1. tund - 22. märts
Sparglitäidisega kabanossid peekoni ja sidruniga
Prantsuse (Dijoni) sinep 4 spl
Spargel 15 tk
Peekon viilutatud 15 tk
Sidrun 2 tk
Tee igale vorstile pikuti üks sisselõige. Pintselda lõikudele Dijoni või Prantsuse sinepit.
Kui spargel on jäme, koori alumine osa ja eemalda juur. Pane spargel vorstilõiku ja paki kõik peekoni sisse. Pane vorstid ahjukindlasse vormi. Valmista ahju keskmisel siinil 10–15 minutit.
Loputa sidrun ja riivi koor.
Lõika vorstid tükkideks ja aseta need suurele taldrikule. Puista peale riivitud sidrunikoort ja serveeri.
Ahju tonkatsu
Tonkatsu on jaapanlaste versioon meie karbonaadist. Kuigi Jaapani versiooni valmistatakse enamasti samuti seakaelakarbonaadist (vahel ka sisefileest), siis eriliseks muudavad selle kaks asja - esiteks see, et liha paneerimiseks kasutatakse õhulisi Jaapani panko riivsaiahelbeid, ja teiseks maitserohke tonkatsu kaste, mida on lihtne kodus valmistada. Traditsiooniliselt valmistatakse Jaapani tonkatsut liha frittides, aga mina jagan teiega täna tervislikumat versiooni tonkatsust, mis valmib ahjus. Kes soovib valmistada traditsioonilist sügavpraetud tonkatsut, saab kasutada selleks sama retsepti, lihtsat tuleb panko eelnev pannil röstimine ära jätta ja ahjus küpsetamise asemel liha fritüüris kuldseks küpsetada.
1 spl rafineeritud kookosõli
2 kondita seakaelakarbonaadi viilu
1 tl Himaalaja või meresoola
pipart
2 spl jahu
1 muna
Tonkatsu kastme jaoks:
1 spl ketšupit
2,5 tl Worcestershire'i kastet
1,5 tl austrikastet
1,5 tl suhkrut
0,5 tk musti seesamiseemneid
0,5 tl valgeid seesamiseemneid
Serveerimiseks:
riivitud kapsast
yuzu ponzu kastet /tšillikastet
Allikas: umami
Peakokk: Taaniel
ŠOKOLAADIVULKAANID (FONDANT)
340 g tumedat šokolaadi300 g võid
320 g suhkrut
150 g nisujahu
8 suurt muna
2. tund - 29. märts
Quick Homemade Ramen
3 tl riivitud ingverit
4 tl riivitud küüslauku
4 tassi puljongit (kana- või köögivilja)
4 tassi vett
2 pakki kiirramenit (ainult nuudlid!)
1/2 tassi hakitud talisibulat või murulauku
2 tassi peeneks hakitud lehtkapsast
1 tass riivitud porgandit
Sriracha (tšillikaste) maitse järgi
panko puru katteks
1. Keeda munad.
2. Kuumuta seesamiõli suurel pannil keskmisel madalal kuumusel. Lisa küüslauk ja ingver; prae segades 2 minutit või kuni see on pehme ja lõhnav.
3. Lisa puljong ja vesi. Lase keema tõusta; lisa seened ja hauta 10 minutit või kuni seened on pehmenenud ja puljong maitsev.
4. Lisa kiirnuudlid kuumale vedelikule ja hauta veel 5 minutit või kuni nuudlid on pehmenenud. Lisa sibulad ja sega ühtlaseks.
5. Tõsta tulelt, sega hulka lehtkapsas ja porgand ning raputa peale krõmpsuv pankopuru ja keedetud muna. Maitsesta tšilliõli, kuuma kastme, seesamiõli ja/või sojakastme ning soolaga maitse järgi.
Allikas:pinchofyum
Peakokk: Ott
Risoto kanalihaga
2 sl õli
2 dl (180g) pikateralist riisi
1 väike mugulsibul
120 g külmutatud hernest, porgandit ja maisi
1 (120g) paprika
4 dl kanapuljongit(kuubikust)
valget pipart
paprikapulbrit
soola
maitserohelist
Keeda riis. Tükelda paprika kuubikuteks, haki sibul ning kuumuta neid mõni minut õlis. Lisa külmutatud köögivili ja puljong. Lõika kuumtöödeldud kanaliha väikesteks kuubikuteks ja lisa. Lõpuks pane juurde keedetud riis ja kuumuta veel mõni minut. Maitsesta.
Allikas: toidutare
Peakokk: Uku
Smuuti külmutatud arbuusi ja mündi lehtedega
Laimi mahl 3 tk
Piparmündi lehti 3 peotäit
Belgia vahvlid
2 muna
4 dl jahu
2 dl suhkrut
2 tl küpsetupulbrit
3 dl piima
200 g võid, sulatatuna
2 tl vanillisuhkrut
1. Eralda munakollane –valgest.
2. Sega kuivained omavahel. Lisa segades juurde munakollane, piim ja sulatatud või.
3. Vahusta munavalge mikseriga tugevaks vahuks ning lisa seejärel ettevaatlikult segades taina hulka. Lase tainal umbes 15 minutit külmkapis pakseneda.
4. Kuumuta vahvlimasin kuumaks. Nirista vahvliraudadele pisut õli ja võid ning laota tainas õhukese kihina peale (jaota tainas silma järgi neljaks) ning küpseta paar minutit. Meisterda vahvliraudade vahel järgemööda kõik vahvlid valmis. Serveeri meelepäraste lisanditega.
Peakokk: Geito
3. tund - 5. aprill
Tempura sushirullid
Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas.
Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed
kurk
200 g toorjuustu
Tempura segu:
0,5 tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna
0,5 tass riivsaia või panko riivsaia segu
Serveerimiseks:
sojakastet
Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.
Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.
Tähelepanekud
Tip! Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
Tip! Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
Tip! Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku.
Allikas: cooking&lifestyle
Sushi - puust ja punaseks ka algajale
https://moonihelves.wordpress.com/2015/05/25/sushi/
Peakokk: Mikk
Tikka Masala kanaga
Peakokk: Tauri
Tiramisu
200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)
Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.
Peakokk: Robby
No comments:
Post a Comment