Wednesday, November 4, 2020

6d poisid

1. tund - 11. nov.

BATAADIFRIIKAD


Bataadist ehk maguskartulist tehtud "ahjufriikad". Kui soovid krehvtisemat varianti, siis lisa kaneeli asemel musta pipart ja veidi Cayenne'i pipart.

4 maguskartulit ehk bataati
2 sl sulatatud kookosrasva või oliiviõli
0.25 tl jahvatatud kaneeli
0.25 tl soola

Kuumuta ahi 200° C. Lõika maguskartulitelt otsad maha ja soovi korral koori. Lõika pikuti umbes 5-7 mm kangideks. Sega suures kausis õli, kaneeli ja soolaga, nii et kõik bataadikangid oleksid ühtlaselt kaetud. Laota ahjuplaadile ja küpseta 40-45 minutit, kuni bataadifriikad on servadest kenasti pruunistunud. Pööra neid küpsetamise ajal 1-2 korda. 

Allikas: nami-nami

Küüslaugu-hapukoore dipikaste

3- 4 tk küüslauguküünt 
300 g hapukoort 
1 tl küüslaugusool ( Santa Maria ) 
1 spl värsket tilli 
soola

Pressi küüslauguküüned.  Lisa Hapukoor ja sega. Nüüd lisa küüslaugusool ja maitse järgi tavaline lauasool. Haki värske till ja lisa kastmele. Serveerida peale 10 min. külmkapis hoidmist.

Allikas: toidutare


Peakokk: Siim

Kananagitsad

3 kanarinda
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid

1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanarind käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.

Allikas: delfi

Krõbedad ahjukartulid

Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon. 

0,5 kg kartuleid
40-50 gr võid
soola, pipart
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)

Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ja sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.

Allikas: Kirsiku retseptiriiul


Peakokk. Kristofer K.


Jäätisekokteil


jäätis 
1 l ploomimahla

Kaerahelbeküpsised

100 gr võid
2 muna
0,5 dl suhkrut
0,5dl fariinsuhkrut
3 tl vaniljesuhkrut
200-250 gr kaerahelbeid

Vahusta munad ja suhkrud, lisa kaerahelbed ja sulatatud või. Lase külmkapis taignal veidi tõmmata, küpseta 180° ahjus kuni pätsid on helepruunid. Lase küpsistel peale ahjust võtmist veidi taheneda enne kui küpsetuspaberilt eemaldad, muidu võib juhtuda, et murenevad katki.

Allikas: roosamanna



Peakokk:Oskar


2. tund - 18.nov.

Lihtne seljanka



150 g erinevaid lihatooteid (sink, suitsuvorst, kanafilee)
150 g viinereid
7 dl vett
1 sibul
100 g marineeritud kurki
100 g tomatipastat
0,5 sl jahu
1 sl toiduõli
sool
pipar
suhkur
till (oliivid,kapparid,sidrun)

Haki sibul ning lõika kurk ja lihatooted kuubikuteks.
Prae pannil õlis sibulatükid, lisa lihatoodete tükid (aga mitte viineritükid).
Lisa tomatipasta, kuumuta kõik läbi.
Lisa jahu ja sega korralikult.
Aja vesi keema, lisa pannil olev segu ning kurgitükid.
Keeda tasasel tulel umbes 10 minutit ja lisa siis viineritükid.
Puista peale hakitud tilli. Soovi korral lisa oliive ja kappareid. Serveeri hapukoorega.


Peakokk: Reigo


Mee ja sinepiga kana poolkoivad


6 tk broileri poolkoivad kondiga (koos nahaga)
6 kartulit
oliiviõli
6 porgandit
4 sibulat
mesi
küüslauguküüs (valikuline)
sinep
sool (meresool või värviline)
pipar

Marineeri kana poolkoivad mee ja sinepiga. Maitsesta soola ja pipraga. Tükelda kartulid, porgandid, sibul. Aseta kõik ahjuplaadile kõik köögiviljad ning kana poolkoivad. Piserda peale tilk oliiviõli. Küpseta ahjus 200 kraadises kuumuses ca 30-40 minutit kuni valmimiseni.

Allikas: fitlap


Peakokk: Rudolf


Marjajook jogurtiga

10 dl maitsestamata jogurtit
400 g külmutatud maasikaid
2 banaani
4-6 sl suhkrut

Kalla kõik ained blenderisse ehk kokteilimikserisse ja käivita see.
Serveeri saadud rooga kas joogina klaasides või magustoiduna pokaalides.


RUMMIPALLID

Rummipallid on mõnusad väiksed ampsud , kas biskviitpõhjast või küpsisest tehtud pallid kakao ja rummiga, mis hiljem on veeretatud kookoshelbe kausis. Kes on väga suured magusasõbrad, siis need võivad hapukoore asemel kasutada ka kondenspiima.

400g biskviitpõhja
3 spl kakaod (mõru)
5 spl suhkrut
75g võid, sulatatud
100g kookoshelbeid
200ml hapukoort
3spl rummi ekstrakti 

Purusta peeneks biskviit, lisa kaussi kakao, suhkur, või ja rummi ekstrakt. Lisa hapukoort nii palju, et moodustuks käes vormitav mass või tainas. Vooli pallid ja kasta kookoshelbe sisse. Kui pallid valmis, pane nad 1 tunniks külma tahenema.

Allikas: Liilia kokkamised



Peakokk: Indrek


25. nov. - 3 tund

Hakklihalaevukesed 




2 dl Köögivilja- või kanapuljong
400 g Seahakkliha
2 tk Talisibul
1 peotäis Värsked mündilehed
40 g Porgand
80 g Punane kapsas
2 spl Kalakaste
1 tk Värskelt pressitud laimi mahl
1 tl Tšillipulber
Cayenne pipar
Tai-pärane India ja maapähklite segu
16 tk Rooma salat "Little Gem" leht


1. Aja pann kuumaks ja pruunista hakkliha 10–15 minutit. Lisa köögivilja- või kanapuljong ning kuumuta veel umbes 5 minutit. Samal ajal haki sibulavarred ja mündilehed. Riivi porgand ja viiluta õhukeselt kapsas.

2. Tõsta hakkliha pannilt kaussi ning maitsesta kalakastme, laimimahla ja tšillipulbriga. Soovi korral lisa näpuotsaga Cayenne’i pipart. Sega juurde hakitud sibul ja münt ning kapsas ja porgand. Serveeri  salatilehtede sees ja puista peale pähklisegu.

Allikas: toidutare


Peakokk: Joonas



VANA HEA TATRAPUDER

2 dl tatratangu
5 dl keeva vett
0.25 tl soola
1-2 sl võid

Kuumuta tatart 3-4 minutit võis*. Lisa kuum vesi ja hauta kaane all 15-20 minutit. Poole hautamise ajal lisa soola. Kui vaja , lisa vett juurde ja hauta veidi veel.


Allikas: nami-nami



MÕNUS JA MAITSEV SEALIHAGULJAŠŠ


Mina lisan guljaššile veel teelusikatäie suitsutatud paprika pulbrit. Ungarlased kutsuvad seda paprikapulbriga lihahautist või -kastet "pörkölt", ent eestlased on seda guljaššiks kutsuma hakanud.

500 g sealiha
500 g sibulat
3 sl õli vajadusel
2 sl ungari paprikapulbrit
0,5-1 tl Pimenton'i e. suitsutatud paprikapulbrit
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
kuuma vett
soola ja musta pipart

Lõika liha umbes 30grammisteks kuubikuteks. Koori sibulad ja tükelda. Kuumuta paksupõhjalises potis õli, pruunista lihakuubikud ümberringi.
Lisa sibulad, paprikapulber, tomatipüree, sool ja pipar. Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust. Hauta kaane all tasasel tulel paar tundi, kuni sibul on kastmesse 'sulanud'.

Allikas: nami-nami


Peakokk: Taavet

Vaniljekaste

4 dl piima
2 muna
1 sl suhkrut
1 sl tärklist
2 dl vahukoort
2 tl vaniljesuhkrut

Sega vispliga väiksemas potis või kastrulis piim, muna, suhkur ja tärklis.
Pane pott tulele ja ja sega, kuni kaste pakseneb ja hakkab pisut mullitama. 
Jahuta kaste. Vahusta koor. Sega kastmele juurde vahukoor ja vaniljesuhkur.


Ahjuõunad

6 õuna
4,5 sl suhkrut
2 tl kaneeli
fooliumit

Lõika õunad pikuti pooleks ja eemalda noaotsaga õunasüda
Sega suhkur kaneeliga
Lõika fooliumist iga õunapoole jaoks ruudukujuline tükk kuhu saaks õuna sisse mässida.
Aseta õunapoolikud fooliumile, täida õunasüda suhkruseguga ja paki foolium kokku.
Tõsta õunapakikesed ahjuvormi või -plaadile ja küpseta umbes 220 kraadiga 20 minutit.
Serveeri õunu vaniljekastmega.



Peakokk: Märt


No comments:

Post a Comment