1. tund - 16. märts
Klassikaline pasta carbonara
400 g spagette
2 muna + 4 munakollast
100 g riivitud parmesani
100 g toorsuitsu peekonit
3 küüslauguküünt
soola
pipart
peterselli
60 g võid
Vispelda kokku muna ja munakollased ning lisa riivitud juust. Jäta natuke juustu serveerimiseks ka. Haki toorsuitsupeekon ja küüslauk.
Lase pasta veel keema tõusta ja keeda spagetid soolvees “al denteks”. Aega peaks see võtma ca 7 min. Niikaua jõuate ära teha muud ettevalmistused.
Kuumuta pann, lisa või ja hakitud peekon. Pruunista ning lisa hakitud küüslauk. Prae tasasel tulel, et küüslauk ära ei kärssaks. Nõruta spagetid, jättes natuke alles pasta keeduvett.
Lisa peekonile spagetid, sega ning lisa muna ja juustusegu. Lisa surts pastakeeduvett, sega korralikult läbi ja võta pann tulelt. Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri kohe hakitud peterselli ja riivitud parmesaniga.
Allikas: tartumill
Sealiha sibulate ja rabarberiga
600 g Sealiha, näiteks välisfilee
50 g Soolavõi
1.5 tl Sool
3 tk Keskmine punane sibul
200 g Rabarber
1 tl Purustatud must pipar
2 spl Suhkur
1. Lõika liha suupärasteks tükkideks ja pruunista kuumal pannil vähese võiga, kuni kõik tükid on igast küljest ahvatlevalt pruunikad. Tõsta lihatükid ahjuvormi ja puista peale 1–1,5 tl soola.
2. Pane ahi 200 kraadi peale sooja. Puhasta sibulad ja lõika sektoriteks. Pese rabarberid, kuivata ja lõika 2–3 cm tükkideks.
3. Sulata pannil ülejäänud või ning prae selles sibulad kergelt läbi. Lisa rabarberitükid, pipar ja suhkur ning sega kõik hästi läbi. Vala segu pannilt koos leemega vormi lihale.
4. Kata vorm fooliumiga ja küpseta eelsoojendatud ahju keskel 15 minutit. Eemalda foolium ja küpseta veel 5–7 minutit.
Sega liha kastmega läbi ja serveeri kuumalt.
Allikas: toidutare
Krõbedad ahjukartulid
Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. Ja ära ole kade, kasuta ikka uhkes koguses võid, seda maitsvamad kartulid saad :)
1 kg kartuleid
80-100 gr võid
soola, pipart
1 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)
Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ha sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.
Allikas: Kirsiku retseptiriiul
Banaani jogurtivaht
Alma kirsijogurtimaiust 400g
Alma vahukoort 400 ml
Suhkrut 10 sl
Banaani 4 tk
Alma Eesti võid 40 g
Suhkrut 2 sl
Pistaatsiapähkleid 40 g
Viiluta banaanid ja tõsta potti. Lisa Alma või ja suhkur. Kuumuta 2-3 minutit ja püreeri siis saumiksriga ühtlaseks vahuks. Järgnevalt vahusta Alma vahukoor suhkruga ja lisa sinna juurde Alma kirsijogurtimaius ning jahtunud banaanivaht. Sega veelkord läbi ja tõsta väikestesse magustoidu kaussidesse. Pane peale hakitud pistaatsiapähkleid. Serveeri kohe.
Allikas: Valio
2. tund - 23. märts
Tacod asuuga
16 tacot
Asuu
500-700 g sealiha (tailihaga on parem)
7 keskmist hapu-või marineeritud kurki
3 suurt sibulat
1 küüslauguküüs
1 porgand
u. 500 g kartulit
tomatipastat
pipart
soola
1. Prae kangideks (u. 1×3 cm) tükeldatud sealiha, sibul , küüslauk ja suurelt riivitud porgand.
2. Lisa kangideks lõigatud kartul ja kurgid.
3. Sega tomatipasta veega ja kalla segu peale.
4. Hauta kuni kartul on pehme.
5. Ega maitsestada ei unustanud?
NB! Põhiline et kartul ja kurgid ja liha oleks ühesuuruselt ja justnimelt kangidena lõigatud- see on toidu väike eripära.
Allikas: kokaraamat
KLASSIKALINE AMEERIKA BURGER
1 sibul
500 g kvaliteetset veisehakkliha
4 sl hakitud peterselli
soola ja musta pipart
1 sl õli
8 head burgerikuklit
burgerikaste
1 ribadeks lõigatud jääsalatit
3 viilutatud nn lihatomatit
5 viilutatud marineeritud kurki
8 viilu juustu
Lõika sibul pooleks. Haki üks sibulapoolik peenelt, teine lõika õhukesteks viiludeks.
Sega hakkliha, petersell ja hakitud sibul, maitsesta soola-pipraga ning pane külmkappi veidikeseks (siis ei lagune hakk-kotlet praadimisel laiali).
Kuumuta pannil õli. Pane hakk-kotletid pannile ning prae 5 minutit mõlemalt poolt (kokku siis 10 minutit).
Soojenda hamburgerikuklid. Määri alumisele kuklipoolele burgerikastet. Tõsta peale jääsalat, sibula-, juustu-, tomati- ja kurgiviilud. Aseta peale praetud hakk-kotlet ning kata teise kuklipoolega.
Šokolaadiekleerid
125 g Piim
125 g Vesi
115 g Või
0.25 tl Suhkur
0.25 tl Sool
140 g Nisujahu
5 tk Muna
ŠOKOLAADIKREEM
500 g Piim
4 tk Munarebu
75 g Suhkur
3 spl Maisitärklis
200 g Tume šokolaad
40 g Või
ŠOKOLAADIGLASUUR
220 g Tume šokolaad
100 g Või
1 spl Tume suhkrusiirup
5 tl Vesi
1. Kuumuta ahi 200 kraadini ja aseta ahju metallist veenõu, et tekitada niiskust.
2. Pane piim, vesi, või, suhkur ja sool paksu põhjaga kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Tõsta tulelt ja sõelu juurde jahu, sega ühtlaseks. Pane pliidile tagasi ja kuumuta spaatliga pidevalt segades 2–3 minutit.
3. Võta pliidilt ja jahuta segu tainakonksudega madalal kiirusel mikserdades. Samal ajal lisa ükshaaval munad. Kui tainas on ühtlane, läikiv ja taina tipp vajub alla, pane tainas pritskotti ja pritsi küpsetusplaadile umbes 1,5 cm paksused ja 5–6 cm pikkused tainaribad. Küpseta ahjus 18–20 minutit, kuni ekleerid on ilusti kerkinud.
4. Võta veenõu ahjust välja, keera temperatuur 180 kraadile ja küpseta veel 5 minutit. Võta ekleerid ahjust ja lase jahtuda.
5. Valmista kreem. Selleks sega kausis suhkur, maisitärklis ja munarebud. Kuumuta piim kastrulis keemiseni ja vala munakollaste hulka, pidevalt segades. Sega ühtlaseks ja vala segu kastrulisse tagasi. Kuumuta segades, kuni kreem pakseneb. Tõsta pliidilt, lisa šokolaad ja või. Sega ühtlaseks. Kata kreem toidukilega nii, et kile jääb ühtlaselt vastu kreemi (nii ei teki kreemile nahka peale). Tee ekleeride alla väike auguke ja pritsi kreem sealt sisse.
6. Glasuuri valmistamiseks sulata šokolaad veevannil, lisa sekka toatemperatuuril pehmeks sulanud või, siirup ja vesi. Kasta ekleeride pealmine kiht glasuuri sisse. Kaunista meelepäraselt.
Allikas: toidutare
3. tund - 30. märts
Sibularõngad
2 suurt sibulat
150 g jahu
42 g maisitärklist
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
1 tl küüslaugupulbrit
1/4 tl musta pipart
1/4 tl cayenni pipart
mullivesi
220 g riivsaia
pudel õli
Lõika sibul umbes 1/2 cm suurusteks seibideks, eralda rõngad üksteisest. Sega kuivained ning maitseained, vala pidevalt segades juurde mullivett (järk-järgult) kuni taigen on paraja paksusega. Kasta sibularõngad taignasse, siis riivsaia ning aseta taldrikule. Kuumuta õli (umbes 170- 180 kraadi C) ning kuumuta rõngaid umbes 1- 2 minutit, kuni need on kuldpruunid ja krõbedad.Aseta need majapidamispaberile, et üleliigne rasv nõrguks.
Soovi korral puista üle soolaga.
Allikas: You Tube
JUUSTUKÜPSISED
200 g riivjuustu
100 g võid
100 g jahu
Sega kõik komponendid kokku ja sõtku ühtlaseks tainaks. Mähi tainapall toidukilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Seejärel mudi taigen käte vahel pehmeks ja lõika ühesuurusteks tükkideks. Rulli tükid piklikeks pulkadeks ja kõpseta 180 kraadi juures 15 minutit.
Allikas: maitsevseiklus
Kartulikotletid
800 g keedetud kartuleid
2 muna
1-2 sibulat
võid
1/2 riivsaia või jahu
praadimiseks õli
Kuumad keedetud kartulid suruda katki, lisada lahtiklopitud munad, vähese võiga praetud hakitud sibulad, sool ja riivsai. Saadud massist vormida parajad tükid, veeretada riivsaias, praadida kuumas rasvas mõlemalt poolt helepruuniks.
Lihtsad tuunikala-hakklihapallid
Nõruta tuunikala sõelal ja sega seejärel kõik ained omavahel kokku. Maitsesta soolaga. Vormi hakklihamassist õliste käte abil pisikesed pallikesed ning küpseta ahjuplaadil 200 kraadi juures 15 minutit.
2 tuunikalakonservi (õlis)
400 g Rannamõisa hakitud kalkunikintsuliha
2 sl hapukoort
1 sl riivleliba
2 tl sinepit (maheda maitsega)
0,5 tl musta pipart
2 sl peterselli
soola
Allikas: linnuliha
Sõõrikud
No comments:
Post a Comment