Monday, September 11, 2023

7.d

20. mai


Kartuli-juustupulgad

2 suurt või 4 väiksemat kartulit
110 g hapukoort
1 tl soola
0,5 tl pipart
100 g riivjuustu
1 tl kartulijahu
1 suur muna
3–4 spl riivsaia
praadimiseks õli
kastmeks 200 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
maitserohelist
soola
pipart
1 tl sidrunimahla

Puhasta ja koori kartul, tükelda ja keeda pehmeks.
Vala ära kartuli keeduvesi ja lisa hapukoor, riivjuust, kartulijahu ja maitseained. Sega ühtlaseks massiks.
Kata segu toidukilega ja pane 30 minutiks külmikusse puhkama.
Seejärel vormi kartuli-juustusegust 1 x 1 cm paksused pulgad.
Keeruta pulki lahtiklopitud munas ja seejärel riivsaias.
Kui valmistad pulgad praadides, siis vala pannile või paksu põhjaga potti 4–5 cm õli ja kuumuta see 180–200 °C.
NB! Pulki võib küpsetada ka ahjus! Sel juhul eelsoojenda ahi 200 °C peale, laota kartulipulgad väikeste vahedega küpsetuspaberile ja pihusta peale õli.
Küpseta kuni pulgad on kuldpruunid. Tõsta valminud kartulipulgad köögipaberiga kaetud alusele nõrguma, et vabaneda liigsest õlist.
Kuniks kartuli-juustupulgad nõrguvad ja veidi jahtuvad, sega kokku kastme koostisosad: maitsestamata jogurt või hapukoor, maitseroheline, sool, pipar ja sidrunimahl.
Serveeri kuumalt koos kastmega.



FETA-TOMATI PASTA

2 sibulat
4 küüslauguküünt
800 g purustatud tomateid
4 spl päikesekuivatatud tomateid
4 spl kappareid
2 tl punemet
2 tl basiilikut
300 g pehmet feta juustu
riivitud parmesani
meresoola ja musta pipart
oliivõli
600 g penne pastat

Kuumuta pannil oliivõli ja prae peenekshakitud sibul ja küüslauk klaasjaks. Lisa purustatud tomatid, tükeldatud päikesekuivatatud tomatid, kapparid, puneme ja basiilik, kuumuta umbes 15 minutit. Keeda pasta al dente. Maitsesta kaste soola ja pipraga. Sega kokku kaste, pasta ja feta juust. Serveeri värskeltriivitud parmesaniga.

Allikas: hea toit


Banaanileib

• 3 küpset banaani
• 2 muna
• 60 g pähklivõid
• 2 tl küpsetuspulbrit
• 50 g šokolaaditükke
• 50 g kakaopulbrit
• 150 g kaerajahu
• 1/6 tl soola
• 70 g suhkrut
• 1 tl vaniljeekstrakti

Kuumuta ahi 180 C°-ni  ja voldi 12 cm leivavormi jaoks küpsetuspaber või määri vorm õliga.
Püreesta küps banaan  kahvliga  ühtlaseks massiks. Sega banaanisegusse pähklivõi, munad.
Lisa suhkur, vaniljeekstrakt ja sool. Sega vispli või kahvliga umbes kaks minutit või kuni kõik on hästi segunenud.
Sõelu sisse kaerajahu, kakaopulber ja küpsetuspulber. Sega hästi, kuni kõik on hästi segunenud, seejärel lisa šokolaad.
Vala tainas ettevalmistatud leivavormi ja küpseta kuumas ahjus 25–30 minutit või seni, kuni šokolaadi-banaanileiva keskele torgatud hambaork jääb puhtaks.
Lase umbes 15 minutit jahtuda. 



11.märts

Krõbedad bataadifriikad - punktid 6,9


800 g bataati 
1 dl õli 
2 spl suitsupaprikat 
1 tl tšillimaitseainet 
1 tl soola

Bataadifriikad: pese bataadid hoolega puhtaks ning lõika sõrmejämedusteks pulkadeks. Sega kausis bataadipulgad, õli ja maitseained hästi läbi. Kalla bataadifriikad küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Allikas: prisma 
Peakokk: Liselle


Ahjukartulid - punktid 6,9

12 (suuremat) kartulit
4 spl õli
0,5 tl soola
0,25 tl musta pipart
1 tl sibulapulbrit
1tl küüslaugupulbrit
1 tl paprikapulbrit
1 tl sidrunipipart
1 tlsoola
1 tl hmeli-sunelit vm ürdisegu (soovi korral)

Koori kartulid ja lõika sektoriteks.
Pane sektorid külma vette, sega aegajalt, vesi muutub sogaseks.
Ahi sooja 180 kraadi juurde, pöördõhk soovitavalt.
Kalla vesi ära, loputa kartuleid külma veega.
Kuivata kartulid rätikuga.
Pane kartulid, õli ja maitseained suurde kaussi ja raputa korralikult.
Laota kartulid ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Aseta kartulid ahju keskmisele kõrgusele 40 minutiks.

Allikas:megimekra

Lihtne meekana

500 g kanakintsuliha
soola, pipart, nisujahu
2 hakitud küüslauguküünt
võid ja õli
Kaste
3 tl valge veini äädikat
1 sl sojakastet
50 g pehmet mett

Tükelda kanaliha, maitsesta soola-pipraga ning kata lihatükid seejärel jahuga. Sulata suuremal pannil pisut võid ja õli ning prae kanaliha mõlemalt poolt kuldseks. Seejärel lisa pannile veel ca 1 sl võid ning hakitud küüslauguküüned. Sega kastmeained omavahel ning vala pannile. Sega ettevaatlikult, et kõik saaks kastmega kokku. Kuumuta minutijagu kastme paksenemiseks ning serveeri koheselt!

Allikas: kokkama
peakokk: Karoliina


Kihiline küpsisemagustoit - punktid 9,5


6 pokaali à 2,5 dl
300 g kohupiimapastat
200 g maitsestamata jogurtit
100 g maitsestamata toorjuustu
2 sl suhkrut
0,5 tl vaniljekaunapastat või vaniljesuhkrut
1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid (ei tee reklaami, lihtsalt ongi kõige parema tekstuuri ja maitsega selle magustoidu jaoks!)
400 g värskeid maasikaid 

Sega toasoe toorjuust kohupiima, jogurti, vanilje ja suhkruga ühtlaseks. Kui soovid, lisa kreemi ka lusikatäis või kaks alkoholi. Purusta küpsised blenderis. Peene puruga saad kõige kenamad kihid ning siis jõuab magustoit ka lühikese ettevalmistusajaga mahlaseks muutuda. Kui tahad, võid küpsised ka käe vahel väiksemaks murda ning küpsisekiht suuremate tükkidena teha. Pese ja puhasta marjad - maasikad lõika tükkideks. 
Lao magustoit pokaalidesse. Esimeseks pane kreem, siis küpsised ning neile marjad. Jätka kuni klaasid on täis või ained otsas. Lase enne söömist vähemalt pool tunnikest jahedas maitsestuda. 

Allikas: toidutare


Valeri küpsised



150 g toasooja võid
200 g suhkrut
2-3 spl kooritud mandleid või sarapuupähkleid
4 spl rosinaid
150 g nisujahu
4 munavalget

Pese rosinad, lase köögipaberil taheneda ja haki seejärel peeneks.
Haki ka mandlid või pähklid.
Vahusta toasoe või suhkruga.
Lisa hakitud mandlid/pähklid, hakitud rosinad ja jahu ning sega hoolikalt läbi.
Vahusta munavalged kohevaks vahuks, sega õrnalt ülejäänud taina hulka nii, et saad ühtlase ja koheva taina.
Pane tainas teelusikaga või pisikese avaga kondiitripritsiga võitatud küpsetusplaadile. Umbes 3 cm läbimõõduga kettad, jättes tainaportsude vahele ruumi, sest küpsised vajuvad küpsemisel laiali.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 6-7 minutit kuni saad muredad ja õhulised küpsised.

Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Mirjam


11. dets.

KREEKA SALAT

3-4 tomatit (u 350 g)
2 väikest rohelist kurki
1 suur punane sibul
1 piklik roheline paprika
peotäis musti Kalamata oliive
200 g fetajuustu

Salatikaste:
4 sl külmpressitud oliiviõli
2 tl kuivatatud punet
veidi sidrunimahla soovi korral
soola ja musta pipart

Lõika tomatid sektoriteks ja kurk viiludeks (soovi korral võid kurgi eelnevalt koorida ja pikuti poolitada). Lõika paprika pikkadeks ribadeks. Lõika sibul õhukesteks viiludeks. 
Aseta köögiviljad kaussi, peale fetajuust. Maitsesta kergelt soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli ja soovi korral veidi sidrunimahla. 

Puista peale pune ja serveeri.
Allikas: nami-nami


Krõbekana Kentucky moodi

400 g kanafileed
250 g jahu
1 tl soola
1 tl pipart
3 tl paprika maitseainet
240 g keefiri
1 suur muna
2-3 spl oliivõli

Sega maitseained omavahel ja lisa jahu ning sega läbi.
Teises suuremas kausis sega/vispelda keefir ja muna kuni on ühtlaselt segunenud.
Tõsta 20-30 minutiks kana tükid keefiri ja muna segusse.
Võta kana marinaadist välja ja lase üleliigne marinaad kanalt maha tulla.
Kasta kana õli sisse ja siis igast küljest jahusegusse ning raputa üleliigne jahusegu kana küljest ära.
Lase küpsetuspaberil seista 20-30 minutit.
Tõsta kanakoivad  fritüüri ja küpseta.

Peakokk: Hanna


Hiinapärane ploomikana riisiga

500 g kanarinda
8 ploomi
1 punane paprika
1 tšillikaun
2-4 küüslauguküünt
1 väike sibul
1 -2 tl paprikapulbrit
2 tl pruuni suhkrut
2 spl tomatipüreed
2 spl magusa tšilli kastet 
1 spl riisiäädikat (valge veini äädikas sobib ka)
2 spl sojakastet
180ml ananassimahla
soola
pipart
praadimiseks õli

Tükelda kana soovitud suurusega kuubikuteks.
Puhasta ja tükelda ploomid, küüslauk, paprika ning sibul.
Pane wok pannile õli ja prae sibul, küüslauk ja paprika poolpehmeks ning lisa kana ja pruunista.
Lisa ploomid ja sega. 
Lisa maitseained, tomatipüree, magus tšillikaste, soja, riisiäädikas ja ananassimahl.
Kuumuta kuni ploom on pehme. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveeri basmati riisiga.


Peakokk: Sandra

Mangokreem

400 g Philadelphia toorjuustu
100 ml vahukoort
200 g mangopüreed
1 tl vanillisuhkrut
Suhkur maitse järgi

Toasoe toorjuust  ja suhkur hõõru puulusikaga pehmeks. Vahusta vahukoor, sega toorjuustuga, maitsesta suhkruga.
Pane kihiti magustoidu topsidesse. Vahele pane mangopüreed.




MÕNUSAD KAERAKÜPSISED

250 g kaerahelbeid
2 suurt muna
75 g suhkrut
näpuotsaga soola soovi korral
75 g sulatatud võid
0,5 tl vanilliekstrakti
50 g heledaid seemneteta rosinaid

Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Maitsesta vanilliekstraktiga, lisa sulavõi, kaerahelbed ja rosinad. Sega hoolega, võimaluse korral lase umbes veerand tundi seista.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta supilusikaga tainaportsud ahjuplaadile ning küpseta 180kraadises ahjus umbes 12 minutit, kuni küpsised on helepruunid. Lase veidi jahtuda, siis tõsta küpsised ettevaatlikult alusele. 

Allikas: nami-nami
Peakokk: Miina Liisa


25. sept.

Tacod hakkliha ja juustuga

10 tk tasku moodi tacod
100 g riivitud juust
400 g hakkliha
2 tomatit
lehtsalat
200 g hapukoort
ketšupit
taco maitseaine
sibul
avokaado
kurk

Haki  tomat ja maitsesta soola pipraga. Viiluta sibul ja tükelda kurk ning avokaado. Prae hakkliha  taco maitseainega. Tõsta tacod ahjuplaadile ja korra paariks minutiks  ahju.  Pese  salatilehed ja kuivata. valmista hapukoorest ja ketšupist taco kasteLisa meelepärane täidis tacode sisse.

Peakokk: Karoliina




JAMIE PASTA BOLOGNESE

2 spl oliivõli
2 peekoniviilu, peenelt viilutatud
2 kuhjaga tl punet
2 keskmist sibulat, peenelt hakitud
2 küüslauguküünt, peenelt hakitud
2 sellerivart, peenelt hakitud
2 porgandit, peenelt hakitud
500 g kodust hakkliha (50% sea, 50% veise)
2 x 400 g purki purustatud tomateid
väike pihutäis värsket basiilikut, lehed ja varred eraldi
1 kuhjaga tl tšillihelbeid (soovi korral)
100 parmesani või Valio Forte juustu, peenelt riivitud
soola, pipart
500 g spagette

Kuumuta suure haudepanni põhjas keskmisel kuumusel oliivõli. Lisa peekoniribad ja pune ning prae kuni peekon on kergelt pruunikas. Lisa sibul, küüslauk, porgand ja seller ning prae umbes 7 minutit kuni aedviljad on pehmed ja õrnalt kuldsed.
Lisa hakkliha, 2 purki purustatud tomateid ja 400 ml ehk 1 purgitäis vett (kui tahad valmistada suuremat kogust, siis 800 ml)). Maitsesta soola ja pipraga ning lisa hakitud basiilikuvarred ja tšillihelbed (kui kasutad). Sega ning lase keema tõusta. Seejärel lase madalal tulel kaane all umbes 1 tund podiseda. Sega aeg-ajalt.
Tõsta tulelt ning lisa vajadusel soola ja pipart. Sega sisse pool riivitud parmesanist ja väiksemateks tükkideks rebitud basiilikulehed. Soovi korral võid kastme jahutada ning sügavkülmutada.
Pasta valmistamiseks keeda spagetid soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendilolevale juhendile al dente. Kurna pasta ja tõsta tagasi potti. Lisa kaste ja sega. Serveeri ülejäänud parmesaniga ja nirista peale veidi oliivõli.

Allikas: heatoit
Peakokk: Lisandra

Kihiline magustoit

600 g kohupiimapastat (vanilje)
300 g toorjuustu
2-4 spl suhkrut (maitse järgi)
2 pakki (180 g) šokolaadiküpsiseid (Selga sobib siia ideaalselt)
200 g marju (vaarikaid)
50 g šokolaadi

Alustuseks purusta küpsised ning jäta soovi korral mõni küpsis peale kaunistuseks. Sega kohupiimapasta toorjuustu ja suhkruga (kogus vastavalt maitsele). Kohupiimapastat võib samuti valida vastavalt maitsele, šokolaadiküpsiste ja marjadega sobib hästi just vanilje kohupiimapasta.Seejärel hakka pokaalidesse kihte lisama - kõige alla lisa õhuke kiht kreemi, sellele küpsisepuru, millele omakorda marjad ning marjadele jällegi kreem, küpsisepuru ja marjad, kuni kogu materjal saab otsa. Jaga materjali nii, et kõige peale jätkuks veel kiht küpsisepuru. Kaunistuseks riivisin küpsisepurule šokolaadi, torkasin magustoidu sisse küpsise ja šokolaadi tükikesed ning lisasin mõned marjad.
Magustoit on parim alles järgmisel päeval, olles öö jooksul mahlasemaks muutunud. Kuid kui valmistada see hommikul, võib serveerida juba ka õhtul.

Allikas: veroskitchen
Peakokk:Pille-Riin

No comments:

Post a Comment