Monday, January 17, 2022

7. b poisid

7.veebr.

Caesari salat saiakorvikestes

(12 korvikest)

12 viilu kandilist röstsaia 
1 dl oliivõli 
2 küüslauguküünt
pisut soola 
rooma salatit 
Felix Caesar salatikastet 
2 dl värskelt riivitud parmesani 
200 g kirsstomateid

Korvikeste tegemiseks lõika saiadel ääred ära. Sega kokku oliivõli, purustatud küüslauguküüned ning maitsesta kergelt soolaga. Määri saiad küüslaugumaitselise oliivõliga ning suru muffinipanni pesadessse. Küpseta 170C ahjus 5‐10 minutit või kui saiad muutuvad kuldseks. Jahuta! Rebi rooma salat suupärasteks tükkideks, sega kokku caesari kastmega ning täida jahtunud saiakorvikesed salatiga. Riivi peale parmesani ning kaunista poolitatud kirsstomatiga.

Allikas: felix

Peakokk: Markus

PIKKPOISS MUNAGA

3-5 suurt muna

2 dl vett

1 dl riivsaia või uhmris peenestatud kuivik- ehk näkileiba

800 g kodust hakkliha (siga+veis)

1 hakitud sibul või 2 sl röstitud sibulahelbeid

soola ja musta pipart

peotäis hakitud peterselli

veidi õli

Keeda mune 8-9 minutit, siis jahuta külmas vees ja koori.

Sega riivsai või purustatud näkileib veega ja lase 10 minutit paisuda.

Lisa paisunud riivsaiale hakkliha, hakitud sibul või röstitud sibulahelbed ja maitseained. Sega vaid niipalju, et ained on omavahel segunenud - vaid siis saad pehme ja mahlase lihapätsi.

Suru 2/3 hakkmassist fooliumi või küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi põhjale ja külgedele. Laota keskele keedetud munad* ning kata pealt ülejäänud hakkmassiga. Silu pealt õlise käega siledaks.

Küpseta 200kraadise ahju keskosas 60 minutit. Kui hakkpäts liialt pruunistub, siis pritsi peale veidi kuuma vett ning kata fooliumiga.

Serveeri  kartulite ja salatiga.
Allikas: nami-nami


Krõbedad ahjukartulid

Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. 

0,5 kg kartuleid
40-50 g võid
soola, pipart
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)

Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ja sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul

Salat

kurk
tomat
paprika
Sool
100 g hapukoort
100 g majoneesi

Salatiks tükelda kurk, paprika ja tomat, sega hapukoore ja majoneesiseguga ning maitsesta soola ja pipraga.

Peakokk: Gregor

Belgia vahvlid

2 muna
4 dl jahu
2 dl suhkrut
2 tl küpsetupulbrit
3 dl piima
200 g võid, sulatatuna
2 tl vanillisuhkrut

Serveerimiseks: maasikaid, jäätist või muud meelepärast!

1. Eralda munakollane –valgest.
2. Sega kuivained omavahel. Lisa segades juurde munakollane, piim ja sulatatud või.
3. Vahusta munavalge mikseriga tugevaks vahuks ning lisa seejärel ettevaatlikult segades taina hulka. Lase tainal umbes 15 minutit külmkapis pakseneda.
4. Kuumuta vahvlimasin kuumaks. Nirista vahvliraudadele pisut õli ja võid ning laota tainas õhukese kihina peale (jaota tainas silma järgi neljaks) ning küpseta paar minutit. Meisterda vahvliraudade vahel järgemööda kõik vahvlid valmis. Serveeri meelepäraste lisanditega.

Allikas: kokkama
Peakokk: Oskar


31. jaan.

LIHTNE SELJANKA

1 sl õli
1 sibul
240 g suitsuvorsti (nt Maks & Moorits Moskva täissuitsuvorst)
260 g viinereid (nt Maks & Moorits väike viiner)
2 marineeritud kurki
200 g teravat tomatikastet
1 l puljongit
4 kartulit
soola ja must pipar
hakitud värsket tilli
hakitud värsket peterselli
Serveerimiseks:
hapukoort

Koori kartulid ja tükelda kõik tükeldamist vajavad komponendid. 
Kuumuta poti põhjas õlis sibul klaasjaks. Lisa tükeldatud suitsuvorst ja viinerid, siis mõne aja pärast kurk ja tomatikaste. Kuumuta segades läbi, siis lisa kartulid ja kuum vesi või puljong. Keeda, kuni kartul on pehme. 
Lisa hakitud maitseroheline ja lase supil hetk maitsestuda, vajadusel lisa ka soola-pipart. Serveeri hapukoorega. 

Allikas: nami-nami


Peakokk: Steven



KANAPADA SEENTE JA HAPUKOOREGA + keedukartul


12 kartulit
400 g kanafileed
1 sibul
200 g värskeid seeni -
nt šampinjone
1-2 sl õli
1 sl nisujahu
2 dl vett
1 sl sojakastet
0.5 tl sidrunipipart
1 tl kuivatatud basiilikut
1 kollane või punane paprika
150 g  hapukoort


Keeda kartulid.
Lõika kanafileed ribadeks. Viiluta kooritud ja poolitatud sibul ja šampinjonid.
Kuumuta sibulat ja seeni pannil õlis. Tõsta potti.
Pruunista pannil kanatükid ja lisa samuti potti. Puista juurde nisujahu. Lisa vesi ja maitsesta sojakastme ja sidrunpipraga. Hauta umbes 5 minutit.
Lisa paprikatükid ja hauta veel 5-10 minutit, kuni kana ja paprika on küpsed.
Sega juurde  hapukoor, kuumuta läbi ja maitsesta.


Allikas: nami-nami


Peakokk: Brendon


KARAMELLIKISSELL

2 dl suhkrut
0.5-1 dl keeva vett
1 l piima
5 sl (triiki!) kartulitärklist ja 0.5 dl külma vett
Serveerimiseks:
4 sl meelepärast moosi

Pruunista suhkur kuival pannil helepruuniks, lisa ettevaatlikult keev vesi ja kuumuta, kuni karamell lahustub. 
Lisa kuum piim, sega ühtlaseks. Lisa külma veega segatud tärklis, kisselli hoolega segades. Kuumuta keemiseni, siis tõsta kohe tulelt.
Lase enne serveerimist jahtuda. Sega kisselli aeg-ajalt, et vältida nn naha teket.
Serveeri  moosiga.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Alex



24. jaan.

Kodused lihapirukad



Tainas:
50 g presspärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g sulatatud võid
3 dl toasooja piima
1 tl soola
500-600 g nisujahu

Täidis:
60 g suitsuvorsti või 100 g suitsupeekonit
120 g hakkliha
100 g keedetud riisi
2 keedetud muna
1 sibul
200 g hapukoort
soola-pipart 

Taigna jaoks lahusta pärm käesoojas vees. Lisa juurde sulatatud või ja piima segu. Maitsesta soolaga. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida kuni tainas on kahekordne.
Täidise jaoks , keeda hakkliha kuni see omandab halli värvuse, kurna. T
ükelda ja prae sibul klaasjaks, prae kergelt läbi hakitud suitsuvorst või -peekon. Sega omavahel hakkliha, praetud sibul,  suitsuvorst või -peekon, keedetud riis, hakitud keedetud munad ja hapukoor. Maitsesta soola-pipraga.
Sõtku pärmitainas jahusel laual kergelt läbi ja rulli õhukeseks. Aseta tainale 1 teelusika jagu täidist, keera peale teine taignaserv, vajuta sõrmedega kinni ja lõika klaasi serva abil välja. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus 10-15 minutit kuni pirukad on pealt kuldsed.

Allikas: Liisi toidublogi
Peakokk: Rainer


KRÕBE KANA MAGUSHAPUS KASTMES


500-600 g kanafileed
2 munavalget
4 sl sojakastet
2 küüslauguküünt
frittimiseks õli

Magushapu kaste:
2 sl seesamiõli
2 sl päevalilleõli
1 suurem sibul
3 erivärvilist paprikat
5 talisibulat (heledat osa)
1 tl peenelt hakitud ingverijuurt
10 sl ketšupit (1,5 dl)
3-4 sl riisiäädikat
4 sl suhkrut
5 sl heledat sojakastet
1 tl soola
5 dl kanapuljongit
2 sl maisitärklist

Paneerimiseks:
100-150 g kartulitärklist
200 g (basmati)riisi

Keeda riis.
Lõika kanafileed 1-2 cm tükkideks. 
Klopi munavalged, peenestatud küüslauk ja sojakaste* omavahel. Kalla kanatükkidele ja lase kanal vähemalt tund aega maitsestuda.
Valmista samal ajal kaste. Koori sibul, lõika 1 cm tükkideks. Lõika paprikad ja talisibulad õhukesteks ribadeks.
Kuumuta sügavas pannis õli.
Võta kanatükid marinaadist välja, veereta neid hoolikalt kartulijahus**, üleliigne jahu raputa maha.
Kastme valmistamiseks kuumuta vokk- või praepannil seesami- ja päevalilleõli. Prae sibulaid mõni minut, kuni need pehmenema hakkavad.
Lisa ingver, talisibul ja paprika, prae veel 2 minutit.
Sega juurde ketšup, äädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis. Kalla pannile kanapuljong, maitsesta soolaga ja lase vaikselt podisedes pakseneda.
Vahepeal prae kanatükke kuumas õlis umbes 10 minutit, kuni need on pruunistunud ja krõbedad.
Vahetult enne serveerimist sega kanatükid magushapu kastme sisse.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kristo

Pannkoogi cupcake

250 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
0,5 tl soola
3 spl suhkrut
2 toasooja muna
140 g petti või keefiri
4 spl toiduõli ja veidi veel vormi määrimiseks ja pannil küpsetamiseks

Kreemi koostisained
Vanillisuhkur
3-4 spl karamelli kondenspiima
300 ml vahukoort

Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
Sega kokku esmalt kuivained, seejärel kõik vedelikud ja muna (sealhulgas ka 4 spl õli) ning siis kuivained ja vedelik.
Aseta muffinivormi paberid ja määri kergelt õliga kokku.
Pane tainas vormidesse umbes kolmveerandi peale ja jäta veidi tainast alles, et pannil kaunistuseks pannkoogid valmistada.
Küpseta 20-25 minutit või seni, kuni kuldpruun ja tikk jääb puhtaks.
Kuumuta pann ja määri õliga.
Võta alles jäänud pannkoogitainas ja aseta teelusika kaupa pannile.
Lase cupcake’del ja pannkookidel jahtuda, et kreem ei sulaks.
Kreemi tegemiseks vahusta vahukoor tugevaks vahuks.
Lisa sellele karamellikondenspiim.
Kui soovid magusamat segu, lisa 1-2 tl suhkrut.
Pane kreem pritsikotti ja kaunista sellega muffinid.
Aseta muffinite peale pannil küpsetatud väikesed pannkoogid.



Peakokk: Horre


Sõir



500 g lahjat kohupiima
1 l piima
50 ml sulavõid
1 muna
1 tl soola
1-2 tl köömneid või küüslauku või ürte

Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim ja jätka nõrgal tulel kuumutamist pidevalt segades, kuni eraldub vadak (rohekas vedelik).
Kalla kohupiimamass sõelale nõrguma.
Sulata keedunõu põhjas või. Lisa nõrgunud kohupiim ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane tomp.
Lõpuks hõõru lahtiklopitud muna kohupiimamassi hulka ja maitsesta soola ja köömnetega (meie tegime veel küüslaugu- ja ürdimaitselise).
Kuumuta segu veel paar minutit (keeta ei tohi).
Pane kuum sõiramass sobiva suurusega kaussi või sõelale, lase jahtuda ning tõsta külmkappi tahenema.

No comments:

Post a Comment