mmm... Maitse asi

Monday, September 7, 2020

8b

4. juuni

Vaarika boba tee

Pärlid:
0,5 l vaarikaid
180  ml suhkrut
234 ml maisitärklist

Suhkrusiirup
334 ml fariinsuhkrut
166 ml vett

Valikuline - marjatee või kohvi
1 liitrit piima

 KFC kana

KFC kana valmistamiseks võib kasutada nii kanakintse, -rinda kui ka -tiibu ning paneeringu jaoks läheb vaja järgmisi koostisosi:

Kaks tassitäit jahu
1/3 supilusikatäit soola
1 supilusikatäis musta pipart
½ supilusikatäit tüümiani
½ supilusikatäit basiilikut
1/3 supilusikatäit punet
1 supilusikatäis sellerisoola
1 supilusikatäis sinepipulbrit
4 supilusikatäit paprikapulbrit
1 supilusikatäis küüslaugusoola
1 supilusikatäis jahvatatud ingverit
1 supilusikatäis valget pipart
pudel õli
3 muna
200 ml piima

Sega jahu ja maitseained suures kausis kokku. Klopi teises kausis lahti munad koos veidikese piimaga. Kasta kanatükid muna-piimasegusse ning seejärel ürdisegusse. Friti kanatükid 10-15 minutit kuumas õlis. Lase jahtuda ja serveeri.

Allikas: postimees

Salaami pizza

Põhi
400 g nisujahu - soovi korral asenda 1/3 täisteranisujahuga
1 pakki kuivpärmi
0.5 tl soola
pitsamaitseainet või mõnda itaalia ürdisegu soovi korral
2.5 dl käesooja vett
2 sl oliiviõli

Sega suures kausis jahu, kuivpärm, sool ja soovi korral ka ürdisegu. Lisa soe vesi ja õli. Sega suure puulusikaga või kätega, kuni tainas enam vedel ei ole. Pane tainas jahusele lauale ja sõtku umbes 5 minutit, kuni saad sileda ja sitke taina. 

Jaota tainas 4-5 tainapalliks. Kata toidukile või puhta rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.

Kui tainas on kahekordseks kerkinud, kummuta see kergelt jahusele lauale. Vormi tainas pitsaaluseks, kata täidisega ja küpseta kuumas ahjus küpseks.

  • Värsket pärmi võta u 20-25 g.
  • Nami-Nami Pille lisab pitsapõhja sisse alati ka veidi pitsamaitseainet - tulemuseks on palju aromaatsem pitsa.  Vaata, et tegemist oleks ürdiseguga ja mitte soola-ürdiseguga.
  • Spetsialistid veel ütlevad, et pitsatainas ja tainarull ei käi üldse kokku. Või kui, siis kindlasti ei tohi üle taina äärte rullida, muidu pressib õhu välja!

    Allikas: nami-nami

Peale

1 väike purk anassikonservi
1 pakk Talleggi keedusalaamit
4 sl tomatikastet
200g (kirss)tomateid
230 g riivjuustu

Oreo kook

300 g valget šokolaadi
480 g Oreo küpsiseid – sobivad muud šokolaadiküpsised, mille vahel on vaniljekreem
300 ml vahukoort
350 g toorjuustu
1 tl vaniljesuhkrut või pastat
2 spl tuhksuhkrut
45 g võid
kaunistuseks tumedat šokolaadi


Põhja tegemiseks purusta üks pakk šokolaadiküpsised köögikombainis ja lisa sulavõi ning sega, kuni küpsisepuru on võiga segunenud ühtlaseks massiks.
Vooderda 20–22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ning suru küpsisepuru mass ühtlaselt vormi põhja. Aseta vorm külmkappi seni, kuni valmistad kreemi.
Kreemi tegemiseks sulata valge šokolaad.
Vahusta kergelt toasoe toorjuust tuhksuhkru ja vaniljega.
Sega sulatatud ja jahtunud valge šokolaad toorjuustuga (ära kasuta miksrit).
Vahusta vahukoor keskmiseks vahuks ja sega (ära kasuta miksrit) toorjuustu-valge šokolaadi sisuga. Lisa üks pakk (u 175 g ) tükeldatud šokolaadiküpsiseid ning vala kreem küpsisepõhjale. Seejärel silu ühtlaseks.
Jäta kook ööks külmkappi.
Eemalda ümbris ettevaatlikult ja eralda kreem ettevaatlikul noaga aidates. Aseta järelejäänud pakk küpsised püstiselt tordile ühtlaste vahedega ja jäta 2–3 küpsist, et puistada tordi keskele pisut puru. Lisa riivitud / noaga kraabitud šokolaadipuru kaunistuseks.

Allikas: retseptisahtel

7. dets.

PHILADELPHIA SUSHIRULL

7.5 dl sumeshi't e. keedetud ja maitsestatud sushiriisi
6 nori-lehte (merevetikat)
115 g suitsulõhet
115 g Philadelphia toorjuustu

Serveerimiseks:
sojakastet
wasabi-pastat
sushi-ingverit
talisibulat

Valmista esmalt sumeshi ehk sushiriis selle retsepti järgi:
225 g jaapani sushi-riisi (nt Saitaku)
3 dl vett
2 sl riisiäädikat (nt Saitaku)
0.75 sl suhkrut
0,5-1 tl soola

Loputa riisi kolme-nelja veega, kuni vesi selge on. Nõruta hoolega ja lase siis 10 minutit seista.
Pane riis väikesesse potti. Lisa vesi, kata pott kaanega ja kuumuta keemiseni. Alanda kuumust ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni riis on küps ja vedelik imendunud. Ära sega keetmise ajal!
Tõsta pott tulelt ja lase riisil kaane all 10 minutit tõmmata.
Sega riisiäädikas, suhkur ja sool väikeses kausis. Kummuta riis suurde kaussi, vala kuumale riisile peale äädikasegu ja sega õrnalt läbi. Lase riisil jahtuda 
toatemperatuurini  - soovitatavalt lehvikuga tuult tehes, et jahtumine toimuks kiiremini, kuigi eriti kaval kokk kasutab juuksefööni külma õhuvoogu.

Lõika suitsulõhe õhukesteks ribadeks (umbes 1,25 cm laiused). Lõika külm toorjuust umbes 1 cm laiusteks kangideks.
Enne rullima asumist kata makisu (rullimismatt) toidukilega. Aseta lauale kauss veega, kuhu käsi kasta (muidu jääb riis käte külge kinni).
Aseta nori-lehele 2/3 ulatused õhuke kiht sushiriisi, siis aseta endapoolsesse serva suitsulõheribad ja toorjuust. Keera sushimati abi tihedasti rulli.
Serveeri sojakastme, wasabi, talisibula ja sushiingveriga.

Allikas: nami-nami


 KALIFORNIA SUSHI-RULL

sumeshi e. keedetud ja maitsestatud sushiriisi
1 pakk nori-lehti
1 avokaado (piserda sidrunimahlaga)
100-125 g krabiliha või makrat
kalamarja või röstitud seesamiseemneid

Serveerimiseks:
sojakastet
wasabi

Valmista esmalt sushi-riis e. sumeshi. Lase toatemperatuurini jahtuda.
Enne rullima asumist kata makisu (rullimismatt) toidukilega. Aseta lauale kauss veega, kuhu käsi kasta (muidu jääb riis käte külge kinni).
Voldi nori-leht kokku ja murra voltimiskohalt katki. Aseta poolik nori-leht enda ette, kata õhukese riisikihiga (kata kogu nori-leht riisiga).
Laota riisile paar lusikatäit tobiko't või röstitud seesamiseemneid.
Nüüd keera kaetud nori-leht ettevaatlikult ümber, nii et riis jääb allapoole.
Laota endapoolsele pikemale servale avokaadoviilud ja krabiliha (või makra). Keera bambusrulli abil tihedasti rulli. Rull peaks jääma kena ja ümmargune.
Keera toidukilesse ja korda ülejäänud riisi jt ainetega. Lõika hästi terava noaga sobiva suurusega juppideks.
Serveeri sojakastme ja vasaabiga.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Loore

Tempura sushirullid

Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist. Minul fritüüri pole, pealegi saab praadides veidikene tervislikumad sushid teha. Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas. 


 Portsjonit 7 rulli

Koostisained:
2 tassi (5 dl) sushi riisi
3 tassi (7,5dl) vett
1,5 spl riisiäädikat
7 nori lehte
100 g kanafileed
kurk
100 g  toorjuustu

Tempura segu:
1  tass jahu
1 tass vett
1 muna 
1  tass riivsaia või panko riivsaia segu

Serveerimiseks:
sojakastet
marineeritud ingverit
wasabit kange Jaapani mädarõigas


Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).

Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.

Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.

Tähelepanekud
Tip! Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.

Tip! Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.

Tip! Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku. 

Allikas: cooking&lifestyle

Peakokk: Pille-Riin

Sushi - puust ja punaseks ka algajale

https://moonihelves.wordpress.com/2015/05/25/sushi/

Piparkoogid




 14.sept.

Mozzarella-juustupulgad

  • Ribadeks lõigatud mozzarellat 
  • Riivsai
  • 2 muna
  • 2 spl vett
  • Küüslaugupulbrit
  • Jahvatatud musta pipart + soola
  • Jahu
  • Küpsetamiseks taimeõli

Sega riivsaia sisse küüslaugupulber ja pipar. Munad sega läbi vähese veega. Kata juust jaguseguga ning seejärel munaga. Pärast seda rulli juustu riivsaias, uuesti munas ja korra veel riivsaias. Nii saab juustupulk mõnusa paksu kooriku, mis küpsedes läheb eriti krõbedaks.

Paneeringuga juustupulgad tõsta külmikusse tahenema vähemalt kuueks tunniks. 

Küpseta juustupulgad tulikuumas taimeõlis kuldpruuniks. Ära pane potti korraga mitut juustupulka, sest nii võivad need üksteise külge kleepuda.

Allikas: sõbranna


Currydipp ehk siis karrimaitseline dipikas 

100 grammi maitsestamata toorjuustu
2 lusikat piima
25 grammi tükeldatud peterselli ( värske)
1 teelusikatäis karripulbrit
soola

Allikas: midagi mõnusat

Peakokk: Anette


Krevetipasta tomati-basiilikukastmes 

Kogus: neljale

Valmistusaeg: 20-40 min

400 g Penne-pasta
300 g Toored hiidkrevetid
1 tk Hakitud sibul
3 tk Hakitud küüslauguküüs
400 g Purustatud tomatid
100 g Päikesekuivatatud tomatid
0.5 tl Tšillihelbed
Suhkur
Sool
Must pipar
Oliiviõli
1 peotäis Hakitud basiilikulehed
1 dl Rõõsk koor 35% 
Krevettide praadimiseks küüslauk

1. Keeda penne-pastat soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendil olevale õpetusele. Kurna ja tõsta kõrvale. Jäta veidi pastakeeduvett alles.

2. Kuumuta pannil õli ja pane sinna küüslauk. Lase õlil maitsestuda ning prae puhastatud krevette mõlemalt poolt mõni minut, kuni need on värvi muutunud. Maitsesta soola ja pipraga. Ära üleküpseta. Tõsta pannilt ära.

3. Puhasta pann ja kalla sinna vajadusel täiendav kogus õli. Lisa pannile sibul ja hauta mõni minut. Lisa küüslauk ja hauta veel paar minutit. Järgmisena lisa pannile purustatud tomatid, basiilik, tükeldatud päikesekuivatatud tomatid, tšillihelbed ja suhkur. Maitsesta soola ja pipraga. Sega läbi ja lase keema tõusta. Hauta ilma kaaneta kümmekond minutit, kuni kaste pakseneb ja on veidi kokku keenud. Lisa koor ja sega kõik läbi.

4. Lisa pannile eelnevalt keedetud penne-pasta ja sega läbi. Vajadusel lisa veidi pastakeeduvett. Jaota pasta taldrikute vahel ja säti igale portsjonile mõned krevetid. Puista peale värsket basiilikut ja serveeri kohe.

Allikas: toidutare

Peakokk: Emili


KARAMELLI JUUSTUKOOK

200 g piparkooke või küpsiseid
80 g võid
600 g toasooja toorjuustu
2 tl vanillisuhkrut
3 muna
2 karpi Nopri koorekaramelli(200g) või keedetud kondenspiima

Karamell

2 dl rõõska koort
100 g heledat muscovado suhkrut
25 g võid
soola

Purusta küpsised köögikombainis peeneks. Sulata või ja sega küpsistega. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.Sega toasoe toorjuust ja munad omavahel. Lisa vanillisuhkur ja sega kergelt juurde koorekaramell nii, et segu jääks triibuline. Tõsta täidis koogipõhjale ja küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Võta kook ahjust välja, täidis võib veel seest veidi võbelev olla. Lase jahtuda ja tõsta külmkappi vähemalt neljaks tunniks.

Karamelli jaoks tõsta potti koor ja sega juurde suhkur. Kuumuta tasasel tulel, kuni segu pakseneb, lisa või ja maitsesta soolaga. Jahuta.
Serveerimisel vala karamell koogile. Külmkapis säilib kook mitu päeva ja muutub seistes järjest paremaks. Enne söömist peaks koogil vähemalt pool tundi laskma toatemperatuuril seista.

Allikas: puhas rõõm

Peakokk: Merit























Posted by mmm... at 1:45 AM

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Siit leiad retsepte ja infot tervislikust toitumisest...

  • Kokaraamat
  • Toidutare KOKANDUSAABITS
  • Perenaine.ee
  • AMPSER
  • Tervisliku toitumise informatsioon
  • NAMI-NAMI
Show 5 Show All

Nõuded ja ülesanded kodundustunniks

Kokandustunnid toimuvad kolmes grupis, kus iga grupp valmistab erineva roa (eelroog, põhiroog, magustoit).
Kõigil õpilastel on kaasas põll, kaks köögirätikut (üks käte, teine nõude kuivatamiseks).

Igas grupis on määratud peakokk ning abilised, kellel on oma ülesanded:

Peakokk
*Valib retsepti, esitab selle määratud ajaks õpetajale ning saadab stuudiumisse.
*Jagab ülesandeid oma grupi piires
*Vastutab toidu õigeaegse valmimise eest (töö planeerimine)
*Maitsestab toidu

1 abiline
* Katab laua
* Peseb vajadusel sööginõud
* Puhastab tööpinnnad, seinad, kapiuksed
* Pühib söögitoa põranda (põhiroog)
* Viib välja (õuekonteinerisse) prügi (eelroog)
*Pühib köögi põranda (magustoit)

2 abiline
*Peseb käsitsi töövahendid
*Puhastab jahtunud pliidi ja praeahju puhastusvahendiga
*Korrastab grupi kappide ja riiulite sisu

3 abiline
*Kuivatab sööginõud
*Korrastab tunni lõpuks valamu
*Asetab sööginõud nõudepesumasinasse.

Tunni hindamisel arvestatakse:
*Koostöövalmidust-suhtlemist- meeskonnatööd
*Täpsust (retsepti järgimist, ajas püsimist)
*Hügieeni- ja tööohutusnõuetest kinnipidamist, korra hoidmist töötamisel
*Määratud ülesannete täitmist
*Vajalike esemete/toiduainete olemasolu
*Lauakombeid, käitumist tunnis

Toidu maitset, kvaliteeti ning menüü tasakaalustatust analüüsitakse kollektiivselt.

Arhiiv

  • ►  2025 (8)
    • ►  March (4)
    • ►  January (4)
  • ►  2024 (19)
    • ►  October (5)
    • ►  September (7)
    • ►  March (2)
    • ►  February (2)
    • ►  January (3)
  • ►  2023 (18)
    • ►  October (6)
    • ►  September (10)
    • ►  March (2)
  • ►  2022 (23)
    • ►  November (5)
    • ►  October (3)
    • ►  September (9)
    • ►  May (1)
    • ►  March (2)
    • ►  February (1)
    • ►  January (2)
  • ►  2021 (24)
    • ►  December (2)
    • ►  November (8)
    • ►  October (2)
    • ►  September (9)
    • ►  June (1)
    • ►  January (2)
  • ▼  2020 (22)
    • ►  November (3)
    • ►  October (1)
    • ▼  September (11)
      • 8c
      • 5b poisid
      • 8a
      • 7 b
      • 5d poisid
      • 7d
      • 6d
      • 8d
      • 12 suund
      • 6 b
      • 8b
    • ►  March (2)
    • ►  January (5)
  • ►  2019 (22)
    • ►  December (1)
    • ►  November (2)
    • ►  October (2)
    • ►  September (12)
    • ►  March (2)
    • ►  January (3)
  • ►  2018 (24)
    • ►  December (2)
    • ►  November (5)
    • ►  October (7)
    • ►  September (3)
    • ►  May (1)
    • ►  March (2)
    • ►  January (4)
  • ►  2017 (41)
    • ►  December (2)
    • ►  November (5)
    • ►  October (1)
    • ►  September (8)
    • ►  May (10)
    • ►  April (5)
    • ►  March (2)
    • ►  February (3)
    • ►  January (5)
  • ►  2016 (46)
    • ►  December (5)
    • ►  November (5)
    • ►  September (14)
    • ►  May (5)
    • ►  April (5)
    • ►  March (1)
    • ►  February (8)
    • ►  January (3)
  • ►  2015 (55)
    • ►  December (3)
    • ►  November (3)
    • ►  October (2)
    • ►  September (12)
    • ►  May (11)
    • ►  April (5)
    • ►  March (2)
    • ►  February (6)
    • ►  January (11)
  • ►  2014 (48)
    • ►  November (1)
    • ►  October (5)
    • ►  September (9)
    • ►  May (9)
    • ►  April (6)
    • ►  March (1)
    • ►  February (6)
    • ►  January (11)
  • ►  2013 (29)
    • ►  December (6)
    • ►  November (2)
    • ►  October (7)
    • ►  September (5)
    • ►  April (2)
    • ►  February (6)
    • ►  January (1)
  • ►  2012 (55)
    • ►  December (8)
    • ►  November (1)
    • ►  October (7)
    • ►  September (15)
    • ►  May (5)
    • ►  April (7)
    • ►  March (1)
    • ►  February (9)
    • ►  January (2)
  • ►  2011 (40)
    • ►  December (2)
    • ►  November (8)
    • ►  October (6)
    • ►  September (5)
    • ►  May (2)
    • ►  April (5)
    • ►  March (1)
    • ►  February (6)
    • ►  January (5)
  • ►  2010 (22)
    • ►  December (5)
    • ►  November (2)
    • ►  September (6)
    • ►  April (3)
    • ►  March (3)
    • ►  January (3)
Simple theme. Theme images by gaffera. Powered by Blogger.