Monday, October 10, 2022

7d

2. juuni

Caprese pirukad pestoga

500 g Lehttainas
1 dl Roheline pesto
400 g Mozzarella juust
5 tk Ploomtomat
2 tk Muna
0,75 dl Riivitud parmesani juust
Basiilikulehed
Soovi korral palsamikreemi

PESTO
0.5 dl Kreeka pähklid
3 tk Küüslauguküüs
2 dl Basiilikulehed
3 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
0.5 dl Oliiviõli
0.5 dl Riivitud parmesan
Sool
Must pipar

1. Pane hakitud pähklid ja küüslauk kombaini ning töötle puruks. Lisa basiilikulehed, sidrunimahl ja soola-pipart ning surista ühtlaseks püreeks. Lisa oliiviõli ja töötle läbi. Sega hulka riivitud juust ja maitsesta veel, kui vaja.
2. Kuumuta ahi 220 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Klopi muna sortsu veega lahti.
3. Rulli tainas umbes 5 mm paksuseks plaadiks ja lõika sellest 7-8 cm ruudud. Pane igale ruudule pestot, sellel viil mozzarella juustu ja viil tomatit. Tõsta diagonaalis 2 taina nurka keskele täidise peale kokku ja suru tihedalt kinni. Aseta ahjuplaadile ja pintselda pealt munaga. Puista peale riivitud parmesani.
4. Küpseta 15-18 minutit või kuni tainas on kuldpruun. Lase jahtuda ja serveeri basiilikulehtedega. Soovi korral nirista peale palsamikreemi ja paku juurde veel pestotki. 

Allikas: toidutare
Peakokk: Anni

Hakklihatortiljad 

500 g hakkliha
400 g konservtomateid
400 g külmutatud herne-maisi-paprikasegu
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 sl õli
1 tšillikaun
1 tl soola
2 tl suhkrut
1 tl jahvatatud koriandrit
musta pipart
12 väiksemat tortiljat
salatilehti 

Haki sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta pannil koos õliga klaasjaks.
Lisa peeneks hakitud tšilli ja hakkliha, prae
Lisa purustatud tomatid, maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
Lisa herne-maisi-paprikasegu ja lase korraks keema.
Soojenda tortiljad ahjus.
Tõsta tortiljale salatileht ja hakklihasegu. Voldi põhi kahekordseks ja keera rulli.

Peakokk: Mia Lotta

Makroonid

80 g sõelutud mandlijahu
130 g sõelutud tuhksuhkrut
2 munavalget
30 g peensuhkrut
2 tl looduslikku toiduvärvi

Täidise koostisained
60 g toasooja võid
75 g tuhksuhkrut
2-3 spl mahla (näiteks: vaarika, mustsõstra, kirisi, laimi või sidruni). Meie tegime sidrunimahlaga.

Teine variant: Kui soovid vanilje täidist, siis mahla asemel 2 spl piima ja pool tl vaniljesuhkrut.
Sõelu kokku mandlijahu, tuhksuhkur ja looduslik toiduvärv.
Eraldi kausis vahusta munavalge ja peensuhkur tugevaks vahuks, et moodustuvad tipud. Samas mitte nii tugevaks vahuks nagu näiteks Palvlova tordipõhi.
Sega kuivained ettevaatlikult munavahuga kuni kõik on segunenud.
Tordipritsist doseeri vajalik kogus silikoonist makroonimatile ja jäta õhu kätte kuivama umbes 30 minutiks (kell pane käima peale viimase makrooni plaadi peale panemist).
Kuumuta ahi umbes 150 kraadini ja küpseta makroone 15 minutit.
Esimesel korral jälgi läbi ahjuakna makroonide värvi, kui hakkab pruunistama siis võta makroonid ahjust välja jahtuma.
Küpsemise ajal ära ahjuust ava!
Täidise tegemiseks vahusta toasoe või ja tuhksuhkur.
Seejärel lisa vähehaaval enda maitse järgi valitud mahla.
Ühtlane kreem tõsta tordipritsi ja kata üks makrooni pool ja teine pool vajuta ettevaatlikult vastu.
Kui kreem on makrooni vahele saadud, siis võib panna karpi ja külmkappi või süüa kohe. 

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Anelle


31. märts

Singi-koorepirukas ehk Quiche Lorraine

Klassikaline prantsuse pirukas Quiche Lorraine, mida võid valmistada mitmes väikeses või ühes suures vormis. Maitseb hästi nii külmalt kui ka kuumalt.


3 dl Jahu 
150 g Või 
0.5 tl Sool 
2 sl Vesi 
KATE
3 tk Muna 
3.5 dl Rõõsk koor 
1 tk Suur sibul 
0.5 tl Sool 
Valge pipar 
2 dl Riivjuust 
200 g Sink

Haki külm või jahuga. Lisa vesi, sõtku kiiresti tainaks ja aseta tunniks külma. Rulli tainas ümmarguseks kettaks ning aseta vormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga tainapõhja mõned augud. Küpseta ahjus 225°C juures 10 minutit. Pruunista pannil sink ja sibul ning aseta eelküpsetatud põhjale. Klopi munad ja koor segamini ning maitsesta. Sega hulka riivjuust ja kalla segu pirukale. Küpseta ahjus 200°C juures 20-30 minutit, kuni pirukas on pealt helepruun. Retsept on mõeldud kuuele sööjale.

Allikas:  toidutare
Peakokk: Lisette

Mini-burgerid

400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart

Serveerimiseks:
12 väikest täisterakuklit
12 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile,
jääsalat
burgerikaste
grilltikud

Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa see hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.

Allikas: rakverelk


KURGIMAJONEES

1,5 dl majoneesi
0,5 hakitud marineeritud kurki
0.5 tl peenelt riivitud sibulat
0,5 tl mahedamaitselist magusapoolset sinepit
soola ja musta pipart

Sega ained omavahel. Hoia serveerimiseni jahedas. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Diana


Sõõrikud


5 dl (kaera)piima 
50 g pärmi 
1.5 dl kristallsuhkrut 
1 sl kardemoni 
1 tl soola 
2 kanamuna 
1 dl vedelat margariini 
14 dl nisujahu 
Praadimiseks:
1 l rapsiõli 
Glasuuriks ja kaunistuseks:
6 dl tuhksuhkrut 
6 sl punast marjamahla 
 kookoshelbeid 
 nonparelle või strösleid 

Soojenda piim käesoojaks. Lisa murendatud pärm ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa suhkur, kardemon, sool, munad ja margariin. Sõtku taina hulka vähehaaval jahu. Sõtku, kuni tainas on sitke ja hakkab kausi äärte küljest lahti tulema. Lase rätiku all umbes 30 minutit kerkida. Kummuta tainas jahuga kaetud lauale. Sõtku tainast õhumullid välja. Vormi tainast kaks kangi ja jaga need väikesteks tükkideks. Veereta tükid pallideks ja lase rätiku all 30 minutit kerkida. Vajuta palli sisse sõrmega auk, pista sõrm auku ja keeruta palli sõrme otsas, nii et auk muutub suuremaks. Kuumuta õli potis 170–180-kraadiseks. Õli on sobivalt kuum, kui õlisse kukutatud saiatükk umbes minutiga pruunistub. Pane õli sisse ettevaatlikult paar sõõrikut korraga. Küpseta mõlemalt poolt 1–2 minutit. Tõsta sõõrikud köögipaberiga kaetud taldrikule. Sega kokku tuhksuhkur ja mahl. Lisa suhkrut või mahla, kuni saad sobiva konsistentsiga segu. Tõsta glasuur supitaldrikusse. Tõsta eraldi taldrikutele kookoshelbeid või nonparelle. Kasta jahtunud sõõrikud glasuuri sisse ning seejärel kas kookoshelvestesse või nonparellidesse.


Allikas: prisma
Peakokk: Karmen



 14.okt.

VAREENIKUD

Vareenikud on Ukraina köögis tähtsal kohal. 
Vareenikuid võib meisterdada soolase või magusa täidisega. 
Serveerimisel ei tohiks kindlasti unustada hapukoort, see teeb kogu portsu veelgi paremaks. Ja kes soovib, võib vareenikud peale keetmist veel kergelt võis nad läbi praadida- ekstra head! 

Taigen:
0,5 muna
0,75 dl vett
200 g nisujahu
veidi soola


Kartuli-sibula täidis
300 g kartuleid
1 sibulat
1 sl päevalilleõli
0,5 sl võid
soola
lisaks hapukoort ja rohelist sibulat

Klopi muna veega lahti. Lisa jahu ja veidike soola ning sega taignaks. Sega esmalt lusikaga, kuni jahu muutub tükiliseks, siis sõtku, kuni saad elastse taigna, mis ei kleepu käte külge. Ära liiga palju sõtku, vareenikud võivad nii tuimad jääda. Kui taigen on elastne ja saad moodustada ilusti kokkuhoidva palli, siis aitab sõtkumisest. Kata taignapall rätikuga ja jäta ootele, kuni valmistad tädist.
Koori kartulid ja tükelda. Pane soolaga maitsestatud vette keema.
Haki sibulad ja prae päevalilleõliga kuldseks. Katsu sättida nii, et nad ei ole lihtsalt läbipaistvad ega ka mitte tumepruunid, vaid vahepealsed.
Nõruta pehmeks keenud kartulid ja tambi võitükikesega püreeks. Sega hulka praesibulad, aga jäta paar supilusikatäit praesibulaid peale raputamiseks. Maitsesta täidis soolaga.
Rulli taigen õhemaks. Lõika vormi või klaasiservaga u 9cm läbimõõduga kettad. Võta nad ükshaaval kätte ja tõsta peale teelusikaga täidist. Mida rohkem kartulitäidist õnnestub vareenikutesse peita, seda maitsvamad nad saavad! Tee märja sõrmega üks vareeniku serv märjaks, keera teine peale ja vajuta servad kõvasti kinni. 
Aja suur potitäis soolaga maitsestatud vett keema. Keeda vareenikuid u 4 minutit. Tõsta peale keetmist vareenikud vahukulbiga veest välja.
Kuumalt parimad! Kõrvale pane kindlasti hapukoort, saputa peale enne tallele jäetud praesibulaid ja värskuseks rohelist sibulat.
P.S. Peale keetmist võib veidi tahenenud vareenikud veel võis läbi praadida. Seda tee ka siis, kui neid hiljem üles soojendad.


Allikas: siit nurgast ja sealt nurgast
Peakokk: Karoli


Hakklihakaste

500 g seguhakkliha 50:50 siga ja veis
1 sibul hakituna
1 sl jahu võib kasutada ka speltajahu või hoopis toortatrajahu
5 dl vett või puljongit
200 g hapukoort
Värsket hakitud tilli
Soola ja pipart
Õli praadimiseks

Salatiks
kurk
2 tomatit
100 g hapukoort

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ja prae sibul klaasjaks. Ära pruunista. Lisa pannile hakkliha ja prae seda senikaua, kuni see on värvi muutnud. Maitsesta soola ja pipraga. Puista pannile liha peale jahu ja prae jahu kergelt läbi. Lisa siis vedelik, lase kastmel keema tõusta ja keeda umbes 10 minutit. Sega juurde hapukoor ja maitsesta lõplikult. Puista peale värsket hakitud tilli.
Serveeri kas keedetud kartulite või kartulipüreega. Juurde paku värsket salatit.
Allikas: tuuliretseptid


Koorene kartulipüree

1 kg kartuleid (koorimata kogus)
soola, pipart
1,5 dl kohvikoort
70 g võid
1 sl hakitud tüümiani
1 sl hakitud tilli
2-3 sl riivitud parmesani


Koori kartulid ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, nõruta ning seejärel kuumuta kartulid potis veelkord läbi, et eralduks üleliigne vedelik.
Kuumuta teises potis koort koos või ja ürtidega seni, kuni või on sulanud. Seejärel lisa kooresegu kartulitele ning tambi pudrunuiaga ühtlaseks püreeks. Vajadusel lisa täiendavalt koort või võid, kui püree liialt kuiv tundub. Vahepeal lisa sekka parmesan. Maitsesta ning serveeri lisandina!


Allikas: Rannamõisa
Peakokk: Miia



Hõrgud kaneelirullid


Pärmitaigen

 11 g kuivpärmi (1 pakk)
 380 g nisujahu
 3 spl suhkrut
 0,5 tl soola
 250 ml käesooja piima
 30 g toasooja võid

Kaneelitäidis
140 g toasooja võid
8 spl suhkrut
2 spl jahvatatud kaneeli

Sega omavahel jahu, sool, suhkur ja kuivpärm. Soojenda piima täpselt nii palju, et see oleks käesoe, mitte jahedam ning mitte kuumem ja lisa see kuivainetele. Sõtku veidi taigent, seejärel lisa toasoe või ja sõtku veel vähemalt 10 minutit. Taigen peaks muutuma nii ühtlaseks, et tuleb kausi küljest lahti, vajadusel lisa veidi jahu juurde. Jäta taigen tunnikeseks rätiku alla sooja kohta kerkima.
Vahepeal valmista kaneelitäidis. Selleks sega toasoe või suhkru ja kaneeliga ühtlaseks määrdeks (et seda oleks võimalik lusika abil taignale määrida). Kui taigen on kerkinud, rulli see jahusel pinnal ristkülikuks. Määri sellele kaneelitäidis ja keera pikemalt küljelt tihedalt rulli. Lõika rullist sobiva suurusega kettad ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soojenda ahi 200 kraadini ning lase rullidel seniks rätiku all veel kerkida. Küpseta 15-20 minutit, kuni saiakesed on pealt kuldpruunid (jälgi, et saiad alt kõrbema ei läheks). Serveeri soojalt või lase neil rätiku all jahtuda.

Allikas: veros kitchen
Peakokk: Hanna-Loore

No comments:

Post a Comment