Friday, September 28, 2018

8c

31. mai

Pontsakad kartulipannkoogid

500 g kooritud kartuleid
100 g suitsupeekonit
2 muna
kimbuke värsket tilli, peeneks hakituna
2 sl kamajahu
soola, pipart


Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kohe peale keetmist tambi pudrunuiaga „lohakalt“ püreeks. Lõika suitsupeekon väiksemateks tükkideks. Lisa kartulipüreele segades juurde kõik ained ning maitseta soola-pipraga. Vormi segust väikesed ümmargused kotletid ning prae need kuumas õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Allikas: kokkama 

Porgandihummus 

500 g Porgandid
30 g Või  
Sool
Must pipar
2 tl Sidrunimahl
2 spl Tahini

1. Koori porgandid ja lõika 1,5 cm kuubikuteks. Kuumuta pannil võis keskmisel kuumusel, kuni tükid on kergelt pruunistunud. See toob välja porgandi pähklise maitse.
2. Vala peale nii palju keeva vett, et tükid oleksid vaevu kaetud, lisa sool ja hauta vaiksel kuumusel kaanega kaetult, kuni porgandid on täiesti pehmed ja vesi kadunud. Vajadusel lisa vahepeal sorts vett.
3. Kalla tükid kaussi ja purusta saumikseriga ühtlaseks massiks. Lisa tahini’t või kuivatatud ürte, nt tüümian või Vahemere segu, ja sidrunimahla.

4. Maitsesta musta pipraga ja püreesta veel kord. Hoia määret külmikus purgis. Säilib kuni nädala.

Allikas: toidutare

Peakokk: Käti


Krõbe kana magushapus kastmes ja lihtsad munaga praetud nuudlid

 Krõbe kana:
500g kanafileed
2 munavalget
2 küüslauguküünt
4 sl sojakastet
ligikaudu 200g maisitärklist
praadimiseks õli


Magushapu kaste:
2 sl seesamiõli
2 sl tavalist praadimisõli
1 sibul 
1 peenike porrulauk või 4 vart rohelist sibulat
1 suur paprika
2 tl riivitud ingverijuurt
5 sl tomatipastat või ketšupit
2 sl riisiäädikat
3 sl suhkrut
3 sl sojakastet
200 ml puljongit
1 sl maisitärklist


Nuudlid:
100 g munanuudleid
2 muna
1 sl sojakastet
1 sl seesamiõli
1sl praadimisõli


Alustuseks lõikasin kanafileest parajad kuubikud. Siis kloppisin munavalged kergelt lahti, lisasin sojakastme ja riivitud küüslaugu. Segasin läbi ja tõstsin kanatükid saadud segu sisse marineeruma. Lasin jahedas poolteist tundi maitsestuda.
Kui kana oli maitsestunud, tõstsin tükid marinaadi seest välja ja panin maisitärklise sisse. Segasin hoolega, kuni kõik kanatükid olid ühtlaselt valged. Tõstsin kana kõrvale.
Edasi viilutasin sibula, porru ja paprika. Ja segasin kastmeks kokku ketšupi, äädika, suhkru, sojakastme ja 1 sl maisitärklist. Tõstsin kastme kõrvale.
Kuumutasin pannil tavalise õli ja seesamiõli, lisasin pannile sibula. Praadisin sibulat keskmisel kuumusel umbes neli minutit, kuni sibul oli klaasjas. Siis lisasin porru, paprika ja riivitud ingveri, praadisin veel viis minutit. Seejärel lisasin puljongi ja eelnevalt kokkusegatud kastme, segasin läbi, keerasin pliidil kuumuse minimaalseks ja lasin kastmel vaiksel tulel pakseneda.

Teisel pannil kuumutasin veidi rohkem õli (no umbes sentimeetrine kiht äkki) ning lisasin kuuma õli sisse paneeritud kanad. Küpsetasin kümmekond minutit, aeg-ajalt kanatükke keerates, kuni tükid olid pealt pruunid ja krõbedad ning seest küpsed.
Samal ajal, kui kana pruunistus, tegin valmis nuudlid. Selleks keetsin liitri vett ja panin nuudlid sinna sisse. Lasin paar minutit nuudlitel keevas vees liguneda, kuni nad olid pehmed, seejärel kurnasin (minul olid sellised nuudlid, mida keetma ei pidanudki, kui aga tehe mõndade teiste nuudlitega, siis valmistada eelnevalt pakil toodud õpetuse alusel ja järgida seda retsepti alates kurnamisest). Kuumadele nuudlitele valasin peale seesamiõli ja segasin läbi. Muna kloppisin lahti ja kloppisin hulka ka sojakastme.

Kuumutasin panni (ideaalis wokpanni), lisasin 1 sl õli ja nuudlid. Praadisin kaks minutit, siis niristasin sisse muna, samal ajal segades. Praadisin pidevalt segades veel kolm minutit.
Serveerimiseks tõstsin kõrbekana tükid magushapu kastme sisse ja segasin läbi (kui seda liiga vara teha, siis krõbe kate läheb kastme sees pehmeks), seejärel serveerisin koos nuudlitega.

Allikas: tegemisi-toimetusi
Peakokk: Catariina


Šokolaadivaht 

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: kuni 20 min

200 g Kohvimaitseline šokolaad
3 dl Rõõsk koor 35%  
1 tl Vanilliekstrakt
4 spl Kreeka jogurt  
4 tl Pohlad või jõhvikad

1. Tükelda šokolaad, sulata vesivannil ja jahuta.
2. Vahusta koor koos vanilliekstraktiga, sega šokolaad koore hulka.
3. Jaga vaht pokaalidesse ja serveeri kohe või pane paariks tunniks külmkappi tahenema.

4. Serveerimisel tõsta peale teelusikatäis Kreeka jogurtit ja hapukaid marju.

Allikas: toidutare

ANZAC-KÜPSISED

125 g võid
2 sl ehk 45 g heledat siirupit või mett
2 sl vett
1 tl söögisoodat
150 g ehk 2,5 dl nisujahu
100 g kaerahelbeid
60 g kookoshelbeid
150 g suhkrut

Sulata potis või ja siirup või mesi. Sega sooda veega, lisa potti. Segu peaks vahutama hakkama - sega ühtlaseks ja tõsta pott tulelt.
Sega kuivained omavahel, siis lisa või-siirupi-veesegu ning sega ühtlaseks.
Tõsta supilusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikeseid pätsikesi, jättes piisavalt ruumi küpsiste vahele. Kui soovid, võid tainapallid kohe veidi madalamaks suruda.
Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 10 minutit.

Allikas: Nami-nami
Peakokk: Kerli



17.mai

Täidetud munad

8 muna
1 supilusikas sinepit
1 teelusikas soola
pool tassi majoneesi
1 teelusikas pipart

3 paprikat

    • pane munad külma veega potti, aseta pliidile ja oota kuni vesi keema läheb, kata pott ja võta pliidilt ära, lase 12 min seista
    • pane munad jääkülma vette, lase 3 min seista, koori munad ja lõika pooleks
    • urgitse munakollased kaussi, sega majoneesi, pipra, sinepi ja soolaga
    • pane segu tordipritsi ja täida munad
    • serveeri paprikaga


Paneeritud kana

kana rind 3
BBQ kaste 1 tass
BBQ krõpsud 5 tassi

    • eelkuumuta ahi 190 kraadi
    • tükelda kana
    • pane kana ja BBQ kaste kaussi ja sega
    • purusta krõpsud taignarulliga
    • kasta kanatükid krõpsupuru sisse

    • küpseta kuni kuldsed, umbes 12 kuni 14 minutit

Peakokk: Janeli



Kitcheree

Kitcheree on Indiast pärit riisi-mungoa pada, mis eelkõige kuulub joogide toiduvaramusse. See on hästi tasakaalustatud proteiinirikas toit, mis annab organismile kõik vajalikud toitained, viib kehast jääkaineid välja ja on väga kergesti seeditav.

Kogus: kuuele 
Valmistusaeg: 40-60 min
35 minutit + üleöö leotamiseks


2 dl Mungoad 
300 gr Basmati riis 
1 dl Läätsed 
0.25 tl Purustatud punane tšillipiar 
0.25 tl Purustatud must pipar 
0.5 dl Oliiviõli või ghee 
0.25 tl Jahvatatud koriander 
0.25 tl Jahvatatud vürtsköömned 
1 tl Garam masala maitseaine 
1 tl Kurkumi 
0.5 tl Cayenne pipar 
3 cm Ingver 
2 tk Keskmine porgand 
1 tk Suur sibul 
5 tk Küüslauguküüs 
Serveerimiseks maitsestamata jogurt ja koriandri- või petersellilehed 


1. Pane mungoad eelmisel õhtul külma veega likku.
2. Loputa riis külma veega. Kalla paksupõhjalisesse kastrulisse 2 liitrit vett, lisa mungoad ja keeda 5 minutit, lisa siis läätsed, riis, tsilli ja must pipar ning keeda veel 20 minutit.
3. Vahepeal kuumuta pannil õli või ghee, kuumuta selles läbi koriander, vürtsköömned, garam masala, kurkum ja Cayenne`i pipar. Lisa hakitud porgandid ja ingver, prae kergelt läbi ning siis lisa hakitud sibul ja küüslauk.
3. Sega ja prae kergelt köögivilju veel umbes 5-6 minutit, seejärel kalla need riisi ja mungubade juurde. Sega läbi ja hauta veel 2 -3 minutit. Roa konsistents peaks olema paksema supi või vedelama pudru taoline.
4. Maitsesta soolaga ja raputa peale koriandri- või petersellilehti. Serveeri maitsestamata jogurtiga.  

Allikas: toidutare

Peakokk: Aristel


Maasika, mandli ja valge šokolaadi skooned

Skoonepätsikesed on pärit briti köögist, neid serveeritakse soojalt ja koos kreemiga. Siinses retseptis serveerime ahjusoojade skoonede kõrvale tonka oaga maitsestatud vahukoore-Kreeka jogurti kreemi.

550 ml nisujahu
150 ml mandlijahu 
1 spl küpsetuspulbrit
1 tl soola
80 ml pruuni roosuhkrut või maitse järgi steviat (roosuhkur)
300 + 100 ml vahukoort
200 ml hakitud maasikaid
80 ml valge šokolaadi nööpe v valget šokolaadi 
serveerimiseks tuhksuhkrut
veidi riivitud tonka uba 
3 spl Kreeka jogurtit

Kuumuta ahi 200 kraadini ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Sega kausis kokku jahud, küpsetuspulber, sool ja suhkur (või stevia). Sega teises kausis 300ml vahukoort ja vanilliekstrakt. Nirista vahukoor jahu sisse ise pidevalt tainast alt üles tõstes. Lisa maasikad ja valge šokolaad. Sega läbi. Kui vaja, lisa veel veidi vahukoort, et saada niiske õhuline segu, mis ei oleks aga veniv ja vedel.

Vala kogu tainas ahjuplaadile. Suru see kätega ca 2cm paksuseks ühtlaseks kihiks. Võid lõigata sellest küpsisevormiga ümmargused skooned ja vahedest taina välja nippida või minna lihtsamat ja traditsioonilisemat teed pidi - lõika tainakiht ruutudeks, aga mitte päris läbi, vaid nii, et murdekohad sisse küpseks. Siis saad valminud skooned ilusti ruutudeks murda ja serveerida.

Küpseta ca 15 minutit, kuni skooned on kuldsed. Küpsemise ajal valmista kreem. Selleks vahusta 100ml vahukoort suhkru või steviaga, lisa jogurt ja riivitud tonka uba ja vahusta veel kergelt läbi.


Serveeri skoonepätsikesi soojalt pakkudes kõrvale kreemi.

Allikas: umami


Smuuti

1 l maitsestamata jogurtit
6 banaani
1 pk maasikaid
1 pk vaarikaid
4 õuna

Peakokk: Greteliis

8C 7.12

 Penne ahjus gratineeritud tomatite ja rukolaga


350 g pennet
3/4 dl riivsaia
1 dl riivitud Parmesani juustu
0, 5 tl musta jahvatatud pipart
2 tl kuivatatud basiilikut
1 tl soola
0, 5 dl oliiviõli
500 g kirsstomateid


1 dl riivitud parmesani
värskeid basiilikulehti
1 pott rukolat 

Pane ahi sooja 225 kraadi juurde. Poolita tomatid ja laota lõikepool üleval küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista üle oliiviõliga, puista peale basiilikut ja jahvata peale soola ning pipart.

Puista üle riivsaia ja Parmesaniga. Gratineeri tomateid ahjus 20 minutit. Samal ajal keeda pasta peaaegu pehmeks ehk al dente, vala suurem osa vett ära (säilita 1 dl keeduvett).


Sega pasta tomatitega (kui pasta tundub kuiv, lisa väheke keeduvett). Serveeri riivitud parmesani, väiksemaks rebitud rukola- ja basiilikulehtedega.

Allikas

Peakokk: Triin



Vürtsikas kanarisotto Parmesani juustuga



500-600 g kanafileed
250 g sõmerat riisi (Veski Mati)
100 g paprikat
100 g (konserv)ananassi (Eldorado)
100 g sibulat
150 g porgandit
1 tshillikaun
100 g Parmesani juustu (Võru juust)
pisut soola
pisut musta pipart
soovi korral tshillimaitseainet või –kastet
praadimiseks õli

valget veini

Lõika kanafileed väiksemateks kuubikuteks, samuti ka köögiviljad. Prae väheses õlis kuumal pannil kuldseks esialgu sibulakuubikud, seejärel lisa riis ning kuumuta, kuni riisiterad muutuvad värvuselt valkjaks. Kalla peale vesi, lisa pisut soola ja jäta hauduma. Teisel pannil prae kanatükid, seejärel lisa juurde porgand, siis paprika ja ananass ning tshilli. Vala juurde ka natukene valget veini ja maitsesta vähese soola ja pipraga. Enne riisi lõplikku valmimist sega sinna hulka liha-köögiviljamass. Valmides riivi sekka pisut Parmesani juustu. Maitsesta vajadusel. Serveeri Parmesanilaastudega. 

Allikas: selver


Peakokk: Nora


Vanillikreemiga tuuletaskud




2.5 dl Vesi
100 g Või
0.25 tl Sool
3 dl Nisujahu
4 tk Muna

1 tk Muna
2 sl Suhkur
Sool
2 sl Nisujahu
Vanillsuhkur
2 dl Piim
2 dl Rõõsk koor 35%

100 g Tume šokolaad
2 sl Või
1 sl Rõõsk koor 35%


1. Mõõda potti vesi ja kuumuta keemiseni. Lisa tükeldatud või ja sool ning kuumuta, kuni või ära sulab. Lase vedelikul keema minna. Lisa ühekorraga kogu jahu. Sega, kuni tainas lööb seintest lahti ja moodustab palli. Siis kuumuta veel 2–3 minutit. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda 50–60 kraadini, nii et tainas oleks katsudes soe. Klopi ükshaaval hulka munad. Iga muna lisamise järel klopi tainas jälle ühtlaseks.



2. Pritsi küpsetusplaat veepritsiga märjaks ja kata küpsetuspaberiga. Pritsi kondiitripritsiga plaadile u 10 cm ribad. Küpseta 180- kraadises ahjus u 20–25 minutit, jäta veel 10 minutiks ahju jahtuma. Kindlasti ära ahjuust küpsetamise esimesel poolel lahti tee!



3. Kreemi jaoks hõõru muna suhkruga ja näpuotsatäie soolaga segi. Klopi hulka jahu ja vanillsuhkur. Kuumuta piim keemiseni. Lisa munasegule sorts kuuma piima, sega hästi läbi ja kalla kuuma piima sisse. Kuumuta segades paksenemiseni.


4. Tõsta pliidilt ning maitsesta vanillsuhkruga. Lase jahtuda. Vahusta koor ja sega jahtunud keedukreemiga. Tee ekleeridesse küljelt sisselõige ja pritsi kreem tordipritsiga tainasse.

5. Sulata šokolaad, või ja vahukoor vesivannil ning sega ühtlaseks. Nirista-määri kookidele.

Allikas: toidutare



Peakokk: Lilia



8C 28.09

MINIPITSAD


2.5 dl pitsapõhjapulbrit
vett

Kate:
0.5 dl itaalia tomatikastet
6 viilu suitsusinki
1 dl nõrutatud maisi
1.5 dl riivitud juustu (u 75 g)

Sega pitsapõhjapulber veega ühtlaseks tainaks ning rulli jahusel laual õhukeseks. Lõika tainast 6-7 cm kettad ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Määri tomatikaste pitsapõhjadele. Kata singiribade, maisi ning riivitud juustuga.

Küpseta 250-kraadise ahju keskosas 7-9 minutit.

Allikas:nami-nami

Peakokk: Kertlyn



MANHATTANI TOORJUUSTUKOOK



Põhi:
8 Digestive-küpsist
50 g sulatatud võid

Täidis:
75 g suhkrut
2 muna
400 g Piimameister OTTO toorjuustu
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl vanillisuhkrut

Kate:
250 g hapukoort
2 sl suhkrut
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 tl kvaliteetset vanillisuhkrut

Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmkappi ootele.

Valmista täidis. Sega kõik ained omavahel, soovi korral vahusta kergelt mikseriga. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Siis võta kook ahjust välja ja lase 20 minutit jahtuda.

Sega hapukoor, suhkur ja vanill, vala ettevaatlikult jahtunud koogile. Küpseta 230kraadises ahjus 5-7 minutit, kuni on näha, et hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud.

Lase enne serveerimist põhjalikult jahtuda.

Serveeri nt värskete marjadega.  Kook on küpsetatud 20 cm läbimõõduga vormis (valmis koogi kõrgus on 3,5 cm); 

NB!
Toorjuust peab olema toasoe ja pehme - muidu ei õnnestu täidist ühtlaseks segada!!!

Allikas: nami-nami

Peakokk: Annabel



Maki-sushi, riisirullid

 (umbes 18 rullikest)


3 merevetika lehte (sushi nori)

Sushiriis:
2 dl Veski Mati pudruriisi
3 dl vett
1,5 sl valge veini äädikat
0,5 sl suhkrut
0,5 sl soola

    Täidiseks:
20 cm värsket kurki (või keedetud porgandit või avokaadot)
100 g lumekrabi või krevette

    Serveerimiseks.
sojakaste, marineeritud ingver, wasabi-pasta

    Valmistamiseks:
bambusmatt või väike rätik

Pese riis külma veega. krudista sõrmede vahel, loputa, kuni loputusvesi on selge. Mõõda potti 3 dl külma vett, lisa riis, ning lase enne keemapanekut 30 min. seista.
Kuumuta riis keemiseni,sega ja jätka vaiksel tulel keetmist 10-15 min.
Tõsta riis tulelt ja lase kaane all 10 min seista.
Sega äädika hulka sool ja suhkur, lisa soojale riisile.
Lõika kurgist ja makrast välja pikad kangid.
Laota merevetikaleht bambusest matile (läikiv pool allpool).
Jaga 1/3 riisist märgade kätega ühtlase kihina lehele laiali, jättes ülemisest servast umbes 1 cm vabaks.
Paiguta kurgist ja makrast lõigatud ribad alumisele servale.
Keera vetikaleht alt servast alustades bambusmati abil tihkeks rulliks.
Niisuta vetikalehe vabaks jäänud serva  veega ja vajuta kinni. Tee nii 3 rulli.
Lase rullidel enne lahtilõikamist 10 min seista.
Lõika märja terava noaga rull 6-8 osaks ning aseta taldrikule püstipidi.
Täida väikesed kausid sojakastmega ning pane kausiservale veidi wasabit. Vahetult enne söömahakkamist võid wasabi sojakastmega segada.


Peakokk: Catariina

No comments:

Post a Comment