Sunday, March 17, 2019

8c poisid

1. tund - 22.03

Juustuküpsised

2 munavalget (suurus L)
100 g riivitud juustu (nt Saaremaa riivjuust)
2 sl MEIRA jahvatatud mandleid või mandlijahu

Vahusta munavalged kohevaks, sega õrnalt juurde jahvatatud mandlid ning riivitud juust. 
Tõsta supilusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Küpsised kerkivad ahjus mõnusateks pallikesteks, aga jahtudes vajuvad kokku.

Allikas: nami-nami 


Riisi-makrasalat 

1 pakk riisi (kiirkeedu)
2 muna
hapukoort
majoneesi
krabi(makra)pulki või krabinuudleid
soola
värske kurk
Valmistusõpetus:
keeda riisi ja loputa (jahuta) külma veega, nõruta.
keeda munad ja haki noa või kahvliga
Lõika krabipulgad ribadeks, ketasteks või hakid
koori kurgid ja tükelda väikesteks tükkideks
Segad kõik koostisosad
Maitsesta hapukoore, majoneesi ja soolaga

Allikas: õhtuleht

Peakokk: Andero


Lihtne hakklihalasanje

LASANJE
250 g (12 lehte) Lasanjeplaadid
100 g Riivjuust (tavaline) või  
50 g Parmesan (riivitud) v. muu kõva juust  
3 sl Või  
HAKKLIHA-TOMATIKASTE
4 sl Oliiviõli
1 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
100 g Suitsupeekon
1 tk Porgand (riivitud, soovi korral)
1 tk Varsseller
500 g Hakkliha (segu- või veisehakkliha)
1.5 dl Punane kuiv vein
3 sl Tomatipasta
1.5 dl Puljong
400 g Purustatud tomatid
2 tl Kuivatatud pune
1 tl Muskaatpähkel
Sool
Must pipar
VALGE KASTE
40 g Või  
3 sl Nisujahu
6 dl Piim  
Muskaatpähkel
Sool
Must pipar

1. Kuumuta pannil õli, lisa hakitud küüslauk, sibul, peekon, seller ja porgand. Kuumuta segades, kuni need on pehmed. Lisa hakkliha ja kuumuta veel segades, kuni ka liha on läbi küpsenud. Lisa punane vein ning kuumuta
mõni minut. Lisa ka puljong, keeda mõni minut. Lisa tomatikonserv ja -pasta, pune ja muskaatpähkel. Lase väiksel tulel haududa 40–50 minutit.
2. Samal ajal valmista valge kaste: sulata pannil või ja sega hulka jahu. Kuumuta väiksel tulel minuti jagu. Lisa piim ja kuumuta vispeldades, kuni kaste pakseneb. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Keeda veel tasasel tulel 2–3 minutit ning sega siis kastmesse riivjuust. Sega, kuni see on sulanud.
3. Tõsta veidi hakklihakastet neljakandilise lasanjevormi põhja. Lao peale lasanjeplaadid, siis pane hakkliha- ja valget kastet. Lao sel moel neli kihti lasanjeplaate. Kõige pealmised kihid peaksid olema lasanjeplaadid ja valge kaste.
4. Puista peale Parmesan ja võitükikesed. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 30–50 minutit. Serveeri kuumalt koos värske salatiga.

Allikas: Õhtuleht

Peakokk: Kevin


Kodujuustu-vaarikamaius 

200 g Küpsised (muredad)
300 g Vaarikas
400 g Kodujuust  
3 dl Rõõsk koor (35%-line)  
3 -4 spl Suhkur
Valmistamine
Purusta küpsised ja puista pool kogusest kausi põhja. Lao peale pool marjadest. Vahusta koor suhkruga, sega kodujuustuga ja tõsta kaussi. Lao peale ülejäänud marjad ja kata ülejäänud küpsisepuruga.

Allikas:Toidutare

Peakokk: Steven



2. tund - 29.03

Friikartulid 

10 tk Kartul
1 l Õli
Sool
Must pipar
Valmistamine
Lõika kooritud kartulid kangideks (kuivata majapidamispaberi vahel). Aja õli kuumaks (kellel ei ole fritüüri, võib seda teha potis kaane all). Õliga tuleb olla ettevaatlik, liialt kuumana võib see minna põlema. Õli temperatuuri võib kontrollida kas spetsiaalse kraadiklaasiga (temperatuur ei tohi ületada 180°C) või siis saiatükiga: kui paned saiatüki õlisse ja see läheb umbes minuti jooksul tumepruuniks, on õli paraja kuumusega. Pane kartulid kuuma õli sisse ja küpseta, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Lõpus maitsesta soola ja pipraga.

Allikas: toidutare


Kananagitsad

3 kanarinda
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid

1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanarind käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.

Allikas: delfi

Peakokk: Florian

Mandariinikana 

1 tk Punane tšillikaun 
2 tk Kanafilee 
1 punt Roheline sibul 
1 tk Suur porgand 
1 spl Õli 
2 tl Valge veini äädikas 
1 tk Küüslauguküüs 
50 g Soolapähklid 
250 g Munanuudlid 

KASTE
4 spl Hele sojakaste 
3 tk Värskelt pressitud mandariini koor ja mahl 
1 spl Vedel mesi 
2 tl Maisitärklis 
3 spl Vesi

1. Kastmeks sega sojakaste, mandariinikoor ja -mahl, mesi, maisitärklis ja külm vesi.
2. Poolita tšillikaun, eemalda seemned ja haki kaun peeneks. Lõika kanafileed kuubikuteks. Viiluta sibul ja lõika porgand sama suurteks kuubikuteks kui kanafilee.
3. Kuumuta pannil õlis hakitud tšillit 30 sekundit. Lisa pannile kanafileekuubikud ja prae kiiresti kuldseks. Sega hulka äädikas, kuumuta fileetükid läbi ja tõsta vahukulbiga pannilt ära.
4. Pane pannile purustatud küüslauk, soolapähklid, hakitud sibul ja kuubikuteks lõigatud porgand ning prae paar minutit.
5. Tõsta fileetükid tagasi pannile koos valmissegatud kastmega, kuumuta keemiseni ja hauta 5 minutit, kuni kaste pakseneb. Vajadusel maitsesta soolaga.
Serveeri keedetud nuudlite või riisiga. 

Allikas: toidutare

Peakokk: Karl R.



Koorene sidrunijäätis, hapukas koorene amps 

3 dl Rõõsk koor 35%  
1 dl Värskelt pressitud sidruni mahl 
400 g Magus kondenspiim  
11 tk Vahvlitops

1. Kuumuta koor keemiseni.
2. Võta see tulelt ja lase viis minutit jahtuda.
3. Sega koore hulka värskelt pressitud sidrunimahl ja kondenspiim. Jahuta see toatemperatuurini ja kalla vahvlitopsidesse.
4. Tõsta jäätised sügavkülma. Jäätis on parim söömiseks, kui see on külmas tahenenud viis tundi. Kui jätad jäätise kauemaks külma, lase sel parimaks maitseelamuseks 15 minutit enne söömist sulada.

Allikas: toidutare

ANZAC-KÜPSISED

125 g võid
2 sl ehk 45 g heledat siirupit või mett
2 sl vett
1 tl söögisoodat
150 g ehk 2,5 dl nisujahu
100 g kaerahelbeid
60 g kookoshelbeid
150 g suhkrut

Sulata potis või ja siirup või mesi. Sega sooda veega, lisa potti. Segu peaks vahutama hakkama - sega ühtlaseks ja tõsta pott tulelt.
Sega kuivained omavahel, siis lisa või-siirupi-veesegu ning sega ühtlaseks.
Tõsta supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikeseid pätsikesi, jättes piisavalt ruumi küpsiste vahele. Kui soovid, võid tainapallid kohe veidi madalamaks suruda.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Allikas: Nami-nami
Peakokk: Lauri



3. tund - 5.aprill

Singi-koorepirukas ehk Quiche Lorraine

Klassikaline prantsuse pirukas Quiche Lorraine, mida võid valmistada mitmes väikeses või ühes suures vormis. Maitseb hästi nii külmalt kui ka kuumalt.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 6 portsjonit

3 dl Jahu 
150 g Või 
0.5 tl Sool 
2 sl Vesi 
KATE
3 tk Muna 
3.5 dl Rõõsk koor 
1 tk Suur sibul 
0.5 tl Sool 
Valge pipar 
2 dl Riivjuust 
200 g Sink

Haki külm või jahuga. Lisa vesi, sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma. Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga tainapõhja mõned augud. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit. Pruunista pannil sink ja sibul ning aseta eelküpsetatud põhjale. Klopi munad ja koor segamini ning maitsesta. Sega hulka riivjuust ja kalla segu pirukale. Küpseta ahjus 200°C juures 20-30 minutit, kuni pirukas on pealt helepruun. Retsept on mõeldud kuuele sööjale.

Allikas:  toidutare
Peakokk: Karmin



Lihtne kanakarri kookospiimaga

ca 600-700 kanafileed või nahata ja kondita kintsufileed, tükeldatuna
1-2 sl õli
1 sibul, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp ingverit, hakituna
1-2 tl karripulbrit ( näit.mahe Massaman karrit)
1 tl kurkumit
1 tl vürtsköömneid, soovi korral
1 keskmise suurusega bataat, tükeldatuna
400 g purk purustatud tomateid
ca 2 dl vett või puljongit
400 g purk kookospiima (minu lemmikuks on Thai Choice kookospiim, eriti hea jääb aga sama firma kookoskreemiga, mis sinises purgis)
soola ja pipart
veidi suhkrut maitsestamiseks
värsket koriandrit

aurutatud basmati riisi serveerimiseks


Kuumuta pannil keskisel kuumusel õli ning hauta õli sees sibul, küüslauk ja ingver mõne minuti jooksul läbi. Lisa pannile vürtsid ja hauta ka need mõne minuti jooksul läbi, kuni need muutuvad aromaatseks. Lisa pannile kanatükid ja kuumuta läbi. Kalla siis pannile purustatud tomatid, ca 2 dl vett või puljongit, lisa tükeldatud bataat. Sega läbi, kata kaanega ja hauta vaiksel tulel ca 30-40 minutit, kuni kana ja bataat on pehmed. Kalla juurde kookospiim, sega ja kuumuta läbi. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Serveerides puista peale hakitud värsket koriandrit ning paku juurde aurutatud riisi.

Allikas: toiduteemal

Peakokk: Karl T.


Kohupiimakreem sidruni ja šokolaadiga

2 dl kohvikoort
2 sl suhkrut
2 muna
200 g paksemat kohupiimapastat
poole sidruni koor ja mahl
30 g šokolaadi
75 ml piima
2 tl želatiini
Klopi paksupõhjalises potis koor, suhkur ja munad segamini. Kuumuta vispliga pidevalt segades, kuni koor pakseneb. Jahuta külmaveevannis.


Lisa riivitud sidrunikoor ja mahl, riivi hulka šokolaad. Lisa kohupiimapasta ja sega ühtlaseks. Paisuta ja sulata piimas želatiinipulber ja nirista kohupiimasegu hulka, sega. Tõsta klaasidesse ja hoia mõned tunnid enne serveerimist külmkapis. Kaunista riivitud šokolaadiga.

Allikas:perenaine

Peakokk:Reno






No comments:

Post a Comment