Tuesday, March 15, 2022

8.d poisid

1. tund - 22. märts

Sparglitäidisega kabanossid peekoni ja sidruniga

Hot Dog lihaviiner 15 tk
Prantsuse (Dijoni) sinep 4 spl
Spargel 15 tk
Peekon viilutatud 15 tk
Sidrun  2 tk

Kuumuta ahi 225 °C-ni.
Tee igale vorstile pikuti üks sisselõige. Pintselda lõikudele Dijoni või Prantsuse sinepit.
Kui spargel on jäme, koori alumine osa ja eemalda juur. Pane spargel vorstilõiku ja paki kõik peekoni sisse. Pane vorstid ahjukindlasse vormi. Valmista ahju keskmisel siinil 10–15 minutit.
Loputa sidrun ja riivi koor.
Lõika vorstid tükkideks ja aseta need suurele taldrikule. Puista peale riivitud sidrunikoort ja serveeri.

Allikas: rimi
Peakokk: Geito

Ahju tonkatsu

Tonkatsu on jaapanlaste versioon meie karbonaadist. Kuigi Jaapani versiooni valmistatakse enamasti samuti seakaelakarbonaadist (vahel ka sisefileest), siis eriliseks muudavad selle kaks asja - esiteks see, et liha paneerimiseks kasutatakse õhulisi Jaapani panko riivsaiahelbeid, ja teiseks maitserohke tonkatsu kaste, mida on lihtne kodus valmistada. Traditsiooniliselt valmistatakse Jaapani tonkatsut liha frittides, aga mina jagan teiega täna tervislikumat versiooni tonkatsust, mis valmib ahjus. Kes soovib valmistada traditsioonilist sügavpraetud tonkatsut, saab kasutada selleks sama retsepti, lihtsat tuleb panko eelnev pannil röstimine ära jätta ja ahjus küpsetamise asemel liha fritüüris kuldseks küpsetada.

180 ml panko riivsaia 
1 spl rafineeritud kookosõli 
2 kondita seakaelakarbonaadi viilu
1 tl Himaalaja või meresoola 
 pipart 
2 spl jahu
1 muna

Tonkatsu kastme jaoks:
1 spl ketšupit
2,5 tl Worcestershire'i kastet 
1,5 tl austrikastet 
1,5 tl suhkrut
0,5 tk musti seesamiseemneid 
0,5 tl valgeid seesamiseemneid 

Serveerimiseks:
kurk
riivitud kapsast
yuzu ponzu kastet /tšillikastet

Kuumuta ahi 200°C. Sega pannil panko õliga ja rösti madalal kuumusel pidevalt segades, kuni panko saab kuldse jume. Laota panko taldrikule ja lase jahtuda. Klopi lihaviil lihahaamriga läbi, tee paar sisselõiget sellesse kohta, kus tailiha ja pekiriba kohtuvad, muidu võib kuumutamisel liha krussi tõmbuda. Maitsesta liha soola ja pipraga. Tõsta lihaviil jahu sisse, raputa liigne jahu maha. Kasta nüüd lihaviil lahtiklopitud munasse ja lase jälle liigne muna ära valguda. Nüüd kasta liha röstitud panko sisse. Pressi pankot, et see kataks korralikult liha igalt poolt ja panko liha külge kinni jääks. Tõsta lihaviilud ahjurestile (jäta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat resti alla). Küpseta liha küpseks, ca 20 minutit. Tõsta liha ahjust välja, lõika viiludeks vajutades suure noaga otse ülevalt alla. Kui hakkad nuga edasi-tagasi liigutama võib osa pankot lahti pudeneda. Riivi kapsas ja viiluta kurk. Tõsta taldrikule ja serveeri kohe koos tonkatsu kastme, kurgiviilude ja riivitud kapsa salatiga (soovi korral võid kapsasalatit kergelt näiteks yuzu ponzu kastmega maitsestada).

Tonkatsu kaste:
Rösti seesamiseemneid kergelt kuumal kuival pannil. Lase jahtuda. Sega kokku ketšup, Worcesteri kaste, austrikaste ja suhkur. Sega kuni suhkur on lahustunud. Purusta uhmris seesamiseemned. Sega need kastmesse. Serveeri väikse kausiga tonkatsu kõrvale, et iga lihaviilu saaks enne suhu pistmist kastmesse kasta.

Allikas: umami
Peakokk: Taaniel


ŠOKOLAADIVULKAANID (FONDANT)

340 g tumedat šokolaadi
300 g võid
320 g suhkrut
150 g nisujahu
8 suurt muna
200 g vaarikaid
jäätis

Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. 
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. 
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.

Nipid ja soovitused:
Tegelikult oleneb küpsetamisaeg konkreetsest ahjust ja küpsetusvormidest jne jne. Retsept on mõeldud 12 portsjoni jaoks, mina kasutan väikeseid valgeid keraamilisi ramekin-vorme. Kui kardad, siis küpseta pigem minut-paar rohkem - halvimal juhul saad lihtsalt šokolaadikoogi, mida nt marjade või külma vanillijäätisega serveerida.

 Allikas: nami-nami
Peakokk: Karl


2. tund  - 29. märts

Quick Homemade Ramen

1 spl seesamiõli
3 tl riivitud ingverit
4 tl riivitud küüslauku
4 tassi puljongit (kana- või köögivilja)
4 tassi vett
1 unts kuivatatud shiitake seeni
2 pakki kiirramenit (ainult nuudlid!)
1/2 tassi hakitud talisibulat või murulauku
2 tassi peeneks hakitud lehtkapsast
1 tass riivitud porgandit
Sriracha (tšillikaste) maitse järgi
panko puru katteks
7 muna

1. Keeda munad.

2. Kuumuta seesamiõli suurel pannil keskmisel madalal kuumusel. Lisa küüslauk ja ingver; prae segades 2 minutit või kuni see on pehme ja lõhnav.

3. Lisa puljong ja vesi. Lase keema tõusta; lisa seened ja hauta 10 minutit või kuni seened on pehmenenud ja puljong maitsev.

4. Lisa kiirnuudlid kuumale vedelikule ja hauta veel 5 minutit või kuni nuudlid on pehmenenud. Lisa sibulad ja sega ühtlaseks.

5. Tõsta tulelt, sega hulka lehtkapsas ja porgand ning raputa peale krõmpsuv pankopuru  ja keedetud muna. Maitsesta tšilliõli, kuuma kastme, seesamiõli ja/või sojakastme ning soolaga maitse järgi.

Allikas:pinchofyum

Peakokk: Ott


Risoto kanalihaga 

400 g kanaliha (keedetud, grillitud või praetud)
2 sl õli
2 dl (180g) pikateralist riisi
1 väike mugulsibul
120 g külmutatud hernest, porgandit ja maisi
1 (120g) paprika
4 dl kanapuljongit(kuubikust)
valget pipart
paprikapulbrit
soola
maitserohelist

Keeda riis. Tükelda paprika kuubikuteks, haki sibul ning kuumuta neid mõni minut õlis. Lisa külmutatud köögivili ja puljong. Lõika kuumtöödeldud kanaliha väikesteks kuubikuteks ja lisa. Lõpuks pane juurde keedetud riis ja kuumuta veel mõni minut. Maitsesta.

Allikas: toidutare
Peakokk: Uku


Smuuti külmutatud arbuusi ja mündi lehtedega

Arbuus
Laimi mahl 3 tk
Piparmündi lehti 3 peotäit
200 g vaarikaid

Blenderda koostisosad ja naudi värskelt!
Soovi korral lisa blenderisse ka vaarikad.

Allikas: rimi

Belgia vahvlid

Kogus: 8 suurt vahvlit

2 muna
4 dl jahu
2 dl suhkrut
2 tl küpsetupulbrit
3 dl piima
200 g võid, sulatatuna
2 tl vanillisuhkrut
Serveerimiseks: maasikaid, jäätist, kondenspiima, šokolaadipuru või muud meelepärast!

1. Eralda munakollane –valgest.
2. Sega kuivained omavahel. Lisa segades juurde munakollane, piim ja sulatatud või.
3. Vahusta munavalge mikseriga tugevaks vahuks ning lisa seejärel ettevaatlikult segades taina hulka. Lase tainal umbes 15 minutit külmkapis pakseneda.
4. Kuumuta vahvlimasin kuumaks. Nirista vahvliraudadele pisut õli ja võid ning laota tainas õhukese kihina peale (jaota tainas silma järgi neljaks) ning küpseta paar minutit. Meisterda vahvliraudade vahel järgemööda kõik vahvlid valmis. Serveeri meelepäraste lisanditega.

Allikas: kokkama 
Peakokk: Geito


3. tund - 5. aprill

Tempura sushirullid

Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.  Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 


Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g  toorjuustu


Tempura segu:
0,5  tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna 
0,5  tass riivsaia või panko riivsaia segu


Serveerimiseks:
sojakastet


Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).


Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.


Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.


Tähelepanekud
Tip! Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
Tip! Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
Tip! Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 


Allikas: cooking&lifestyle
Sushi - puust ja punaseks ka algajale
https://moonihelves.wordpress.com/2015/05/25/sushi/


Peakokk: Mikk


Tikka Masala kanaga


Kana marinaadi koostisained
800 g kanafileed
200 g maitsestamata jogurtit või keefiri
2 keskmist küüslauguküünt (tükeldatult)
2-3tl tikka masala maitseainet
1 tl soola
Soovi korral 1 tl köömneid ja 1 tl tšillipulbrit

Kastme koostisained
2 keskmist sibulat
2 spl võid
1 spl toiduõli
2 küüslauguküünt
200 g tomatipastat
2-3 tl tikka masala maitseainet
300 ml kookosekoort

300 g  basmati riisi
värske koriander

Keeda riis.
Hõõru maitseained kanasse ja vala maitsestamata jogurti või keefiriga üle.
Sega korralikult ja jäta külma 4-8 tunniks.
Kastme tegemiseks prae sibulad ja küüslauk võis ja õlis.
Sega sinna sisse tikka masala maitseaine, tomatipasta ja lõpuks ka kookosekoor.
Lase vaiksel kuumusel keeda, aeg-ajalt segades kuni kaste pakseneb.
Vajadusel lisa kastmesse maitsete tasakaalustamiseks 1 tl pruuni suhkrut.
Pruunista pannil kana ja sega kastmesse ning lase 10-15 minutit kokku keeda.
NB: kana võib ka grillida, kui selline võimalus on. See annab kanale mõnusa suitsuse maitse.
Serveeri basmati riisi ja värske koriandriga.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Tauri


Tiramisu

200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Robby

No comments:

Post a Comment