PUNANE SUPP, TUNTUD KUI BORŠ
Mulgi puder
8-10 suuremat kartulit (Laheotsa)1 l vett
1-1.5 dl odrakruupe või odratangu
soola
300-500 g läbikasvanud sea küljeliha
1-2 sibulat
Koori ja tükelda kartulid ja pane keevasse vette. Lisa sool ja keeda poolpehmeks. Pane kartulite peale kuuma veega pestud kruubid või tangud (ära sega!) ja keeda tasasel tulel või ahjus kaane all, kuni toiduained on pehmed. Siis sega läbi ja klopi puulusikaga ühtlaseks pudruks.
Kaste: lõika sealiha kuubikuteks, pruunista koos sibulatega ning klopi pudru sisse juba hautamise ajal või lisa pudrule serveerimisel.
Joogiks sobib rõõsk või hapupiim.
Nipid ja soovitused:
Mõned kokad esmalt pesevad kruubid voolava vee all puhtaks ja siis leotavad üle öö.
Sealiha ja sibulaid võid praadida omas rasvas või siis näiteks võis.
Eriti hõrk jääb puuküttega pliidi ahjus valmistatud puder. Siis laota ahjupoti põhja esmalt kergelt pruunistatud liha ja sibul, siis tükeldatud kartul ja viimasena pestud kruubid.
Sealiha võib olla nii värske kui ka soolaliha.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Indrek
Churros
110 g jahu28 g võid
250 ml vett
Natukene soola
2 spl suhkrut
1 muna
Õli (friteerimiseks)
Suhkur ja kaneel
100 g šokolaadi
Vala potti vesi ja lisa või, suhkur ja sool ning lase keema.
Lisa jahu ja sega jõuliselt kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
Eemalda pott pliidilt ja lase natukene jahtuda.
Kui segu pole enam liiga kuum lisa segusse muna ja sega muna ühtlaselt segusse. Ürita seda teha nii kiiresti kui võimalik. (Alguses võib tunduda, et muna ei taha seguga seguneda, aga jätka tegevust, sest mõne aja pärast seguneb ilusti).
Vala õli panni ja kuumuta.
Täida küpsiseprits või tordiprits poole koguse tainaga (lihtsalt, siis on seda kergem kasutada). NB: tuleks kasutada tugevamast materjalist tordipritsi!
Proovi, kas õli on küpsetamiseks valmis nii, et lased väikse koguse tainast läbi pritsi õlisse. Kui tainas muutub ilusalt pruuniks on õli küpsetamiseks valmis.
Lase läbi pritsi tainas õlisse (taina ribade pikkuse saad ise valida) ja lõika ots noaga lahti.
Ära liiga palju ribasid korraga õlisse lase, sest tainas vajab praadimiseks ruumi.
Taigna küpsemine võtab aega umbes 2 minutit. Tainas läheb ilusaks kuldpruuniks, see on märk, et churrod on valmis.
Tainas peaks värvuse omandama järk-järgult ja kui tainas ei küpse ühtlaselt, siis vähenda kuumust.
Võta kuldpruunid churrosed õli seest välja ja tõsta majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne õli tuleks churrostest välja.
Rulli igat churrost (veel soojana) suhkru-kaneeli segus.
Serveeri sulatatud šokolaadi dipiga.
Allikas: retseptisahtel
TŠEBUREKID
Täidis:
1 hakitud sibul
250 g hakkliha - sh 125 g veisehakkliha+125 g seahakkliha
2 tl jämedalt jahvatatud musta pipart
1,5 tl soola
225 g keefirit
Tainas:
500 g nisujahu
1 tl soola
250 ml külma vett
Praadimiseks:
2 l päevalilleõli või maapähkliõli
Valmista esmalt lihatäidis. Pane tükeldatud sibul köögikombaini ja töötle, kuni see muutub väga pehmeks ja vesiseks. Pane kaussi, siis lisa hakkliha, must pipar ja sool. Sega hoolega.
Sega lusikatäite kaupa juurde keefir - õige täidis on hästi pehme, peaaegu voolav. Kata täidis kinni ja pane tunniks ajaks külmkappi.
Taina jaoks pane 7,5 dl jahust suurde kaussi. Lisa sool ja sega kahvliga läbi. Lisa vesi ja sega läbi.
Puista tööpinnale veidi ülejäänud jahust ning kummuta tainas töölauale. Sõtku tainast, vajadusel aeg-ajalt veidi jahu lisades, kuni tainas on elastne ja enam ei kleebi - umbes 15 minutit. Kontrolli - kui vajutad taina sisse pöidlaga augu, siis peaks see tasakesi täis valguma uuesti. Vormi tainast pall, pane kaussi, kata kauss korralikult toidukilega ja pane vähemalt tunniks ajaks külmkappi puhkama.
Valmistamine:
Kalla vokkpanni või malmpotti 5 cm õli ja kuumuta u 180C. Kata ahjuplaat metallresti ja köögipaberiga, et oleks, kus frititud tšeburekke taheneda lasta.
Jaota tainas 12 tükiks, vormi need pallikesteks. Vajuta lapikuks ja kata toidukilega, et need pehmed püsiksid.
Korraga tööta ühe tainapalliga. Puista lauale hästi veidi jahu ning rulli tainapall hästi õhukeseks, u 20 cm läbimõõduga läbikumavaks kettaks.
Pane tainaketta ühe poole peale 3 triiki supilusikatäit tädist, määri poolkuukujuliselt laiali, jättes 2 cm servast puhtaks. (Ära üle täida, siis lekib täidis praadides välja!).
Võta väike kausike vett, kasta sõrmed vette ning tupsuta tainaservad veega üle. Siis keera tainas üle täidise, suru õrnalt õhumullid välja ja siis vajuta tainaservad kokku - algus sõrmedega, siis kahvliga.
Kui õli on 180 kraadi, siis libista poolkuukujuline tšeburekk ettevaatlikult õlisse. Prae u 2 minutit ühelt ja u 2 minutit teiselt poolt, kuni tšeburekk on kuldpruun ja "ville" täis. Võta suure kurnlusikaga õlist välja ja tõsta hetkeks ahjuplaadile tahenema.
Valmista samal moel ka ülejäänud tšeburekid. Serveeri kuumalt.
Allikas: Nami-nami
KARTULIPUDER
1 kg kartulit2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart
Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks.
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Kuumuta piim. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga kohevaks, mitte mikseriga, muidu muutub puder liimjaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.
Allikas: nami-nami
PANEERITUD KANAŠNITSEL
6 kanafileedsoola ja musta pipart
Paneerimiseks:
2-3 dl nisujahu
3 lahtiklopitud muna
3 dl riivsaia
Praadimiseks:
õli
Lõika iga kana rinnafilee kaheks õhukeseks eskalopiks. Aseta küpsetuspaberi- või toidukiletüki vahele ja tambi lihahaamriga õhemaks (umbes 5 mm). Maitsesta kanafileed soola ja pipraga.
Kasta seejärel kanafileed esmalt jahusse, siis lahtiklopitud munasse ja viimasena pööra neid riivsaias.
Kuumuta pannil õli. Lisa paneeritud kanafileed ning prae umbes 4-5 minutit. Keera kanafileed ringi, kata pann kaanega ning prae veel 4-5 minutit.
Serveeri salatiga
LEHTSALAT KREEMJA SIDRUNIKASTMEGA
0,5 sidruni mahl (pane alguses vähem ja maitse)
0,5 dl 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
soola
lehtsalatit
Pese salatilehed. Kuivata köögirätiku vahel. Rebi tükkideks.
Sega vispliga kõik komponendid omavahel. Sega salatilehtedega vahetult enne serveerimist.
Tiramisu
Juustupallid
Kreeka salat
Värskekapsa-hakklihahautis keedukartulitega
Rullbiskviit maasikate ja kohupiimakreemiga
Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 - 400 g värskeid maasikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti
Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Taavet
Juustuküpsised
2 munavalget (suurus L)
100 g riivitud juustu (nt Saaremaa riivjuust)
2 sl MEIRA jahvatatud mandleid või mandlijahu
Tõsta supilusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Küpsised kerkivad ahjus mõnusateks pallikesteks, aga jahtudes vajuvad kokku.
Allikas: nami-nami
VALERI KÜPSISED
200 g suhkrut
2-3 sl kooritud ja hakitud mandleid või sarapuupähkleid
4 sl pestud, kuivatatud ja hakitud rosinaid
150 g nisujahu
4 munavalget
Pese rosinad, lase köögipaberil taheneda ja haki seejärel peeneks. Haki mandlid või pähklid.
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa hakitud mandlid/pähklid, hakitud rosinad ja jahu. Sega hoolikalt läbi. Vahusta munavalged kohevaks vahuks, sega õrnalt ülejäänud taina hulka, nii et saad ühtlase ja koheva taina.
Pane tainast teelusikaga või pisikese avaga kondiitripritsiga võitatud küpsetusplaadile - umbes 3 cm läbimõõduga ümmargused kettad, jättes tainaportsude vahele ruumi, sest küpsised vajuvad küpsemisel laiali.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 6-7 minutit, kuni saad muredad ja õhulised küpsised.
Allikas: nami-nami
No comments:
Post a Comment