Sunday, January 28, 2024

7a grupp

 9. veebr.

KRÕBEDAD JUUSTUPALLID



200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli

Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi.


Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.


Allikas: nami-nami


HAPUKOOREDIPP

200 g head hapukoort (nt Saare Smetanat või 20% hapukoort)
1-2 tl MEIRA röstitud sibulahelbeid VÕI
1-2 hakitud küüslauguküünt
hakitud värsket murulauku
soola ja musta pipart


Sega hapukoor, röstitud sibulahelbed või hakitud küüslauk ning hakitud murulauk omavahel, timmi maitse soola-pipraga parajaks. 

Allikas: nami-nami


PASTA CARBONARA

350 g spagette vm makarone
200 g coppa vm guanciale seapõske või pancetta soolapeekonit või toorsuitsupeekonit
sorts oliiviõli praadimiseks
2 toasooja muna või 4 munakollast
100 g riivitud parmesani juustu või Pecorino Romano juustu
soola ja musta pipart


Keeda makaronid rohkes soolases vees al dente.
Samal ajal lõika guanciale, pancetta või peekon väikesteks kuubikuteks või ribadeks. Prae mõõdukalt kuumal pannil väheses oliiviõlis kuldseks ja krõbedaks. 
Pane muna(kollase)d suurde toasooja kaussi, milles plaanid pastarooga serveerida. Klopi munad vispliga lahti. Sega juurde riivitud juust, maitsesta julgelt musta pipraga. Nüüd vispelda juurde üks korralik kulbitäis kuuma pastakeeduvedelikku!*
Siis kurna spagetid ja lisa kohe muna-juustusegu hulka. Sega kiiresti läbi, sega juurde (vajadusel nõrutatud) lihakuubikud. Puista peale veel riivitud juustu ja musta pipart ning serveeri kohe. 

Allikas: nami-nami


Churros

110 g jahu
28 g võid
250 ml vett
Natukene soola
2 spl suhkrut
1 muna
Õli (friteerimiseks)
Suhkur ja kaneel
Sulatatud šokolaad

Vala potti vesi ja lisa või, suhkur ja sool ning lase keema.
Lisa jahu ja sega jõuliselt kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
Eemalda pott pliidilt ja lase natukene jahtuda.
Kui segu pole enam liiga kuum lisa segusse muna ja sega muna ühtlaselt segusse. Ürita seda teha nii kiiresti kui võimalik. (Alguses võib tunduda, et muna ei taha seguga seguneda, aga jätka tegevust, sest mõne aja pärast seguneb ilusti).
Vala õli panni ja kuumuta.
Täida küpsiseprits või tordiprits poole koguse tainaga (lihtsalt, siis on seda kergem kasutada). NB: tuleks kasutada tugevamast materjalist tordipritsi!
Proovi, kas õli on küpsetamiseks valmis nii, et lased väikse koguse tainast läbi pritsi õlisse. Kui tainas muutub ilusalt pruuniks on õli küpsetamiseks valmis.
Lase läbi pritsi tainas õlisse (taina ribade pikkuse saad ise valida) ja lõika ots noaga lahti.
Ära liiga palju ribasid korraga õlisse lase, sest tainas vajab praadimiseks ruumi.
Taigna küpsemine võtab aega umbes 2 minutit. Tainas läheb ilusaks kuldpruuniks, see on märk, et churrod on valmis.
Tainas peaks värvuse omandama järk-järgult ja kui tainas ei küpse ühtlaselt, siis vähenda kuumust.
Võta kuldpruunid churrosed õli seest välja ja tõsta majapidamispaberile nõrguma, et üleliigne õli tuleks churrostest välja.
Rulli igat churrost (veel soojana) suhkru-kaneeli segus.

Allikas: retseptisahtel

Fotod: Georg Kenneth


2. veebr. - jäi ära

Pitsasai

1 pakk Valio Atleet Pitsariivjuustu
80 g Valio Forte riivitud juustu
1 karp Valio sulatatud juustu
25 g Valio Viola võid
5 g kuivpärmi
350 g nisujahu
100 g kreeka jogurtit
250 g sooja vett
1 tl soola
2 spl suhkrut
0,25 tl küpsetuspulbrit
ketšupit
musta pipart
pitsamaitseainet

Sega kokku kõik kuivained. Jäta veidi jahu alles, juhuks, kui tainas on liiga vedel.
Sulata või ja sega sooja vee ning kreeka jogurtiga.
Sega vedelikud kuivainetega kuni need on korralikult segunenud.
Seejärel vala tainas jahusele pinnale ja hakka sõtkuma. Vajadusel lisa jahu.
Tainas on valmis kui enam käte külge kinni ei jää.
Kergita tainast 30 minutit soojas kohas. Vajuta tainas alla ja lase veel 15 minutit kerkida.
Puista alusele veidi jahu ja ja rulli tainas umbes 0,5 cm paksuseks.
Määri lahtirullitud tainale sulajuust ja puista seejärel pitsariivjuust, must pipar ja pitsamaitseaine.
Keera tainas võimalikult tihedalt rulli ja lõika 8 ühesugust tükki ning aseta vormi.
Kata rätikuga ja lase veel 15-20 minutit kerkida.
Soovi korral määri pind lahtiklopitud munaga ja raputa peale Valio Forte riivjuust.
Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.

Allikas: retseptisahtel

MAKARONID KANA-KOOREKASTMES



400 g makarone (penne, fusilli)

500 g kanafileed või kintsuliha
2 sl õli
2 küüslauguküünt
soola ja musta pipart
4 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort
100 g riivitud Parmesani või muud kõvemat juustu
peotäis hakitud värsket basiilikut või peterselli


Lõika kana rinnafilee või kintsuliha väikesteks tükkideks või peenikesteks ribadeks. Haki küüslauk. Riivi vajadusel juust. Haki basiilik või rebi basiilikulehed väiksemateks tükkideks. 
Kuumuta suures potis vesi keemiseni, et saaks sinna hiljem makaronid lisada.
Kuumuta suurel paksupõhjalisel praepannil õli keskmisel kuumusel. Lisa jaokaupa kanatükid (kõike korraga lisades jahtub pann liialt maha) ning prae segades, kuni kanatükid on kenasti jumekad.
Maitsesta soola-pipraga, siis lisa pannile küüslauk ja prae veel minut aega.
Nüüd kalla pannile rõõsk koor, sega läbi, alanda kuumust ja jäta kaste podisema. (Kui kasutad kuivatatud basiilikut, siis lisa see ka nüüd).
Keeda makaronid samal ajal al dente. Kui makaronid on valmis, siis kurna ja lisa kohe kana-koorekastme hulka, lisa ka juust ja basiilik. Sega õrnalt läbi, lase veel mõned minutid haududa ja serveeri. 
Serveerimisel puista peale veel värsket peterselli ja riivitud juustu, soovi korral jahvata veskist veidi musta pipart ka juurde.

Allikas: nami-nami


Toorjuustukook mustsõstardega

Põhi:
100 g Digestive või Selga küpsiseid
50 g võid
Täidis:
300 g mustsõstraid
600 g toorjuustu (Philadelphia täisrasvast)
0,5 dl + 1 dl suhkrut
3 muna
1 dl hapukoort

Koogitegu alusta enne küpsetamist sellega, et tõsta toorjuust, munad ja hapukoor toatemperatuurile soojenema (pool kuni 2 tundi, sõltuvalt toatemperatuurist).
Pane mustsõstrad 100 ml veega tulele ja keeda 3 minutit. Lisa 0,5 dl suhkrut, kuumuta keemiseni ja keeda veel 5 minutit, kuniks siirup pakseneb. Püreesta saumikseriga (ettevaatust, tulikuum!) ja sõelu tahked tükid välja. Jäta saadud segu jahtuma.

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru lusikaga õhukese kihina lahtikäiva 24 cm-se läbimõõduga koogivormi põhja.

Vahusta toorjuust kreemiseks (see käib kiirelt kui oled toorjuustu toatemperatuurini soojendanud), lisa 1 dl suhkrut (kui soovid lisada ka tärklist, mis annab suurema kindluse koogi koospüsimiseks, siis sega tärklis eelnevalt suhkru sisse) ja ühekaupa munad. Kõige lõpus lisa hapukoor ja sega ühtlaseks massiks.

Kalla toorjuustusegu ettevaatlikult koogipõhjale. Võta mustasõstrasiirup ja kalla see peenikese nirena, ringjate liigutustega koogi peale.

Kook küpseb 160-kraadises ahjus 50-60 minutit. Aseta küpsetamise ajaks ahju ka veenõu, sest suurem niiskus hoiab ära koogi pragunemise.

Pärast koogi valmimist jäta kook esmalt ahju jahtuma, ahjuuks paokil. Tunni pärast tõsta kook ahjust välja toatemperatuurile jahtuma ja seejärel pane kook üleööks külmkappi tahenema. Koogivormist võta välja järgmisel hommikul.

Allikas: Perenaine






No comments:

Post a Comment