1. tund - 11. märts
Juustuküpsised - 8 punkti
2 munavalget (suurus L)100 g riivitud juustu (nt Saaremaa riivjuust)
2 sl MEIRA jahvatatud mandleid või mandlijahu
Vahusta munavalged kohevaks, sega õrnalt juurde jahvatatud mandlid ning riivitud juust.
Tõsta supilusikaga pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Küpsised kerkivad ahjus mõnusateks pallikesteks, aga jahtudes vajuvad kokku.
Allikas: nami-nami
VALERI KÜPSISED - 7.7 punkti
150 g toasooja võid200 g suhkrut
2-3 sl kooritud ja hakitud mandleid või sarapuupähkleid
4 sl pestud, kuivatatud ja hakitud rosinaid
150 g nisujahu
4 munavalget
Pese rosinad, lase köögipaberil taheneda ja haki seejärel peeneks. Haki mandlid või pähklid.
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa hakitud mandlid/pähklid, hakitud rosinad ja jahu. Sega hoolikalt läbi. Vahusta munavalged kohevaks vahuks, sega õrnalt ülejäänud taina hulka, nii et saad ühtlase ja koheva taina.
Pane tainast teelusikaga või pisikese avaga kondiitripritsiga võitatud küpsetusplaadile - umbes 3 cm läbimõõduga ümmargused kettad, jättes tainaportsude vahele ruumi, sest küpsised vajuvad küpsemisel laiali.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 6-7 minutit, kuni saad muredad ja õhulised küpsised.
Allikas: nami-nami
Espresso-šokolaadiküpsised - 9 punkti
250 g toasooja võid200 g pruuni suhkrut
2 toasooja muna
240 g jahu
1 tl soodat
2 tl vaniljesuhkrut
5 g kakaod
120 g piimašokolaadi
120 g tumedat šokolaadi
2 sl lahustuvat kohvi
soolahelbeid
Vahusta suhkur ja toasoe või, lisa munad vahusta veel. Lisa kõik muu, sega ühtlaseks, lõpus šokolaad. Eelkuumuta ahi 175 kraadini. Lase taignal külmkapis tund aega puhata. Vormi 70 g pallid, küpseta 14 minutit. Ahjust võetuna peale soolahelbeid. Lase täiesti maha jahtuda ja alles siis söö.
2. tund - 18. märts
Caesari salat kanafileega - 8,7 punkti
erinev värske salat (rooma salat, lollo rosso, rukola, lehtsalat)
300 g kirss- või tavalised tomatid
4 tk broilerifilee
Sool
Must pipar
Kanamaitseaine
0.5 dl Oliiviõli (praadimiseks)
200 g Parmesan
Caesari salatikaste
Pese ja tükelda salatid väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Pese ja poolita kirsstomatid.
Tükelda broilerifilee kuubikuteks.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista ja/või sega hulka riivjuustu.
Peakokk: Karl
Pasta bolognese - 8,1 punkti
500 g Spagetid
2 tl õli
100 g suitsupeekon
1 tk Sibul
2 küünt Küüslauk
400 g veisehakkliha
500 g tomatipüree
1 tl Pune (kuivatatud)
Sool
Must pipar
1 tl suhkur
1 kuni 2 dl Lihapuljong
PEALE
50 g (riivitud) Parmesani
Kuumuta kastrulis õli. Lisa hakitud peekon, sibul ja küüslauk ning kuumuta mõni minut. Lisa hakkliha ja jätka praadimist 5 minutit. Viimaks lisa tomatipüree, puljong ja pune. Hauta vaiksel tulel kaane all 50 minutit, aeg-ajalt segades. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga.
Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ning sega kastmesse.
Serveeri mahlase kastmega ülevalatud pastat koos riivitud Parmesani juustuga.
2 tl õli
100 g suitsupeekon
1 tk Sibul
2 küünt Küüslauk
400 g veisehakkliha
500 g tomatipüree
1 tl Pune (kuivatatud)
Sool
Must pipar
1 tl suhkur
1 kuni 2 dl Lihapuljong
PEALE
50 g (riivitud) Parmesani
Kuumuta kastrulis õli. Lisa hakitud peekon, sibul ja küüslauk ning kuumuta mõni minut. Lisa hakkliha ja jätka praadimist 5 minutit. Viimaks lisa tomatipüree, puljong ja pune. Hauta vaiksel tulel kaane all 50 minutit, aeg-ajalt segades. Maitsesta suhkru, soola ja pipraga.
Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ning sega kastmesse.
Serveeri mahlase kastmega ülevalatud pastat koos riivitud Parmesani juustuga.
Allikas: toidutare
Peakokk: Theron
MÕNUSAD ŠOKOLAADIMUFFINID - 8,9 punkti
2 muna
125 g fariinsuhkrut
135 g nisujahu
3 sl naturaalset kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
150 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
50 g sulatatud võid
100 g jämedalt hakitud tumedat šokolaadi
Vahusta munad fariinsuhkruga kohevaks.
Sega kuivained omavahel.
Sega munavahu hulka vaheldumisi hapukoor, jahtunud sulavõi ja kuivained. Viimasena lisa jämedalt hakitud šokolaad.
Jaota tainas paberümbristega vooderdatud muffinivormidesse, pannes vormid ääreni täis. Soovi korral puista peale küpsetuskindlaid tordikaunistusi.
Küpseta 200kraadises ahjus umbes 15-20 minutit, kuni muffinid on kenasti kerkinud ja läbinisti küpsed.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Sander
3. tund - 25. märts
KRÕBEDAD JUUSTUPALLID
200 g Saaremaa riivjuustu
1 muna
1 sl nisujahu
soovi korral hakitud küüslauku või veidi paprikapulbrit
vajadusel soola
riivsaia
frittimiseks õli
Serveerimiseks:
20% Saaremaa hapukoort või meelepärast hapukooredippi
Riivi juust peene riiviga, hõõru sisse lahtiklopitud muna ja jahu. Sega hästi läbi, vajadusel maitsesta soolaga ning soovi korral lisa vürtse (küüslauk, paprikapulber vms).
Vormi juustusegust väikesed pallid ja veereta neid riivsaias. Küpseta rohkes kuumas õlis ümberringi kuldseks.
Serveeri kuumalt koos hapukoore või hapukooredipiga.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Tomi
Friikartulid
16 tk kartul
1 l õli
Sool
Must pipar
1 l õli
Sool
Must pipar
Lõika kooritud kartulid kangideks (kuivata majapidamispaberi vahel). Aja õli kuumaks (kellel ei ole fritüüri, võib seda teha potis kaane all). Õliga tuleb olla ettevaatlik, liialt kuumana võib see minna põlema. Õli temperatuuri võib kontrollida kas spetsiaalse kraadiklaasiga (temperatuur ei tohi ületada 180°C) või siis saiatükiga: kui paned saiatüki õlisse ja see läheb umbes minuti jooksul tumepruuniks, on õli paraja kuumusega. Pane kartulid kuuma õli sisse ja küpseta, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Lõpus maitsesta soola ja pipraga.
Krõbedad kanatiivad Buffalo kastmega
1 kg (16 tk)Broileritiivad
1.5 dl Nisujahu
0.5 dl Kartulitärklis
2 tl Küpsetuspulber
Sool
Must pipar
1.5 dl Nisujahu
0.5 dl Kartulitärklis
2 tl Küpsetuspulber
Sool
Must pipar
BUFFALO KASTE
100 g Või
1.5 dl Tšillikaste
1 spl Mesi
1 spl Valge veini äädikas
2 tl Worcesteri kaste
DIPIKASTE
1 dl Hapukoor
1 dl Majonees
1 spl Ketsup
1 spl Hele sojakaste
1. Pese kanatiivad ja kuivata majapidamispaberiga. Sega jahu, tärklis ja küpsetuspulber. Maitsesta soola ja pipraga.
2. Veereta kanatiibu igast küljest jahus ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180-kraadises ahjus 50-55 minutit kuni tiivad on krõbedad. Keera tiibu küpsemise ajal 2-3 korda ümber,et need mõlemalt poolt ilusasti krõbedaks ja kuldpruuniks küpseks. Võta ahjust.
3. Vahepeal valmista Buffalo kaste. Sulata potis või, lisa tšillikaste ja ülejäänud ained ning sega ühtlaseks. Määri kaste kuumadele kanatiibadele. Kui seda üle jääb siis võib dippimiseks pakkuda. Sega dipikastme ained ja serveeri samuti kanatiibade juurde.
Allikas: toidutare
TOMATI-KURGISALAT
200 g tomatit
200 g värsket kurki
värsket tilli
Hapukoorekaste:
1-2 dl hapukoort
suhkrut
soola ja musta pipart
Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki till.
Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele.
Allikas: nami- nami
Peakokk: Sven Kaspar
Piparkoogimaitselised iiriseküpsised
400 g võid
6 dl suhkrut
6 spl Santa Maria piparkoogimaitseainet
8 spl heledat suhkrusiirupit
10 dl jahu
4 tl Santa Maria küpsetuspulbrit
Eelkuumuta ahi temperatuurile 200 °C.
Sega kõik koostisosad kausis kokku ja sõtku tainaks.
Jaota tainas 4 tükiks ja rulli tükid pikkadeks ribadeks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta lapikuks.
Küpseta ahjus umbes 15 minutit. Lõika kohe tükkideks.
Allikas: santa maria
Panna Cotta
Panna cotta on klassikaline Itaalia magustoit, mis on tuntud oma kreemja tekstuuri ja delikaatse maitse poolest. Selle nimi tähendab otsetõlkes “keedetud koort”, mis viitab selle peamisele koostisosale. Panna cotta päritolu on Põhja-Itaalias, Piemonte piirkonnas.
500 ml vahukoort
100 grammi suhkrut
2 teelusikatäit vaniljeekstrakti
3 lehte želatiini
250 ml piima
Želatiini leotamine: Asetage želatiinilehed külma vette ja laske neil umbes 5 minutit leotada, kuni need muutuvad pehmeks.
Koore keetmine: Valage vahukoor suurde potti ja lisage suhkur. Kuumutage segu keskmisel kuumusel, kuni suhkur on täielikult lahustunud. Ärge laske segul keema tõusta.
Vanilje lisamine: Eemaldage pott tulelt ja lisage vaniljeekstrakt. Segage hästi.
Želatiini lisamine: Pigistage želatiinilehtedest liigne vesi välja ja lisage need kooresegule. Segage, kuni želatiin on täielikult lahustunud.
Segu jahtumine: Laske kooresegul jahtuda toatemperatuurini.
Piima lisamine: Kui segu on jahtunud, lisage piim ja segage hästi.
Serveerimisnõudesse valamine: Valage segu serveerimisnõudesse ja asetage need külmkappi. Laske neil vähemalt 4 tundi või üleöö tarduda.
Vaarikakaste:
300 g värskeid vaarikaid
35 g suhkrut
värsket münti serveerimiseks
Püreesta pooled vaarikatest ülejäänud suhkru ning 3 sl veega. Kurna soovi korral läbi sõela.
Serveerimisel kalla ettevaatlikult peale vaarikapüree ning kaunista tervete vaarikate ja nt mündioksaga.
Allikas: leidlik gurmee
Peakokk: Sten
No comments:
Post a Comment