Minikartulivormid
Makra-riisisalat
Mahlased õunamuffinid
150 g pehmet võid
170 g Billington's rafineerimata suhkrut (u 2 dl)
2 suurt muna
240 g nisujahu (u 4 dl)
3 tl vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1 dl piima või vett
3-4 dl tükeldatud (hapukamaid) õunu
Peale:
Billington's demerara suhkrut
Hõõru pehme või suhkruga vahule, lisa ükshaaval vahustades munad. Sega kuivained omavahel, sõelu tainakaussi ja sega õrnalt läbi. Sega taina hulka piim ja õunakuubikud. Muffinitainast tuleb segada nii vähe, kui võimalik!
Jaota tainas 12 võitatud või pabervormiga vooderdatud muffinivormi sisse.
Küpseta 225kraadises ahjus u 15-20 minutit.
Krõbedad kana-köögiviljatäidisega kevadrullid
Magus ja vürtsikas meekana
Mõnusad šokolaaditükkidega küpsised
Lavaširullid
KANA-RIISIROOG KARRIGA
150 g hakitud sibulat (u 2 sibulat)
400 g kanafileed
250 g sõmerat riisi
750 ml kanapuljongit
soola ja musta pipart
100 g 10% rõõska koort
150 g riivjuustu
450 g porgandit õhukeste diagonaalviiludena
Lõika kanafileed ribadeks või ampsusuurusteks tükkideks.
Sulata paksupõhjalises potis või tugeval kuumusel, ent ära pruunista. Lisa karripulber, sibul, kanatükid ja riis ning prae paar minutit. Maitsesta kergelt soola-pipraga.
Lisa puljong. Kuumuta pidevalt segades keemiseni ning hauta kaanega potis umbes 15 minutit, kuni riis on poolpehme, Lisa koor, kuumuta keemiseni
Lõika porgand väikesteks kuubikuteks või viiluta nn mandoliiniga. Lisa porgandid ning hauta 3 minutit. Roog on valmis, kui riis on küps, aga porgandid veel krõmpsuvad. Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga.
Jaota riisiroog kuumalt taldrikutele, puista peale riivjuustu.
Allikas: Nami-nami
Peakokk: Melissa
Koogipõhi pulgakookide valmistamiseks:
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl suhkrut
2 muna
200 g hapukoort
Kreem:
100 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja võid
Glasuur:
200 g valget šokolaadi
200 g tumedat või piimašokolaadi
kaunistamiseks nonparelle, kommitükke vms
1. Sega kuivained omavahel. Lisa munad ja hapukoor ning sega ühtlaseks tainaks. Vala rasvainega määritud koogivormi (Ø 22–24 cm või 17 × 25 cm) ja küpseta 175kraadises ahjus 30–40 minutit.
2. Kummuta kook vormist ja lase sel jahtuda. Ära valmista pulgakoogimassi soojast koogipõhjast.
3. Murenda koogipõhi kaussi. Puru peab jääma väiksemate tükkidega. Kui soovid ilusa ja ühtlasema sisuga pulgakooke, eemalda koogipõhja tumedamaks küpsenud ääred.
4. Lisa purule toorjuust ja või. Sega ühtlase massi saamiseni. Kui koogimass on liiga mure, lisa jaohaaval võrdses koguses võid ja toorjuustu. Koogimass on valmis, kui moodustub ühtlane tainapall.
5. Keeruta segust käte vahel pisikesed ühesuurused pallikesed. Tõsta need külmkappi vähemalt pooleks tunniks tahenema.
6. Sulata 50 g valget šokolaadi. Otsi välja pulgad. Kasta pulgaots sulatatud šokolaadi. Suru pulk kooki poole peale. Nii ei kuku koogike pulga otsast maha. Ära suru pulka läbi koogi. Tõsta koogid külmkappi, et need glasuurimist oodates liiga pehmeks ei muutuks.
7. Torgi kõik pulgad kookidesse. Aseta need umbes pooleks tunniks jahedasse tahenema.
8. Sulata tume ja valge šokolaad veevannil eraldi kaussides. Tõsta sulatatud šokolaadid kõrgemasse kruusi. Nii on pulgakooke kergem šokolaadiga katta.
9. Kasta pulgakook pisut jahtunud šokolaadi. Keeruta pulka näppude vahel, et üleliigne šokolaad saaks maha voolata.
10. Tõsta kook küpsetuspaberile. Kaunista kohe, muidu taheneb šokolaad ära. Toimi samamoodi ka teiste pulgakookidega. Säilita kooke külmkapis.
Hea teada
Koogipõhi
Selle võid valmistada nii keeksist, biskviidist kui ka mõne teise koogipõhjaretsepti järgi, samuti kasutada poest ostetud koogipõhja. Väga hästi sobib kuivem koogipõhi, seda on lihtsam peenestada.
Kreem
Kreem seob peenestatud koogimassi. Sageli soovitatakse retseptides vaid toorjuustu, kuid veel parem on kasutada võrdses koguses pehmet toorjuustu (Philadelphia või mascarpone) ja toasooja võid. Viimane teeb pulgakoogid palju mahlasemaks. Tainas peab jääma kokku, kuid ei tohi olla üleliia pehme ega kreemine, muidu ei saa sellest korralikke pallikesi veeretada.
Pulgad
Pulgakoogi valmistamiseks sobivad nii puidust pulgad (või grilltikud), paberist kõrred, puulusikad ja -kahvlid kui ka spetsiaalsed pulgakoogipulgad. Viimased leiad erinevatest kauplustest, mis müüvad koogikaunistamise vahendeid.
Šokolaad
Šokolaadi on vaja pulkade kinnitamiseks maiusesse ja kookide katmiseks. Võid kasutada spetsiaalset glasuurimisšokolaadi või tavalisi šokolaade. Enne glasuurimist lase šokolaadil pisut jahtuda ja pakseneda. Nii haakub see koogiga paremini.
Kaunistused
Kaunistustena võid kasutada kõike, mis meelepärane: nonparelle, külmkuivatatud marju, marjajahusid, pähklitükke, šokolaadipuru, komme, dekoratiivseid kaunistusi vms.
Allikas: toidutare
Peakokk: Arabella
KARTULISALAT
10 koorimata kartulit5 keedetud muna
1 värsket kurki
4 marineeritud kurki
2 keskmist sibulat
400 g laste- või muud head keeduvorsti
konservitud rohelisi herneid
Kaste:
500 g hapukoort
500 g Hellmann's Original majoneesi
hakitud tilli murulauku, sibulapealseid, peterselli
soola ja musta pipart
Keeda kartulid eelmisel päeval soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase täielikult jahtuda - samal päeval kiiruga keedetud kartulitest ei tule mingi õige salat!
Salati tegemiseks koori keedetud kartulid ja porgandid ning haki väikesteks kuubikuteks. Lõika keedetud jahtunud munad väikesteks kuubikuteks või suru kahvliga katki. Haki kurk väikesteks kuubikuteks. Haki sibul või porru hästi peeneks (soovi korral leota hakitud sibulat veidi külmas vees, see pehmendab maitset). Haki vorst pisikesteks kuubikuteks.
Kaste tuleks eraldi kausis valmis segada. Sega hapukoor ja majonees omavahel. Lisa hakitud tilli, sibulapealseid, soola ja pipart (mida suvisem aeg, seda rohkem lisan maitserohelist). Kalla kaste salatiainetele ning sega õrnalt läbi.
Enne serveerimist lase salatil umbes 2-4 tundi maitsestuda.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Eva
Burger
1 küüslauguküüs, hakitud
3 rohelise sibula vart, hakitud
pool keskmist (u 150 g) suvikõrvitsat, riivitud
1 sl hakitud värsket tilli
1 sl hakitud värsket peterselli
1 sl kuivatatud tüümiani
1 tl meresoola
musta pipart
Kaste:
1 dl kvaliteetset majoneesi
1 dl hapukoort
2 sl head ketšupit
Serveerimiseks:
12 väikest täisterakuklit
12 viilu juustu
kurgi- ja tomativiile, lehtsalatit
sibul
Sega riivitud suvikõrvits poole teelusikatäie soolaga ja jäta mõneks minutiks seisma. Niikaua sega kokku ülejäänud koostisained. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui jaksad ja lisa riivitud suvikõrvits hakklihasegule. Sega hoolega läbi ja vormi kotletipätsid, mis suuruselt väikese kukli vahele sobiksid. Pruunista need keskmiselt kuumal pannil õli sees paar minutit mõlemalt poolt ja tõsta 180 kraadisesse ahju 10 minutiks järelküpsema. Niikaua valmista ette köögiviljad, sega kokku kaste ja viiluta juust. Lõika kuklid pooleks ja lase ahjus paari minuti jooksul soojaks. Seejärel kata saiapoolikud kastmega, lisa alumisele poolele salatileht, kotlet, juust, kurk, tomat ning tõsta peale ülemine pool. Vajuta burger kergelt kokku ja kinnita grilltikuga. Toimi samuti teiste hamburgeritega ja serveeri.
Allikas: rakverelk
Peakokk: Helen
ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)
200 g võid200 g tumedat 70% šokolaadi (Fairtrade)
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti
100 g vaarikaid
jäätist
Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.
NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!
Allikas: nami-nami
Peakokk: Karolina
No comments:
Post a Comment