Monday, October 3, 2022

6.c

5. juuni

Minikartulivormid

1,5 kg kartulit
120-130 g võid
peotäis värsket tüümiani
1 spl soola
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart

Eelsoojenda ahi 220 kraadini.
Pese ja koori kartulid ning seejärel viiluta mandoliinil kartul õhukesteks viiludeks.
Kuumuta võid kuni selles on tekkinud kuldpruun puru.
Lisa võisse tüümian ja sega.
Sega kartulid soola ja pipraga läbi ning pane võiga määritud muffinivormi.
Pane kartulitele lusikahaaval võrdselt tüümiani sulavõid.
Küpseta 45 minutit või kuni kuldpruunid.

Peakokk: Kristelle


Makra-riisisalat 

200 g Veski Mati riis
1 l Vesi
4 tk Muna
250 g Konserveeritud maisi
400 g Makra
50 g Till
50 g Roheline sibul
50 ml Majonees
50 ml Hapukoor
Sool
Pipar

Keeda liitris vees 200g Veski Mati riisi. Samal ajal keeda ka neli muna.
Haki roheline sibul, makra ning till.

Kalla kõik kaussi, lisa neile maisi ning ka keedetud riis.
Teises kausis sega omavahel hapukoor ning majonees ning maitsesta need soola ja pipraga.
Lõpuks sega kõik kokku!

Allikas: oma maitse
Peakokk: Helen

Mahlased õunamuffinid

150 g pehmet võid
170 g Billington's rafineerimata suhkrut (u 2 dl)
2 suurt muna
240 g nisujahu (u 4 dl)
3 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1 dl piima või vett
3-4 dl tükeldatud (hapukamaid) õunu
Peale:
Billington's demerara suhkrut

Hõõru pehme või suhkruga vahule, lisa ükshaaval vahustades munad. Sega kuivained omavahel, sõelu tainakaussi ja sega õrnalt läbi. Sega taina hulka piim ja õunakuubikud. Muffinitainast tuleb segada nii vähe, kui võimalik!
Jaota tainas 12 võitatud või pabervormiga vooderdatud muffinivormi sisse.
Küpseta 225kraadises ahjus u 15-20 minutit.


Allikas: nami-nami
Peakokk: Loore


8. mai

Krõbedad kana-köögiviljatäidisega kevadrullid

filotaigen
1 sl Thai Choice sojakastet Thai Choice Tai universaalne maitsekaste 
2 sl austrikastet Thai Choice austrikaste 
1 sl Thai Choice riisiäädikat Thai Choice riisiäädikas 300ml 
6 filotaigna lehte
500 g kanahakkliha
1 porgand, ribadena või riivituna
Pool Hiina kapsa pead, hakituna
Väike jupp ingverit, hakituna
2 küüslauguküünt, hakituna või purustatuna
1 tl maisitärklist
50 g võid sulatada
magus tšillikaste serveerimiseks

Sega kausis omavahel kanahakkliha, sojakaste, riisiäädikas, must pipar ja 1 tl maisitärklis. Jäta 10 minutiks marineerima.
Kuumuta siis vokkpann või tavaline pann kuumaks, lisa pannile õli ning voki või prae kanahakkliha, kuni see on värvi muutnud umbes 10 minuti jooksul. Tõsta kõrvale.  
Puhasta pann ja kuumuta siis keskmisel kuumusel pannil veidi õli. Lisa pannile roheline sibul, küüslauk ja ingver. Prae umbes 30 sekundit ja lisa siis pannile porgand ja Hiina kapsas. Prae mõned minutid, kuni köögiviljad on veidi pehmenenud. Lisa siis pannile praetud kana ja austrikaste ning sega kõik pannil kuumutades läbi. Tõsta pannilt ära suuremale taldrikule või vaagnale ning jahuta täielikult. Kalla ära kogunenud vedelik.  

Lõika filotainalehed neljaks (saad 16 tainaruutu, suurusega 12x15 cm). Aseta supilusikatäis täidist filotainatüki ühte otsa. Keera esmalt filotainas ümber täidise rulli 1-2 korda, siis murra tainaservad keskele kokku. Seejärel keera rull lõpuni kinni, nii et saad "sigari". "Liimi" rulli otsast sulavõiga kokku. Aseta valmis rullike ahjuplaadile, pintselda sulavõiga.

Korda sama ülejäänud täidise ja filotainatükkidega. 

Küpseta 15-20 minutit, kuni rullid on kuldsed ja krõbedad. Serveeri magusa tšillikastmega. 


Peakokk: Pille-Riin


Magus ja vürtsikas meekana

munanuudlid
500g kanafileed
1dl nisujahu
 0,5dl maisitärklist
 0,5tl küpsetuspulbrit
 1 munavalge
 70ml jääkülma vett
 1spl õli
 soola

Lõika kanafilee pikkadeks ribadeks või kuubikuteks. Sega taina koostisosad kokku ning sega kana taina sisse. Küpseta fritüüris või õliga täidetud potis kuldpruuniks, nõruta köögipaberil. Õli temperatuur peaks olema 180 kraadi ja kana küpseb 2-3 minutit.

Kastme jaoks:
2dl kanapuljongit
1dl ketšupit (mitte tomatipastat)
1spl (tumedat) sojakastet
1dl mett
peotäis seesamiseemneid
2 küünt küüslauku
1-2 tšillit
jupp ingverit
soola
serveerimiseks hakitud rohelist sibulat

Kuumuta pannil õli ning pruunista selles hakitud küüslauk, ingver ja tšilli. Jälgi, et küüslauk liigselt ei pruunistuks. Lisa pannile kanapuljong,  ketšup, soja, mesi ja seesamiseemned ning lase keema tõusta. Alanda kuumust ning keeda kastet kokku seni, kuni see muutub kleepjaks. Maitse ja vajadusel lisa üht-teist veel juurde. Kuna ma ise lisan alati tunde järgi kõike, siis on kogused pigem orientiiriks, lõpuks tasub ikka enda maitse järgi kõik paika sättida! Sega kastmesse kanatükid ning serveeri koheselt riisi või nuudlitega.


Allikas: tüümian
Peakokk: Miina Liisa

Mõnusad šokolaaditükkidega küpsised

250 g toasooja võid
225 g fariinsuhkrut
1 näpuotsatäis soola
2 tl vanilliesentsi või -suhkrut
2 tk muna (suurus M)
300 g jahu
0,5 tl söögisoodat
150 g tumedat šokolaadi

Segage või, suhkur, sool ja vanillessents vispliga kreemjaks. Lisage ükshaaval munad. Segage jahu söögisoodaga ning valage või-munakreemi juurde ja segage ühtlaseks. Hakkige šokolaad ja valage taina juurde ning segage ettevaatlikult läbi.
Asetage supilusikatäis tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jätke piisavalt ruumi, kuna tainas sulab küpsemise ajal. Ühele plaadile mahub umbes 9 küpsist. Vormige käega plaadil küpsised vajadusel veidi ümaramaks ning vajutage õrnalt veidi madalamaks.
Küpsetage eelkuumutatud ahjus 175 °C juures 10–12 minutit. Võtke küpsetusplaat ahjust välja, laske küpsistel plaadil paar minutit seista ja tõstke need seejärel restile jahtuma. Esialgu on küpsised pehmed, jahtudes muutuvad kõvemaks.

Allikas: oma maitse

Peakokk: Mirtel



20. märts

Lavaširullid


1 lavaš
merevaik ( nt murulauguga)
lehtsalatit
pakk makrat
värsket kurki

1 lavaš
merevaik
lehtsalat
100 g kanasinki
100 g riivjuustu
värske kurk




Laota lavaš laiali. Määri üsna mõnus paks kiht merevaiku peale. Laota salatilehed laiali. Kata meeldiva kattega ja kõige peale ribasta värske kurk. Keera võimalikult tihedalt kokku ja tee rull sobivateks tükikesteks. Lase enne serveerimist veidi külmkapis seista. 


Peakokk: Liselle

KANA-RIISIROOG KARRIGA

25 g võid
1 sl karripulbrit
150 g hakitud sibulat (u 2 sibulat)
400 g kanafileed
250 g sõmerat riisi
750 ml kanapuljongit
soola ja musta pipart
100 g 10% rõõska koort
150 g riivjuustu
450 g porgandit õhukeste diagonaalviiludena

Lõika kanafileed ribadeks või ampsusuurusteks tükkideks. 
Sulata paksupõhjalises potis või tugeval kuumusel, ent ära pruunista. Lisa karripulber, sibul, kanatükid ja riis ning prae paar minutit. Maitsesta kergelt soola-pipraga. 
Lisa puljong. Kuumuta pidevalt segades keemiseni ning hauta kaanega potis umbes 15 minutit, kuni riis on poolpehme, Lisa koor, kuumuta keemiseni
Lõika porgand väikesteks kuubikuteks või viiluta nn mandoliiniga. Lisa porgandid ning hauta 3 minutit. Roog on valmis, kui riis on küps, aga porgandid veel krõmpsuvad. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga.
Jaota riisiroog kuumalt taldrikutele, puista peale riivjuustu.

Allikas: Nami-nami
Peakokk: Melissa


Pulgakoogid


Kogus: 25–30 tk

Koogipõhi pulgakookide valmistamiseks:
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl suhkrut
2 muna
200 g hapukoort

Kreem:
100 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja võid

Glasuur:
200 g valget šokolaadi
200 g tumedat või piimašokolaadi
kaunistamiseks nonparelle, kommitükke vms

1. Sega kuivained omavahel. Lisa munad ja hapukoor ning sega ühtlaseks tainaks. Vala rasvainega määritud koogivormi (Ø 22–24 cm või 17 × 25 cm) ja küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit.
2. Kummuta kook vormist ja lase sel jahtuda. Ära valmista pulgakoogimassi soojast koogipõhjast.
3. Murenda koogipõhi kaussi. Puru peab jääma väiksemate tükkidega. Kui soovid ilusa ja ühtlasema sisuga pulgakooke, eemalda koogipõhja tumedamaks küpsenud ääred.
4. Lisa purule toorjuust ja või. Sega ühtlase massi saamiseni. Kui koogimass on liiga mure, lisa jaohaaval võrdses koguses võid ja toorjuustu. Koogimass on valmis, kui moodustub ühtlane tainapall.
5. Keeruta segust käte vahel pisikesed ühesuurused pallikesed. Tõsta need külmkappi vähemalt pooleks tunniks tahenema.
6. Sulata 50 g valget šokolaadi. Otsi välja pulgad. Kasta pulgaots sulatatud šokolaadi. Suru pulk kooki poole peale. Nii ei kuku koogike pulga otsast maha. Ära suru pulka läbi koogi. Tõsta koogid külmkappi, et need glasuurimist oodates liiga pehmeks ei muutuks.
7. Torgi kõik pulgad kookidesse. Aseta need umbes pooleks tunniks jahedasse tahenema.
8. Sulata tume ja valge šokolaad veevannil eraldi kaussides. Tõsta sulatatud šokolaadid kõrgemasse kruusi. Nii on pulgakooke kergem šokolaadiga katta.
9. Kasta pulgakook pisut jahtunud šokolaadi. Keeruta pulka näppude vahel, et üleliigne šokolaad saaks maha voolata.
10. Tõsta kook küpsetuspaberile. Kaunista kohe, muidu taheneb šokolaad ära. Toimi samamoodi ka teiste pulgakookidega. Säilita kooke külmkapis.

Hea teada

Koogipõhi

Selle võid valmistada nii keeksist, biskviidist kui ka mõne teise koogipõhjaretsepti järgi, samuti kasutada poest ostetud koogipõhja. Väga hästi sobib kuivem koogipõhi, seda on lihtsam peenestada.

Kreem
Kreem seob peenestatud koogimassi. Sageli soovitatakse retseptides vaid toorjuustu, kuid veel parem on kasutada võrdses koguses pehmet toorjuustu (Philadelphia või mascarpone) ja toasooja võid. Viimane teeb pulgakoogid palju mahlasemaks. Tainas peab jääma kokku, kuid ei tohi olla üleliia pehme ega kreemine, muidu ei saa sellest korralikke pallikesi veeretada.

Pulgad
Pulgakoogi valmistamiseks sobivad nii puidust pulgad (või grilltikud), paberist kõrred, puulusikad ja -kahvlid kui ka spetsiaalsed pulgakoogipulgad. Viimased leiad erinevatest kauplustest, mis müüvad koogikaunistamise vahendeid.

Šokolaad
Šokolaadi on vaja pulkade kinnitamiseks maiusesse ja kookide katmiseks. Võid kasutada spetsiaalset glasuurimisšokolaadi või tavalisi šokolaade. Enne glasuurimist lase šokolaadil pisut jahtuda ja pakseneda. Nii haakub see koogiga paremini.

Kaunistused
Kaunistustena võid kasutada kõike, mis meelepärane: nonparelle, külmkuivatatud marju, marjajahusid, pähklitükke, šokolaadipuru, komme, dekoratiivseid kaunistusi vms.

Allikas: toidutare
Peakokk: Arabella



17. okt.

KARTULISALAT


10 koorimata kartulit 
5 keedetud muna
1 värsket kurki 
4 marineeritud kurki
2 keskmist sibulat
400 g laste- või muud head keeduvorsti
konservitud rohelisi herneid
Kaste:
500 g hapukoort
500 g Hellmann's Original majoneesi
hakitud tilli murulauku, sibulapealseid, peterselli
soola ja musta pipart

Keeda kartulid eelmisel päeval soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase täielikult jahtuda - samal päeval kiiruga keedetud kartulitest ei tule mingi õige salat!
Salati tegemiseks koori keedetud kartulid ja porgandid ning haki väikesteks kuubikuteks. Lõika keedetud jahtunud munad väikesteks kuubikuteks või suru kahvliga katki. Haki kurk väikesteks kuubikuteks. Haki sibul või porru hästi peeneks (soovi korral leota hakitud sibulat veidi külmas vees, see pehmendab maitset). Haki vorst pisikesteks kuubikuteks.
Kaste tuleks eraldi kausis valmis segada. Sega hapukoor ja majonees omavahel. Lisa hakitud tilli, sibulapealseid, soola ja pipart (mida suvisem aeg, seda rohkem lisan maitserohelist). Kalla kaste salatiainetele ning sega õrnalt läbi.
Enne serveerimist lase salatil umbes 2-4 tundi 
maitsestuda.
PS: Mõned väidavad, et konservherned ajavad salati kiiremini hapuks, nii et neid lisa vaid koheselt söödavale salatile. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Eva


 Burger


400 g Kodune hakkliha
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart
Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
1 dl hapukoort
2 sl head ketšupit
Serveerimiseks:
12 väikest täisterakuklit
12 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile, lehtsalatit
sibul


Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa riivitud suvikõrvits hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.


Allikas: rakverelk
Peakokk: Helen


ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)

200 g võid
200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti
100 g vaarikaid
jäätist


Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.

NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!


Allikas: nami-nami
Peakokk: Karolina

No comments:

Post a Comment