Tuesday, January 15, 2019

7b poisid

1. tund - 15.jaan.

Mannapuder




1 l piima, vett või vee ja piima segu
1/2 -3/4 klaasi mannat
maitse järgi suhkrut
näputäis soola
1-2 sl võid

Keedunõu põhja vala veidi vett või lisa võid, et piim põhja ei kõrbeks, kuumuta ning siis vala ülejäänud vedelik keedunõusse. Sõrista manna keevasse vedelikku, lisa sool, suhkur ja keeda tasasel tulel, aeg-ajalt segades.  

Neljaviljapuder pähklite ja kirssidega
4-le

3 dl piima
2 dl vett
2 dl neljaviljahelbeid
1 sl nisukliisid
20 g pähkleid
3 tl suhkrut
1/2 tl soola

Kuumuta potis vee ja piima segu keemiseni.
Lisa sool, helbed ja kliid. Sega, kuni puder läheb keema.
hauta umbes 5 min. kaane all. Vahepeal võid segada.
Lisa pähklitükid ja suhkur.
Sega kirsid suhkruga..
Tõsta puder taldrikule ning kirsid pudru keskele.


Kaerahelbeküpsised




250-300 g kaerahelbeid
2 suurt muna
100 g suhkrut
100 g sulatatud võid
0,5 tl vanilliekstrakti või suhkrut

Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Maitsesta vanilliekstraktiga, lisa sulavõi, kaerahelbed. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud rasvainega määritud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus kuni küpsised on pruunid. 





2. tund -  21. jaan.

Singi-koorepirukas ehk Quiche Lorraine



3 dl Jahu
150 g Või
0.5 tl Sool
2 sl Vesi
KATE
3 tk Muna
3.5 dl Rõõsk koor
1 tk Suur sibul
0.5 tl Sool
Valge pipar
2 dl Riivjuust
200 g Sink


Haki külm või jahuga. Lisa vesi, sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma. Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga tainapõhja mõned augud. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit. Pruunista pannil sink ja sibul ning aseta eelküpsetatud põhjale. Klopi munad ja koor segamini ning maitsesta. Sega hulka riivjuust ja kalla segu pirukale. Küpseta ahjus 200°C juures 20-30 minutit, kuni pirukas on pealt helepruun. Retsept on mõeldud kuuele sööjale.

Allikas: toidutare



Chili con carne




See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.

400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit
1 sai 

Kuumuta hakitus sibul õlis kollakaks.
Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades.
Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi.
Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.
Serveeri saiaga.





Kohupiimapontšikud



500 g kohupiim (soovitatavalt pakikohupiim)
5 tk Muna
5 sl suhkur
1.5 tl 30% äädikas
13 sl (kuhjaga) Jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1.5 tl Sool
1 pudel õli

peale tuhksuhkur

Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Lisa äädikas, sool, kohupiim, jahu ja küpsetuspulber. Võta jahu nii palju, et tuleb tugev tainas. Sega hästi läbi. Võta teelusikaga tainast väikesed pallikesed. Küpseta kuumas õlis seni, kuni pontšikud kerkivad pinnale ja on ilusad kollakaspruunid. Tõsta  vahukulbiga sõelale nõrguma ja raputa peale tuhksuhkrut. Kui suhkur imendub pontšikute sisse, raputa need enne söömist veel kord suhkruga üle. Retsept on mõeldud kuuele inimesele.







3. tund - 28. jaan.

Munavorm – uutmoodi hommikusöök





13 L suuruses muna
300 g Peekonit
100 g Võid
Pipart
Soola

Määri võiga vormid.
Pane peekoniribad vormi äärtesse.
Lisa keskele muna ning maitsesta soola ja pipraga.

Tõsta vormid ahjuplaadile ja 180 kraadi juures ahju umbes 10 minutiks või kuni munavalge on hüübinud.

Allikas: retseptisahtel



Fooliumis kartulid

13 Kartulit
Soola
Pipart
Ürte
Võid
Fooliumit

Lõika kartulid enam-vähem ühesuurusteks tükkideks ja tõsta fooliumi sisse.
Maitsesta soola, pipra ja ürtidega ning lisa võid.
Pane foolium pealt kinni ja ahju, kus nad küpsevad umbes 1 tund 200 º C juures. 


Šnitsel

500 g liha
Paneerimiseks 0,5 dl jahu, 2 muna, 1,5 dl riivsaia**, 1 tl soola. Praadimiseks võid ja õli.

Puhasta liha kelmetest. Lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Klopi toidukile vahel lõike lihahaamriga õhemaks ja suuremaks. Jälgi, et lihatükk saaks ühtlase paksusega. 

Võta kolm taldrikut ja aseta järjest: esimesel jahu, teisel lahtiklopitud muna, kolmandal riivsai. Jahule ja riivsaiale lisa kummalegi 0,5 tl soola.
Klopitud lihatükk paneeri jahus. Seejärel kasta munasse. Lõpuks riivsaia. Et paneering jääks lihast veidi eemale (nii et kahvliharu mahub vahele), tuleks praadida kohe. Kui on soov saada lihatükki, millel on paneering tihedasti ümber, lase lihal seista pool tundi kuni tund.

Kuumuta pannil võrdsetes kogustes võid ja õli. Rasva peaks olema nii palju, et lihatükk on poolenisti selle sees. Paneeritud liha tahab rohkemat rasva ja väiksemat panni kuumust kui paljas lihalõik. Ühe külje praadimiseks läheb aega 3-4 minutit. Šnitsel on parim kohe pannilt tulnuna, aga valmis šnitslid võib panna umbes 70-kraadisesse ahju järgnevaid ootama. Kui kõik on praetud, peaks kohe sööma hakkama.

Lisandiks ahjukartulid. Laota ahjuplaadile küpsetuspaberile hästi õhukesed kartuliviilud, sega need õli ja soolaga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Peale petersell.


Allikas: http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2010/10/viini-snitsel.html

Salatiks tükelda kurk, tomat, sibul  ning sega soola-pipraga maitsestatud majoneesi-hapukoorekastmega.



Banoffee kook 



1 pakk muretaigent
2 keskmist banaani
200 ml vahukoort
1 tl suhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
Tumedat šokolaadi kaunistamiseks

Karamellikaste ehk toffee kaste koostisained
100 g pehmet pruuni suhkrut
125 g kohvikoort
50 g külma kuubikuteks hakitud võid

Näpuotsaga soola

Määri koogivorm võiga ja kata koogivorm muretaignaga ning tee taignasse kahvliga väiksed augud.
Tõsta muretaigen külmkappi 10-15 minutiks, et taignapõhi tuleks küpsetades krõbedam (taigent mudides muutub see soojaks ning küpsetades ei taha krõbedaks muutuda).
Tõsta muretaigen 180 kraadi juures ahju 15 minutiks või kuni taigen on kuldpruun.
Karamellikastme tegemiseks vala 100 g pehmet pruuni suhkrut potti ning lase suhkrul soojeneda.
Lisa näpuotsaga soola ja 125 g kohvikoort pidevalt segades ja tõsta kuumust ning kuumuta kuni keemiseni.
Kui hakkas keema siis lase temperatuur alla ja sega 5 minutit, et kaste pakseneks.
Kui temperatuur on alanenud lisa 50 g võid ja sega kuni kaste on ühtlane ning tõsta pliidilt maha.
Pane potile kaas peale ja lase kastmel maha jahtuda.
Lõika 2 keskmist banaani kuni 1 cm paksusteks ratasteks.
Laota banaani rattad jahtunud muretaigna peale.
Vala väikse joana karamellikastet banaanide peale (sellest kogusest võib kastet järgi jääda, liiga palju ei tasu panna, et soo voolab).
Vahusta 200 ml vahukoort 1 tl suhkru ja 0,5 tl vaniljesuhkruga kohevaks.
Tõsta vahukoor lusikaga banaanide ja kastme peale, et vahukoor jääks kohevalt.

Riivi jämeda riiviga tume šokolaad koogile kaunistamiseks peale.

Allikas: retseptisahtel




4. tund - 4. veebr.

Mehhikopärased soojad suupisted ehk quesadillad




16 tk Tortilla (Santa Maria Tex Mex)
200 g Riivjuust
8 sl Toorjuust
24 viilu Sink
2 tk Punane paprika

Lõika paprika kuubikuteks ja sink ribadeks, sega toorjuustuga. Määri pool segust kahele tortillale ning vajuta neile ülejäänud tortillad peale. Prae pannil kuumas õlis mõlemalt poolt paar minutit. Tõsta kõrvale, lase veidi jahtuda ja lõika sektoriteks. Rooga saad valmistada ka võileivagrillis. Sel juhul määri segu poolele tortillale ning keera teine pool peale. 

Allikas: toidutare




Kuskuss aedviljadega



3 dl vett
3 dl kuskussi
2 sl toiduõli
0,5 tl soola
1 sibul
1 paprika
1 porgand
8 cm pikkune tükk suvikõrvitsat
2 sl õli
pipart, soola

Lõika aedviljad peenikesteks ribadeks, hauta pannil koos õliga, maitsesta.
Lase vesi keema, lisa sool, õli ja kuskuss, sega läbi ja tõsta pliidilt ära.
Jäta kaane alla järelvalmima (10-15 min).
Tõsta kuskuss kahe kahvli abil sõmeraks ja sega juurde köögiviljad, maitsesta.


Maasika(vaarika)kook 



Biskviitpõhi

4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl kartulijahu
0,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis
250 g maasikaid või muid marju(vaarikaid)
0,5-0,75 dl suhkrut
1,5 dl vahukoort+ 200 g lahjat kohupiima (originaalretseptis lihtsalt 3 dl vahukoort, mulle meeldib rohkem kohupiimaseguga kook)
1 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks
300 g värskeid maasikaid

Vahusta toasoojad munad suhkruga. Sõelu hulka eelnevalt omavahel segatud kartulijahu, nisujahu ja küpsetuspulber. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 225° juures 5-8 minutit.

Püreesta marjad suhkruga (väikesed marjad nagu mustikad, sõstrad puista otse vahukoorele, sel juhul immuta biskviitpõhi mahlaga). Vahusta koor ja lisa kohupiim ning vanillsuhkur, sega juurde toormoos. Tõsta kook ahjust  ja lase koogil jahtuda.Lõika pooleks.  Määri vahele ja peale segu. Enne serveerimist kaunista tort värskete marjadega.



5. tund - 11. veebr.

Salaamiküpsised




– 0,5 kg lehttainast
– 200gr viilutatud salaamit
– pisut kuivatatud tüümiani
– pintseldamiseks 1 muna

Valmistamine:
1. Sulata lehttainas ja rulli lahti.
2. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
3. Lõika tainast vormiga vorstiviilust 1cm suuremad kettad.
4. Torka ketta keskossa kahvliga augud ja pane peale vorstiviil.
5. Pintselda küpsiseid lahtiklopitud munaga.

6. Maitsesta kuivatatud tüümianiga. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit.

Allikas: heamaitse



Hakklihatäidisega cannellonid



Cannelonit 15 tk
Lihakaste
Õli 3 sl
Sibul 1
Küüslauguküünt 2 tk
Suitsupeekonit 100 g
Veisehakkliha 500 g
Tomatipüreed 200 g
Köögivilja puljongit 2 dl
Muna 1
Soola
Pipart
Kuivatatud ürte
Tomatikaste
Tomatipüreed 200 g
Küüslauguküünt 2 tk
Oliivõli 1 sl
Soola
Pipart
Peale
Alma kohvikoort 2 dl
Valio Forte juustu riivitult 80 g

Lihakastme valmistamiseks kuumuta pannil õli ja prae selles hakitud sibulat, küüslauku ja peekonit 5 minutit. Pruunistamist jätkates lisa hakkliha. Kui hakkliha on pruunistunud, maitsesta segu soola ja pipraga, lisa tomatipüree, puljong ja ürdid ning lase tasasel tulel kaane all kuni 1 tund podiseda. Jahuta ja sega hulka muna.
Keeda cannelonisid soolaga maitsestatud vees 4 minutit, kurna.
Tomatikastme valmistamiseks sega omavahel kastme komponendid ja vala kaste vormi põhja. Täida iga toru hakklihatäidisega ja tõsta vormi üksteise kõrvale. Sega omavahel Alma koor ja Valio Forte juust ning vala vormi. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20- 25 minutit, lase veidi jahtuda ja serveeri.

Allikas: valio



Maasikate ja kohupiimaga täidetud röstsaiad ehk maasikarüütlid




14 viilu röstsaia
7 muna
25 spl rõõska koort
vanillisuhkrut
suhkrut
400 g kohupiima, tavalist
 maasikaid
Klopi munavalge kahvliga lahti, just nii palju, et tekivad väikesed mullikesed, aga mitte rohkem. Sega munavalge kohupiimaga ja maitsesta suhkruga vastavalt vajadusele. Kui kasutad maitsestatud kohupiima, siis peaks ühest lusikatäiest kindlasti piisama.

Vahusta munakollane lusikatäie suhkruga heledaks, maitsesta 1 tl vanillisuhkru ja paari tera soolaga (aitab maitsed paremini esile tuua, kuid ei ole kohustuslik). Lisa koor ja sega ühtlaseks.
Võta esimene röstsaiaviil ja määri pool kohupiimasegust sinna peale, ilusti laiali kuni äärteni. Kata maasikapoolikute või tervete pisemate maasikatega. Määri teine pool kohupiimast teisele röstsaiaviilule a vajuta maasikate peale, kohupiimaga külg allapoole.
Vajuta üsna tugevasti kokku, keera teine külg ja vajuta veel kord.
Nüüd kasta saadud sändvitš munakollase-koore sisse, nii et mõlemad küljed imaksid vedelikku natuke endasse. Aita lusikaga kaasa, et ka küljed ja servad saaksid kaetud.
Prae pannil või ja õli segus mõlemalt poolt kuldseks. 

Allikas: perenaine

No comments:

Post a Comment