Tuesday, March 10, 2020

8a poisid

1. tund - 17.märts

Pitsapannkook

1 l piima 
4 muna 
1 tl soola 
5 dl nisujahu 
0.5 dl rapsi- või avokaadoõli 
Täidis:
150 g singiviilusid 
100 g kirss- või miniploomtomateid poolitatult 
1 sibul hakitult või ratasteks lõigatult 
1 peenestatud küüslauguküüs 
150 g riivjuustu 

Mõõda piim kaussi. Lisa hulka munad ja sool.
Sega vispliga ettevaatlikult läbi.
Lisa pidevalt segades juurde nisujahu. Lõpuks lisa õli.
Lase tainal tubli pool tundi paisuda.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud kõrgema servaga ahjuplaadile.
Raputa peale singiribad, kirsi- või miniploomtomatid, sibul, küüslauguküüs ja lõpuks riivjuust.
Küpseta pitsapannkooki 225-kraadise ahju keskmisel restil umbes 30 minutit või kuni pind on hüübinud ja kuldpruun. Paku nagu pitsat.

Allikas: prisma

Maguskartuli e. bataadifriikad

Aega kulub: 15 min ettevalmistamiseks+ 40 minutit ahjus

4 keskmise suurusega maguskartulit ehk bataati
2 spl maisitärklist
4 spl neutraalse maitsega õli (nt. Külmpressi rapsiõli)
1 tl kaneeli
1 tl suitsutatud paprikapulbrit
0.5 tl Cayenne pipart (soovi korral)
soola, pipart maitse järgi

Kuumuta ahi 240 kraadini. Kui soovid mitu plaati korraga ahju panna, kasuta pöördõhu reziimi. Koori bataadid ja lõika bataadist umbes 0.5 cm paksused friikartulid. Seda on kõige kergem teha nii, et kõigepealt lõikad bataadi keskelt pooleks. Paned sileda poole lõikelaua peale, lõikad viiludeks ja need viilud omakorda kangideks.


Raputa maisitärklis friikatele ja sega läbi. Sega kokku õli ja maitseained ja kalla segu bataadikangidele. Sega läbi, et need oleks ühtlaselt maitsestatud. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et kõik friikad oleks teineteisest eraldatud väikeste vahedega, muidu ei ole võimalik krõbedat tulemust saavutada. Küpseta 20 minutit, keera friikad ringi ja küpseta veel 10-20 minutit sõltuvalt kui paksud friikad lõikasid. Kastme jaoks sega kõik komponendid kokku. Serveeri friikaid kohe koos kastmega.

Allikas: vanapere


Peidetud munaga pikkpoiss

600 g hakkliha
3 tl sibulahelbeid
soola, pipart
5-6 keedetud muna
75 g hapukoort
3 sl riivsaia

Rösti kuival kuumal pannil kergelt sibulahelbeid. Sega hakkliha röstitud sibulahelveste, hapukoore ja riivsaiaga. Maitsesta soola ja pipraga.


Tee hakklihasegu pooleks ning vormi kätega see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil ca 1cm paksuseks ristkülikuks. Lõika keedetud ja kooritud munadel ära valged otsad (nii saad need ilusti üksteise kõrvale ritta paigutada) ning aseta need ristkülikuks voolitud hakklihamassile. Seejärel kata ülejäänud hakklihaseguga, nii et munad jäävad ilusti keskele. Näpi otsad korralikult kinni ning vooli kätega vorsti-kujuliseks. Paki pikk poiss fooliumisse, jättes selle pealt avatuks. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit.

Allikas: kokkama


Tervislikud šokolaadiküpsised

10 g jahvatatud linaseemneid
1,5 dl india pähkli piima
50 g kookossuhkrut
60 g kookosõli
75 g pähklivõid
1 tl vaniljepastat
200 g täisterakaerahelbeid
20 g kakaod
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
75 g tumedat šokolaadi

Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Sega omavahel kokku jahvatatud linaseemned, piim, kookossuhkur, kookosõli, pähklivõi ning vaniljepasta.
Lõiketeradega köögikombainis või blenderis surista kaerahelbed jahuks, lisa sinnasamasse ka kakao, küpsetuspulber ja sool ning surista korraks veel.
Sega kuivained vedelama kraami hulka, lisa ka hakitud šokolaad ning sega kõik käte abil ühtlaseks massiks.
Vormi käte vahel küpsised - näiteks on seda lihtne teha nii, et veeretad taigna kõigepealt pallikeseks ning siis vajutad lapikuks. Mina sain kokku 12 suuremat küpsist.
Küpseta umbes 13 minutit ja seejärel lase küpsistel kindlasti veel umbes 10 minutit ahjuplaadil jahtuda, et need pisut taheneksid.
Märkused
Kui sul kookossuhkrut kodus ei ole, siis võid asendada täpselt sellise suhkruga, mis sul olemas on. Sama kehtib ka india pähkli piima kohta - võid muidugi asendada ükskõik millise muu (taimse) piimaga.

Allikas: kahvliga


2. tund - 24.märts


3. tund - 31.märts

Kama-šokolaadifondant

Kogus: kaheteistkümnele
Valmistusaeg: 20-40 min
20 minutit + 9-11 minutit ahjus

300 g Tume šokolaad
200 g Toasoe või 
3 dl Kamajahu 
1 dl Nisujahu 
4 tk Muna 
6 tk Munakollane 
2 dl Suhkur 
2 tl Vanillsuhkur
4 spl Või vormi määrimiseks 
Kakaopulber vormi puistamiseks
Värsked marjad ja vanillijäätis serveerimiseks

1. Sulata kastruli põhjas või. Tükelda sokolaad ja pane võisse, lase 2-3 minutit seista, kuni sokolaad on sulanud. Siis sega ühtlaseks. Või ja sokolaadi võib sulatada ka vesivannil.
2. Sega hulka kama ja jahu. Lisa tainasse ükshaaval hulka terved munad ja mikserda ühtlaseks. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks ja lisa segusse. Määri 12 väikest (100 ml) ahjuvormi ohtra võiga ja puista üle kakaoga. Jaga segu vormidesse. (Nüüd võid panna vormid ka külmkappi ja küpsetada hiljem, kasvõi järgmise päeval).
3. Küpseta 200-kraadises ahjus 9-11 minutit. Serveeri marjade ja vanillijäätisega. 


Allikas: toidutare




No comments:

Post a Comment