Wednesday, March 14, 2018

8b poisid

3. tund
3.apr.

Kreeka salat

1  lehtsalat
jääsalat
1 punast paprikat
1 kollast paprikat
1  kurki
3 keskmist tomatit
1 punane sibul
200 g feta juustu (fetaki juustu)


Kaste
2 sl oliivõli
2 sl sidrunimahla
0,5 küüslauguküünt
1 tl hakitud peterselllehti
soola
pipart


Rebi salat ribadeks
Lõika paprika ja kurk ribadeks,tomat tükkideks.
Lõika sibul pooleks ning seejärel õhukesteks poolrõngasteks.
Pane tükeldatud aedviljad kaussi, aseta peale kuubikuteks lõigatud fetajuust ja ketasteks lõigatud oliivid.
Pane kastmeained klaaspurki, sulge kaanega ja loksuta hästi segamini.

Nirista kaste salatile,sega õrnalt. 

Peakokk:Mikko



Koorene kartuli-küüslauguvorm



600 g Kartulid
5 küünt Küüslauk
3 dl Rõõsk koor 10%
25 g või
sool, pipar
Muskaatpähkel (jahvatatud)
300 g hakkliha
Tüümian

1.  Koori kartulid ja küüslauk ning viiluta hästi õhukesteks viiludeks. Aseta kartulid külma vette likku, et tärklis eemalduks. Kurna korralikult. 
2.  Prae hakkliha, maitsesta soola, pipraga. Määri ahjuvorm võiga kokku ja lao esimese kihina põhja kartuliviilud,
3.  Kihile kartulitele puista hakkliha, küüslauguviilud, tüümian, sool-pipar, tüümian, siis taas kartulid ja maitseained ning nii mitu korda.
4.  Vala kartulid üle kohvikoorega.
5.  Laota kõige peale väikeseid võitükikesi ja küpseta 180 kraadi juures kuni 45 minutit.

# Kihtide vahele sobib lisada ka basiilikut ja päikesekuivatatud tomateid.

Allikas: toidutare



Peakokk:Martin


Rullbiskviit maasikate/vaarikate ja kohupiimakreemiga



Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 - 400 g värskeid maasikaid või vaarikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti

Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.

Allikas: nami-nami



Peakokk:Genver




2. tund
27.märts

LIHTNE ROHELINE SALAT

värsket lehtsalatit
rooma salatit või jääsalatit
tammelehesalatit või põldsalatit
värsket kurki
hapukoort
soola
suhkrut
Pese salatilehed, kuivata ja rebi väiksemateks tükkideks. Pane salatikaussi. Lõika kurk pikuti pooleks, seejärel õhukesteks viiludeks. Lisa salatilehtedele. 
Lisa hapukoor, maitsesta soola ja suhkruga ning sega kergelt läbi.
Allikas:  nami-nami






Kananagitsad

3 kanafileed
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid

1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanarind käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.

Allikas: delfi
Peakokk: Rome

Kreemjas suitsukanapasta



250 g Suitsukana
200 g Šampinjonid
8 tk Päikesekuivatatud tomat
2.5 dl Rõõsk koor 10%-line
200 g Munanuudlid (tomati või tšiliga)
4 spl Toorjuust (tomati- või tšillimaitseline)
Sool

1. Pese ja viiluta šampinjonid ning prae šampinjone 5 minutit, lisa hakitud kana ja päikesekuivatatud tomat. Prae veel paar minutit.

2. Vala pannile kohvikoor ja lisa toorjuus ning kuumuta kastet segades, kuni see tõuseb keema ja toorjuust on sulanud. Kui vaja, maitsesta kastet soolaga. Keeda ja kurna pasta ning vala kaste pastale. Sega läbi, serveeri kohe.

Allikas: toidutare
Peakokk: Riko


Brüleekreem 





Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.

Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.

Vaja läheb:
1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad.Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit. 
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.

Allikas: err
Peakokk: Kent


1. tund
20.märts

Soolane vastlakukkel suitsusingi ja hernekreemiga


Härmavilja Kodust pärmitainast
150 g Suitsusinki või suitsupeekonit
pakk Härmavilja Rohelisi herneid
Piparmünti
Tilli
200 g Vahukoort
200 g Karulaugu toorjuustu
1 muna
Soola
Pipart
Natukene vett

Tõsta pärmitaigen sulama.
Kui taigen on sulanud, siis rulli taigen lahti.
Tõsta taignale suitsusinki või suitsupeekonit ja rulli taigen kokku.
Lõika kokku rullitud taignast parajad tükid ja mudi need käte vahel palliks.
Klopi kausis üks muna ja pintselda kuklid.
Tõsta pallid 180 kraadi juures ahju umbes 20 minutiks.
Lisa potti natukene vett ja rohelisi herneid ning lase keema.
Herneid on vaja ainult natukene kuumutada.
Püreesta herned saumiksriga ning lisa soola ja pipart.
Vahusta vahukoor ning lisa karulaugu toorjuust ja vahusta uuesti läbi.
Hakka hernepüreele vaikselt lisama vahukoort (kreem peaks jääma pigem vahukooresem ja kohev, mitte püreene, sest muidu voolab kreem kuklilt maha).
Tõsta kuklid ahjust välja ja lase neil jahtuda (muidu hakkab kreem soojal kuklil sulama).
Lõika kuklilt otsad maha ja tõsta hernekreem tordipritsi ning pihusta kukli vahele.
Tõsta kuklile saiamüts pähe ja kukkel ongi valmis.
Allikas: retseptisahtel



Peakokk: Mart



Plov e. pilaff



500 g Sealiha (välisfilee) kuubikud
270 g Riis
1 tk Porgand
1 tk Sibul
80 g Tomatipüree
700 ml Vesi
Sool
Pipar
Petersell


1. Tükelda sealiha suuremateks kuubikuteks (2-3 cm), prae pannil läbi ja maitsesta.
2. Kuumuta õlis kooritud ja tükeldatud porgand ning sibul. Lisa porgandile-sibulale tomatipüree ja kuumuta paar minutit. 
3. Lisa potti lihakuubikud ja kuum (keedetud) vesi, aja kogu pada keema ja hauta tasasel tulel edasi.
4. Pese riisi mitmeid kordi külmas vees ning lisa ta seejärel potti ülejäänud toiduainete juurde.
5. Seejärel sega riis ülejäänud pajaga kergelt läbi. 
6. Jätka tasasel tulel hautamist, kuni riis on pehme. Jälgi, et vedelikku oleks piisavalt ja toit ei kõrbeks põhja, vajadusel vala pisut kuuma vett juurde.
7. Serveeri peterselliga.

NB: Ära plovi haudumise ajal eriti sega, muidu kaotab roog oma mõnusa struktuuri. 

Allikas: menüü



Peakokk: Robin A.


Šokolaadikook rummikreemiga



125g šokolaadi (tume)
150g võid
4sl fariinisuhkrut
2tl kaneeli
4 muna
200g hapukoort
3.25dl jahu
0.5dl tärklist
2tl küpsetuspulbrit

Kreem:
50g šokolaadi(tume)
3sl rummi
1-2sl piima

Glasuuriks:
100g šokolaadi (tume)
2-3sl vahukoor

Sulata šokolaad vesivannil. Sega pehme või, fariinisuhkur ja kaneel. Lisa ükshaaval munad ning veidi jahtunud šokolaad, sega hoolikalt läbi. Lisa hapukoor. Teises kausis sega omavahel jahu, tärklis ja küpsetuspulber ning sõelu šokolaadisegusse. Sega ühtlaseks tainaks. Vooderda küpsetuspaberiga 24cm läbimõõduga koogivorm ning vormi ääred määri võiga. Vala tainas vormi ja küpseta 175 kraadi juures 45-50 minutit, lase jahtuda.
Kreemi jaoks sulata shokolaad, sega juurde rumm ja piim. Lõika kook ettevaatlikult pooleks ning määri kreem alumisele põhjale, tõsta pealmine kiht peale. Nüüd valmista glasuur. Selleks sulata šokolaad koos vahukoorega ning lase mõni minut seista, kuni glasuur muutub tahkemaks. Määri glasuur koogile ning lase tunnike taheneda.

Allikas: koogimaailm



Peakokk: Robin O.

No comments:

Post a Comment