Friday, October 28, 2022

5.a

29.mai

KLASSIKALINE BRUSCHETTA

6 viilu ciabatta't
3 paksemat värsket küüslauguküünt
külmpressitud itaalia oliiviõli
6 suurt küpset tomatit
purustatud musta pipart
hakitud basiilikut
100 g mozzrellat

Koori tomatid, lõika väiksemateks tükkideks. Sega veidikese oliiviõliga, maitsesta soola-pipraga ja värske basiilikuga. Lase 10-15 minutit maitsestuda. 
Lõika saiastu 1-1,5 cm paksused viilud, rösti need ahjus või kuumal pannil pealt krõbedaks - eriti heal bruschetta'l on servad lausa kergelt kõrbenud, seest peaks sai veel pehme olema. Hõõru kuumad viilud tugevasti üle poolitatud värske küüslauguküünega ning piserda külmpressitud oliiviõliga.
Tõsta igale saiaviilule tomatisegu, nirista peale veel veidi oliiviõli, kaunista värske basiilikuga ja mozzarellatükkidega ning serveeri kohe.

Allikas: nami-nami
Peakokk:Marite

KANAKARRI RIISIGA

1-2 sibulat
400 g kanafileed
1 punane paprika
praadimiseks õli
1 tl karripulbrit (võib olla kuhjaga teelusikatäis)
1 hakitud küüslauguküüs
0.75 sl Dijoni sinepit
0.5-0.75 tl soola
1 sl nisujahu
2 dl piima
2 dl 10% rõõska koort
hakitud värsket peterselli
musta pipart

Serveerimiseks:
200 g keedetud basmati või jasmiiniriisi


Haki sibul, lõika kanafileed ja paprika ribadeks. Kuumuta pannil õli, lisa sibul, paprika ja kanafileeribad ning prae 4-5 minutit, aeg-ajalt segades, kuni kana on värvi muutnud. 
Lisa karripulber, sool ja hakitud küüslauk, seejärel ka sinep. Sega läbi ja kuumuta minut aega. 
Puista peale jahu, sega läbi. Lisa rõõsk koor ja piim ning kuumuta, kuni kaste on veidi paksenenud. Maitsesta pipra ja vajadusel veel soolaga, sega hulka hakitud petersell.
Serveeri keedetud riisiga. 

Allikas: nami-nami

Naan

11 g kuivpärmi
350 g jahu
180 g kreeka jogurtit
1 tl suhkrut
2 spl õli
1 dl sooja vett
soola
praadimiseks õli ja hiljem määrimiseks võid
 

Sega väikses kausis pärm suhkru ja veega ning jäta 10 minutiks reageerima. 
Aseta poti/kausi põhja jahu, sool, õli ja jogurt. Lisa hulka pärmisegu ja mätsi ühtlaseks taignaks. Klopi seda pisut ja jäta sooja kohta rätiku alla kerkima umbes tunniks.
Puista lauale jahu ja tuuselda tainast pisut laual jahus. Kui tainas on liialt kleepuv, lisa sekka pisut jahu. 
Jaga tainas 7-8 osaks ja rulli igast pätsist ümmargune või endale meelepärase kujuga lame ketas.
Pane pannile küllaga õli ja kuumuta kõige kõrgemal astmel, küpseta ükshaaval õlis naanin valmis. Kui naan läheb pannil õhku/mulle täis ja pisut pruunistub, keera ümber ja küpseta ka teiselt poolt. Pigem jäta heledamad, kui liiga kuldsed. Küpsetamine käib kiirelt 1-2 minutit ühe naani kohta. 
Aseta naan köögipaberile nõrguma, määri soolavõiga ja/või puista peale juustu ja soolahelbeid. 
Soovi korral tee juurde kaste ülejäänud Kreeka jogurtist, maitserohelisest ja soolast.

Allikas: Katz kokkab
Peakokk: Chloe, Heti

Belgia vahvlid

Kogus: 12 suurt vahvlit

3 muna
6 dl jahu
3 dl suhkrut
3 tl küpsetupulbrit
4,5 dl piima
300 g võid, sulatatuna
3 tl vanillisuhkrut

Serveerimiseks: 
100 g mustikaid
100 g maasikaid

1. Eralda munakollane –valgest.
2. Sega kuivained omavahel. Lisa segades juurde munakollane, piim ja sulatatud või.
3. Vahusta munavalge mikseriga tugevaks vahuks ning lisa seejärel ettevaatlikult segades taina hulka. Lase tainal umbes 15 minutit külmkapis pakseneda.
4. Kuumuta vahvlimasin kuumaks. Nirista vahvliraudadele pisut õli ja võid ning laota tainas õhukese kihina peale (jaota tainas silma järgi neljaks) ning küpseta paar minutit. Meisterda vahvliraudade vahel järgemööda kõik vahvlid valmis. Serveeri meelepäraste lisanditega.

Allikas: kokkama
Peakokk: Maren



20.märts

Nachod juustu ja hakklihaga


200-250 g nacho krõpse, nt Santa Maria maisikrõpsud
200 g cheddar juustu
200 g veisehakkliha
200 g praetud valgeid konservube 
2 küüslauguküünt hakitult
3 spl taco maitseainet (Santa Maria Taco Original) 
200 g musti konservube
Maitse järgi marineeritud jalapeno viile
Toiduõli praadimiseks
Serveerimiseks 1 avokaado, peotäis kirsstomateid, rohelist sibulat, peterselli- või koriandrilehti, hapukoort



1. Haki küüslauk ja sibul, prae klaasjaks, lisa hakkliha, sega kahvliga ühtlaseks, lisa taco maitseaine ja soovi korral veel soola ja musta pipart. Lisa soovi korral praetud valgeid konservube
2. Lao ahjuvormi üks kiht nacho krõpse ning lisa siia-sinna hakkliha. Kasuta ära pool valmistatud hakklihasegu kogusest.
3. Lisa pool mustade ubade kogusest ja pool cheddar juustust ning jalapeno viiludest
4. Kata see kiht uue nacho kihiga ja korda eelpoolkirjeldatud täidise komponentide lisamist
5. Kuumuta praeahi 180 kraadi juurde ja küpseta toitu 15-20 minutit kuni juust sulama hakkab
6. Samal ajal tükelda tomatid, avokaado, haki roheline sibul ning petersell või koriander kui neid kasutad
7. Kui toit tuleb ahjust, siis raputa peale hakitud tomatid, avokaado, sibul, maitseroheline ning lisa triipudena hapukoort. Mehhiko köögis on sageli toitude juures hapukooresoovitus. Kellele ei meeldi väga vürtsikad toidud, siis hapukoor sobib väga hästi teravust leevendama, jättes samas maitsed paika.
Serveeri koheselt.


Allikas: toidublogi
Peakokk: Kätriin


Kartulipuder

1 kg kartulit 
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart

Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.

Allikas: nami-nami

Kananagitsad

3-4 kanafileed
1 tassitäis riivsaia
1/2 tassitäit parmesanijuustu
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis kuivatatud tüümianit
1 teelusikatäis kuivatatud basiilikut
1/2 tassitäit sulatatud võid

1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
2. Lõika kanafilee käepärasteks kuubikuteks. Sega keskmise suurusega kausis kokku riivsai, riivitud juust, sool, tüümian ja basiilik. Pane sulatatud või väikesesse kaussi.
3. Kasta kanatükid võisse ning seejärel riivsaiasegusse. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning pane 20 minutiks ahju.

Allikas: delfi

TOMATI-KURGISALAT

200 g tomatit
200 g värsket kurki
värsket tilli

Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart

Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki  till.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.



Peakokk: Birgit

Laavakook ehk šokolaadi-fondant


300 g 76% tumedat šokolaad
300 g võid
100 g nisujahu
150 g suhkrut
6 tk muna
2 näpuotsatäit meresoola
Vormide määrimiseks umbes 15 g võid
Vormidesse puistamiseks umbes 75 g küpsetuskakaod

Serveerimiseks:
jäätis
vaarikad

 

Alusta nii, et määrid sufleevormid õrna kihi võiga kokku, seejärel puista üle küpsetuskakaoga. Ülejääk raputa välja ning aseta külmikusse.
Aseta vesi potis keskmisele kuumusele, lõika või ja šokolaad kuubikuteks ning sulata veevannil.
Samal ajal vispelda kokku munad ja suhkur (umbes 2 minutit).Võta sõel ja vispelda munasegu hulka ka sõelutud jahu.
Kui šokolaadi-või segu on kokku sulanud, vispelda see munasegu hulka. Alusta väikesest kogusest (muna karastamine), et munasegu üle ei kuumeneks ning seejärel lisa ülejäänud ja sega korralikult kokku.
(Vala segu vormidesse nii, et nad on ääreni täis või pisut vähem ning aseta sügavkülma tahenema minimaalselt 3-ks tunniks.)
Kui vormid on tahenenud aseta ahi ülalt-alt kuumutusega 225 °C peale ning küpseta vorme 12-14 minutit (sõltub ahjust), kuni keskelt on just ära kadunud viimane vedel ala.
Eemalda vormid ahjust ning lase 1 minut jahtuda.
Eemalda noaga mööda äärt liikudes kook vormi seinte küljest ning pööra taldrikut peal hoides vorm tagurpidi.
Dekoreeri tuhksuhkru või küpsetuskakaoga ning paku kõrvale jäätist või värskeid marju.


Allikas: ottojamesi
Peakokk: Liisi



16. jaan.

Smashed potatoes

14 kartulit (koorimata)
75 g võid
soola
pipart
küüslaugupulbrit
rosmariini

Pese kartulid, vajadusel lõika pooleks. Keeda kartulid poolpehmeks, lisa 1 tl soola. Kurna ja jahuta veidi. Määri ahjuplaat rasvainega.  Sulata või, lisa sinna soola, pipart, küüslaugupulbrit, rosmariini. Aseta kartulid ahjuplaadile ja vajuta neid ahjuplaadil lapikumaks, pintselda sulavõiga ja pane 200 kraadisesse ahju küpsema, kuni kartulid on kuldpruunid (umbes 45 minutiks).

KASTE

100 g hapukoort
100 g majoneesi
küüslauguküüs
soola

Purusta küüslauguküüs, sega hapukoore ja majoneesiga. Lisa sool.
Peakokk: Frida

GUACAMOLE

2 avokaadot
1 spl sidruni- või laimimahla
2 küüslauguküünt
soola, pipart
soovi korral ka tšillit (pulbrit, helbeid või värsket hakitult)

Purusta kahvliga avokaado viljaliha. Siinkohal peab märkima, et hea guacamole saab küpsetest avokaadodest. Nii et enne ostmist tuleks näpuga avokaado koort vajutada ja veenduda küpsuses. Piserda roheline mass üle sidruni- või laimimahlaga. Sega hulka purustatud küüslauk, maitsesta soola ja pipraga. Kui soovid, lisa ka tšillit. Kõige ilusam ja maitsvam kohe serveerides; tsitruselise mahl küll aeglustab avokaado tumenemist.


Tacod hakkliha ja juustuga

13 taco lehte
200 g riivitud juust
400 g hakkliha
2 tomatit
1 roheline (frillise või jää-) salat
Taco maitseainesegu hakklihale
200g hapukoort


Haki  tomat ja maitsesta soola pipraga. Aseta kaussi valmis. Prae hakkliha, lisa maitseainesegu. Tõsta tacod ahjuplaadile (või -restile rippu)  paariks minutiks  ahju. Ahi võib ollagi umbes 50 kraadi. Pese roheline salat, kuivata köögirätikuga.

Valmista nii :
taco -> roheline salat -> tomat -> hakkliha -> riivitud juust -> hapukoor

Peakokk: Helen

Espresso-šokolaadiküpsised


250 g toasooja võid
200 g pruuni suhkrut
2 toasooja muna
240 g jahu
1 tl soodat 
2 tl vaniljesuhkrut
5 g kakaod
120 g piimašokolaadi
120 g tumedat šokolaadi
2 sl lahustuvat kohvi  (tunnis me ei pannud)
soola

Vahusta suhkur ja toasoe või, lisa munad vahusta veel. Lisa kõik muu, sega ühtlaseks, lõpus šokolaad. Eelkuumuta ahi 175 kraadini. Lase taignal külmkapis tund aega puhata. Vormi 70 g pallid, küpseta 14 minutit. Ahjust võetuna peale soolahelbeid. Lase täiesti maha jahtuda ja alles siis söö.

Peakokk: Marite



 4.nov.

Lihtne ja kiire Caesari salat kanafileega 


300 g Jääsalat
6 tk Röstsai
400 g Kanafilee
100 g Riivitud juust
10 tk Kirsstomat
400 g Caesari salatikaste

Tükelda lehtsalat ning jääkapsas väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Poolita kirsstomatid.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega. Jahuta veidi ja lõika väiksemateks tükkideks.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõsta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista või sega hulka riivjuustu või Parmesani juustu laastudega.

Allikas: oma maitse


Peakokk: Liisa


Koorene kanapasta



400 g Kanafilee
400 g Penne pasta
350 ml vahukoor
150 g Riivitud juust
Kanamaitseaine
Basiilik
200 g sulatatud juust Merevaik (suitsukanaga)

Keeda penned poolpehmeks, maitsesta soolaga
Lõika kanafilee kuubikuteks ning prae mõlemalt poolt kuldpruuniks
Maitsesta kanafilee kanamaitseaine, soola ja pipraga
Lisa kanafileele vahukoor, sulatatud juust.
Lisa penned ning kuumuta mõni minut, kuni koor muutub paksuks
Lisa riivitud juust 
Serveeri basiilikulehtedega

Allikas: delfi

Salat

kurk
 3 tomatit
Sool
Pipar
Õli

Salatiks koori kurk ja tükelda kurk, tomat, lisa veidi õli ning maitsesta soola ja pipraga.



Peakokk: Frida


ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)


200 g võid
200 g (tumedat 70% šokolaadi) -meie soovisime piimašokolaadi
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti
100 g vaarikaid

Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks, lisa soovi korral vaarikad.
NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!

Allikas: nami-nami



Peakokk: Karoli


No comments:

Post a Comment