Tuesday, March 14, 2023

8.b grupp

4. tund - 3. apr.

Buffalo friikartulid

Härmavili Kullakesed sirged ja krõbedad friikartulid
2–3 spl oliiviõli

Buffalo maitseainesegu koostisained:
1 tl tšillipulbrit
1 tl suitsupaprika pulbrit
1 tl köömnepulbrit
1 tl cayenne’ pipart
2 tl küüslaugusoola
1 tl meresoola
1 tl musta pipart

Jogurtikastme koostisained:
100 ml maitsestamata jogurtit
1–2 spl majoneesi
1–2 tl laimi või sidrunimahla
soola
pipart
ürte, nt tilli, peterselli, oreganot, basiilikut
rohelist sibulat

Laota Härmavilja Kullakesed friikartulid ahjupannile, lisa 2–3 spl oliiviõli ning raputa peale maitseaine segu.
Pane kartulid eelsoojendatud 200-kraadisesse ahju umbes 10–15 minutiks või seni, kuni kartulid on kuldpruunid.


KREEKA SALAT

3-4 tomatit (u 350 g)
2 väikest rohelist kurki
1 suur punane sibul
1 piklik roheline paprika
peotäis musti Kalamata oliive
200 g fetajuustu

Salatikaste:
4 sl külmpressitud oliiviõli
2 tl kuivatatud punet
veidi sidrunimahla soovi korral
soola ja musta pipart

Lõika tomatid sektoriteks ja kurk viiludeks (soovi korral võid kurgi eelnevalt koorida ja pikuti poolitada). Lõika paprika pikkadeks ribadeks. Lõika sibul õhukesteks viiludeks. 
Aseta köögiviljad kaussi, peale fetajuust. Maitsesta kergelt soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli ja soovi korral veidi sidrunimahla. 
Puista peale pune ja serveeri.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Raido


Mehhiko terav kana kikerhernestega

nachod või tacod või tortillad
600g kana kintsuliha
1 purk, 400 g, kikerherneid
1 spl õli
2 punast sibulat
1 küüslauguküüs
1 magus punane paprika
1/4 tl jahvatatud musta pipart
1/2 tl kurkumit
1 väike kuivatatud tuline punane tšilli või 1 tl tšillihelbeid
400g tükeldatud tomatid
2 spl tomatipastat
0,2 l kanapuljongit
2 spl hakitud värsket koriandrit
1 spl hakitud tüümiani

Lõika kana kintsulihast kuubikud ja pruunista pannil.
Lisa hakitud küüslauk, sibul, paprika ning maitsesta soola ja pipraga ning kurkumiga.
Kuumuta, kuni sibul muutub klaasjaks ning lisa tomatipasta ja tšillihelbed, mõne minuti pärast lisa purustatud tomatid ja kanapuljong.
Keeda kõik kokku, kuni segu muutub parajalt tummiseks ning siis lisa nõrutatud kikerherned.
Proovi, kui kikerherned on piisavalt pehmed, siis ongi valmis, puista peale värske koriander ja tüümian.
Serveeri oma lemmik tortillade, nachode või tacodega. Soovikorral võid lisada riivjuustu, maitsestamata jogurtit, hapukoort või mida iganes kodus kapis leidub ja mille järele isu on.


Peakokk: Oskar


Beseekoogid sidrunise kamakreemi ja maasikatega


2 toasooja munavalget
näpuotsatäis soola
100 g suhkrut
½ tl vaniljesuhkrut
10 g kamajahu
½ tl valgeveiniäädikat
1/2 tl tärklist
Kreem:
2 dl Vahukoor
100 g Otto maitsestamata toorjuustu
1/2 sl suhkrut
0,5 suurema sidruni mahl (pane alguses vähem ja maitse)
5 g kamajahu
Peale:
Värsked  maasikaid

Kuumuta ahi 160C. Joonista küpsetuspaberile 6 cm läbimõõduga rõngad, tõsta see ahjuplaadile.
Vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa kolmes jaos suhkur ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, veiniäädikas ning sega ettevaatlikult läbi. Vala vahu hulka kamajahu ning sega kergelt läbi.
Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud rõnga keskele, nii et servad oleksid kõrgemad ja keskelt siledam ja madalam.
Tõsta beseed koos ahjuplaadiga ahju ning otsekohe alanda ahju kuumus 110C. Küpseta 30 minutit. Lülita ahi välja, jäta ahjuuks veidi lahti ning lase beseedel ahjus täielikult maha jahtuda.
Vahusta toorjuust suhkru ja vahukoorega kreemjaks. Lisa sidrunimahl ning vahusta ühtlaseks. Viimasena lisa kamajahu. Tõsta kreem jahtunud beseepõhjale ning kaunista värskete maasikatega.

Allikas: estover
Peakokk: Edmond



3. tund - 27. märts

Frititud broiler


300 g broileri fileetükke 
1 dl nisujahu 

Tainas:
3 dl nisujahu 
1 tl küpsetuspulbrit 
2 tl soola 
2 muna 
2 sl õli 
2.5 dl vett 
0.5 tl musta pipart 
0.5 tl mahedat tšillipuru 

Küpsetamiseks:
4 dl rapsiõli 

Peale:
 soolahelbeid 

Küüslaugukaste:
1 dl majoneesi 
1 dl hapukoort 
2 purustatud küüslauguküünt 
1 sl tomatipüreed 
 suhkrut 
 soola 

Tõsta broiler umbes pool tundi enne küpsetamist toatemperatuurile. Tee kaste valmis enne, kui alustad broileri küpsetamist. Valmista tainas.
Lõika broilerifileed umbes 3 x 3 cm suurusteks tükkideks. Keera tükke nisujahus. Lase õli väikeses kastrulis kuumaks. Kasta 3–4 broileritükki korraga tainasse ja küpseta seejärel õlis kuldpruuniks.
Tõsta tükid vahukulbiga köögipaberile nõrguma ja raputa peale pisut soolahelbeid. Paku äsjaküpsetatud broileritükke kohe koos kastme ja sidruniviiludega.

Allikas: Prisma


Peakokk:Brendon


Mõnusalt kreemjas krevetipasta

200 g spagette 
2 sl õli
2 küüslauguküünt, hakituna
0,5 tšillipipart, hakituna
0,5 paprikat
peotäis suhkruherneid
1 dl valget veini
2 dl vahukoort
2 peotäit spinatilehti
250-300 g tooreid krevette
4 sl riivitud parmesani

Maitsestamiseks:
soola, pipart
sidrunist pressitud mahla
oliiviõli

Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta lohakalt. Samal ajal kuumuta pannil õli ning lisa pannile hakitud küüslauguküüned ja tšillipipar. Kuumuta läbi ning lisa tükeldatud paprika ja poolitatud suhkruherned. Kuumuta minutijagu ning vala juurde vein, lase podiseda mõned minutid ning lisa vahukoor ja spinatilehed. Sega läbi, lisa krevetid ning kuumuta kuni krevetid omandavad roosaka värvuse, seejärel lisa koheselt keedetud pasta ja parmesan. Sega, maitsesta ning serveeri!

Allikas: kokkama


Peakokk: Horre


Šokolaadikook marjadega


130 g kookospiima või ükskõik millist taimset piima
1 spl  sidrunimahla
240 g nisujahu
200 g roosuhkrut 
100 g kakaopulbrit 
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl söögisoodat
1 tl soola
65 g sulatatud kookosõli
85 g õunapüreed
1 tl vaniljesuhkrut
120 g kuuma vett
200 g tumedat šokolaadi
2 spl kookoskoort
1 spl kookosõli

1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ja valmista ette 24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm.
2. Vala kookospiim segamisnõusse (võib kasutada, mis iganes taimset piima) ja lisa sidruni mahl ja sega.
3. Võta teine kauss, kus sega kokku kuivained alustades jahust, siis suhkur, kakao, küpsetusjahu, söögisooda ja sool.
4. Nüüd lisa kookospiimale õli, õunapüree ja sega korralikult läbi.
5. Lase vesi keema.
6. Sega kuivainetesse vedelikud ning lisa viimasena segusse kuum vesi ja sega kuni tainas on ühtlane.
7. Tõsta kook ahju 30-35 minutiks.
8. Glasuuri tegemiseks sulata veevannil üles 200 g tumedat šokolaadi.
9. Lisa 2 spl kookoskoort ja 1 spl kookosõli.
10. Sulata ühtlaseks massiks.
11. Glasuur on siis valmis, kui on ühtlane ja läikiv. Vajadusel lisa veel kookoskoort.



Peakokk: Gregor




2. tund - 20. märts

Kiired searibid ahjuküpse maisiga

Nõo Street Foodi searibid (Pepper Pork Ribs)
 3 Maisitõlvikut
 200 g Hapukoort
BBQ-kastet
Näpuotsaga soola
Peterselli

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Lõika mais paari cm paksusteks ketasteks.
Tõsta mais küpsema. Kui mais hakkab valmima, lisa ahju ka ribid soojenema 5 minutiks (ribid sobivad söömiseks ka külmalt).
Kastme tegemiseks sega kokku hapukoor ja BBQ-kaste. Soovi korral lisa natukene soola.
Serveeri ribisid koos maisi ja dipikastmega. Kaunista peterselliga.



Peakokk: Kristo

Koorene pasta

500 g pastat
400 g kanafileed (või kalkuni)
1 suur paprika
400 ml 35% rõõska koort
1 sibul
2 küüslauguküünt
broilerimaitseainet, soola, pipart
1 spl õli
150 g riivjuustu
maitsestamiseks murulauku

Praadida  pannil peeneks hakitud paprika ja sibul. Kui sibul klaasjas, lisada väikesteks tükkideks lõigutud kanafilee. Samal ajal keeta pasta õli ja soolaga. Kui kana on küps, maitsestada see ning lisada pressitud küüslauk ja valada peale rõõsk koor. Kuumutada, kuni koor läheneb keemistemperatuurini. Maitsestada vajadusel kastet. Nõrutada pasta ja valda see pannile. Segada ja serveerida riivjuustu ning murulauguga.

Allikas: toidutare


Peakokk: Rainer

SIDRUNIKEEKS


200 g võid
200 g suhkrut
5 muna
0,5 sidruni koor ja mahl
200 g jahu

Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut
3-4 spl sidrunimahla

Vahusta toasoe või suhkruga. Eralda munakollased munavalgetest (munakollast ei tohi munavalgetele sisse lasta) ja lisa munakollased ükshaaval võivahule. Sega juurde riivitud sidrunikoor ja mahl ning sõelu juurde jahu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt taigna hulka. Vala tainas võitatud keeksivormi. Küpseta 200-kraadises ahjus 50-60 minutit (kontrolli küpsust tikuga).
Jahtunud keeks kata glasuuriga.

Allikas: liisiblogi


Peakokk: Alex



1. tund - 13. märts

Juustuküpsised

2 munavalget (suurus L)
100 g riivitud juustu (nt Saaremaa riivjuust)
2 sl MEIRA jahvatatud mandleid või mandlijahu

Vahusta munavalged kohevaks, sega õrnalt juurde jahvatatud mandlid ning riivitud juust. 
Tõsta supilusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Küpsised kerkivad ahjus mõnusateks pallikesteks, aga jahtudes vajuvad kokku.

Allikas: nami-nami 




VALERI KÜPSISED


150 g toasooja võid
200 g suhkrut
2-3 sl kooritud ja hakitud mandleid või sarapuupähkleid
4 sl pestud, kuivatatud ja hakitud rosinaid
150 g nisujahu
4 munavalget

Pese rosinad, lase köögipaberil taheneda ja haki seejärel peeneks. Haki mandlid või pähklid. 
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa hakitud mandlid/pähklid, hakitud rosinad ja jahu. Sega hoolikalt läbi. Vahusta munavalged kohevaks vahuks, sega õrnalt ülejäänud taina hulka, nii et saad ühtlase ja koheva taina. Pane tainast teelusikaga või pisikese avaga kondiitripritsiga võitatud küpsetusplaadile - umbes 3 cm läbimõõduga ümmargused kettad, jättes tainaportsude vahele ruumi, sest küpsised vajuvad küpsemisel laiali.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 6-7 minutit, kuni saad muredad ja õhulised küpsised.

Allikas: nami-nami

Espresso-šokolaadiküpsised

250 g toasooja võid
200 g pruuni suhkrut
2 toasooja muna
240 g jahu
1 tl soodat 
2 tl vaniljesuhkrut
5 g kakaod
120 g piimašokolaadi
120 g tumedat šokolaadi
2 sl lahustuvat kohvi  (tunnis me ei pannud)
soolahelbeid

Vahusta suhkur ja toasoe või, lisa munad vahusta veel. Lisa kõik muu, sega ühtlaseks, lõpus šokolaad. Eelkuumuta ahi 175 kraadini. Lase taignal külmkapis tund aega puhata. Vormi 70 g pallid, küpseta 14 minutit. Ahjust võetuna peale soolahelbeid. Lase täiesti maha jahtuda ja alles siis söö.

No comments:

Post a Comment