Monday, March 14, 2022

8.b poisid

1. tund - 21. märts

PHILADELPHIA SUSHIRULL

7.5 dl sumeshi't e. keedetud ja maitsestatud sushiriisi
6 nori-lehte (merevetikat)
200 g kanafileed
200 g Philadelphia toorjuustu
avokaado
kurk

Serveerimiseks:
sojakastet

Valmista esmalt sumeshi ehk sushiriis selle retsepti järgi:
225 g jaapani sushi-riisi (nt Saitaku)
3 dl vett
2 sl riisiäädikat (nt Saitaku)
0.75 sl suhkrut
0,5-1 tl soola

Loputa riisi kolme-nelja veega, kuni vesi selge on. Nõruta hoolega ja lase siis 10 minutit seista.
Pane riis väikesesse potti. Lisa vesi, kata pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni riis on küps ja vedelik imendunud. Ära sega keetmise ajal!
Tõsta pott tulelt ja lase riisil kaane all 10 minutit tõmmata.
Sega riisiäädikas, suhkur ja sool väikeses kausis. Kummuta riis suurde kaussi, vala kuumale riisile peale äädikasegu ja sega õrnalt läbi. Lase riisil jahtuda toatemperatuurini  - soovitatavalt lehvikuga tuult tehes, et jahtumine toimuks kiiremini, kuigi eriti kaval kokk kasutab juuksefööni külma õhuvoogu.
Prae kana, maitsesta soola, pipraga. Lõika  õhukesteks ribadeks. Lõika külm toorjuust umbes 1 cm laiusteks kangideks ja lõika kurk/avokaado ribadeks.
Enne rullima asumist kata makisu (rullimismatt) toidukilega. Aseta lauale kauss veega, kuhu käsi kasta (muidu jääb riis käte külge kinni).
Aseta nori-lehele 2/3 ulatused õhuke kiht sushiriisi, siis aseta endapoolsesse serva kanaribad ja toorjuust. Keera sushimati abi tihedasti rulli.
Serveeri sojakastme, wasabi, talisibula ja sushiingveriga.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Ken- Martti

Caesari salat

eestimaine broilerifilee 2 pakki
kirsstomat 300g
kuivatatud sibul 100g
lehtsalat kolm tükki
parmesani juust 300g
bread crums ehk riivsai 200g
muna 4
jahu 
õli 1l

Caesari salatikaste:

1 munakollane
1,75dl rapsiõli (või päevalilleõli, peaasi, et neutraalne)
8 anšoovisefileed (see ei ole vürtsikilu 🙂 Otsi poest kvaliteetseid anšooviseid. Ja ära seda jätta ka ei tasuks, sest see annab vajalikku soolakust ja umamit, mitte kalamaitset)
1 küüslauguküüs, purustatud
3-4 spl sidrunimahla (pressi värskelt)
1tl valge veini äädikat või õunaäädikat
100g värskelt riivitud parmesani + serveerimiseks
1tl Worcestershire kastet
värskelt purustatud musta pipart
soola

Alustame majoneesist. Löö kaussi üks munakollane ning kiiresti vispeldades asu juurde lisama õli. Veendu, et segu ei eralduks, tekkima peab kaunis ja paks emulsioon! Seejärel jätka anšoovistega – need tuleks jämedalt hakkida ja seejärel uhmris pastaks töödelda. Kui uhmrit ei ole, siis tuleb improviseerida, aga võimalikult palju võiks neid muljuda.
Keskmise suurusega kausis sega kokku valmistatud majonees, anšoovisepasta, küüslauk, sidrunimahl, äädikas ja parmesan, Worcestershire kaste ning pipar. Kasta üks salatileht sisse ning maitse – vajadusel lisa soola ja hapet.


Salati valmistamiskäik:
paned kaussi peotäis lehtsalatit
paned sinna sisse kirsstomatit ja paned peale veel natukene lehtsalatit
paned natukene kastet
segad kokku
paned väiksemasse kaussi 
paned broilerifilee jahu, muna ja bread crumsi sisse ja siis fritüüri 3 minutiks
lõikad broilerifilee tükkideks ja laotad ilusalt kõige peale
kõige peale tuleb parmesani juust ja kuivatatud sibul

Kastme retsept: tüümian
Peakokk: Kasper-Eke

PASTÉIS DE NATA - PORTUGALI KREEMIKOOGID

300 g võiga lehttainast
100 g suhkrut
2 sl maisitärklist
3 munakollast
2 dl 35% rõõska koort
1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti
1 dl piima

Peale:
kaneeli

Valmista kreem: 
sega paksupõhjalises potis suhkur ja maisitärklis. Klopi juurde munakollased, nii et munad ja suhkur seguneksid. Nüüd klopi vähehaaval juurde rõõsk koor ja piim - peaksid saama üsna ühtlase segu.
Tõsta pott keskmisele tulele ning kuumuta pidevalt vispliga segades keemiseni. Siis tõsta pott kohe tulelt ja lase veidi jahtuda (vajadusel kata pott kaanega ja säilita külmkapis).
Rulli lehttainas veidi õhemaks, siis keera pikemast küljest tugevasti rulli. Lõika saadud "torust" umbes 1 cm viilud - kokku 12 tükki.
Vooderda võitatud muffinivormid nende ketastega järgmiselt: aseta iga vormi keskele tainatükk, suru tainas pöidlaga tugevasti vastu põhja ja siis ettevaatlikult surudes "kleebi" tainas vormi, nii et põhjad ja küljed oleksid kaetud. Tõsta igasse vormi lusikatäis-kaks kreemi 
Küpseta 225kraadises ahjus u 15 minutit, kuni tainas on kerkinud ja kuldne ning täidis on pealt veidi pruunistunud.
Serveeri veidi jahtunult, peale sõelu kaneeli.

Nipid ja soovitused:
Õige Pastéis de Nata põhi peab jääma siiruviiruline!
Küpsetamisrežiime on palju ja erinevaid. Leite's Culinaria soovitab 290C ahjus 8-9 minutit (aga tal on veidi teistsugune retsept ja kasutab minimuffinivorme); MsMarmiteLover küpsetab muffinivormides üsna sarnase koostisega koogikesi 200-kraadises ahjus 25 minutit. 
Pastéis de Belem koogikesi tehakse salajase tainaretseptiga; tainast ei kihitata võiga vaid hoopis 'margarina para folhados' nimelise tootega.
Kasuta kindlasti lehttainast, mitte pärmi-lehttainast! Viimane küpseb liialt saiaseks!
Kui soovid, võid vanilli asemel täidise teha hoopis sidruniga. Lisa 1 sidruni mahl ja riivitud koor!

Allikas: nami-nami  
Peakokk: Aron


2. tund - 28. märts

KÜPSETATUD KEVADRULLID

1 sl maapähkliõli või rapsiõli
2 hakitud küüslauguküünt
tükk riivitud värsket ingverit
1 hakitud punane tšilli
400 g vokkimiseks mõeldud aedvilju (Härmavili wokisegu)
2 sl sojakastet
1 sl riisiäädikat
6 filotainalehte
50 g sulatatud võid

Serveerimiseks:
magusat tšillikastet

Kuumuta ahi 200º C.
Kuumuta vokkpann kõrgel kuumusel, lisa õli. Prae küüslauku, ingverit ja tšillit umbes 30 sekundit. Siis lisa köögiviljaribad, sojakaste ja riisiäädikas, prae segades veel minut aega. Tõsta köögiviljad kraanikaussi sõelale nõrguma. Lase veidi jahtuda. 
Lõika filotainalehed neljaks (saad 16 tainaruutu, suurusega 12x15 cm). Aseta supilusikatäis köögiviljasegu filotainatüki ühte otsa. Keera esmalt filotainas ümber täidise rulli 1-2 korda, siis murra tainaservad keskele kokku. Seejärel keera rull lõpuni kinni, nii et saad "sigari". "Liimi" rulli otsast sulavõiga kokku. Aseta valmis rullike ahjuplaadile, pintselda sulavõiga.
Korda sama ülejäänud täidise ja filotainatükkidega. 
Küpseta 15-20 minutit, kuni rullid on kuldsed ja krõbedad. Serveeri magusa tšillikastmega.
 
Allikas: nami-nami

Peakokk: Mart ja Eke

Pasta-hakklihavorm parmesani ja mozzarellaga 


450 g penne või muu pasta
1 sl Õli
500 g Hakkliha
3 küünt Küüslauk
500 g Purustatud tomatid
1 tk Puljongikuubik
3 dl Vesi
1.5 dl Rõõsk koor 10%
1.5 dl (riivitud) Parmesani v. muu kõva juust
1 tl Pune (kuivatatud)
1 tl Basiilik (kuivatatud)
200 g (riivitud) Mozzarella

Pruunista hakkliha pannil õlis, lisa purustatud küüslauk, tomatikaste, puljongikuubik, vesi, rõõsk koor, riivitud Parmesan, pune ja basiilik. Hauta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 30 minutit. Keeda pasta pehmeks ning nõruta. Sega omavahel pasta ja hakklihakaste, vala võiga määritud ahjuvormi. Raputa peale riivitud mozzarella ning küpseta ahjus 180°C juures 25-20 minutit. 

Allikas: toidutare
Peakokk: Oliver


KOHUPIIMA-MAASIKAMOOSI TÄIDISEGA SAIARULLID. VÕI SIIS TÄIDETUD VAESE RÜÜTLI RULLID


16 viilu suuremat röstsaia
400 g vaniljekohupiima
4sl hapukoort
16 kuhjaga teelusikatäit Põltsamaa maasikamoosi
4 muna
4 sl piima
Veidi suhkrut
Õli ja võid praadimiseks

Serveerimiseks tuhksuhkrut ja soovi korral ka värskeid marju ja/või granaatõunaseemneid
Võta pehmed röstsaia viilud ja rulli need tainarulliga võimalikult õhukeseks. Lõika ära ääred ja tõsta kõrvale.
Sega vaniljekohupiim veidi pehmemaks lisades parasjagu hapukoort. Tõsta igale saiale üks lusikatäis kohupiima ja lisa teine lusikatäis Põltsamaa maasikamoosi. Keera sai rulli. Korda nii kõikide saiadega.
Klopi kausis lahti munad koos piima ja suhkruga. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli või õli ja või segu. Kasta iga rull muna-piima segusse ja siis kohe pannile. Prae rullid kuldseks ja krõbedaks mõlemalt poolt. Kui oled eriti tubli, prae rulle veidi ka külgedelt. Tõsta pannilt majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne rasv eralduks.
Serveerides puista peale tuhksuhkrut ja soovi korral ka värskeid marju. Paku juurde külma piima või serveeri hoopis koos kohvi või teega.

Allikas: tuuli retseptid
Peakokk: Kaur



3. tund - 4. apr.

Minipitsad

2.5 dl pitsapõhjapulbrit
vett

Kate:
0.5 dl itaalia tomatikastet
6 viilu suitsusinki
1 dl nõrutatud maisi
1.5 dl riivitud juustu (u 75 g)

Sega pitsapõhjapulber veega ühtlaseks tainaks ning rulli jahusel laual õhukeseks. Lõika tainast 6-7 cm kettad ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Määri tomatikaste pitsapõhjadele. Kata singiribade, maisi ning riivitud juustuga.
Küpseta 250-kraadise ahju keskosas 7-9 minutit.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kaarel


KANA TIKKA MASALA

700 g kanafileed
4 sl rasvast maitsestamata jogurtit
2 sl Pataks tandoori karripastat
50 g võid
2 viilutatud sibulat
3 purustatud küüslauguküünt
1 sl riivitud värsket ingverijuurt
3 loorberilehte või 1 tl soola
0.5 tl kollajuurt ehk kurkumit
1 tl garam masalat
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud koriandriseemneid
1 tl paprikapulbrit
2 dl 'passata' tomatipüreed
2 dl vett

200 g basmati riisi

Keeda riis.

Lõika kanafileed 2,5 cm kuubikuteks. Pane koos jogurti ja tandooripastaga kaussi, sega ja lase vähemalt 15 minutit maitsestuda. Soovi korral hoia järgmise päevani külmikus.
Pane grillahi kuumenema.
Võta kanatükid marinaadist välja (hoia jogurtimarinaad alles) ning laota ahjuplaadile. Grilli kuumas grillahjus umbes 6 minutit igalt poolt, kuni kanatükid on küpsed ja servadest veidi kõrbenud.
Sulata potis või, lisa sibul ning hauta 10 minutit aeg-ajalt segades, kuni sibulad on kuldsed. Lisa küüslauk, ingver, loorberilehed, sool ja maitseained. Kuumuta 1-2 minutit, kuni vürtsid aromaatselt lõhnavad.
Lisa tomatipüree, jogurtimarinaad ja vesi. Hauta tasasel tulel 5 minutit, kuni kaste pakseneb. Vajadusel lisa veel veidi vett.
Lisa grillitud kanatükid ning serveeri basmati riisi või naan-leivaga.

Nipid ja soovitused:
Kui tandoori pastat saada ei ole, asenda see omavahel segatud 3 sl garam masala ja 1 sl kontsentreeritud tomatipastaga.
Tandoori maitseainesegu võid teha ka selle retsepti järgi.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kaur Kristjan


ŠOKOLAADIVULKAANID (FONDANT)

340 g tumedat šokolaadi
300 g võid
320 g suhkrut
150 g nisujahu
8 suurt muna
200 g vaarikaid
jäätis

Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. 
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. 
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.

Nipid ja soovitused:
Tegelikult oleneb küpsetamisaeg konkreetsest ahjust ja küpsetusvormidest jne jne. Retsept on mõeldud KUUE portsjoni jaoks, mina kasutan väikeseid valgeid keraamilisi ramekin-vorme. Kui kardad, siis küpseta pigem minut-paar rohkem - halvimal juhul saad lihtsalt šokolaadikoogi, mida nt marjade või külma vanillijäätisega serveerida.

 Allikas: nami-nami
Peakokk: Mart


No comments:

Post a Comment