Tuesday, March 12, 2019

8a poisid

18.märts - 1. tund

Viineri-bruschetta\'d

1  külmutatud pikk sai  
Täidis:
7  viinerit  
11  kirsstomatit  
1  küüslauguküüs  
1 sl  oliiviõli  
3 sl  hakitud basiilikut  
2 dl  riivitud mozzarella't  

Valmistamisjuhend

Küpseta pikk sai pakendi õpetuse järgi. Lase jahtuda. Lõika viltuselt tükkideks. Tükelda viinerid ja lõika kirsstomatid neljaks. Prae viinereid kuival pannil, kuni need saavad pisut värvi. Tõsta pann kõrvale ja lisa pressitud küüslauguküüs, oliiviõli ja hakitud tomatid. Lase jahtuda. Sega hulka peenestatud basiilik. Tõsta segu saiaviiludele ja raputa peale riivjuust. Küpseta 250-kraadises grillfunktsiooniga ahjus paar minutit.

Allikas: prisma
Peakokk: Rasmus


Burger karamelliseeritud sibula ja isetehtud friikartulitega

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
2 sl head ketšupit

Serveerimiseks:
11 väikest täisterakuklit
8 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile,
lehtsalatit

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk



2 Punane sibul
5 kartulit
bataat
Sool
2 spl pruuni suhkrut
2 tl õunaäädikat
Oliivõli

Prae pannil kartulid oliivõliga kuni kartulid on ilusti kuldpruunid.
Karamelliseeri punane sibul soola, pruuni suhkru,  õunaäädika ja oliivõliga.
Lisa karamelliseeritud sibulad soovi korral kukli vahele  või lisandina toidule.

Serveeri burger koos friikartulitega.



Bataadifriikad

1 bataat
1 küüslauguküüs
2 oksa rosmariini
sool/pipar
oliiviõli

Lõika bataat umbes 5mm paksusteks ribadeks. Kuumuta pannil õli, prae bataadifriikad rohkes õlis krõbedaks. Lisa poole küpsetamise ajal küüslauk, rosmariin ja sool. Kui friikad valmis, maitsesta veel soola ja pipraga.
Peakokk: Markus

Kreeka jogurti-šokolaadivaht

tumedat 56% šokolaadi 100 g
Valio Viola laktoosivaba toorjuustu (toasooja) 125 g
Alma kakao kreeka jogurtit 360 g
želatiini pulbrit 4 g
külma vett želatiini paisutamiseks 24 g
Alma 35% vahukoort 200 ml
suhkrut 30 g
Serveerimiseks
sulatatud tumedat šokolaadi 50 g
värskeid marju
Valmistamine
Kõigepealt sulata vesivannil šokolaad. Lase toatemperatuuril jahtuda. Seejärel sega omavahel šokolaad ja toasoe toorjuust ühtlaseks kreemiks. Sega šokolaadikreemi hulka ka kreeka jogurt.
Paisuta želatiin veega, selleks kulub aega umbes 5 minutit. Seejärel sulata madalal temperatuuril paisutatud želatiin ja sega šokolaadikreemi hulka. 
Viimasena vahusta vahukoor suhkruga tugevaks vahuks ja sega spaatliga šokolaadikreemi hulka.
Serveeri kreem meelepärastesse nõudesse ja naudi!

Allikas: valio

Peakokk: Tanel R.

25.märts - 2. tund

Talupojasupp


50 g odrakruupe
1 l vett
500 g kondiga sealiha - näiteks suitsuribi või suitsusinki
soola ja musta pipart
loorberileht
1 sibula
1 suur porgand
150 g kaalikat
200 g kapsast
3 kartulit
praadimiseks õli

maitserohelist
Pane kruubid eelmisel õhtul külma veega likku. Pese kruubid, pane soolaga maitsestatud vette keema. 

Pane suitsuliha potti ning lisa külm vesi. Kuumuta keemiseni, koori hoolikalt pinnale tekkiv vaht. Alles siis, kui vahtu enam ei lisandu, lisa sool-pipar ja loorbrilehed. 

Koori ja haki porgandid ja sibulad. Kuumuta mõlemad õlis kergelt läbi, siis lisa potti. Lisa potti kooritud ja tükeldatud kaalikas. Keeda kümmekond minutit, siis lisa tükeldatud kapsas. Koori kartulid, lõika tükkideks, lisa potti. 

Kui liha on pehmeks keenud, võta see potist välja. Eemalda liha kontidelt ja lõika väikesteks tükkideks. Pane uuesti potti. 


Lisa keedetud kruubid, maitsesta supp parajaks. Lase mõned minutid kaane all tõmmata, puista peale maitseroheline ja serveeri. Soovi korral paku hapukooresilmaga. 

Allikas: nami-nami

Peakokk: Karlos


Kartulipuder

1 kg kartulit (nt Laura või Marabel)
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart

Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.


Allikas: nami-nami


Šnitsel

400 g liha
Paneerimiseks 0,5 dl jahu, 2 muna, 1,5 dl riivsaia**, 1 tl soola. Praadimiseks võid ja õli.

Puhasta liha kelmetest. Lõika umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Klopi toidukile vahel lõike lihahaamriga õhemaks ja suuremaks. Jälgi, et lihatükk saaks ühtlase paksusega. 

Võta kolm taldrikut ja aseta järjest: esimesel jahu, teisel lahtiklopitud muna, kolmandal riivsai. Jahule ja riivsaiale lisa kummalegi 0,5 tl soola.
Klopitud lihatükk paneeri jahus. Seejärel kasta munasse. Lõpuks riivsaia. Et paneering jääks lihast veidi eemale (nii et kahvliharu mahub vahele), tuleks praadida kohe. Kui on soov saada lihatükki, millel on paneering tihedasti ümber, lase lihal seista pool tundi kuni tund.

Kuumuta pannil võrdsetes kogustes võid ja õli. Rasva peaks olema nii palju, et lihatükk on poolenisti selle sees. Paneeritud liha tahab rohkemat rasva ja väiksemat panni kuumust kui paljas lihalõik. Ühe külje praadimiseks läheb aega 3-4 minutit. Šnitsel on parim kohe pannilt tulnuna, aga valmis šnitslid võib panna umbes 70-kraadisesse ahju järgnevaid ootama. Kui kõik on praetud, peaks kohe sööma hakkama.

Lisandiks ahjukartulid. Laota ahjuplaadile küpsetuspaberile hästi õhukesed kartuliviilud, sega need õli ja soolaga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Peale petersell.



Allikas: http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2010/10/viini-snitsel.html


TOMATI-KURGISALAT

200 g tomatit
200 g värsket kurki
värsket tilli

Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart

Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.

Allikas: nami- nami

Peakokk: Jarno


Mahlane õunapirukas

150 g  margariini  
2  kanamuna  
3 dl  suhkrut  
4 dl  hapupiima  
6 dl  nisujahu  
2 tl  vanillisuhkrut  
1.5 tl  soodat  

Peale:
7  õuna  
2 tl  kaneeli  
0.5 dl  fariinsuhkrut  

Vanillikaste:
1  vaniljekaun  
2 dl  koort  
2 dl  piima  
4  munakollast  
0.5 dl  suhkrut  


Pese ja poolita õunad, eemalda seemnekojad. Lõika õunad õhukesteks viiludeks. Sulata margariin. Vahusta munad ja suhkur. Lisa hapupiim, jahtunud margariin ja kokku segatud kuivained. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lao õunaviilud taina pinnale. Raputa peale kaneel ja fariinsuhkur. Küpseta 200-kraadise ahju alumises osas 25–30 minutit. Valmista kaste. Poolita vaniljekaun pikisuunas ja kraabi seemned kastrulisse koore-piimasegu hulka. Lase segu keema. Sega kausis munakollased ja suhkur ning vala ettevaatlikult juurde kuum koore-piimasegu. Vala segu kastrulisse tagasi, kuumuta ja vahusta, kuni segu pakseneb. Jahuta.

Allikas: prisma

Peakokk: Anree


1.apr. - 3. tund

Caesari salat kanaga


SALAT:
300g Rooma või lehtsalatit
300 g Kirss- või tavalisi tomateid
2 tk Kanafilee
100 g Parmesani juustu
1 sl Hakitud murulauk
Sool ja pipar
SAIAKUUBIKUD: (võib ka kasutada valmis saiakuubikuid)
9 viilu valget saia
2 sl oliivōli
2 pressitud küüslauk
4sl riivitud parmesani juustu

KASTE:
Felixi Caesar salatikaste

Lao salatilehed taldrikutele või vaagnale. Viiluta tomatid ( kirsstomatid poolita ). Prae broilerifileed pannil väheses õlis mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola-pipraga. Jahuta veidi, lõika ribadeks ja tõsta salatile. Saiakuubikute tegemiseks lõika saialt servad ja lõika u 1 cm suurused kuubikud. Sega õli, purustatud küüslauk ja juust ning veereta saiakuubikuid seal sees. Pane kuubikud küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 175 kraadi juures ahju ülemises osas u 10 minutit ehk kuni kuubikud on võtnud ilusa värvi. Jahuta kuubikud ning tõsta salatile. Kalla salatile mõnus Felixi Caesar salatikaste ning kaunista Parmesani juustu laastudega. 

Allikas: felix
Peakokk: Kevin

Chilli con carne 

See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.

 sai
400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit

Kuumuta hakitus sibul õlis kollakaks.
Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades.
Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi.
Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.
Serveeri saiaga. 


Peakokk: Sander


Riisipuding Kreeka moodi ehk rizogalo

1 l Täispiim
75 g Suhkur
1 tk Kaneelikoor
5 cm Lai apelsinikooreriba
100 g Ümarateraline pudruriis
2 tk Munakollane
1 spl Maisitärklis
1 tl Vanillsuhkur

Jahvatatud kaneel

1. Pane piim, suhkur, kaneelikoor ja apelsinikooreriba potti. Kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur on lahustunud. Kuumuta keemiseni, lisa riis. Hauta ilma kaaneta potis umbes 30 minutit, kuni riis on pehme. Sega aeg-ajalt ja kontrolli, et puder põhja ei kee. (NB! Puder on veel üsna vedel.) Eemalda apelsinikooreriba ja kaneelikoor.

2. Klopi kausis tärklis, munakollased ja veidi vett omavahel, sega pudru hulka. Kuumuta tasasel tulel, kuni puder pakseneb. Maitsesta vanillisuhkruga.


3. Kalla magustoidukaussidesse, puista peale kaneeli. Serveeri soojalt, jahtunult või külmkapikülmalt.

Allikas: toidutare

Peakokk: Siimu

No comments:

Post a Comment