Quiche ehk lahtine muretaignapirukas muna-piima kattega
Vaja läheb:põhi:
3dl nisujahu
150g võid või margariini
veidi soola
2spl vett
Muna-piimasegu:
2 muna
1,5dl piima
Valik pirukatäidiseid:
Singi-juustu: 100g kuubikuteks lõigatud (suitsu)sinki, 100g riivjuustu, 1/2 tükeldatud paprikat
Köögivilja-juustu: 150-200g meelepäraseid köögivilju, 100g juustukuubikuid
Seene-juustu: 100g šampinjone, 100g brokkoliõisikuid, 100g riivitud mozzarellajuustu
Valmistusviis:
Laota eelküpsetatud (5-10 min)
pirjukapõhjale täidise komponendid ning vala peale muna-piima segu. Küpseta 30-40 minutit 180 kraadi juures.
Parmesanis paneeritud sealiha
Vaja läheb:4 sealihalõiku (välisfilee)
200 grammi parmesani
4 munakollast
näpuotsaga muskaatpähklit
50 grammi oliivõli
3 supilusikat tärklist
soola ja pipart
Talita nii:
1. Aseta sealihalõigud toidukile vahele ja vasarda neid lihahaamriga peenemaks – lõpptulemuseks võiks olla umbes sentimeetripaksused viilud.
2. Sega oliivõli soola ja pipraga ning määri see lihalõikude mõlemile küljele
3. Riivi parmesan peeneks ja sega munakollastega. Lisa segusse tsipa muskaatpähklit.
4. Paneeri lihalõike esmalt tärklises ja siis muna- juustusegus.
5. Kuumuta pannil oliivõli ja prae lihalõike mõlemilt poolt keskmisel kuumusel 3 minutit.
Juustukaste
Vaja läheb:
4dl piim
1sl jahu
3dl riivjuust
80g või
muskaatpähkel (riivitud, soovi korral)
Valmistusviis:
Sulata poti põhjas või, lisa jahu ja sega pidevalt.
Lisa kuum piim, esialgu vähehaaval. Keeda umbes 3 minutit, kastet vispliga pidevalt segades.
Lisa riivjuust, sega kuni juust on sulanud, ÄRA KEEDA!
Maitsesta vajadusel soola ja riivitud muskaatpähkliga.
Sulata poti põhjas või, lisa jahu ja sega pidevalt.
Lisa kuum piim, esialgu vähehaaval. Keeda umbes 3 minutit, kastet vispliga pidevalt segades.
Lisa riivjuust, sega kuni juust on sulanud, ÄRA KEEDA!
Maitsesta vajadusel soola ja riivitud muskaatpähkliga.
Kartulikotletid
Vaja läheb:
1 tk väikest sibulat
1 tl soola
2 sl hapukoort
2 sl nisujahu
1 - 2 tk muna
1 tl köömneid
Paneerimiseks:
nisujahu
Praadimiseks:
võid ja õli
Valmistamine:
Keeda kartulid koorega pehmeks. Koori ja aja läbi
hakkmasina koos tükeldatud sibulaga. Lisa ülejäänud ained* ja sega
hoolega. Vormi kotletid ja veereta jahus.
Küpseta või-õli segus helepruuniks (keera ringi alles siis, kui alumine pool on pruunistunud).
Serveeri toorsalati (fotol tomatisalsa) ja hapukoorega. Kui soovid toekamat einet, siis võid pakkuda kõrvale nt seenekastet.
NB! Sama retsepti järgi võib valmistada kotlette ka porgandist ja peedist.
* Lisa alguses ainult üks muna - kui kartulimass kenasti koos püsib, pole teist ehk lisada vajagi.
Küpseta või-õli segus helepruuniks (keera ringi alles siis, kui alumine pool on pruunistunud).
Serveeri toorsalati (fotol tomatisalsa) ja hapukoorega. Kui soovid toekamat einet, siis võid pakkuda kõrvale nt seenekastet.
NB! Sama retsepti järgi võib valmistada kotlette ka porgandist ja peedist.
* Lisa alguses ainult üks muna - kui kartulimass kenasti koos püsib, pole teist ehk lisada vajagi.
Rullbiskviit jäätisega
Vaja läheb:
4tk muna
4spl nisujahu
4spl suhkur
Täidis:
1l vanillijäätis šokolaaditükkidega
1dl maasikatoormoos
Valmistusviis:
1. Valmista ette ahjuplaat (30x40 cm) see küpsetuspaberiga kattes ja võiga määrides.
2. Vahusta munad ja suhkur mikseriga tugevaks helekollaseks vahuks. Peata mikseri töö, sõelu munavahu sisse jahu ning sega mass ettevaatlikult lusikaga tainast alt ülevalt tõstes läbi. Kalla tainas ahjuplaadile, määri lusikaga laiali ja küpseta korralikult eelkuumutatud 200-kraadises ahjus õrnalt kuldpruuniks. Selleks kulub sõltuvalt ahjust umbes 8-10 minutit.
3. Samal ajal, kui biskviit küpseb, tõsta teine küpsetuspaber lauale ja puista üle suhkruga. Võta kook ahjust ja kummuta käte (või pajakinnaste) abiga ettevaatlikult küpsetuspaberile. Eemalda ahjuplaadi põhjal olnud küpsetuspaber ja keera biskviit koos uue küpsetuspaberiga rulli. Aseta jahtuma.
4. Tõsta jäätis toatemperatuurile 10 minutiks sulama.
5. Rulli jahtunud biskviit lahti ja määri maasikatest toormoosiga. Lõika noaga jäätisest poolesentimeetrised pikad viilud ja tõsta moosiga määritud biskviidile 3/4 ulatuses. Nii ei hakka jäätisene täidis biskviidi vahelt rullimise käigus välja pressima.
6. Keera biskviit rulli ja serveeri kohe seda terava noaga lõigates.
2. Vahusta munad ja suhkur mikseriga tugevaks helekollaseks vahuks. Peata mikseri töö, sõelu munavahu sisse jahu ning sega mass ettevaatlikult lusikaga tainast alt ülevalt tõstes läbi. Kalla tainas ahjuplaadile, määri lusikaga laiali ja küpseta korralikult eelkuumutatud 200-kraadises ahjus õrnalt kuldpruuniks. Selleks kulub sõltuvalt ahjust umbes 8-10 minutit.
3. Samal ajal, kui biskviit küpseb, tõsta teine küpsetuspaber lauale ja puista üle suhkruga. Võta kook ahjust ja kummuta käte (või pajakinnaste) abiga ettevaatlikult küpsetuspaberile. Eemalda ahjuplaadi põhjal olnud küpsetuspaber ja keera biskviit koos uue küpsetuspaberiga rulli. Aseta jahtuma.
4. Tõsta jäätis toatemperatuurile 10 minutiks sulama.
5. Rulli jahtunud biskviit lahti ja määri maasikatest toormoosiga. Lõika noaga jäätisest poolesentimeetrised pikad viilud ja tõsta moosiga määritud biskviidile 3/4 ulatuses. Nii ei hakka jäätisene täidis biskviidi vahelt rullimise käigus välja pressima.
6. Keera biskviit rulli ja serveeri kohe seda terava noaga lõigates.
töötles Egon Ligi:
No comments:
Post a Comment