1. tund - 11. nov.
BATAADIFRIIKAD
Bataadist ehk maguskartulist tehtud "ahjufriikad". Kui soovid krehvtisemat varianti, siis lisa kaneeli asemel musta pipart ja veidi Cayenne'i pipart.
4 maguskartulit ehk bataati
2 sl sulatatud kookosrasva või oliiviõli
0.25 tl jahvatatud kaneeli
0.25 tl soola
Kuumuta ahi 200° C. Lõika maguskartulitelt otsad maha ja soovi korral koori. Lõika pikuti umbes 5-7 mm kangideks. Sega suures kausis õli, kaneeli ja soolaga, nii et kõik bataadikangid oleksid ühtlaselt kaetud. Laota ahjuplaadile ja küpseta 40-45 minutit, kuni bataadifriikad on servadest kenasti pruunistunud. Pööra neid küpsetamise ajal 1-2 korda.
Küüslaugu-hapukoore dipikaste
3- 4 tk küüslauguküünt
300 g hapukoort
1 tl küüslaugusool ( Santa Maria )
1 spl värsket tilli
soola
300 g hapukoort
1 tl küüslaugusool ( Santa Maria )
1 spl värsket tilli
soola
Pressi küüslauguküüned. Lisa Hapukoor ja sega. Nüüd lisa küüslaugusool ja maitse järgi tavaline lauasool. Haki värske till ja lisa kastmele. Serveerida peale 10 min. külmkapis hoidmist.
Allikas: toidutare
Kananagitsad
3 kanarinda
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid
1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanarind käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.
Allikas: delfi
Krõbedad ahjukartulid
Õige krõbeduse ja hea maitse annab kartulitele just või kasutamine. Tavaliselt õliga tehtud ahjukartulid ei taha jääda kohe kuidagi nii krõbedad kui võiga tehtud versioon.
0,5 kg kartuleid
40-50 gr võid
soola, pipart
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või oreganot või muud maitseürti, olenevalt isiklikust maitsest)
Koori kartulid, suuremad kartulid poolita. Pese kartulid ja kuivata paberrätiga või puhta köögirätiga.
Sulata pannil või, lisa sinna tüümian, soola ja pipart. Vala kartulid pannile sulavõi sisse ja sega korralikult läbi, nii et kõik kartulid oleksid ilusti võiga kaetud. Vala kartulid ahjuvormi. Üleliigne või vala samuti kartulite peale. Küpseta 225°C juures 40 minutit (kuni kartulid on pehmed). Poole küpsemise ajal keera kartuleid, et need pruunistuksid ühtlaselt.
Allikas: Kirsiku retseptiriiul
Peakokk. Kristofer K.
Jäätisekokteil
jäätis
1 l ploomimahla
1 l ploomimahla
Kaerahelbeküpsised
100 gr võid
2 muna
0,5 dl suhkrut
0,5dl fariinsuhkrut
3 tl vaniljesuhkrut
200-250 gr kaerahelbeid
2 muna
0,5 dl suhkrut
0,5dl fariinsuhkrut
3 tl vaniljesuhkrut
200-250 gr kaerahelbeid
Vahusta munad ja suhkrud, lisa kaerahelbed ja sulatatud või. Lase külmkapis taignal veidi tõmmata, küpseta 180° ahjus kuni pätsid on helepruunid. Lase küpsistel peale ahjust võtmist veidi taheneda enne kui küpsetuspaberilt eemaldad, muidu võib juhtuda, et murenevad katki.
Allikas: roosamanna
Peakokk:Oskar
2. tund - 18.nov.
Lihtne seljanka
150 g erinevaid lihatooteid (sink, suitsuvorst, kanafilee)
150 g viinereid
7 dl vett
1 sibul
100 g marineeritud kurki
100 g tomatipastat
0,5 sl jahu
1 sl toiduõli
sool
pipar
suhkur
till (oliivid,kapparid,sidrun)
150 g viinereid
7 dl vett
1 sibul
100 g marineeritud kurki
100 g tomatipastat
0,5 sl jahu
1 sl toiduõli
sool
pipar
suhkur
till (oliivid,kapparid,sidrun)
Haki sibul ning lõika kurk ja lihatooted kuubikuteks.
Prae pannil õlis sibulatükid, lisa lihatoodete tükid (aga mitte viineritükid).
Lisa tomatipasta, kuumuta kõik läbi.
Lisa jahu ja sega korralikult.
Aja vesi keema, lisa pannil olev segu ning kurgitükid.
Keeda tasasel tulel umbes 10 minutit ja lisa siis viineritükid.
Puista peale hakitud tilli. Soovi korral lisa oliive ja kappareid. Serveeri hapukoorega.
Peakokk: Reigo
Mee ja sinepiga kana poolkoivad
6 tk broileri poolkoivad kondiga (koos nahaga)
6 kartulit
oliiviõli
6 porgandit
4 sibulat
mesi
küüslauguküüs (valikuline)
sinep
sool (meresool või värviline)
pipar
6 kartulit
oliiviõli
6 porgandit
4 sibulat
mesi
küüslauguküüs (valikuline)
sinep
sool (meresool või värviline)
pipar
Marineeri kana poolkoivad mee ja sinepiga. Maitsesta soola ja pipraga. Tükelda kartulid, porgandid, sibul. Aseta kõik ahjuplaadile kõik köögiviljad ning kana poolkoivad. Piserda peale tilk oliiviõli. Küpseta ahjus 200 kraadises kuumuses ca 30-40 minutit kuni valmimiseni.
Allikas: fitlap
Marjajook jogurtiga
10 dl maitsestamata jogurtit
400 g külmutatud maasikaid
2 banaani
4-6 sl suhkrut
400 g külmutatud maasikaid
2 banaani
4-6 sl suhkrut
Kalla kõik ained blenderisse ehk kokteilimikserisse ja käivita see.
Serveeri saadud rooga kas joogina klaasides või magustoiduna pokaalides.
RUMMIPALLID
Rummipallid on mõnusad väiksed ampsud , kas biskviitpõhjast või küpsisest tehtud pallid kakao ja rummiga, mis hiljem on veeretatud kookoshelbe kausis. Kes on väga suured magusasõbrad, siis need võivad hapukoore asemel kasutada ka kondenspiima.
400g biskviitpõhja
3 spl kakaod (mõru)
5 spl suhkrut
75g võid, sulatatud
100g kookoshelbeid
200ml hapukoort
3spl rummi ekstrakti
Purusta peeneks biskviit, lisa kaussi kakao, suhkur, või ja rummi ekstrakt. Lisa hapukoort nii palju, et moodustuks käes vormitav mass või tainas. Vooli pallid ja kasta kookoshelbe sisse. Kui pallid valmis, pane nad 1 tunniks külma tahenema.
Allikas: Liilia kokkamised
Peakokk: Indrek
25. nov. - 3 tund
Hakklihalaevukesed
2 dl Köögivilja- või kanapuljong
400 g Seahakkliha
2 tk Talisibul
1 peotäis Värsked mündilehed
40 g Porgand
80 g Punane kapsas
2 spl Kalakaste
1 tk Värskelt pressitud laimi mahl
1 tl Tšillipulber
Cayenne pipar
Tai-pärane India ja maapähklite segu
16 tk Rooma salat "Little Gem" leht
1. Aja pann kuumaks ja pruunista hakkliha 10–15 minutit. Lisa köögivilja- või kanapuljong ning kuumuta veel umbes 5 minutit. Samal ajal haki sibulavarred ja mündilehed. Riivi porgand ja viiluta õhukeselt kapsas.
2. Tõsta hakkliha pannilt kaussi ning maitsesta kalakastme, laimimahla ja tšillipulbriga. Soovi korral lisa näpuotsaga Cayenne’i pipart. Sega juurde hakitud sibul ja münt ning kapsas ja porgand. Serveeri salatilehtede sees ja puista peale pähklisegu.
Allikas: toidutare
Peakokk: Joonas
VANA HEA TATRAPUDER
2 dl tatratangu
5 dl keeva vett
0.25 tl soola
1-2 sl võid
Kuumuta tatart 3-4 minutit võis*. Lisa kuum vesi ja hauta kaane all 15-20 minutit. Poole hautamise ajal lisa soola. Kui vaja , lisa vett juurde ja hauta veidi veel.
Allikas: nami-nami
MÕNUS JA MAITSEV SEALIHAGULJAŠŠ
Mina lisan guljaššile veel teelusikatäie suitsutatud paprika pulbrit. Ungarlased kutsuvad seda paprikapulbriga lihahautist või -kastet "pörkölt", ent eestlased on seda guljaššiks kutsuma hakanud.
500 g sealiha
500 g sibulat
3 sl õli vajadusel
2 sl ungari paprikapulbrit
0,5-1 tl Pimenton'i e. suitsutatud paprikapulbrit
3 sl kontsentreeritud tomatipastat
kuuma vett
soola ja musta pipart
Lõika liha umbes 30grammisteks kuubikuteks. Koori sibulad ja tükelda. Kuumuta paksupõhjalises potis õli, pruunista lihakuubikud ümberringi.
Lisa sibulad, paprikapulber, tomatipüree, sool ja pipar. Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust. Hauta kaane all tasasel tulel paar tundi, kuni sibul on kastmesse 'sulanud'.
Allikas: nami-nami
Vaniljekaste
4 dl piima
2 muna
1 sl suhkrut
1 sl tärklist
2 dl vahukoort
2 tl vaniljesuhkrut
Sega vispliga väiksemas potis või kastrulis piim, muna, suhkur ja tärklis.
Pane pott tulele ja ja sega, kuni kaste pakseneb ja hakkab pisut mullitama.
Jahuta kaste. Vahusta koor. Sega kastmele juurde vahukoor ja vaniljesuhkur.
Ahjuõunad
6 õuna
4,5 sl suhkrut
2 tl kaneeli
fooliumit
Lõika õunad pikuti pooleks ja eemalda noaotsaga õunasüda
Sega suhkur kaneeliga
Lõika fooliumist iga õunapoole jaoks ruudukujuline tükk kuhu saaks õuna sisse mässida.
Aseta õunapoolikud fooliumile, täida õunasüda suhkruseguga ja paki foolium kokku.
Tõsta õunapakikesed ahjuvormi või -plaadile ja küpseta umbes 220 kraadiga 20 minutit.
Serveeri õunu vaniljekastmega.
Peakokk: Märt
No comments:
Post a Comment