Miniburgerid
Isetehtud väikesed burgerid meeldivad nii suurtele kui ka väikestele. Lase enne pakkumist korraks grillilkuumusest läbi – sai muutub krõbedaks ja burks maitseb veelgi paremini! Kogus 30 tükki.
KUKKEL
400 g Nisujahu
11 g Kuivpärm
3 dl Vesi
1 tl Sool
1 tl Suhkur
2 sl Õli
Seesamiseemned
PIHVID
500 g Kodune hakkliha
1 tk Muna
1 tl Sool
Must pipar
Õli (praadimiseks)
LISAKS
Ketšup või tomatikaste
Jääsalat
100 g viile Juust
1. Kõigepealt valmista kuklitainas. Selleks sega nisujahu ja kuivpärm. Lisa vesi, sool, suhkur või suhkrusiirup ja õli.
2. Sõtku ühtlane tainas, suru palliks ja lase soojas kohas rätikuga kaetud kausis 1 tund kerkida.
3. Vajuta kerkinud tainast suuremad õhumullid välja. Vormi käte vahel umbes pinksipalli-suurused kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
4. Pintselda kukleid leige veega ja puista neile seesamiseemneid.
5. Lase kuklitel rätikuga kaetult veel 20 minutit toatemperatuuril kerkida.
6. Küpseta 210kraadises ahjus umbes 15 minutit.
7. Pihvide tarvis sega hakkliha ja lahtiklopitud muna, maitsesta soola ja pipraga.
8. Vormi hakklihasegust väikesed lamedad pätsikesed, prae need pannil õlis mõlemalt poolt küpseks.
9. Pane burgerid kokku. Lõika kuklid pooleks. Määri alumisele poolele ketšupit või tomatikastet, laota sellele mõned jääsalatilehed. Lisa pihvike ja siis juustuviil. Kata ülemise kuklipoolega. Soovi korral kinnita burgerid
kokteilitikkudega.
HEA TEADA!
Retseptis on arvestatud, et üks pakk kuivpärmi kaalub 22 g.
Allikas: toidutare
Peakokk: Karl T.
LIHTSALT LIHAPALLID
400 g hakkliha
1 hästi peeneks hakitud sibul
1 saiakannikas (või 2 viilu röstsaia või 1 dl riivsaia)
1 muna
1 tl soola
0,5 tl pipart
Vala saiale vett nii, et sai on kaetud. Leota pehmeks.
Kuumuta hakitud sibul pannil rasvaines kergelt läbi.
Sega kõik ained, lisa leotatud sai koos vedelikuga. Sega hakklihamass hoogsalt ja korralikult ühtlaseks ja kohevaks.Vormi käte vahel väikesed lihapallid. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 220-kraadises ahjus 10 minutit. Sega lihapalle. Langeta ahju temperatuur 180-le ja küpseta veel 10 minutit.
Allikas: siit nurgast ja sealt nurgast
Lihapallid BBQ-kastmes
lihapallid
Riis
4 spl ketšupit
2-3 spl Hoisini kastet
1 spl mett
sool
pipar
Salatilehed
Pane riis vähese soolaga keema.
Vala pannile 4 spl ketšupit, 2-3 spl Hoisini kastet, 1 spl mett ning maitsesta soola ja pipraga.
Kuumuta kastet pannil kuni koostisained on ilusti segunenud.
Lisa kastmele lihapallid ja sega.
Serveeri riis ja tõsta sinna peale BBQ-kastmes lihapallid.
Lisada võib ka salatilehti.
Allikas: retseptisahtel
Peakokk:Karmin
Kodune jäätis
TEADMISEKS:
* Ilma jäätisemasinata õnnestuvad hästi just rammusama koostisega retseptid.
* Ilma masinata õnnestub teha jäätiseid ka klassikalise jäätise retsepti alusel (munakollased-piim-koor), ent jäätise külmumisel on jääkristallid kärmelt tekkima, mis jäätise söömisel just väga mõnusad ei ole. Nende tekke ennetamiseks tuleks külmumise ajal jäätist regulaarselt segamas käia ja jäätiseteoks seega rohkesti aega varuda.
* Koduse, ilma masinata valmistatava jäätise jaoks vahusta 4 dl vahukoor pehmeks vahuks ja sega 1 väikese purgitäie magusa kondenspiimaga. Lisa meelepäraseid lisandeid – haput moosi, keedist, marjasiirupit, vahtrasiirupit vms. Moosi lisades nirista seda külmumiseks valmis pandud jäätisemassile ja tee lusikaga „8“, et moosi ka kooremassi sisse satuks.
Lisada võib ka kaneeli (2 tl), matcha-pulbrit (1-2 tl), sinihallitusjuustu tükke, kamajahu, sidruni- või apelsini koort, šokolaadi-pähklikreemi, kookoshelbeid, kakaod, mooniseemneid. Põnevat tekstuuri lisavad ka küpsisetükid, halvaa, pähklid-mandlid, need rösti enne pannil läbi ja haki peenemaks, šokolaaditükke, beseetükke.
* Huvitava tekstuuri lisavad jäätisele ka peeneteraline kohupiim ja ricotta. Ülaltoodud retsepti võidki täiustada 100 g kohupiima või ricotta´ga.
* Kui sööjad on täiskasvanud, võid jäätisele lisada ka sobivat alkoholi (näiteks 1-2 spl brändit), mis teeb jäätise õhulisemaks.
* Ilma masinata jäätise tekstuuri aitab hästi kreemisuse suunas parandada ka banaan, kuid see peaks olema võimalikult küps.
* Suuremad marjad on soovitatav enne jäätisesse lisamist võimalikult peeneks tükeldada, sest suured külmunud marjatükid ei ole teab mis mugavad süüa. Lisaks muutuvad marjad külmudes liialt hapukaks.
* Enne sööma asumist tõsta jäätis 15 minutit enne söömist toatemperatuurile soojenema.
* Jäätist ära uuesti külmuta – taas on oht jääkristallide tekkeks ja see rikub jäätise struktuuri. Jääkristallid tekivad, kui vesi valgub rasvaosakestest välja ja rikub nii jäätise kreemise struktuuri. Tillukesi jääpurikaid on keelel selgelt tunda.
Kodune toorjuustujäätis
300 g Mascarpone
300 g Kohupiimakreem (maitsestamata)
2 tk Banaan (küps)
1 dl Suhkur
VAARIKAKEEDIS
300 g Vaarikaid
1.5 dl Suhkur
JÄÄTISE VORMIMINE
4 tk Jäätisepulk
4 tk Jogurtitops
1. Valmista esmalt rabarbrikeedis. Haki rabarbrid ja tõsta potti koos suhkru ja 2 spl veega ning keeda madalal kuumusel umbes 7-8 minutit, kuni rabarber on pehme. Jäta jahtuma. Keedis peab olema jäätisele lisamiseks täielikult jahtunud, seega on parem see isegi eelmisel päeval valmistada ja pärast toatemperatuurile jahtumist külmikus hoida.
2. Pane ühte kaussi mascarpone, kohupiim, suhkur ja tükeldatud banaanid. Võta saumikser ja surista kõik segamini ühtlaseks massiks. Lisa 4 spl rabarbrikeedist ja sega paar korda läbi s.t suhteliselt lohakalt, et jäätisesse jääksid tuntavad rabarbritriibud.
3. Tõsta segu jogurtitopsidesse. Pildil on kasutatud 120 grammiseid magustoidutopsikuid. Pista iga topsi sisse jäätisepulk ning aseta jäätised külmkappi. Need on sõltuvalt topside suurusest valmis 5-7 tunni pärast.
4. Enne söömist tõsta 15 minutiks toatemperatuurile ning enne serveerimist tõsta peale rabarbrikeedist. Et jäätist paremini kätte saada, hoia seda paar sekundit koos vormiga kuumas vees ja aita väljavõtmisel terava noaga kaasa.
ŠOKOLAADIVULKAANID (FONDANT)
170 g tumedat šokolaadi
150 g võid
160 g suhkrut
75 g nisujahu
4 suurt muna
Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt.
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit.
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.
* Tegelikult oleneb küpsetamisaeg konkreetsest ahjust ja küpsetusvormidest jne jne. Retsept on mõeldud KUUE portsjoni jaoks, mina kasutan väikeseid valgeid keraamilisi ramekin-vorme. Kui kardad, siis küpseta pigem minut-paar rohkem - halvimal juhul saad lihtsalt šokolaadikoogi, mida nt kirsikompoti või külma vanillijäätisega serveerida.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Florian
2. tund - 7. veebr.
Peekoni-kartulikook
280 g suitsupeekon
12 tk keedetud kartulid
2 tk Sibul
1 tl Sool
0.5 tl Must pipar
4 tk Muna
1 dl hakitud lehtpetersell
Lõika peekon ribadeks ja pruunista pannil, tõsta majapidamispaberile nõrguma. Riivi kartulid jämeda riiviga, haki sibul. Kuumuta kartulit-sibulat samal pannil mõõdukal tulel aeg-ajalt segades 5-6 minutit. Maitsesta soola-pipraga.
Klopi munad lahti, sega hakitud peterselliga. Tõsta peekon pannile kartulite peale ning kalla üle munaseguga. Keera kuumus väiksemaks ja lase kartulikoogil 5 minutit küpseda. Keera taldriku abiga ringi ning küpseta teiselt poolt 3-4 minutit. Serveeri soojalt koos tomatisalatiga.
Allikas: toidutare
Peakokk:Kevin
Pitsa
Hapukooretainaga pitsapõhi
Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head.
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort
Kate:
pitsakaste (tomatipasta)
riivitud mozzarella juust
riivitud parmesani juust
tükeldatud kirsstomatid
ricotta juust
hakitud basiilik
jahvatatud must pipar
salaami vorst (pepperoni)
pitsamaitseainet Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Küpseta põhja 10 minutit, kuni see puudutades tugev tundub.
Võta põhi ahjust välja ja keera kuumus 200 kraadile või pisut üle selle.Määri pitsakaste/tomatipasta põhjale sellises koguses, mis sulle meeldib, näiteks 3 supilusikatäit. Laota peale mozzarella, parmesan ja tükeldatud tomatid. Jaga ricotta täppidena üle põhja laiali.
Küpseta veel 10 minutit või nii kaua, et juustud oleksid sulanud.
Peakokk:Reno
Koheva beseekattega laimikook
300 g Küpsised Digestive
150 g Või
5 tk Muna
1 purk Kondenspiim (magus)
1.5 dl Laimimahl
1.5 dl Suhkur
Purusta küpsised köögikombainis ja sega sulatatud võiga. Suru segu 24 cm-se läbimõõduga lahtise koogivormi põhjale ja 3-4 cm kõrguselt küljele. Küpsisekiht peaks olema suhteliselt paks. Eelküpseta põhja 180-kraadises ahjus 10 minutit, võta ahjust ja jäta siis jahtuma.
Pigista laimidest välja mahl. Eralda munakollased ja -valged.
Vahusta munakollaseid mikseriga umbes 2 minutit, jätka mikserdamist ja nirista sisse kondenspiim. Kui see on segunenud, alanda mikseri kiirust ja kalla sisse laimi mahl. Peata mikseri töö, kui mass on segunenud. Kalla täidis eelküpsetatud küpsisepõhjale ja küpseta 180-kraadises ahjus 20 minutit.
Vahusta munavalged 1,5 dl suhkruga keskmise tugevusega vahuks. Tõsta saadud mass ahjust võetud koogile ja küpseta veel 150-kraadises ahjus 10 minutit.
Jahuta vormis ja eemalda jahtununa ettevaatlikult koogivormist. Kook on üsna õrnake. Aga nii vastupandamatult hea.
Allikas: toidutare
Peakokk:Karl Marcus
3. tund - 14. veebr.
Läätsesalat feta ja tomatiga + tortillad
tortillad
3 dl Läätsed
2 sl Oliiviõli
1 tk Sidrun (pressitud mahl)
1 küüs Küüslauk
1 tl Sool
Must pipar
250 g Kirsstomat
1 tk Punane sibul
1 peotäis Koriander (värske)
200 g Fetajuust
Pese läätsed voolava vee all ja keeda pehmeks (selleks kulub umbes 20 minutit, vaata täpsemat aega pakendilt). Nõruta ja kalla kaussi. Sega kohe hulka oliiviõli, sidrunist pressitud mahl ja peenestatud küüslauk. Maitsesta poole soolakogusega. Poolita tomatid. Koori sibul, poolita ja lõika õhukesteks viiludeks. Sega läätsede hulka tomatid, sibul, hakitud koriander ja kuubikuteks lõigatud feta. Maitsesta ülejäänud soola ja musta pipraga.
Allikas: toidutare
Peakokk:Andero
KRÕBE KANA MAGUSHAPUS KASTMES
riis
500-600 g kanafileed
2 munavalget
4 sl sojakastet
2 küüslauguküünt
frittimiseks õli
Magushapu kaste:
2 sl seesamiõli
2 sl päevalilleõli
1 suurem sibul
3 erivärvilist paprikat
5 talisibulat (heledat osa)
1 tl peenelt hakitud ingverijuurt
10 sl ketšupit (1,5 dl)
3-4 sl riisiäädikat
4 sl suhkrut
5 sl heledat sojakastet
1 tl soola
5 dl kanapuljongit
2 sl maisitärklist
Paneerimiseks:
100-150 g kartulitärklist
Lõika kanafileed 1-2 cm tükkideks.
Klopi munavalged, peenestatud küüslauk ja sojakaste* omavahel. Kalla kanatükkidele ja lase kanal vähemalt tund aega maitsestuda.
Valmista samal ajal kaste. Koori sibul, lõika 1 cm tükkideks. Lõika paprikad ja talisibulad õhukesteks ribadeks.
Kuumuta sügavas pannis õli.
Võta kanatükid marinaadist välja, veereta neid hoolikalt kartulijahus**, üleliigne jahu raputa maha.
Kastme valmistamiseks kuumuta vokk- või praepannil seesami- ja päevalilleõli. Prae sibulaid mõni minut, kuni need pehmenema hakkavad.
Lisa ingver, talisibul ja paprika, prae veel 2 minutit.
Sega juurde ketšup, äädikas, sojakaste, suhkur ja maisitärklis. Kalla pannile kanapuljong, maitsesta soolaga ja lase vaikselt podisedes pakseneda.
Vahepeal prae kanatükke kuumas õlis umbes 10 minutit, kuni need on pruunistunud ja krõbedad.
Vahetult enne serveerimist sega kanatükid magushapu kastme sisse.
Lisandiks sobib õhuline basmatiriis.
Allikas: nami-nami
Peakokk:Lauri
Rullbiskviit maasikate ja kohupiimakreemiga
Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 - 400 g värskeid maasikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti
Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Steven
No comments:
Post a Comment