Thursday, October 26, 2017

6b

18.mai

KANA-TACOD ja karulaugupesto 

12 taco-taskut
1 terve grillkana või suitsukana
frillice't, jääsalatit või muud krõmpsuvat lehtsalatit
3 hakitud tomatit
2 dl Salsa-kastet
riivitud juustu
hapukoort


(guacamole't või avokaadodippi)

Kuumuta ahi 180 °C. Võta taco-taskud karbist välja ning laota üksteise kõrvale ahjuplaadile. Kuumuta 5-10 minutit. 


Samal ajal puhasta kanaliha luudelt ning ribasta. Aseta kanaliharibad taco-taskutesse, lisa ribastatud salatilehed, hakitud tomat, salsa-kaste, riivitud juust, hapukoor ja guacamole või kiire avokaadodipp. 

Allikas:nami-nami

Karulaugupesto

100 g karulauku
50 g röstitud piinia- või seedermänniseemneid või mandleid
5-7 sl külmpressitud oliiviõli
50 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu
soola
Pese karulauk ning kuivata hoolega. Lõika väiksemateks tükkideks. Pane hakitud karulauk, röstitud piiniaseemned või mandlid* ja 4-5 sl õli saumikseri anumasse ning püreesta. Lisa vähehaaval ülejäänud õli (õli kogust sõltub sellest, kui paksu/vedelat pestot soovid).
Lisa riivitud juust ning maitsesta soolaga.

Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.

* Piiniaseemnete või mandlite röstimiseks kuumuta neid kuumal kuival pannil paar-kolm minutit, kuni need on kuldsed ja aromaatsed. Jahuta enne pestole lisamist!

Kui soovid pestot kauem (kuni mõni nädal) säilitada, siis pane jahtunud steriliseeritud purkidesse ja vala peale kiht õli.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Lissel Anett

Koorene avokaado pasta

1  sibul  
1 sl  oliiviõli  
2  küüslauguküünt  
3  avokaadot  
2 sl  sidrunimahla  
1  tops (150 g) crème fraîche'i  
 veidi soola  
 veidi purustatud musta pipart  
250 g  spagette

Koori ja haki sibul ja küüslauk. Kuumuta õlis klaasjaks. Lõika avokaadod pooleks ja eemalda kivid. Tõsta viljaliha koorest välja ja tükelda. Purusta ühe avokaado viljaliha kausis kahvliga ning sega crème fraîche'iga.

Lisa sibula-küüslaugusegule crème fraîche'i segu. Piserda sidrunimahl ülejäänud avokaadotükkidele. Kuumuta kaste pidevalt segades keemiseni ning tõsta tulelt. Lisa kastmele tükeldatud avokaadod ja maitsesta. Serveeri keedetud pastaga.

Allikas: prisma
Peakokk: Krislin

ŠOKOLAADIVULKAANID (FONDANT)

170 g tumedat šokolaadi
150 g võid
160 g suhkrut
75 g nisujahu
4 suurt muna
100g vaarikaid
 500 g jäätist

Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. 
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. 
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*

Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.

Allikas: Nami-nami

Peakokk: Elisaveta

9.veebr.

Püreesupp suitsujuustuga

3 porgandit
4 kartulit
200 g suitsujuustu
2 dl kohvikoort
puljongimaitseainet
soola, pipart


Koori ja tükelda porgand ja kartul ning keeda puljongimaitseainega pehmeks. Seejärel püreeri segu ning lisa kohvikoor. Riivi suitsujuust ja sega supi sisse ning maitsesta supp soola ja pipraga. Kasuta köögiviljakeeduvett julgelt supi vedeldamiseks.

Allikas. Maitse asi

 Lisandiks juustusaiad:

1 sai
100 g riivjuust
50 g võid
Küpseta saiu ahjus, kuni juust on sulanud.

Peakokk:Kristiin


Peekonisse mähitud kanarullid juustutäidisega

4-6 sööjale

6 nahata ja kondita kana kintsuliha tükki
4 sl sulajuustu
50 g riivitud parmesani
6 õhukest peekoniviilu

Pane ahi 200 kraadile soojenema ja tõsta ahju ka õlitatud praepann.

Täidiseks sega sulajuust ja riivitud parmesan. Tõsta supilusikatäis juustusegu lihatükile, keera kokku ja rulli ülejäänud juustutäidises, et ka välispind saab kaetud. Mähi ümber peekoniviil ja aseta liitekoht allpool eelsoojendatud praepannile. Küpseta ahjus 30 minutit või kuni kanatükid on küpsed.

Allikas. Liisi toidublogi

LIHTNE JUUSTUKASTE

2 dl 35% rõõska koort või 10% rõõska koort
200 g sulatatud juustu
soola ja musta pipart

1-2 tl mahedamaitselist sinepit soovi korral
Kuumuta väikeses potis rõõsk koor, lisa sulatatud juust. Kuumuta kastet pidevalt vispliga segades, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola-pipraga, soovi korral lisa ka mahedat sinepit. 

Allikas: nami-nami

Kõrvale keedetud riis, mis vormitakse väikeseks padjaks taldrikule.
Kaunistuseks salatilehti.

Peakokk: Anette

Saiavorm vaarikatega

3 muna
600 ml rõõska koort
3 sl suhkrut
3 sl võid
9 saiaviilu
400 g vaarikaid

Soojenda ahi 180 kraadini. Määri kuumakindlad magustoidukausid seest võiga. Klopi puulusikaga munad koore ja suhkruga lahti, kuni segu on ühtlane.
Määri saiadele võid ja lõika viilud väikesteks tükkideks. Pane pooled saiatükkidest, võiga külg üleval, vormidesse ja raputa peale pooled vaarikatest.
Lisa ülejäänud sai ja vaarikad. Vala üle munaseguga ja lase seista 10 min., et sai läbi imbuks.
Küpseta 20-25 min, kuni vorm on kohev ja kuldne.
Serveeri soojalt vanillikastmega.

Vanillikaste

Vanillikaste (Crème Anglaise) sobib hästi erinevate kookide lisandiks, samuti marjade kõrvale. 

1 vanillikaun
5 dl täispiima
4 munakollast
50 g peensuhkrut
2-3 tl maisitärklist soovi korral

Tee vanillikauna sisse pikuti sisselõige ja kaabi seemned väikese noaga välja. Pane vanilliseemned ja -kaun potti. Lisa piim ja kuumuta aeglaselt keemiseni. Suru vanillikauna ja -seemneid puulusikaga, et need eraldaksid võimalikult palju maitset piima sisse. Kuumuta tasasel tulel 5 minutit. Eemalda pott tulelt.

Samal ajal vahusta kausis munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, soovi korral lisa ka tärklis. Kalla kuum piim vähehaaval munavahu hulka, pidevalt vahustamist jätkates. 

Vala segu uuesti puhtasse potti ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni vanillikaste on ühtlane. Kastme temperatuur peaks olema 70-85 °C - mida kõrgem kuumus, seda paksem jääb kaste. Kaste on valmis siis, kui kaste on nii paks, et katab lusika tagakülje. Ära keeda!


Serveeri kastet soojalt või külmalt. Viimasel juhul kata kauss/kann kilega, et 'nahka' ei tekiks.

Allikas. nami-nami
Peakokk: Silvia


3. nov.

Pirni-sinihallitusjuustu ampsud


500g lehttainast
2 pirni (võiks olla küpsemad)
50g sinihallitusjuustu
1 muna

Rulli tainas kergelt lahti ning lõika ühesuurused ruudud/kettad, kuidas endal soovi on. Vajuta keskele nt tassi/klaasi(või noaga) abil väike süvend, torka sinna kahvliga augud. Kata nn süvend (see on vajalik selleks et ääred kerkiks kõrgemaks) pirniviilude ning sinihallitusjuustuga. Tee sama protseduur läbi kõikide ruutude/ketastega. Aseta pirukad ahjuplaadile, määri taignaosa munaga ning küpseta 180 kraadi juures 12-15 minutit, niikaua kuni juust on sulanud ning ääred küpsed. Parim soojalt.



Peakokk: Marii

Suitsukanapirukas



Põhi:
Hapukooretaigen

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort
Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: linnuliha

Kate: 
500 g hapukoort
2 muna
200 g riivjuustu
soola maitse järgi

Täidis:
400 g suitsukanakoib
1 tk porru
100 g spinatit

Sega katteeained. Haki kanaliha ja  porru, spinat. Porru ja spinat prae pannil kergelt läbi. Määri täidis ja kate tainale ning küpseta praeahjus 200°C juures 35-40 minutit. Lase pirukal veidi jahtuda ja lõika siis parajateks tükkideks. 
NIPP: Kui pirukas kipub pealt liiga pruunistuma, kata see fooliumiga.

Peakokk: Senta

 Lihtne tarte Tatin ehk tagurpidi õunakook

Ilmakuulsa Prantsuse tagurpidi õunakoogi lihtsam variant.

VORMI PÕHJALE
50 g Või
1.5 dl Fariinsuhkur
4 -6 tk Õunad (soovitavalt kõvad ja hapud)
TAINAS
1.5 dl nisujahu
1 sl Kardemon
1 tl Küpsetuspulber
100 g Pehme või
100 g Suhkur
2 tk Muna

1. Määri või ühtlase kihina vormi põhjale ja raputa peale fariinsuhkur. Koori ja viiluta õunad ning lao fariinsuhkru peale.
2. Sega kokku jahu, kardemon ja küpsetuspulber. Taina valmistamiseks lisa pehmele võile esmalt suhkur ja sega ühtlaseks. Nüüd lisa ühekaupa munad, seejärel maitsestatud jahu.
3. Laota tainas õunte peale. Küpseta kooki 180-kraadises ahjus umbes pool tundi, kuni pind on kuldpruun.
4. Lase hetk jahtuda ja kummuta kook serveerimisalusele, nii et õuntega pool jääb pealmiseks.

HEA TEADA!
Koogi võib valmistada ka rabarberite või pirnidega.




Allikas: toidutare
Peakokk: Mariliis

No comments:

Post a Comment