura sushirullid

Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 

Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu

Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet

Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Taavet


LASANJE

Lasanjeplaate (18–20, kogus oleneb vormi suurusest)

Tomatikaste:
500 g hakkliha
1 sibul
2–3 küüslauguküünt
500 g purustatud tomateid
2 spl tomatipastat
1 hakitud paprika

Juustukaste:
50 g võid
1 dl jahu
1 l piima
20 g juustu
soola
valget pipart
Peale:
150 g riivitud juustu

Kõigepealt valmista tomatikaste. Pruunista pannil hakkliha, sibul ja paprika. Lisa tomatipasta, purustatud tomatid ja riivitud küüslauguküüned. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all umbes 10–15 minutit.
Seejärel valmista juustukaste. Sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5–6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2–3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30–40 minutit.

Allikas: buduaar

Peakokk: Kristofer


SUUSSULAVAD KOHUPIIMAPONTŠIKUD

250 g teralist kohupiima
4 sl suhkrut, nt Billington's rafineerimata küpsetussuhkrut
2 keskmise suurusega muna
0.25 tl soola
0.5 tl söögisoodat
100 g (u. 1,75 dl) nisujahu

Frittimiseks:
rapsiõli

Peale:
Billington's rafineerimata tuhksuhkrut

Hõõru kohupiim suhkru ja munadega lahti. Lisa sool ja soodaga segatud jahu. Sega tainas valmis vahetult enne pontšikute küpsetamist, muidu "reageerib" sooda kohupiimaga ära ja pontšikud ei jää pontsakad! 
Kuumuta väikeses potis toiduõli 180°C kraadini. 
Võta kahe lusika abil tainast* ning kukuta ettevaatlikult kuuma õli sisse. Küpseta kuumas õlis kuldseks - vahepeal keera pontšikuid ringi (kui nad seda ise ei tee).
Kui pontšikud on kuldpruunid, siis tõsta vahukulbi abil köögipaberile nõrguma. 
Valmis pontšikutele raputa peale tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused:
Tee nii: Võta kaks tavalist lusikat (sellised väiksemad supilusikad). Võta ühega lusikatäie tainast, siis teisega silu pealt ja siis libista teise lusika tainaportsu alla (ehk siis esimese lusika sisse) ja siis tasakesi (vajadusel esimese lusikaga aidates) aita tainaports kuuma õli sisse. Suts ja valmis ja uuele ringile. Ikka ühe lusikaga tainast, teisega siluda-trügida jne. Tulevad kõik täpselt ühesuurused ja üsna ümmargused, lisaks saab üsna kiiresti hakkama..
Kui õli on liiga kuum, pruunistuvad pontšikud liiga kiiresti ja jäävad seest tooreks. Kui õli on liiga külm, hulbivad pontšikud liiga kaua õlis ja imavad liialt õli endasse. 
Kui Sul on õlitermomeeter, siis õli temperatuur peaks jääma 180°C-190°C vahele. Kui lisad potti korraga liiga palju pontšikuid, siis jahutab see temperatuuri liialt. Küpseta u 5-6 kaupa.

Allikas: nami-nami 
Peakokk: Siim


4.veebr.

Krõbedad kartulikotletid



4 suuremat kartulit
1 väikest sibulat
1 tl soola
2 spl hapukoort
2 spl nisujahu
1-2 muna
1 tl köömneid

Paneerimiseks:
nisujahu

Praadimiseks:
võid ja õli

Keeda koorimata kartulid pehmeks. Koori ning aja koos tükeldatud sibulaga läbi hakkmasina. Lisa ülejäänud koostisosad ja sega hoolega läbi. Vormi kotletid valmis, veereta jahus ja küpseta või-õli segus kuldpruuniks. 
PS! Pööra kotletid ümber alles siis, kui alumine pool on kenasti pruunistunud. 

Allikas: postimees

KÜLM HAPUKOOREKASTE

2 dl hapukoort

1 tl suhkrut

1 tl ürdisoola

1 tl sinepit

1 sl apelsinimahla või sidrunimahla

hakitud värsket tilli

Sega kõik ained omavahel. Lase kastmel umbes 10 minutit külmkapis tõmmata.

Allikas: nami-nami


Peakokk: Indrek


Ahjulõhe + ahjukartul+ salat


600 g lõhefileed
0.5 spl oliivõli
1 spl  sinepit
värsket tilli
200 g majoneesi
soola
sidrun

1. Eemalda kalafileelt pindmised luud. Tõsta filee ahjuvormi, maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

2. Sega omavahel majonees, hakitud till ja sinep, maitsesta soola, pipra ja sidrunikoorega. Määri majoneesikaste kalafileele.

3. Kata vorm pealt fooliumiga ning küpseta 200 kraadises ahjus 25–30 minutit. Eemalda foolium umbes 5 minutit enne küpsemisaja lõppu, et vormiroog saaks kauni jume.

Nipid!
Kui armastad sidrunipipart, siis kasuta kala ja kastme maitsestamiseks hoopis seda.
Allikas: Coop


AHJUKARTULID

6 suurt kartulit

8 sl oliiviõli 

soola

Koori kartulid ja lõika neljaks. Pane kartulid potti ja kata külma veega. Lase keema tõusta ja keeda ilma kaaneta potis 5 minutit.

Vala õli ahjuplaadile ja kuumuta plaati veidi aega 220-kraadise ahju ülaosas.

Nõruta kartulid hoolega. Pane jaokaupa uuesti potti ja raputa, et kartulite teravad servad kaoksid.

Võta õline plaat ahjust välja ning pane kartulid pannile. Veereta kartuleid õlis. Küpseta 200-kraadise ahju ülaosas 50-60 minutit. Poole küpsetamise ajal keera kartulid pannil ringi.

Nõruta kartulid liigsest rasvast, puista meresoolaga üle ja serveeri kohe!

Valmis kartulid on krõmpsud, väljast kuldsed ning seest pehmed.
Allikas: nami-nami

Salatiks:

2 porgandit
kurk
paprika
100 g hapukoort


Peakokk: Joonas

Sidrunikeeks

200 g võid
200 g suhkrut
200 g jahu
5 muna
1 sidruni mahl ja riivitud koor

Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munakollased, sidrunimahl ja riivitud koor ning sõelutud jahu. Vahusta munavalged ning lisa tainale (parema segunemise ja õhulisema lõpptulemuse huvides lisa esmalt kolmandik vahust ning sega ühtlaseks, seejärel lisa ettevaatlikult segades ülejäänud vaht). Pane tainas võitatud ja jahuga üle puistatud keeksivormi ning küpseta 180-kraadises ahjus u 50 minutit (katsu küpsust tikuga). Lase keeksil veerand tundi vormis seista, kummuta siis restile, kata vormiga ja lase lõplikult jahtuda. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut.

Allikas: toidutegu


Peakokk: Reigo


28.jaan.

Vürtsikas Cajun kanapasta


Cajun maitseaine
sool ja pipar
oliiviõli
1 spl võid
400 g kanafileed
1 sibul
1 kollane paprika
pool pakki Tartu Mill pennesid
1 tomat
2 tassi kanapuljongit
Philadelphia maitsestamata kreemine toorjuust
roheline sibul

Kõigepealt  tükelda kanafilee väikesteks tükkideks ja pane kaussi. Maitsesta kana  Cajun maitseaine ja soola ning pipraga. Lõika sibul, tomat, kollane  paprika ja roheline sibul väikestesse kaussidesse valmis.  Tomat  maitsesta soola ja pipraga. Võid paprika maitseainet ka lisada. Kalla  vesi suuremasse tassi ja maitsesta kanapuljongiga. 

 Lisa oliiviõli ja või  pannile. Oota kuni või on sulanud ja lisa kana. Prae kana mõlemalt  poolt mõnda aega, aga mitte täiesti läbi. Lisa sibul ja prae natuke  aega. Lõpuks lisa pannile ka kollane paprika. Sega!

Kalla varem valminud  kana edasi potti. Lisa sinna pool pakki pennesid, tomat, kanapuljong.  Sega kuni potis on kõik läbi segatud. Oota kuni vesi läheb keema. Lase  tal podiseda kaane all 10 min aeg-ajalt segades.  Lisa veel  maitsestamiseks natukene Cajun maitseainet. Kui pasta on valmis, lisa  juurde toorjuust. Sega! Lisa peale ka rohelist sibulat. Kui pasta on  liiga vedel saad natukene jahu juurde lisada.

Allikas: imemaitsev




ŠOKOLAADIVULKAANID (FONDANT)


'Molten chocolate cake' ja 'Chocolate lava cake' - nii kutsutakse kooke, mis keskelt veel vedelavõitu on - ehk mis siis sööma asudes vulkaanist purskuvat laavat meenutavad. 


170 g tumedat šokolaadi
150 g võid
160 g suhkrut
75 g nisujahu
4 suurt muna

jäätis
100 g vaarikaid


Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. 
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. 
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.


Nipid ja soovitused:
Tegelikult oleneb küpsetamisaeg konkreetsest ahjust ja küpsetusvormidest jne jne. Retsept on mõeldud KUUE portsjoni jaoks. Kui kardad, siis küpseta pigem minut-paar rohkem - halvimal juhul saad lihtsalt šokolaadikoogi, mida külma vanillijäätisega serveerida.

Allikas: nami-nami





Sõir



500 g lahjat kohupiima
1 l piima
50 ml sulavõid
1 muna
1 tl soola
1-2 tl köömneid või küüslauku või tšillipulbrit

Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim ja jätka nõrgal tulel kuumutamist pidevalt segades, kuni eraldub vadak (rohekas vedelik).
Kalla kohupiimamass sõelale nõrguma.
Sulata keedunõu põhjas või. Lisa nõrgunud kohupiim ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane tomp.
Lõpuks hõõru lahtiklopitud muna kohupiimamassi hulka ja maitsesta soola ja köömnetega (meie tegime veel küüslaugu- ja tšillimaitselise).
Kuumuta segu veel paar minutit (keeta ei tohi).
Pane kuum sõiramass sobiva suurusega kaussi või sõelale, lase jahtuda ning tõsta külmkappi tahenema.

No comments:

Post a Comment