Tuesday, January 26, 2021

7.b poisid

Sõir - juustu valmistamise töötuba


500 g lahjat kohupiima
1 l piima
50 ml sulavõid
1 muna
1 tl soola
1-2 tl köömneid või küüslauku või tšillipulbrit

Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim ja jätka nõrgal tulel kuumutamist pidevalt segades, kuni eraldub vadak (rohekas vedelik).
Kalla kohupiimamass sõelale nõrguma.



Sulata keedunõu põhjas või. Lisa nõrgunud kohupiim ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane tomp.
Lõpuks hõõru lahtiklopitud muna kohupiimamassi hulka ja maitsesta soola ja köömnetega (meie tegime veel küüslaugumaitselise).
Kuumuta segu veel paar minutit (keeta ei tohi).
Pane kuum sõiramass sobiva suurusega kaussi või sõelale, lase jahtuda ning tõsta külmkappi tahenema.











1. tund - 2.veebr.


PASTA CARBONARA



350 g (Italpasta) spagette
200 g  toorsuitsupeekonit
sorts oliiviõli praadimiseks
2 toasooja muna või 4 munakollast
100 g riivitud parmesani juustu
soola ja musta pipart

Keeda makaronid rohkes soolases vees al dente.
Samal ajal lõika  peekon väikesteks kuubikuteks või ribadeks. Prae mõõdukalt kuumal pannil väheses oliiviõlis kuldseks ja krõbedaks. 
Pane muna(kollase)d suurde toasooja kaussi, milles plaanid pastarooga serveerida. Klopi munad vispliga lahti. Sega juurde riivitud juust, maitsesta julgelt musta pipraga. Nüüd vispelda juurde üks korralik kulbitäis kuuma pastakeeduvedelikku!*
Siis kurna spagetid ja lisa kohe muna-juustusegu hulka. Sega kiiresti läbi, sega juurde  lihakuubikud. Puista peale veel riivitud juustu ja musta pipart ning serveeri kohe. 

Allikas: nami-nami

Peakokk: Kaarel


Caesari salat broilerifileega



Valmistusaeg: 20-40 min

6 viilu saia
erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat) 
300 g kirss- või tavalised tomatid 
4 tk broilerifilee 
Sool 
Must pipar 
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks) 
100 g Parmesan 
Caesari salatikaste

PEALE
Parmesan

Lao salatilehed taldrikutele või vaagnale. Viiluta tomatid ( kirsstomatid poolita ). Prae terved broilerifileed pannil väheses õlis mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola-pipraga. Jahuta veidi, lõika ribadeks ja tõsta salatile. Prae ka saiaviilud õlis kuldseks. Jahuta veidi, lõika kuubikuteks ning tõsta salatile. Kaunista Parmesani juustu laastudega.

Allikas: toidutare
Peakokk: Kaur

ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)



200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti
Jäätis 

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.

NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami 
Peakokk:Theo



2. tund -  8. veebr.


Küüslauguleivad riivjuustuga 





1 päts Leib (viilutatud vormileib)
4 küünt Küüslauk (hakitud)
100 g Riivjuust 
1 sl Õli
Valmistamine
Lõika vormileivaviilud kolmnurkadeks. Haki küüslauk ja sega õliga ühtlaseks massiks. Määri leivakolmnurgad küüslaugu-õli seguga ja raputa peale riivjuustu. Küpseta 170-kraadises ahjus, kuni leivad hakkavad kergelt kuivama.

Allikas: toidutare


Dipikaste 


2 spl Hellmansi majoneesi
2 spl 20% hapukoort 
1 küüslauguküüs
soola
pipart
tilli

Sega majonees ja hapukoor, lisa purustatud küüslauk ning seejärel oma maitse järgi maitseaineid. Näiteks : pool tl soola, pool tl pipart, 1 tl tilli( või värsket pisut rohkem). Sobib suurepäraselt tortillade, krõpsude ning ka liha kõrvale.

Allikas: toidutare
Peakokk: Fredi


LASANJE HAKKLIHAGA



250 g lasanjeplaate 


Hakklihakaste:
2 hakitud sibulat
1 kimp hakitud peterselli
400-500 g hakkliha (nt Rakvere veisehakkliha)
2 riivitud porgandit
400 g purustatud tomatit
2 dl vett
soola ja musta pipart
1 tl punet

Juustukaste:
50 g võid
60 g nisujahu (1 dl)
1 l piima
100 g riivitud juustu (2 dl)
soola ja musta pipart


Valmista hakklihakaste: pruunista pannil hakkliha, sibul ja porgand. Lisa petersell, tomatid ja vesi. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all 10-15 minutit, maitsesta punega.
Valmista juustukaste: sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5-6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2-3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30-40 minutit.
Enne serveerimist lase veerand tundi seista - siis on lasanjet parem lõigata.


Allikas: nami-nami
Peakokk: Kasper-Eke


BANAANIKEEKS ŠOKOLAADITÜKKIDEGA

2 suurt muna
150 g suhkrut
3 küpset banaani
2 dl piima
300 g nisujahu (5 dl)
2 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
50 g hakitud šokolaadi


Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. 
Koori banaanid, suru kausis kahvliga kokku ning sega juurde piim. Sega munavahu hulka.
Sega jahu, küpsetuspulber ja sool omavahel, sega ülejäänud taina hulka. Viimasena sega juurde hakitud šokolaad. 
Kalla tainas võitatud rõngasvormi või keeksivormi. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 45 minutit, kuni keeks on küps (kontrolli, et keskele torgatud puutikk kuivaks jääb).
Võta koogivorm ahjust välja, lase keeksil jahtuda enne serveerimist.

Allikas: nami-nami

Peakokk: Karl


3. tund. - 15. veebr.

KLASSIKALINE BRUSCHETTA

15 viilu ciabatta't
6 paksemat värsket küüslauguküünt
külmpressitud itaalia oliiviõli
10 suurt küpset tomatit
purustatud musta pipart
veidi suhkrut
hakitud basiilikut

Lõika tomatid väiksemateks tükkideks. Sega veidikese oliiviõliga, maitsesta suhkru-soola-pipraga ja värske basiilikuga. Lase 10-15 minutit maitsestuda. 
Lõika juuretisesaiast või peenleivast u 1-1,5 cm paksused viilud, rösti need süte kohal, grillahjus või kuumal pannil pealt krõbedaks - eriti heal bruschetta'l on servad lausa kergelt kõrbenud, seest peaks sai veel pehme olema. Hõõru kuumad viilud tugevasti üle poolitatud värske küüslauguküünega ning piserda külmpressitud oliiviõliga.
Tõsta igale saiaviilule tomatisegu, nirista peale veel veidi oliiviõli, kaunista värske basiilikuga ja serveeri kohe.

Allikas: nami-nami

NACHO CHEESE DIP

nachod

2 sl võid
2 sl nisujahu
2,5 dl täispiima
170 g riivitud Cheddari juustu
0,25 tl soola
0,25 tl tšillipulbrit või taco-maitseainesegu või näpuotsaga Cayenne'i

Pane või ja jahu väikesesse potti ning kuumuta vispliga pidevalt segades, kuni segu on ühtlane ja kergelt mullitab. Jätka kuumutamist veel umbes minuti jooksul.
Vispelda juurde piim. Lisa veidi kuumust ja jätka vispliga segamist, kuni kaste pakseneb nii, et see katab lusika selja. Siis keera kuumus kinni.
Lisa vähehaaval juurde riivitud juust ja sega iga kord, et juust kastmesse sulaks. Kui kogu juust on kastmesse segatud, maitsesta soola ja tšilliga. 
Nipid ja soovitused:
Kui kaste liiga paks on, vispelda juurde lusikatäis või kaks piima.
Kui soovid jahtunud kastet soojendada, siis tee seda pannil tasasel tulel. Lisa kastmele 1-2 lusikatäit vett ja vispelda, kuni kaste on ühtlane.

Allikas: nami-nami


Peakokk:Rudolf


Grillkana riisi ja salatiga


1 kg kanakintsu
200 g pikateralist riisi
400g peakapsast
400 g porgandit
200 g Hellmanns majoneesi
soola
pipart

Maitsesta kanakints soola ja pipraga ning tõsta siis ahju 20-25 minutiks küpsema. Esimeseks 10 minutiks aseta pealmine osa alla, seejärel pööra kana ümber.
Keeda riis ja kurna.
samaaegselt riivi porgand, lõika kapsas peenteks ribadeks ning sega majoneesiga. Maitsesta soolaga.
Serveeri.

Peakokk: Aron

Pähkli-meekook 

500 g lehttainast
150 g võid või margariini 
2-3 sl mett
1 dl pähkleid
PEALE
1 dl pähkleid

Jaga lehttainas 3-4 võrdseks osaks ja rulli laiali Purusta pähklid. Sulata kastrulis või,lisa mesi ja pähklitükid Tõsta üks tainaplaat küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile,määri peale pähkli,mee ja või segu. Kata teise tainaplaadiga ja määri taas pähkliseguga.Kõige peale pane kolmas (või neljas)tainaplaat,segu enam ei tule. Küpseta kooki ahjus 15-20 minutit.Purusta ülejäänud pähklid ja puista veidi enne valmimist koogile.Küpseta määratut aja lõpuni või kauni kuldpruuni värvuseni.

Allikas: toidutare

Peakokk: Mart


No comments:

Post a Comment