Tuesday, January 23, 2018

7 a poisid

3. tund - 13.veebr.

Tai köögivilja-kevadrullid

12 lehte  filotainast
pintseldamiseks õli
2 tk munavalge

TÄIDIS
2 sl Õli
4 küünt Küüslauk
2 cm tükk Ingver
2 tk Porgand
2 tk Porrulauk
2 tk Paprika
100 g Riisinuudlid

2 sl Sojakaste
2 sl (magus) Tšillikaste
friteerimiseks õli
serveerimiseks magus tšillikaste

Sulata filotainas pakis. Haki küüslauguküüned ja ingver. Riivi porgand. Lõika porru ribadeks ja haki paprika. Vala riisinuudlitele peale keev vesi, lase 5 minutit pehmeneda ja kurna. Kuumuta wok-pannil õli ning prae küüslauk ja ingver kiirelt läbi. Lisa köögiviljad ja prae veel mõni minut. Siis lisa peeneks hakitud riisinuudlid. Vala peale soja- ja tšillikaste ning sega ühtlaseks. Tõsta tulelt ja jahuta. Pintselda iga tainalehte kergelt õliga ja lao tainalehed kihiti üksteise peale. Lõika kuueks umbes 15 x 15 cm suuruseks ruuduks. Aseta igale ruudule 2 sl täidist. Pintselda servad lahtiklopitud munavalgega. Keera kõigepealt mõlema poole ääred sisse ja siis ruudud rulli. Pintselda pealt munavalgega ja küpseta vokkimispannil rohkes õlis kuldpruuniks ( umbes 2-3 minutit ). Tõsta majapidamispaberile nõrguma. Serveeri magusa tšillikastmega.

Antud kogustest saab 12 rulli.

Allikas: toidutare
Peakokk: Tanel T.


Maki-sushi, riisirullid
 (umbes 18 rullikest)

3 merevetika lehte (sushi nori) 

Sushiriis:
2 dl Veski Mati pudruriisi
3 dl vett
1,5 sl valge veini äädikat
0,5 sl suhkrut
0,5 sl soola

    Täidiseks:
20 cm värsket kurki (või keedetud porgandit või avokaadot)
100 g lumekrabi või krevette

    Serveerimiseks.
sojakaste, marineeritud ingver, wasabi-pasta

    Valmistamiseks:
bambusmatt või väike rätik

Pese riis külma veega. krudista sõrmede vahel, loputa, kuni loputusvesi on selge. Mõõda potti 3 dl külma vett, lisa riis, ning lase enne keemapanekut 30 min. seista.
Kuumuta riis keemiseni,sega ja jätka vaiksel tulel keetmist 10-15 min.
Tõsta riis tulelt ja lase kaane all 10 min seista.
Sega äädika hulka sool ja suhkur, lisa soojale riisile.
Lõika kurgist ja makrast välja pikad kangid.
Laota merevetikaleht bambusest matile (läikiv pool allpool).
Jaga 1/3 riisist märgade kätega ühtlase kihina lehele laiali, jättes ülemisest servast umbes 1 cm vabaks.
Paiguta kurgist ja makrast lõigatud ribad alumisele servale.
Keera vetikaleht alt servast alustades bambusmati abil tihkeks rulliks.
Niisuta vetikalehe vabaks jäänud serva  veega ja vajuta kinni. Tee nii 3 rulli.
Lase rullidel enne lahtilõikamist 10 min seista.
Lõika märja terava noaga rull 6-8 osaks ning aseta taldrikule püstipidi.
Täida väikesed kausid sojakastmega ning pane kausiservale veidi wasabit. Vahetult enne söömahakkamist võid wasabi sojakastmega segada.


Peakokk: Egert


Tiramisu

200 g kaeraküpsiseid (Digestive) küpsiseid
70 g võid
3 tl želatiini
2 dl tuhksuhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
200 g maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
1 dl tükeldatud mandleid
2 dl vahukoort
Peale:
kakaopulbrit (magustamata)

Mõõda želatiin kuumakindlasse väiksemasse nõusse ja lisa 1/2 kl külma vett, hoia külmas.
Vooderda vorm küpsetuspaberiga.
Peenesta küpsised ja sega sulavõiga, suru segu vormi põhja.
Vahusta vahukoor, lisa toorjuust, tuhksuhkur ja vanilje ning vahusta veel pisut, lisa hapukoor.
Kuumuta pundunud želatiini kuni selle lahustumiseni. Lisa vahule želatiin ja mandlitükid.


Vala vormi ja hoia üks öö külmas, peale sõelu kakaopulber.

Peakokk: Jarno

2.tund - 6.veebr.

Soolased muffinid singi ja juustuga





300 g jahu
100 g riivitud mozzarellat
100 g sinihallitusjuustu
2 tl küpsetuspulbrit
100 g sinki
100 g sulatatud võid
2 muna
250 ml väherasvast petti
Värsket maitserohelist
Soola

Haki 100 g sinki.
Sega kokku 300 g speltajahu,2 tl küpsetuspulbrit, värsket maitserohelist, soola, 100 g riivitud mozzarellat ja 100 g sinihallitusjuustu.
Lisa segule 100 g sulatatud võid, 2 muna ja 250 ml väherasvast petti.
Tõsta segu muffinivormidesse ja tõsta 180 kraadi juures 20 minutiks ahju.

Allikas: retseptisahtel

Peakokk: Rasmus


Lihtne seljanka



150 g erinevaid lihatooteid (sink, suitsuvorst, kanafilee)
150 g viinereid
7 dl vett
1 sibul
4 kartulit
100 g marineeritud kurki
100 g tomatipastat
0,5 sl jahu
1 sl toiduõli
sool
pipar
suhkur
till (oliivid,kapparid,sidrun)
100g hapukoort (serveeriiseks)

Haki sibul ning lõika kurk ja lihatooted kuubikuteks.
Prae pannil õlis sibulatükid, lisa lihatoodete tükid (aga mitte viineritükid).
Lisa tomatipasta, kuumuta kõik läbi.
Lisa jahu ja sega korralikult.
Aja vesi keema, lisa pannil olev segu ning kurgi- ja kartulitükid.
Keeda tasasel tulel umbes 10 minutit ja lisa siis viineritükid.
Puista peale hakitud tilli. Soovi korral lisa oliive ja kappareid. Serveeri hapukoorega.


 Peakokk: Andi


Rullbiskviit maasikate ja kohupiimakreemiga



Biskviit:
4 suurt muna
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
60 g nisujahu (u 1 dl)
50 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Vahele:
2 dl 35% rõõska koort
1 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
250 g kohupiima
300 - 400 g värskeid maasikaid
Kaunistuseks:
tuhksuhkrut
värsket münti

Valmista esmalt biskviit. Vahusta munad suhkruga hästi kohevaks ja heledaks vahuks. Sega jahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber omavahel, siis sõelu munavahu peale ja sega õrnalt läbi.
Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile.
Küpseta 225-kraadises ahjus 7-8 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne. Võta ahjust välja. (VÄGA OLULINE on biskviiti mitte üle küpsetada - siis on seda hiljem raske rulli keerata!)
Aseta puhas küpsetuspaberi leht lauale, puista peale veidi suhkrut. Kummuta ahjust väljavõetud biskviitplaat pahupidi puhtale küpsetuspaberile. Eemalda ahjus olnud küpsetuspaber ettevaatlikult biskviidi küljest, siis aseta biskviidile tagasi ja lase jahtuda.*
Kohupiimakreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkru ja vanilliga pehmeks vahuks, siis sega juurde kohupiim.
Määri kohupiimakreem jahtunud biskviidile, jättes ühe pikema serva 5 cm ulatuses puhtaks. Laota peale tükeldatud maasikad.
Keera küpsetuspaberi abil kreemisemast laiast otsast alates tihedasti rulli. (Kui soovid, pane rullbiskviit paariks tunniks jahedasse - siis on seda hiljem kergem lõigata).
Tõsta serveerimisalusele, liitekoht all. Kaunista tuhksuhkru, maasikate ja nt mündilehekestega.


Allikas: nami-nami

Peakokk: Karlos


1. tund - 30 .jaan.
Makaronisalat



400g makarone
400 g poosuitsuvorsti
5 muna
1 pikk värske kurk
1 suur õun
4dl hapukoor
4 dl majonees 
sool

1. Keeda makaronid soolaga maitsestatud rohkes vees pehmeks, kalla sõelale nörguma ja loputa külma veega.
2. Keeda munad ja peenesta need kahvliga.
3. Haki salatiained kuubikuteks.
4. Sega kausis majonees ja hapukoor,maitsesta salatimaitseaine või aroomisoola ning tükeltatud tilliga.

5. Kalla kaste salatiainetele ja sega läbi. Kui salat jääb kuiv, lisa veel veidi majoneesi või koort ja maitseaineid.

Peakokk: Kevin


Pikkpoiss majoneesi-juustukattega



500 g Hakkliha
1 tk Kartul (toores)
2 viilu sai
0.5 dl vesi
2 tk Muna
2 tl sool
1 tl Must pipar
0.5 tl Muskaatpähkel (jahvatatud)
PEALE
0.5 dl Majonees
0.5 dl Riivjuust

AHJUKARTULID
11 kartulit
sool, pipar
kuivatatud ürdid (näit. tüümian)

Pane saiaviilud 5 minutiks vette paisuma. Lisa hakklihale riivitud kartul, munad, pisut kuivemaks pigistatud sai ja maitseained, sõtku läbi. Vormi tainast piklik päts ja tõsta ahjuvormi.
Koori kartulid, lao ümber hakklihapätsi ning maitsesta soola-pipra ja meelepärase ürdiga. Kata pikkpoiss majoneesiga ja puista peale riivjuustu. Küpseta rooga ahjus 60–80 minutit või kuni kartulid on küpsed ja pikkpoiss kuldpruun.
NIPP: Kartulid võid enne ahju panemist ka poolpehmeks ette keeta ja siis 20 minutit enne roa valmimist alles ahjuplaadile tõsta. Nii saad krõbedamad kartulid.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Anree


Makroonid ehk mandliküpsised



Makrooni põhiretsept (ca 10 suuremat valmis makrooni)
Vaja läheb: 

*80g sõelutud mandlijahu 
*130g sõelutud tuhksuhkrut
*2 munavalget (toatemperatuuril)
*30g valget suhkrut
*2tl (mitte kuhjaga) looduslikku toiduvärvi (soovi korral)

Tee nii:
Kuumuta ahi 150C-ni.
Sõelu kaussi mandlijahu, tuhksuhkur ja pulbriline toiduvärv. Sega kõik hästi ühtlaseks kokku.
Kui oled unustanud munad enne küpsetamist toatemperatuurile tõsta, siis ära heina meelt – hoia mune 5 minutit soojas vees ja võid neid kohe kasutama asuda. Eralda munavalged kollastest. Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja kui kasutad, siis ka vanillikaunast kraabitud seemned, purustatud kardemon, riivitud tonka uba või muud vürtsid, ning vahusta munavalged hästi tugevaks vahuks. No ikka nii tugevaks, et seda saab peaaegu noaga lõigata ja et võid kaussi tagurpidi pea kohal hoida ilma, et vaht pähe kukuks.

Sega mandlijahusegu munavalgete sisse. Kasuta selleks spaatlit ja sega aeglaselt segu alt üles poole tõstes. Nii naljakas kui see ka ei kõla, siis ca 65 korda spaatliga segades peaks tulemus olema ühtlane, aga mitte üleliia segatud. Liigne segamine viib munavalgevahust kogu õhu välja ja tulemus on liiga vedel tainas.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta makroonitainas pritskotti ja pigista ahjuplaadile enamvähem ühesuurused ringid. Löö plaati 3-5 korda vastu lauda, et tainast tuleksid välja õhumullid. Kui makroonidel on taina pigistamisest tipud, siis tee näpp märjaks ja silu õrnalt ühtlaseks. Lase makroonidel 25-30 minutit seista.

Tõsta makroonid ahju ja ole valvel, aga ära ahjuust vahepeal ava. Ca 15 minuti pärast peaksid need olema valmis. Nüüdseks peaksid makroonidel olema ilusad jalad all, aga värv ei ole veel pruunistuma hakanud. Tõsta makroonid välja ja lase jahtuda.

Valmista meelepärane täidis, tõsta 1tl ühele makrooni põhjale ja suru õrnalt teine makrooni pool peale. Kui soovid makroone järgmiseks päevaks hoida, siis pane need kaanega karpi ja tõsta külmkappi. Minu meelest ongi nad parimad järgmisel päeval.


ETTVALMISTUSTÖID MAKROONIDE VALMISTAMISEKS VAATA SIIT

Allikas: umami
Peakokk: Siimu

No comments:

Post a Comment