1 sai
4 paksemat värsket küüslauguküünt
külmpressitud itaalia oliiviõli
8 suurt küpset tomatit
purustatud musta pipart
hakitud basiilikut
Koori tomatid, lõika väiksemateks tükkideks. Sega veidikese oliiviõliga, maitsesta soola-pipraga ja värske basiilikuga. Lase 10-15 minutit maitsestuda.
Lõika juuretisesaiast või peenleivast u 1-1,5 cm paksused viilud, rösti need süte kohal, grillahjus või kuumal pannil pealt krõbedaks - eriti heal bruschetta'l on servad lausa kergelt kõrbenud, seest peaks sai veel pehme olema. Hõõru kuumad viilud tugevasti üle poolitatud värske küüslauguküünega ning piserda külmpressitud oliiviõliga.
Tõsta igale saiaviilule tomatisegu, nirista peale veel veidi oliiviõli, kaunista värske basiilikuga ja serveeri kohe.
Nipid:
Kasuta hästi küpseid ja maitsvaid tomateid. Eriti hästi sobivad ploom- või lihatomatid; need võiks esmalt koorida. Kui kasutad maitsvaid kirsstomateid, siis neid esmalt koorida pole vaja.
Itaallastel on bruschetta kohta ütlus "päevavanune leib, kuuajaline õli ja aastane vein" (pane di un giorno, oilio di u mese con vino dell'anno). Õli peaks olema üsna noor, hiljem on õli liialt lahja maitsega.
Oliiviõli peaks olema kindasti esmaklassiline esimese pressi/külmpressi õli. Eelista nn puuviljalist-piprast õli, roheka tooni ja "murumaitsega" (ingl. k. fruity & peppery, grassy)
Allikas: nami-nami
Peakokk: Lotta
Röstitud lillkapsa - paprika "riis"
Ideaalne kaaslane põhiroa kõrvale ning lillkapsas ning paprika on kättesaadav aastaringselt, mis muudab selle roa ka hooajast sõltumata kättesaadavaks.
1 lillkapsapea
1 paprika
1 keskmine valge sibul
3 küüslauguküünt
3 sl kvaliteetset külmpressitud oliiviõli
1 tl himaalaja soola
musta pipart
1. Purusta köögikombainis või riivi lillkapsas. Purusta või haki sibul, küüslauk ja paprika.
2. Kuumuta õlis purustatud sibul ja küüslauk. Paari minuti pärast lisa lillkapsas ning rösti 5-10 minutit. 3. Lisa paprika ning rösti veel mõni minut. Maitsesta himaalaja soola ja musta pipraga.
Allikas: crystels
Ürdise mozzarellaga täidetud lihapallid
300 g riisi
1 lillkapsas
2 punast paprikat
Rösti lillkapsas ja paprika, keeda riis.
300 g delikatess broilerihakkliha
soola
pipart
4-5 tl karulaugupestot või muud pestot
125 g mozzarella kirsse
Maitsesta hakkliha soola ja pipraga. Tee käed märjaks ning tõsta supilusikas hakkliha peopessa, vajuta hakkliha lapikuks, tõsta keskele pool lusikat pestot ning mozzarellapall. Mätsi hakkliha ümber mozzarella, vajadusel lisa hakkliha, et juust ja pesto hakklihast läbi ei tule ning toimi kogu hakkliha, mozzarella nins pestoga sedasi. Prae lihapallid kuumal pannil, kuni lihapallid on kuldsed. Serveeri soojalt koos salati, supi või muu meelepärasega.
Allikas: toidujutud
Peakokk:Gloria
Banaanikeeks
2 väga küpset banaani (koor võib olla suisa tumenenud)
2 suurt muna
3 tl vanillsuhkrut
400 g ricotta-kohupiima
2 sl piima
7.5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl soodat
0.5 tl kaneeli
0.5 soola
220 g toasooja võid
2.5 dl suhkrut
Pähklilisandiks sega kokku:
0.8 dl tumedat Muscovado suhkrut
1 sl kaneeli
2.5 dl hakitud šokolaadi või šokolaaditükikesi
2.5 dl hakitud Kreeka või pekaanipähkleid
Valmistamisjuhend
Eelkuumuta ahi 175 kraadini. Määri kuus väikest keeksivormi, kaks tavalist keeksivormi või 30 x 40 cm ahjuplaat võiga või vooderda paberiga. Vahusta või suhkruga heledaks, lisa kahvliga püreestatud banaanid, munad, vanillsuhkur, ricotta ja piim. Vispleda kohevaks ja ühtlaseks. Lisa jahusegu ning sega vaid nii palju, et tainas jahu enam eriti näha pole. Kui kasutad pähklilisandit, tõsta pool tainast vormi ja puista vahele šokolaadi-pähklisuhkrut, kata ülejäänud tainaga ning puista üle järelejäänud pähklipuruga. Küpseta väikseid keekse u 35 minutit, plaaditäit u 1 tund, kuni keeksi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks. Jahuta otse vormis.
Allikas: Rimi
Peakokk: Viviana
No comments:
Post a Comment