Tuesday, November 5, 2019

6b poisid

1. tund - 12. nov.

Juusturullid

Saiataigen

2,5 dlpiima
25 g pärmi
0,5 tl soola
0,75-1 dl suhkrut
1 tl kardemoni
1 muna
75 g rasvainet
5-6 dl jahu

* Sega pärm käesooja piimaga, lisa sool, suhkur ja muna.
* Sõelu hulka jahu, sõtku tugevalt, kuni taigen on ühtlane ega jää enam kausi servade külge kinni. Viimasena lisa rasvaine.
*Sõtku tainas ühtlaseks.
* Kata kauss kile või rätikuga ning lase soojas kohas kahekordseks kerkida.
* Sõtku kerkinud taigen veelkord läbi.

HEA NIPP!
Aseta pärmitaignaga kauss suuremasse nõusse, kuhu pane soe vesi. Siis püsib temperatuur kausi ümber ühtlaselt soe, tekitades sobiva keskkonna pärmiseente arenguks.

Vahele:
50 g sulatatud võid
100 g juustu
Määrimiseks: 
1 muna

*Kuumuta ahi 220 kraadini
*Rulli saiataigen taignarulliga jahusel pinnal ristkülikukujuliseks
*Määri sulatatud või pintsliga ühtlaselt taigna pinnale. Puista peale riivjuust.
*Keera taigen pikemast küljest rulli.
*Lõika taignast u 3 cm laiused tükid.
* Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata puhta rätikuga ja jäta kerkima.
*Määri kerkinud saiad munaga.
*Küpseta 10-15 minutit

Peakokk: Mart


KRÕBE KANA MAGUSHAPUS KASTMES



200 g riisi

500-600 g kanafileed
2 munavalget
4 sl sojakastet
2 küüslauguküünt
frittimiseks õli

Magushapu kaste:
2 sl seesamiõli
2 sl päevalilleõli
1 suurem sibul
3 erivärvilist paprikat
5 talisibulat (heledat osa)
1 tl peenelt hakitud ingverijuurt
10 sl ketšupit (1,5 dl)
3-4 sl riisiäädikat
4 sl suhkrut
5 sl heledat sojakastet
1 tl soola
5 dl kanapuljongit
2 sl maisitärklist

Paneerimiseks:
100-150 g kartulitärklist


Keeda riis.
Lõika kanafileed 1-2 cm tükkideks.
Klopi munavalged, peenestatud küüslauk ja sojakaste* omavahel. Kalla kanatükkidele ja lase kanal vähemalt tund aega maitsestuda.
Valmista samal ajal kaste. Koori sibul, lõika 1 cm tükkideks. Lõika paprikad ja talisibulad õhukesteks ribadeks.
Kuumuta sügavas pannis õli.
Võta kanatükid marinaadist välja, veereta neid hoolikalt kartulijahus**, üleliigne jahu raputa maha.
Kastme valmistamiseks kuumuta vokk- või praepannil seesami- ja päevalilleõli. Prae sibulaid mõni minut, kuni need pehmenema hakkavad.
Lisa ingver, talisibul ja paprika, prae veel 2 minutit.
Sega juurde ketšup, äädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis. Kalla pannile kanapuljong, maitsesta soolaga ja lase vaikselt podisedes pakseneda.
Vahepeal prae kanatükke kuumas õlis umbes 10 minutit, kuni need on pruunistunud ja krõbedad.
Vahetult enne serveerimist sega kanatükid magushapu kastme sisse.

Peakokk:Kaur Kristjan








Marjatarretis



8 dl veega lahjendatud mahla või kompotivedelikku (õunamahla)
4 dl värskeid, külmutatud või kompotimarju (vaarikaid)
(umbes 5 sl suhkrut)
30 g želatiini
2 dl vett želatiini paisutamiseks

* Pane želatiin külma vette paisuma.
* Jaota marjad kaussidesse.
* Kalla mahl potti ja kuumuta, lisa suhkur, maitse.
* Kuumuta paisunud želatiini veevannil, kunikogu želatiin on lahustunud.
* Lisa želatiin niristades mahlale, sega ja kalla marjadele.
* Hoia tardumiseni külmas.


ANZAC-KÜPSISED

125 g võid
2 sl ehk 45 g heledat siirupit või mett
2 sl vett
1 tl söögisoodat
150 g ehk 2,5 dl nisujahu
100 g kaerahelbeid
60 g kookoshelbeid
150 g suhkrut

Sulata potis või ja siirup või mesi. Sega sooda veega, lisa potti. Segu peaks vahutama hakkama - sega ühtlaseks ja tõsta pott tulelt.
Sega kuivained omavahel, siis lisa või-siirupi-veesegu ning sega ühtlaseks.
Tõsta supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikeseid pätsikesi, jättes piisavalt ruumi küpsiste vahele. Kui soovid, võid tainapallid kohe veidi madalamaks suruda.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Allikas: Nami-nami
Peakokk: Fredi



2. tund - 19. nov.
Hakklihatortiljad 

500 g hakkliha
400 g konservtomateid
400 g külmutatud herne-maisi-paprikasegu
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 sl õli
1 tšillikaun
1 tl soola
2 tl suhkrut
1 tl jahvatatud koriandrit
musta pipart
8-12 väiksemat tortiljat
salatilehti 

haki sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta pannil koos õliga klaasjaks.
Lisa peeneks hakitud tšilli ja hakkliha, prae
Lisa purustatud tomatid, maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
Lisa herne-maisi-paprikasegu ja lase korraks keema.
soojenda tortiljad ahjus
Tõsta tortiljale salatileht ja hakklihasegu. Voldi põhi kahekordseks ja keera rulli.

Peakokk: Rudolf

Kartulipuder

1 kg Kartul
1.5 kl Piim
2 sl Või
Sool

Keeda kartulid, nõruta, lisa või, lase aurus taheneda ja tambi püreeks. Lisa soe piim ja klopi kohevaks.

 Allikas: toidutare


Böfstrooganov seentega

praadimiseks õli
300 g veisefileed või muud pehmet veiseliha
soola ja musta pipart
1 sl mahedat paprikapulbrit
1 hakitud sibul
300 g puhastatud kukeseeni VÕI 500 g šampinjone
3 sl kontsentreeritud tomatipasta
2 dl rõõska koort
hakitud värsket peterselli

Kui kasutad veisefileed, siis lõika see pikkadeks peenikesteks ribadeks (ca 1x5 cm). Väiksemad kukeseened võid jätta terveks, suuremad poolita; šampinjonid lõika viiludeks.
Kuumuta pannil õli kuumaks, lisa veiseliharibad ja pruunista kergelt läbi. Tõsta liharibad taldrikule, maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa pannile veel veidi õli, seejärel hakitud sibul ja prae paar minutit keskmisel kuumusel. Tõsta kuumust, lisa seened ja prae neid 4-5 minutit.
Lisa pannile tomatipasta, kuumuta läbi. Lisa liharibad koos leemega, siis rõõsk koor ning hauta tasasel tulel veel paar minutit.* Maitsesta vajadusel veel soola, pipra ja paprikapulbriga.

Serveeri kartulipudruga, peale puista hakitud peterselli.

Nipid ja soovitused:
Kui kasutad poes müüdavaid "veiseliha strooganovi" ribasid, siis tuleb hautada oluliselt kauem, sest need on tihti üsna sitked.
Kui kasutad šampinjone, siis võid pannile koos seentega lisada ka paar tükeldatud suitsupeekoniviilu.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Aron

Kirju koer

180 g küpsiseid
150 g marmelaadikomme
100 g kvaliteetset võid
2 sl kakaopulbrit
1 sl suhkrut

Murenda küpsised suurde kaussi (nt pudrunuiaga tampides), sega juurde suhkur ja kakaopulber. Riivi jämeda riiviga juurde või, lisa hakitud marmelaadikommid, sega läbi ja suru ühtlaseks (kui segu on väga kuiv, lisa veidi piima).
Pane toidukilega vooderdatud koogivormi või keera pikaks vorstiks kile sisse.
Pane vähemalt paariks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist lõika viiludeks.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Ken-Martti


3. tund  - 26. nov.

Lihapirukad ohtra täidisega

Pärmitaigna koostisained
1 pakk kuivpärmi
2 tl soola
3-4 spl suhkrut
900 g jahu
1 kl leiget vett
500 ml hapendatud täispiima
70 g võid
Täidise koostisained
330 g hakkliha
1 keskmine sibul
1 küüslaugu küüs
1 tl jahu
1 muna
Oliivõli
Sool
Pipar
Peterselli kaunistuseks
Kui soovid ka riisi

Sega kuivained (jäta umbes veerand jahust hilisemaks, seda võid lisada jao kaupa, vastavalt vajadusele)
Lisa vesi, hapendatud täispiim ja sulatatud või.
Sõtku tainast nii kaua, kuni see käe küljest lahti tuleb
Aseta rätik kausi peale ja jäta kauss tainapallikesega umbes tunniks ajaks soojemasse kohta kerkima. Sõtku maha ja lase veel pool tundi kerkida (tuuletõmbuses ja jahedas pärm ei kerki hästi)
Nüüd on tainas valmis saama pirukaks! Enne taina vormimist / rullimist puista tööpinnale õhuke kiht jahu – nii ei jää tainas sinna kinni (ka tainarulli võid jahuse käega üle tõmmata).
Pruunista sibul ja küüslauk oliiviõlis.
Lisa hakkliha ja maitsesta soola ja pipraga.
Kui hakkliha on praetud, siis puista peale jahu, et täidis koos püsiks.
Aseta täidis piruka keskele ja pintselda lahtiklopitud munaga ääred ning vajuta piruka ääred kokku.
Ilusama läike saavutamiseks pintselda pirukad pealt.
Tõsta pirukad ahju 180 kraadi juures 15-20 minutiks.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Kaarel

Friikartulid 

10 tk Kartul
1 l Õli
Sool
Must pipar


Lõika kooritud kartulid kangideks (kuivata majapidamispaberi vahel). Aja õli kuumaks (kellel ei ole fritüüri, võib seda teha potis kaane all). Õliga tuleb olla ettevaatlik, liialt kuumana võib see minna põlema. Õli temperatuuri võib kontrollida kas spetsiaalse kraadiklaasiga (temperatuur ei tohi ületada 180°C) või siis saiatükiga: kui paned saiatüki õlisse ja see läheb umbes minuti jooksul tumepruuniks, on õli paraja kuumusega. Pane kartulid kuuma õli sisse ja küpseta, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Lõpus maitsesta soola ja pipraga.

Allikas: toidutare


VÜRTSIKAD KANATIIVAD

16 kanatiiba
2 sl oliiviõli
1 sl paprikapulbrit
1 tl sidrunipipart
1 tl kuivatatud punet
0.5 tl tšillipulbrit
soola ja musta pipart
Eemalda kanatiibadelt tiivaots (neid vaja ei lähe) ning lõika ülejäänud tiib kaheks (vt fotot). Vooderda suur ahjuvorm küpsetuspaberiga.
Pintselda kanatiivad õliga.
Sega paprikapulber, sidrunipipar, pune, tšilli, sool (u 1 tl) ja pipar kilekotis. Lisa kanatiivad, keera kotisuu kinni ning raputa, kuni kanatiivad on vürtsiseguga kaetud.
Laota kanatiivad ahjuvormi.
Küpseta 200-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni tiivad on läbi küpsenud ja pealt kaunilt kuldsed. Serveeri.
Allikas: nami-nami


Kapsa-kurgisalat

värske peakapsas
värske kurk
till
sool
õli

Haki kapsas, raputa soolaga pehmeks, riivi kurk ja haki till ning lisa kapsale. Sega, lisa veidi õli.

Allikas: Mari retseptikogu
Peakokk:Eke


Tiramisu

200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Karl

No comments:

Post a Comment