Thursday, January 24, 2019

11 suund

21.02

Sibulapirukas juustuga



100 g Külm või
1.5 dl Nisujahu
1.5 dl Rukkijahu
0.5 tl Sool
0.5 tl Kuivatatud tüümian
2 spl Külm vesi

TÄIDIS
1 kg Sibulad
75 g Või
2 tk Suur muna
2 tk Suur munakollane
2.5 dl Rõõsk koor 35%
2 tl Dijoni sinep
1 tl Tüümianilehed
Sool
Must pipar
80 g Tugevama maitsega riivjuust
Riivitud muskaatpähkel

1. Mõõda jahud, sool ja tüümian lauale, lisa kuubikuteks lõigatud külm või ja haki suure noaga puruks. Lisa vesi. Suru tainaks ja vormi palliks. Keera toidukilesse ja pane vähemalt tunniks külmkappi.
2. Koori sibulad ja lõika hästi õhukesteks viiludeks. Sulata või pannil, hauta sibulad kaane all kuldseks ja pehmeks, selleks kulub 40–45 minutit. Jahuta.
3. Rulli tainas lahti ja pane 22 cm pirukavormi põhja ja äärtele. Torka põhi kahvliga läbi, kata küpsetuspaberiga ja pane peale raskus. Küpseta 15–20 minutit, eemalda raskus ja küpsetuspaber ning küpseta veel 5 minutit, kuni tainas on läbiküpsenud, kuldpruun ja krõbe.

4. Klopi munad ja munakollased lahti, sega hulka vahukoor, sinep ja tüümianilehed. Sega hulka sibulad, maitsesta soola ja pipraga. Vala segu põhjale, raputa üle riivjuustuga ja riivi peale muskaatpähklit. Pane ahju ja küpseta 35–40 minutit ehk seni, kuni täidis on tahe. Võta ahjust ja lase 10 minutit jahtuda, enne kui serveerid.

Allikas: toidutare


BATAADIFRIIKAD

4 maguskartulit ehk bataati
2 sl sulatatud kookosrasva või oliiviõli
0.25 tl jahvatatud kaneeli
0.25 tl soola

Kuumuta ahi 200° C. Lõika maguskartulitelt otsad maha ja soovi korral koori. Lõika pikuti umbes 5-7 mm kangideks. 

Sega suures kausis õli, kaneeli ja soolaga, nii et kõik bataadikangid oleksid ühtlaselt kaetud. Laota ahjuplaadile ja küpseta 40-45 minutit, kuni bataadifriikad on servadest kenasti pruunistunud. Pööra neid küpsetamise ajal 1-2 korda. 

Allikas: nami-nami


PEEDIKOTLETID

500 g toorest peeti
1 dl riivsaia
2 tk muna
0.5 tl soola
0.25 tl valget pipart
2 sl võid

Kaste:
1 dl maitsestamata jogurtit
Koori toored peedid ja riivi jämeda riiviga (osa peedist võid asendada porgandi või kaalikaga). 
Sega riivitud peedi hulka riivsai, klopitud munad ja maitseained. 
Vormi tainast kotletid ja pruunista pannil mõlemalt poolt. 
Kui soovid pehmemaid kotlette, keeda juurvili eelnevalt poolpehmeks. 
Serveeri koos keedetud kartulite ja roheliste ubadega.

Allikas: Nami-nami




Imeline vaarikakräsupea



3 dl Nisujahu
2 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
2 tk Muna
200 g Hapukoor

KOOGIPÕHI
1.5 dl Nisujahu
1 dl Suhkur
1 tl Küpsetuspulber
2 spl Naturaalne kakaopulber
1 tk Muna
100 g Hapukoor

LISAKS
900 g Hapukoor

300 g Vaarikad
3 spl Suhkur
0.5 dl Rõõsk koor 35%

25 g Tume šokolaad (56%)
1. Katte valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa munad, hapukoor ja sega ühtlaseks tainaks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (Ø 22–24 cm) põhja. Küpseta 175 kraadi juures 30–40 min. Lase pisut jahtuda. Seejärel lõika küpsenud kook kuubikuteks ja lisa segades juurde 900 g hapukoort. Jäta maitsestuma.

2. Koogipõhja valmistamisel toimi samamoodi nagu katte puhul, kuid lisa kuivainetele täiendavalt kakaopulbrit. Küpseta samas koogivormis 175 kraadi juures 20–30 minutit. Lase jahtuda.

3. Tõsta vaarikad kaussi (jäta mõned kaunistuseks), lisa 2–3 sl suhkrut ja purusta marjad kahvliga püreeks. Nüüd laota vaarikapüree kihiti koos koogikuubikutega koogipõhjale. Lase koogil külmkapis üle öö taheneda. Enne serveerimist kuumuta vahukoor potis keemiseni, lisa šokolaaditükid ja lase sulada. Sega kõik ühtlaseks. Nirista šokolaadikate koogile, kaunista marjadega ja serveeri.

Allikas: toidutare



24.01
Kõrvitsa-suitsujuustu-quesadillad




200 g Kooritud muskaatkõrvits
1 tk Kooritud porgand
0.5 tk Hakitud punane sibul
2 tk Hakitud küüslauguküüs
0.5 tl Jahvatatud vürtsköömned
1 peotäis Hakitud petersell
50 g Riivitud suitsujuust
50 g Riivitud juust (nt Havarti)
Oliiviõli
Sool
Must pipar
8 tk Täisteratortilja

1. Kuumuta õlis sibul, küüslauk ja vürtsköömned. Riivi kõrvits ja porgand jämeda riiviga ning lisa need pannile. Sega läbi, maitsesta soola pipraga ja hauta madalal kuumusel u 15 minutit. Lisa petersell ja juustud.

2. Lase pann keskmiselt kuumaks. Jaga kõrvitsatäidis neljaks. Kata tortilja ühe osaga täidisest ja kata teise tortiljaga, korda sama ülejäänutega. Kuumuta kuival pannil mõlemalt poolt paar minutit, kuni tortilja pind on krõbe ja kerge jumega. Serveerimisel lõika quesadillad neljaks ja aseta alusele, puista peale petersellilehti.

HEA TEADA!
Võid quesadillad valmistada ka grillil või grillpannil – siis saad koorikule eriti kenad triibud.

Allikas: toidutare


Lasanje





250 g pakist saab 4 portsjonit
250 g lasanjeplaate
umbes 25 x 30 cm ahjuvorm
3 dl pealepuistamiseks riivjuustu
Kaste:
250 g hakkliha
2 sibulat
1 purk purustatud tomateid
2 küüslauguküünt
1-2 dl puljongit (vajadusel)
Valge kaste:
2 spl jahu
100 g võid
5 dl piima
2 dl riivitud juustu
soola, pipart, muskaati, punet

1. Hakkliha pruunistatakse ja küpsetatakse, lisatakse sibul, küüslauk, tomatipasta ja vajadusel puljong. Hautatakse 5-7 minutit.
2. Sulata väiksemas potis või, lisa jahu ja sega hästi vispliga läbi. Lisa kuum piim ja sega pidevalt, kuni kaste pakseneb. Võta nõu tulelt ja lisa riivjuust. Maitsesta soola ja muskaatpähkliga.
4. Õliga määritud ahjuvormi pane kiht plaate, selle peale tõsta bolognese-kaste, siis säti sellele kihile jälle lasanjeplaadid (tihedalt üksteise kõrvale). Seejärel pannakse jälle kiht kastet jne.
5. Kõige pealmiseks kihiks peaks jääma valge kaste.
6. Küpsetatakse 175 ºC juures 45-50 minutit.10 minutit enne lasanje valmimist raputa roog üle riivjuustuuga ja küpseta kuldselt pruuniks.

Allikas: toidutare



Maailma parim porgandikook




24-cm vorm

200 g võid
200 g heledat või tumedat muscovado suhkrut (mina kasutasin tumedat)
4 suurt muna
320 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl söögisoodat
2 tl kaneeli
0,5 tl muskaatpähklit
2 tl ingverit
1 tl nelki
0,5 tl soola
320 g porgandeid
100 g rosinaid
75 g kreeka pähkleid + mõned kenad pähklid kaunistuseks
1 apelsin
Toorjuustuglasuur:

100 g toorjuustu
50 g tuhksuhkrut
2 sl sidrunimahla
25 g võid


Riivi porgandid peene riiviga. Haki pähklid jämedalt. Loputa rosinad ja pese apelsin söögisooda ja sooja veega puhtaks (et saaksid kõik mustuse koore küljest lahti). Riivi apelsinilt koor ning pigista välja mahl.
Sulata potis või, vispelda sisse suhkur. Lase veidi jahtuda ning vispelda sisse ükshaaval munad ning apelsinikooor. Klopi ühtlaseks. 
Sõelu jahu kaussi ning lisa sooda, vürtsid ja sool. Lisa jahule võisegu ning sega ühtlaseks. Kuna võisegu on suhkru sulamisest kleepuv, tahavad taignasse jahutaskud tekkida. Sega korralikult läbi, aga ära liialt ka klopi, et tainas ülesegatud ei saaks. Lisa viimasena porgandid, rosinad, pähklid ning apelsinimahl.

Vala kook küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 1 tund. Vaata 45 minuti ajal, kuidas kook pealt välja näeb, ning kui pealt on juba kena jume olemas, siis kata kook fooliumiga, et pealmine kiht liialt ei pruunistuks. 

Lase jahtuda ning enne serveerimist kata toorjuustuglasuuriga. Glasuuriks sõelu tuhksuhkur toasoojale toorjuustule, lisa sidrunimahl ja toasoe või ning vispelda ühtlaseks. Kui tundub, et päris ühtlaseks vispliga ei saa, mikserda korra vahustamisotsikuga segu läbi. Nende kogustega tuleb toatemperatuuril pigem vedelam glasuur. Kui tahad paksemat katet, siis hoia glasuuri enne koogile kandmist külmkapis või suurenda tuhksuhkru kogust. Määri glasuur koogile ning kaunista pähklite ja apelsinikoorega.

Allikas: nipiraamat

No comments:

Post a Comment