Tuesday, January 9, 2024

7.d grupp

 5. veebr. - 3. tund

Tervislik Caesari salat

Krutoonid:
16 viilu ciabattat (või tavalist saia)
4 küünt küüslauku
60 g oliiviõli
60 g riivitud kõvajuustu (parmesani)
Soola/Pipart
Kaste:
600 g maitsestamata kohupiimakreemi (3% rasvasisaldusega)
6 tl Dijoni sinepit
2 spl Worcesteri kastet
4 küüs küüslauku
8-12 fileed anšoovist
1 sidruni koor ja mahl 
60 g riivitud kõvajuustu
Salat:
2 pead rooma salatit (kuni ~250 g)
400 g kirsstomateid
120 g kõvajuustu (kas laastudena või tükina)
Kana jaoks:
6 kana sisefileed
40 g oliiviõli
½ tl tšillit
2 tl küüslaugupulbrit
2 tl suitsutatud paprikapulbrit
Soola/Pipart

Maitsesta kanafileed ning jäta maitsestuma.
Tükelda sai ja maitsesta küüslaugu, oliiviõli ja soola/pipraga (kui röstid ahjus, siis umbes 1x1cm kuubikud).
Kuumuta saiakuubikud ahjus 180 kraadi juures kuni kuldpruunid! Lõpus lisa ka juust ning kuumuta kuni kooriku tekkeni.
Valmista kaste – lisa sidruni mahl ja koor, Dijoni sinep, Worcesteri kaste, anšoovised, parmesan ja küüslauguküüned blenderisse. Purusta, kuni küüslauk on täielikult purunenud.
Lisa kastmele maitsestama kohupiimakreem ning parmesan ning sega täielikult.
Samal ajal kui hakkad salatit tükeldama pane ka juba liha pannile – küpseta keskmisel kuumusel ning mõlemalt poolt ~1-1,5 minutit. Pööra ümber kui pool kanast on küpsenud (valgeks muutunud).
Salati jaoks haki rooma salat, kirsstomatid ning koorimis/juustunoaga, viiluta peened viilud juustu. Lisa ka veidi jahtunud krutoonid ning kaste ja sega läbi!
Serveeri, lõika kana õhukesteks viiludeks või kuubikuteks ning kaunista juustulaastudega.

Allikas: rotaste
Peakokk: Siim



PELMEENID – NEED KÕIGE KLASSIKALISEMAD

Pelmeenitainas:
400 gr jahu
1,5 dl vett
1 muna
1 tl soola

Täidis:
500 gr seahakkliha või sea-veise seguhakkliha (võimalusel isetehtud hakkliha)
2 sibulat peeneks hakituna
Õli
Soola
Musta pipart
1 dl puljongit

Serveerimiseks: hapukoort, rohelist sibulat, tilli, peterselli vms

Valmistuskäik: prae hakitud sibulaid keskmisel kuumusel kuni need on kuldpruunid ja klaasjad. Sega hautatud sibul hakkliha, soola ja pipraga ning klopi puljongit lisades ühtlaseks massiks.
Taina jaoks moodusta jahu sisse süvend ning löö sinna sisse lahti muna, lisa ka sool. Sega jahu järk-järgult muna ja veega kuni moodustub tihke ja ühtlane tainas. Keera tainas kile sisse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külma.
Võta tainas külmast ning rulli jahusel pinnal 1-1,5 mm paksuseks. Vormi ümmargused ca 6-7 cm läbimõõduga ringid. Aseta iga tainaringi keskele teelusikatäis täidist ja vormi ääred kinni. Valmis pelmeene hoia jahusel pinnal, et nad laua külge ei hakkaks.
Kuumuta potis puljong – võid kasutada kas omakeedetud puljongit või ka puljongifondist/kuubikust valmistatud puljongit ning keeda pelmeene paar minutit, kuni nad pinnale tõusevad. Serveerimiseks tõsta kausi põhja veidi puljongit, puista sinna ohtralt maitserohelist ning puljongi sisse aseta pelmeenid. Paku juurde hapukoort.

Allikas: tuuli retseptid
Peakokk: Alex


Seest sulašokolaadiga šokolaadimuffinid

100 g võid 
140 g suhkrut ( pool 200 ml kruusi)
2 muna
100 g tumedat šokolaadi
100 g piimašokolaadi ( nt Anneke)
280 g jahu ( ehk 4 dl, 1,5 kruusi)
1 tl kuhjaga küpsetuspulbrit
2 -3 spl kuhjaga kakaod
näpuotsaga soola
1,5 kruusi piima ( 300 ml) 
muffinipaberid

Vahusta munad suhkruga heledaks. 
Sulata nii või kui ka tume šokolaad ja lisa munasegule. 
Lisa ka piim.
Sega omavahel jahu, kakao, küpsetuspulber ja sool. Lisa segusse. Sega ühtlaseks. 
Võta muffinipann ja aseta igasse pessa küpsetusvorm ja täida pea ääreni täis. 
Lisa igasse muffinitainasse ka poolik šokolaaditükk.
Küpseta 180 kraadi juures umbes 15 minutit.  Küpseta alt teisel siinil. 

Allikas: Katz kokkab
Peakokk: Regor


29. jaan. - 2. tund (jäi ära)


JUUSTUPALLID

Klassikalised küpsetatud juustupallid. Serveerida soojalt ja juurde sobib näiteks küüslaugukaste või mõni muu hea dipp. 

1 pudel õli
450g juustu
2 muna
20g jahu (ca 2spl)
pipart
1 tl paprikapulbrit
riivsai

Juust riivida ning segada juurde munad, jahu ja maitseained, vajadusel võib ka soola lisada. Vormida massist pallid ning veeretada palle riivsaias. Ajada õli kuumaks ning küpsetada õlis kuldpruuniks. Kuna mul kodus hetkel fritüüri pole, siis lasin potis õlil kuumaks minna ja tegin seal sees. Lase õli kuumaks ja lisa 5 palli ettevaatlikult õli sisse, et ei pritsiks õli. Nüüd oota kuni pallid tulevad õli pinnale ujuma ja siis lase neil õrnalt pruunistuda ning eemalda. Pane pallid algul paberist köögirätikule, kus saab üleliigne õli paberi sisse minna. Serveeri soojalt koos kastmega. 

Allikas: Liilia kokkamised
Peakokk:Kert


Kanatortilla

16 nisujahu tortillat 
600 g kanafileed
4 suuremat tomatit
2 paprikat
2 kurki
2 väiksemat jääsalatit
1 purk Santa Maria salsa kastet
1 pudel Felixi wrapi kastet 
200 g riivjuustu
maitsestamiseks kanale Santa Maria taco maitseainet, soola, pipart

Tükelda kanafilee väikesteks kuubikuteks, prae pannil ja maitsesta endale sobivalt.
Tükelda jääsalat.
Tükelda tomat suuremateks kuubikuteks.
Tükelda paprika, kurk.
Määri tortillale kastmeid.
Pane tortilla ühte külge tükeldatud jääalatit, tomatit, kanafilee tükke ja juustu.
Keera tortilla kokku ja kinnita alumine otsa fooliumiga, et tortilla laiali ei valguks.  Ära pane liiga palju täidist, muidu ei jää tortilla kokku.

Peakokk: Kerden


Tiramisu

200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.
Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Risto



15. jaan. -1. tund

Sõir

500 g lahjat kohupiima
1 l piima
50 ml sulavõid
1 muna
1 tl soola
1-2 tl köömneid või küüslauku või tšillipulbrit

Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim ja jätka nõrgal tulel kuumutamist pidevalt segades, kuni eraldub vadak (rohekas vedelik).
Kalla kohupiimamass sõelale nõrguma.
Sulata keedunõu põhjas või. Lisa nõrgunud kohupiim ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane tomp.
Lõpuks hõõru lahtiklopitud muna kohupiimamassi hulka ja maitsesta soola ja köömnetega (meie tegime veel küüslaugu- ja tšillimaitselise).
Kuumuta segu veel paar minutit (keeta ei tohi).
Pane kuum sõiramass sobiva suurusega kaussi või sõelale, lase jahtuda ning tõsta külmkappi tahenema.

No comments:

Post a Comment