Thursday, March 9, 2023

8.d grupp

4. tund - 4. apr.

PUNANE SUPP, TUNTUD KUI BORŠ 

Puljongi jaoks läheb vaja:
ca 1 kg kondiga veise- või lambaliha 
2-3 loorberilehte
mõned vürtsiterad
1 sibul sektoriteks lõigatuna
1 porgand
1 sellerivars
Huvitava maitsenüansi annab veel peotäie mustade ploomide lisamine
Puljongi keetmisele kulub mitu tundi. Loe täpsemalt SIIT.

Supi jaoks on vaja:

puljongit (tunnis kasutame puljongipulbrit)
500 gr ehk ca veerand keskmist kapsapead
2 porgandit
2 sibulat
ca 1 kg keedetud peeti
5 kartulit
paar supilusikatäit tomatipastat 
suhkur
sool
pipar 
äädikas
maitseroheline (till, roheline sibul) 
100 g hapukoort
6 viilu leiba

Riivi esmalt keedetud peedid ja pane väikese sortsu äädikaga seisma. See on vajalik selleks, et peedi punane värv supis hästi kirgas jääks ja supp hiljem hallikas-roosa ei oleks.
Kapsas lõika ribadeks, sibul haki, porgand riivi ja kartul tükelda.
Kuumuta pannil õli, pane sinna keskmisele kuumusele hauduma hakitud sibul ja hauta klaasjaks. Lisa riivitud porgand, hauta veel veidi ning sega siis juurde tomatipasta. Hauta pannil tomatipastaga segatud sibul-porgand korralikult läbi.
Kuumuta puljong, kalla kuuma puljongi sisse pannil hautatud sibula-porgandisegu ja lase keema tõusta. Lisa kartul ja kapsas ning keeda kümmekond minutit. Lisa viimasena peet ning keeda mõned minutid veel.
Kui soovid, lisa nüüd eelnevalt puljongimaterjaliks olnud tükeldatud liha.
Maitsesta supp suhkru, soola, pipra ja äädikaga. Borši maitse peab olema piisavalt magus ja hapu. Õiges koosluse tasakaalu tunned maitstes kohe ära.
Lase supil veidi aega enne serveerima hakkamist veel seista, et maitsed seguneksid.
Serveeri hapukoorega, hakitud maitserohelise ja hea leivaga.



Peakokk:Rudolf


Mulgi puder

8-10 suuremat kartulit (Laheotsa)
1 l vett
1-1.5 dl odrakruupe või odratangu
soola
300-500 g läbikasvanud sea küljeliha
1-2 sibulat
Koori ja tükelda kartulid ja pane keevasse vette. Lisa sool ja keeda poolpehmeks. Pane kartulite peale kuuma veega pestud kruubid või tangud (ära sega!) ja keeda tasasel tulel või ahjus kaane all, kuni toiduained on pehmed. Siis sega läbi ja klopi puulusikaga ühtlaseks pudruks.
Kaste: lõika sealiha kuubikuteks, pruunista koos sibulatega ning klopi pudru sisse juba hautamise ajal või lisa pudrule serveerimisel. 
Joogiks sobib rõõsk või hapupiim.

Nipid ja soovitused:
Mõned kokad esmalt pesevad kruubid voolava vee all puhtaks ja siis leotavad üle öö. 
Sealiha ja sibulaid võid praadida omas rasvas või siis näiteks võis. 
Eriti hõrk jääb puuküttega pliidi ahjus valmistatud puder. Siis laota ahjupoti põhja esmalt kergelt pruunistatud liha ja sibul, siis tükeldatud kartul ja viimasena pestud kruubid.
Sealiha võib olla nii värske kui ka soolaliha. 

Allikas: nami-nami


Peakokk: Indrek


Churros

110 g jahu
28 g võid
250 ml vett
Natukene soola
2 spl suhkrut
1 muna
Õli (friteerimiseks)
Suhkur ja kaneel
100 g  šokolaadi
Vala potti vesi ja lisa või, suhkur ja sool ning lase keema.
Lisa jahu ja sega jõuliselt kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
Eemalda pott pliidilt ja lase natukene jahtuda.
Kui segu pole enam liiga kuum lisa segusse muna ja sega muna ühtlaselt segusse. Ürita seda teha nii kiiresti kui võimalik. (Alguses võib tunduda, et muna ei taha seguga seguneda, aga jätka tegevust, sest mõne aja pärast seguneb ilusti).
Vala õli panni ja kuumuta.
Täida küpsiseprits või tordiprits poole koguse tainaga (lihtsalt, siis on seda kergem kasutada). NB: tuleks kasutada tugevamast materjalist tordipritsi!
Proovi, kas õli on küpsetamiseks valmis nii, et lased väikse koguse tainast läbi pritsi õlisse. Kui tainas muutub ilusalt pruuniks on õli küpsetamiseks valmis.
Lase läbi pritsi tainas õlisse (taina ribade pikkuse saad ise valida) ja lõika ots noaga lahti.
Ära liiga palju ribasid korraga õlisse lase, sest tainas vajab praadimiseks ruumi.
Taigna küpsemine võtab aega umbes 2 minutit. Tainas läheb ilusaks kuldpruuniks, see on märk, et churrod on valmis.
Tainas peaks värvuse omandama järk-järgult ja kui tainas ei küpse ühtlaselt, siis vähenda kuumust.
Võta kuldpruunid churrosed õli seest välja ja tõsta majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne õli tuleks churrostest välja.
Rulli igat churrost (veel soojana) suhkru-kaneeli segus.
Serveeri sulatatud šokolaadi dipiga.

Allikas: retseptisahtel


Peakokk: Kristofer R.


3. tund - 28. märts

TŠEBUREKID


Ukrainlanna Olga Koutseridi retsept. Tšeburekke armastatakse eriti Lõuna-Ukrainas. Hea tšebureki tainas on "villiline" ja veidi vintske. Prae korraga 1-2 tšeburekki ja serveeri KOHE.
12 tk

Täidis:
1 hakitud sibul
250 g hakkliha - sh 125 g veisehakkliha+125 g seahakkliha
2 tl jämedalt jahvatatud musta pipart
1,5 tl soola
225 g keefirit
Tainas:
500 g nisujahu
1 tl soola
250 ml külma vett
Praadimiseks:
2 l päevalilleõli või maapähkliõli


Valmista esmalt lihatäidis. Pane tükeldatud sibul köögikombaini ja töötle, kuni see muutub väga pehmeks ja vesiseks. Pane kaussi, siis lisa hakkliha, must pipar ja sool. Sega hoolega.
Sega lusikatäite kaupa juurde keefir - õige täidis on hästi pehme, peaaegu voolav. Kata täidis kinni ja pane tunniks ajaks külmkappi. 
Taina jaoks pane 7,5 dl jahust suurde kaussi. Lisa sool ja sega kahvliga läbi. Lisa vesi ja sega läbi.
Puista tööpinnale veidi ülejäänud jahust ning kummuta tainas töölauale. Sõtku tainast, vajadusel aeg-ajalt veidi jahu lisades, kuni tainas on elastne ja enam ei kleebi - umbes 15 minutit. Kontrolli - kui vajutad taina sisse pöidlaga augu, siis peaks see tasakesi täis valguma uuesti. Vormi tainast pall, pane kaussi, kata kauss korralikult toidukilega ja pane vähemalt tunniks ajaks külmkappi puhkama. 

Valmistamine:
Kalla vokkpanni või malmpotti 5 cm õli ja kuumuta u 180C. Kata ahjuplaat metallresti ja köögipaberiga, et oleks, kus frititud tšeburekke taheneda lasta.
Jaota tainas 12 tükiks, vormi need pallikesteks. Vajuta lapikuks ja kata toidukilega, et need pehmed püsiksid. 
Korraga tööta ühe tainapalliga. Puista lauale hästi veidi jahu ning rulli tainapall hästi õhukeseks, u 20 cm läbimõõduga läbikumavaks kettaks. 
Pane tainaketta ühe poole peale 3 triiki supilusikatäit tädist, määri poolkuukujuliselt laiali, jättes 2 cm servast puhtaks. (Ära üle täida, siis lekib täidis praadides välja!).
Võta väike kausike vett, kasta sõrmed vette ning tupsuta tainaservad veega üle. Siis keera tainas üle täidise, suru õrnalt õhumullid välja ja siis vajuta tainaservad kokku - algus sõrmedega, siis kahvliga.
Kui õli on 180 kraadi, siis libista poolkuukujuline tšeburekk ettevaatlikult õlisse. Prae u 2 minutit ühelt ja u 2 minutit teiselt poolt, kuni tšeburekk on kuldpruun ja "ville" täis. Võta suure kurnlusikaga õlist välja ja tõsta hetkeks ahjuplaadile tahenema.
Valmista samal moel ka ülejäänud tšeburekid. Serveeri kuumalt.

Allikas: Nami-nami



Peakokk: Joonas


KARTULIPUDER

1 kg kartulit 
2 dl sooja piima
50 g võid
soola ja musta pipart

Koori ja tükelda kartulid, keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 
Vala vesi ära ja lase kartulitel potis veidi auruda. Kuumuta piim. Tambi kartulid pudrunuia abil katki, lisades samal ajal vähehaaval kuuma piima ja tükeldatud või. Klopi puder puulusikaga  kohevaks, mitte mikseriga, muidu muutub puder liimjaks. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri.

Allikas: nami-nami


PANEERITUD KANAŠNITSEL

6 kanafileed
soola ja musta pipart
Paneerimiseks:
2-3 dl nisujahu
3 lahtiklopitud muna
3 dl riivsaia
Praadimiseks:
õli

Lõika iga kana rinnafilee kaheks õhukeseks eskalopiks. Aseta küpsetuspaberi- või toidukiletüki vahele ja tambi lihahaamriga õhemaks (umbes 5 mm). Maitsesta kanafileed soola ja pipraga. 
Kasta seejärel kanafileed esmalt jahusse, siis lahtiklopitud munasse ja viimasena pööra neid riivsaias.
Kuumuta pannil õli. Lisa paneeritud kanafileed ning prae umbes 4-5 minutit. Keera kanafileed ringi, kata pann kaanega ning prae veel 4-5 minutit.
Serveeri salatiga

Allikas: nami-nami

LEHTSALAT KREEMJA SIDRUNIKASTMEGA

0,5 sidruni mahl (pane alguses vähem ja maitse)
0,5 dl 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
soola
lehtsalatit

Pese salatilehed. Kuivata köögirätiku vahel. Rebi tükkideks.
Sega vispliga kõik komponendid omavahel. Sega salatilehtedega vahetult enne serveerimist.

Allikas: nami-nami


Peakokk: Oskar

Tiramisu

200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.


Peakokk: Kristofer



2. tund - 21. märts

Juustupallid



450g juustu
2 muna
20g jahu (ca 2spl)
pipart
1 tl paprikapulbrit
riivsai
Õli

Juust riivida peene riiviga ning segada juurde munad, jahu ja maitseained, vajadusel võib ka soola lisada. Vormida massist pallid ning veeretada palle riivsaias. Ajada õli kuumaks ning küpsetada õlis kuldpruuniks. Lisa 5 palli ettevaatlikult õli sisse, et ei pritsiks. Nüüd oota kuni pallid tulevad õli pinnale ujuma ja siis lase neil õrnalt pruunistuda ning eemalda. Pane pallid algul paberist köögirätikule, kus saab üleliigne õli paberi sisse minna. Serveeri soojalt koos kastmega. 


Kreeka salat


1  lehtsalat
jääsalat
1 punast paprikat
1 kollast paprikat
1  kurki
3 keskmist tomatit
1 punane sibul
200 g feta juustu (fetaki juustu)
Kaste
2 sl oliivõli
2 sl sidrunimahla
0,5 küüslauguküünt
1 tl hakitud peterselllehti
soola
pipart

Rebi salat ribadeks
Lõika paprika ja kurk ribadeks, tomat tükkideks.
Lõika sibul pooleks ning seejärel õhukesteks poolrõngasteks.
Pane tükeldatud aedviljad kaussi, aseta peale kuubikuteks lõigatud fetajuust ja ketasteks lõigatud oliivid.
Pane kastmeained klaaspurki, sulge kaanega ja loksuta hästi segamini.
Nirista kaste salatile, sega õrnalt. 



Peakokk: Siim


Värskekapsa-hakklihahautis keedukartulitega


12 kartulit
Keeda kartulid.

2 mugulsibulat
1 sl õli
500 g seguhakkliha
5 dl puljongit
1 kg kapsast
purustatud musta pipart, soola

1. Haki sibulad ja hauta need paksupõhjalises kastrulis õlis läbipaistvaks.
2. Lisa hakkliha ja kuumuta segades, kuni liha punane värvus on kadunud
3. Vala juurde kuum puljong
4. Lisa tükeldatud või peenikesteks ribadeks lõigatud kapsas ja maitseained ning hauta kaane all umbes 30 minutit või kuni kapsas on pehme. Jälgi pidevalt hautist ja lisa aurustunud vee asemele uut, et roog põhja ei kõrbeks. Maitsesta hautis lõplikult soola ja pipraga ning serveeri kuumade keedetud kartulitega.

Hüva nõu: Värske kapsas vajab vähem vedelikku ning võib ootamatult pudruks keeda, mistõttu seda peab pidevalt valvama. Talvekapsa puhul on vaja aeg-ajalt keeva vett lisada, et roog põhja ei kõrbeks.


Allikas: kokkama
Peakokk: Reigo

Rullbiskviit maasikate ja kohupiimakreemiga

Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit

Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 - 400 g värskeid maasikaid

Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti

Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.


Allikas: nami-nami
Peakokk: Taavet



1. tund - 14. märts

Juustuküpsised


2 munavalget (suurus L)
100 g riivitud juustu (nt Saaremaa riivjuust)
2 sl MEIRA jahvatatud mandleid või mandlijahu

Vahusta munavalged kohevaks, sega õrnalt juurde jahvatatud mandlid ning riivitud juust. 
Tõsta supilusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Küpsised kerkivad ahjus mõnusateks pallikesteks, aga jahtudes vajuvad kokku.

Allikas: nami-nami 

VALERI KÜPSISED


150 g toasooja võid
200 g suhkrut
2-3 sl kooritud ja hakitud mandleid või sarapuupähkleid
4 sl pestud, kuivatatud ja hakitud rosinaid
150 g nisujahu
4 munavalget

Pese rosinad, lase köögipaberil taheneda ja haki seejärel peeneks. Haki mandlid või pähklid. 
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa hakitud mandlid/pähklid, hakitud rosinad ja jahu. Sega hoolikalt läbi. Vahusta munavalged kohevaks vahuks, sega õrnalt ülejäänud taina hulka, nii et saad ühtlase ja koheva taina.
Pane tainast teelusikaga või pisikese avaga kondiitripritsiga võitatud küpsetusplaadile - umbes 3 cm läbimõõduga ümmargused kettad, jättes tainaportsude vahele ruumi, sest küpsised vajuvad küpsemisel laiali.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 6-7 minutit, kuni saad muredad ja õhulised küpsised.

Allikas: nami-nami

Espresso-šokolaadiküpsised


250 g toasooja võid
200 g pruuni suhkrut
2 toasooja muna
240 g jahu
1 tl soodat 
2 tl vaniljesuhkrut
5 g kakaod
120 g piimašokolaadi
120 g tumedat šokolaadi
2 sl lahustuvat kohvi  
soolahelbeid

Vahusta suhkur ja toasoe või, lisa munad vahusta veel. Lisa kõik muu, sega ühtlaseks, lõpus šokolaad. Eelkuumuta ahi 175 kraadini. Lase taignal külmkapis tund aega puhata. Vormi 70 g pallid, küpseta 14 minutit. Ahjust võetuna peale soolahelbeid. Lase täiesti maha jahtuda ja alles siis söö.

No comments:

Post a Comment