Friday, January 24, 2020

7d poisid

1. tund - 31.jaan.

 Quiche ehk lahtine muretaignapirukas singi-juustutäidisega



Põhi:
3 dl jahu
150 g võid
 veidi soola
2 sl vett

Sõelu jahu kaussi, lisa sool
Lõika külmast võist väikesed tükid ning lisa jahule. Haki noaga kõik ained sõmeraks, lisa vedelik. Suru valmis taigen kiirelt kätega pätsiks ja pane 15 minutiks külmkappi.
Taigna võid valmistada ka köögikombainis.
Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli taigen ja aseta taignarulli abil vormi nii, et vormi põhi ja küljed oleks kaetud. Täkesta põhi kahvliga ja küpseta 5- 10 minutit.

Muna-piimasegu:
2 muna
1,5 dl piima

Singi-juustutäidis:

100 g (suitsu)sinki
100 g riivjuustu
1/2  paprikat

Laota eelküpsetatud põhjale riivjuust, tükeldatud sink ja paprika  ja vala peale muna-piimasegu. Küpseta 30-40 minutit 180 kraadi juures.

Peakokk: Kristofer


Koorene kanapasta


400 g Kanafilee
350 ml Penne pasta
150 g vahukoor
1 merevaik
1 sibul
Riivitud juust
Kanamaitseaine (sool, pipar)
Basiilik

Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika sibul, kanafilee kuubikuteks ning praesibul klaasjaks ning kanatükid mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele vahukoor minutiks
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa sulatatud juust.
Serveeri riivjuustu ja basiilikulehtedega

Peakokk: Marten


Laavakook ehk šokolaadi-fondant




300 g 76% tumedat šokolaad
300 g võid
100 g nisujahu
150 g suhkrut
6 tk muna
2 näpuotsatäit meresoola
Vormide määrimiseks umbes 15 g võid
Vormidesse puistamiseks umbes 75 g küpsetuskakaod

 Alusta nii, et määrid sufleevormid õrna kihi võiga kokku, seejärel puista üle küpsetuskakaoga. Ülejääk raputa välja ning aseta külmikusse.
Aseta vesi potis keskmisele kuumusele, lõika või ja šokolaad kuubikuteks ning sulata veevannil.
Samal ajal vispelda kokku munad ja suhkur (umbes 2 minutit).Võta sõel ja vispelda munasegu hulka ka sõelutud jahu.
Kui šokolaadi-või segu on kokku sulanud, vispelda see munasegu hulka. Alusta väikesest kogusest (muna karastamine), et munasegu üle ei kuumeneks ning seejärel lisa ülejäänud ja sega korralikult kokku.
(Vala segu vormidesse nii, et nad on ääreni täis või pisut vähem ning aseta sügavkülma tahenema minimaalselt 3-ks tunniks.)
Kui vormid on tahenenud aseta ahi ülalt-alt kuumutusega 225 °C peale ning küpseta vorme 12-14 minutit (sõltub ahjust), kuni keskelt on just ära kadunud viimane vedel ala.
Eemalda vormid ahjust ning lase 1 minut jahtuda.
Eemalda noaga mööda äärt liikudes kook vormi seinte küljest ning pööra taldrikut peal hoides vorm tagurpidi.
Dekoreeri tuhksuhkru või küpsetuskakaoga ning paku kõrvale jäätist või värskeid marju.

Allikas: ottojamesi



Peakokk: Kert


2. tund - 7. veebr.

Caesari salat broilerifileega

Valmistusaeg: 20-40 min
Kogus: 4 portsjonit

erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat) 
300 g kirss- või tavalised tomatid 
4 tk broilerifilee 
Sool 
Must pipar 
4 viilu röstisai 
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks) 
50 g Parmesan 

KASTE
3 tk munakollane 
1.5 sl Dijoni sinep 
2 dl Oliiviõli 
1 dl Hapukoor 
4 küünt Küüslauk 
50 g (riivitud) Parmesan 
1 sl Sidrunimahl 
Sool 
Must pipar

PEALE
Parmesan

Valmista kõigepealt kaste. Selleks vahusta munakollased ja sinep. Lisa peene nirena pidevalt vahustades õli, kuni kaste pakseneb (nii nagu teed majoneesi).  Sega hulka hapukoor, hakitud küüslauguküüned, riivitud parmesan ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja pipraga. Lao salatilehed taldrikutele või vaagnale. Viiluta tomatid ( kirsstomatid poolita ). Prae terved broilerifileed pannil väheses õlis mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola-pipraga. Jahuta veidi, lõika ribadeks ja tõsta salatile. Prae ka saiaviilud õlis kuldseks. Jahuta veidi, lõika kuubikuteks ning tõsta salatile. Kaunista Parmesani juustu laastudega.

Allikas: toidutare
Peakokk: Kasper


Chili con carne

See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.

400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit
1 sai 

Kuumuta hakitus sibul õlis kollakaks.
Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades.
Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi.
Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit.
Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.
Serveeri saiaga.

Peakokk: Kevin


KOHUPIIMA-ÕUNAKOOK

Tainas:
300 g nisujahu (5 dl)
150 g suhkrut (1,75 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
150 g sulatatud võid
1 muna
1 dl piima

Kate:
5 suuremat õuna
1 tl kaneeli
600 g kohupiima
1 sl sidrunimahla või ebaküdooniasiirupit
100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
3 muna

Sega jahu, suhkur ja küpsetuspulber, lisa veidi jahtunud sulavõi ning sega purutaoliseks tainaks. Jaga pooleks.
Lisa poolele purutainasegule lahtiklopitud munad ja piim, kalla segu küpsetuspaberiga vooderdatud kõrgete servadega ahjuplaadile (ca 25x30 cm).
Puhasta õunad (koduaiaõunu koorida pole vaja), lõika õhukesteks viiludeks ja laota ühtlaselt tainale. Puista peale kaneeli. 
Katte jaoks klopi munad suhkruga, sega juurde kohupiim, vanillisuhkur ja sidrunimahl või ebaküdooniasiirup. Vala segu õuntele. Puista peale ülejäänud purutainas.
Küpseta 200kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldkollane.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Remii


3. tund 14. veebr.

Kodused lihapirukad

Tainas:
50 g presspärmi
0,5 dl käesooja vett
100 g sulatatud võid
3 dl toasooja piima
1 tl soola
500-600 g nisujahu

Täidis:
60 g suitsuvorsti või 100 g suitsupeekonit
120 g hakkliha
100 g keedetud riisi
2 keedetud muna
2 sl röstitud sibulahelbeid
200 g hapukoort
soola-pipart 

Taigna jaoks lahusta pärm käesoojas vees. Lisa juurde sulatatud või ja piima segu. Maitsesta soolaga. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida kuni tainas on kahekordne.

Täidise jaoks keeda hakkliha kuni see omandab halli värvuse, kurna. Prae kergelt läbi hakitud suitsuvorst või -peekon. Sega omavahel hakkliha, praetud suitsuvorst või -peekon, keedetud riis, hakitud keedetud munad, sibulahelbed ja hapukoor. Maitsesta soola-pipraga.

Sõtku pärmitainas jahusel laual kergelt läbi ja rulli õhukeseks. Aseta tainale 1 teelusika jagu täidist, keera peale teine taignaserv, vajuta sõrmedega kinni ja lõika klaasi serva abil välja. Aseta pirukad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadises ahjus 10-15 minutit kuni pirukad on pealt kuldsed.

Allikas: Liisi toidublogi

Peakokk: Karl



Kartulipuder

1 kg kartulit (nt Laura või Marabel)
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart

Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.


Lihtsad hakk-kotletid

Põhiretsept maitsvate ja mahlaste hakk-kotlettide valmistamiseks. Maitsvaimad kotletid saab sea- ja veisehakkliha segust.        

2 viilu saia                                  
2 dl riivsaia
2 dl kohvikoort                
1 hakitud sibul
500 g kodust hakkliha                
1 muna
1 tl soola
0,5 tl purustatud musta pipart
maitseaineid omal valikul
Praadimiseks: õli

Pane saiaviilud või riivsai umbes viieks minutiks kaussi vedeliku sisse ligunema.
Haki sibul peeneks ja soovi korral prae kergelt väheses õlis.
Lisa hakkliha, muna, sibul ja maitseained ning sega ühtlaseks.
Vormi saadud tainast märjaks kastetud kätega kotletid ja prae mõõdukal kuumusel kenasti pruuniks

Porgandisalat

250g porgandit
50 g majoneesi
50 g hapukoort
küüslauguküüs
2 sl sidrunimahla
suhkrut

Peakokk: Andri



Õunapommid (14 tk)

0,5 kg (pärmi)lehttainast
14 väiksemat õuna
suhkrut
kaneeli
rosinaid ja/või mandlilaaste

Koori õunad (vajadusel), eemalda südamik. Rulli lehttainas veidi õhemaks ning lõika 12 ruuduks. Tõsta iga ruudu keskele õun, täida õõnsus suhkru, kaneeli, rosinate, kuivatatud jõhvikate ja/või mandlilaastudega, raputa peale veel suhkru ja kaneeli segu. Tõsta tainanurgad keskele ning näpi korralikult kokku. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit. Serveeri tuhksuhkruga üle puistatult.

Allikas: toidutegu


LIHTNE VANILJEKASTE

2 munakollast
1 spl suhkrut
mõni tera soola
3/4 spl maisitärklist
2,5 dl piima
1 spl vaniljesuhkrut 
1 spl võid
Klopi munakollased lahti, lisa suhkur, sool, tärklis ja piim. Kuumuta hästi madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Aega läheb umbes 10 minutit. Tõsta tulelt, sega hulka või ja vaniljesuhkur. Jahuta vispliga segades. Lihtsalt seistes jahtuma jättes võib munakollane tükki tõmmata ja siidise kreemi asemel saad munapudru.

Allikas: mariliisilover
Peakokk: Mikk

No comments:

Post a Comment