Tuesday, November 1, 2022

5.b

2.juuni

LIHTNE TOMATISUPP

750 g tomatit
2 tk küünt küüslauku
1 tk sibulat
2 sl oliiviõli
1 l heledat puljongit
veidi värsket punet
1 dl maitsestamata jogurtit
soola
musta pipart
13 viilu saia


Lõika tomatid neljaks, kuumuta neid koos hakitud sibula ja küüslauguga oliivõlis.
Lisa puljong ja pune ning hauta 10-15 minutit.
Sega hoolega ning kurna läbi sõela.
Kuumuta supp keemiseni ning maitsesta soola ja pipraga.
Serveerides tõsta igale supiportsule peale 'jogurtisilm', millesse on segatud hakitud punet ning maitseks soola ja pipart.
serveeri röstitud saiaga

Allikas: nami-nami
Peakokk: Keidi

Maailma parim lasanje

lasanjeplaate (18–20, kogus oleneb vormi suurusest)
Tomatikaste:
500 g hakkliha
1 sibul
2–3 küüslauguküünt
500 g purustatud tomateid
2 spl tomatipastat
1 hakitud paprika
Juustukaste:
50 g võid
1 dl jahu
1 l piima
20 g juustu
soola
valget pipart
Peale:
150 g riivitud juustu

Kõigepealt valmista tomatikaste. Pruunista pannil hakkliha, sibul ja paprika. Lisa tomatipasta, purustatud tomatid ja riivitud küüslauguküüned. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all umbes 10–15 minutit.
Seejärel valmista juustukaste. Sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5–6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2–3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30–40 minutit.

Allikas: buduaar
Peakokk: Jeva


AMEERIKA MUSTIKAMUFFINID

Mustikamoos:

2.5 dl mustikaid
2 tl suhkrut
Puistepuru:
100 g suhkrut
2 tl riivitud sidrunikoort või laimikoort
Muffinid:
6 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl meresoola
2 suurt muna
225 g suhkrut
4 sl sulatatud ja jahutatud võid
4 sl õli
1.5 tl vanilliekstrakti
2.5 dl petti ehk võipiima
2.5 dl mustikaid

Valmista esmalt mustikamoos. Sega mustikad ja suhkur väikeses potis. Kuumuta keskmisel kuumusel mõned minutid, siis suru marjad lusikaga katki ning kuumuta, kuni potis on umbes 4 sl mustikamoosi. Lase jahtuda.
Valmista purukate. Sega suhkur ja riivitud laimikoor väikeses kausis omavahel.
Valmista muffinid. Kuumuta ahi 210 kraadini. Vooderda muffinivormid pabervormidega või määri korralikult võiga.
Sega jahu, küpsetuspulber ja sool suures kausis. Klopi väikeses kausis munad suhkruga heledaks. Sega keskmise suurusega kausis sulatatud või, õli, vanilliekstrakt ja petipiim. Klopi juurde munasegu ja sega ühtlaseks.
Sega "märjad" komponendid kuivainete hulka, tehes seda hästi õrnalt ja kergelt. NB! Taina ülesegamise tulemuseks on tihked muffinid, nii et proovi seda vältida!!!
Viimasena sega juurde mustikad. Jaota tainas ettevalmistatud muffinivormidesse. Tõsta igale muffinile 1 tl mustikamoosi ning sega see kokteilitiku abil kergelt muffinitaina hulka. Puista peale sidruni-suhkrusegu.
Küpseta 210-kraadises ahjus 18-20 minutit, kuni muffinid on kenasti kerkinud ja pealt kuldpruunid.
Lase 5 minutit vormis jahtuda, siis tõsta muffinid ettevaatlikult metallrestile jahtuma.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Meleri




26. mai

KLASSIKALINE BRUSCHETTA

14 viilu ciabatta't
4 paksemat värsket küüslauguküünt
külmpressitud itaalia oliiviõli
8 suurt küpset tomatit
purustatud musta pipart
hakitud basiilikut

Koori tomatid, lõika väiksemateks tükkideks. Sega veidikese oliiviõliga, maitsesta soola-pipraga ja värske basiilikuga. Lase 10-15 minutit maitsestuda. 

Lõika juuretisesaiast või peenleivast u 1-1,5 cm paksused viilud, rösti need süte kohal, grillahjus või kuumal pannil pealt krõbedaks - eriti heal bruschetta'l on servad lausa kergelt kõrbenud, seest peaks sai veel pehme olema. Hõõru kuumad viilud tugevasti üle poolitatud värske küüslauguküünega ning piserda külmpressitud oliiviõliga.

Tõsta igale saiaviilule tomatisegu, nirista peale veel veidi oliiviõli, kaunista värske basiilikuga ja serveeri kohe.

Allikas: nami-nami
Peakokk: Kirke

Ahjupasta kanaga

175 g meelepärast pastat
400 g broilerikintsuliha
2 dl rõõska koort (35%)
2 dl tomatipastat
150 g toorjuustu
75 g mozzarella juustu
200 g riivitud suitsujuustu
soola, pipart

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta. Lõika kintsuliha väiksemateks tükkideks ning prae pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Seejärel pane keedetud pasta ja kana ahjuvormi, vala juurde rõõsk koor, tomatipasta ning sega väiksemate tükkidena juurde toorjuust (see sulab meeldivalt pastarooga). Sega kergelt segamini ning laota peale mozzarellatükid ning seejärel suitsujuust. Küpseta 200 kraadi juures ca 30-40 minutit.

Allikas: kokkama
Peakokk: Adelii-Marii


Arbuusikook

1 keskmine seemneteta arbuus
maasikaid
vaarikaid
mustikaid
1 vaniljemaitseline torukohupiim
250 ml vahukoort
1 spl suhkrut


Pese arbuus ja lõika u 1,5 sentimeetri paksused kettad. Seejärel lõika need sektoriteks.
Vahusta vahukoor suhkruga.
Lisa kohupiimatoru vahukoorele.
Aseta umbes supilusikatäis kreemi arbuusi sektorile ja kaunista marjadega.
Serveeri kohe.

Allikas: retseptisahtel
peakokk: Amanda



24. märts
Lavaširullid

1 lavaš
merevaik ( nt murulauguga)
lehtsalatit
pakk makrat
värsket kurki

1 lavaš
merevaik
lehtsalat
100 g kanasinki
100 g riivjuustu
värske kurk

Laota lavaš laiali. Määri üsna mõnus paks kiht merevaiku peale. Laota salatilehed laiali. Kata meeldiva kattega ja kõige peale ribasta värske kurk. Keera võimalikult tihedalt kokku ja tee rull sobivateks tükikesteks. Lase enne serveerimist veidi külmkapis seista. 

Peakokk: Grete

Pitsa

Hapukooretainaga pitsapõhi
Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head.

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g võid
2 dl hapukoort

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

Allikas: linnuliha

 300 g pitsakatet (sink vorst)
 2 hapukurki
 4-5 spl tomatipastat või ketšupit
1 tl pitsamaitseainet
 150 g riivjuustu
väike ananassikonserv

Määri eelküpsetatud taignale tomatipasta või ketšup.  Laota taignale katte koostisained. Raputa pitsale peale pitsamaitseainet ja riivjuustu. Küpseta 180-200 ᵒC juures .

Peakokk: Brigita

Šokolaadi rullbiskviit vaarikatega

4 muna
1½ dl suhkrut
1 dl kartulitärklist
¾ dl kakaopulbrit
1½ tl küpsetuspulbrit
 
Vahele
2 dl vahukoort
2 dl kohupiimapastat
2 dl vaarikaid
 
Peale
tuhksuhkrut
vaarikaid
 
 
Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega omavahel kõik kuivad ained ja lisa läbi sõela vahule. Sega ettevaatlikult läbi ja vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 225-kraadises ahjus 8 minutit.
Kummuta küps põhi küpsetuspaberi peale, kuhu on riputatud natuke suhkrut. Eemalda kuum küpsetuspaber ja lase põhjal jahtuda.
Vahusta koor, lisa sinna kohupiim ja mõned vaarikad. Määri koogile täidis ja puista peale vaarikad. Ära äärtele täidist pane, muidu valgub see rulli keerates välja.
Keera küpsetuspaberi abil tugevaks rulliks, nii et liitekoht jääks koogi alla ja tõsta külma.
Puista kook üle tuhksuhkruga ning serveeri koos vaarikatega.

Allikas: Kodutohter
Peakokk: Gertrud

16. dets.

 Piparkoogitegu





Fotod: K. Truuverk


11. nov.

Lihtne ja kiire Caesari salat kanafileega



300 g Jääsalat
6 tk Röstsai
400 g Kanafilee
100 g Riivitud juust
10 tk Kirsstomat
400 g Caesari salatikaste
100 g mozzarella juustu

Tükelda lehtsalat ning jääkapsas väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Poolita kirsstomatid.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega. Jahuta veidi ja lõika väiksemateks tükkideks.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõsta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista mozzarella juustuga või sega hulka riivjuustu.

Allikas: oma maitse


Peakokk: Emma


Koorene pasta


500 g pastat
300 g kanafileed (või kalkuni)
1 suur paprika (meie ei kasutanud)
200 ml 10% rõõska koort
1 sibul
2 küüslauguküünt
broilerimaitseainet, soola, pipart
1 spl õli
maitsestamiseks murulauku

Praadida suurel woki pannil peeneks hakitud paprika ja sibul. Kui sibul klaasjas, lisada väikesteks tükkideks lõigutud kanafilee. Samal ajal keeta pasta õli ja soolaga. Kui kana on küps, maitsestada see ning lisada pressitud küüslauk ja valada peale rõõsk koor. Kuumutada, kuni koor läheneb keemistemperatuurini. Maitsestada vajadusel kastet. Nõrutada pasta ja valda see pannile. Segada ja serveerida murulauguga.

Allikas: toidutare


Peakokk: Gretten


Imemaitsev šokolaadibrownie


150 g võid
125 g tumedat šokolaadi
2 dl suhkrut
2 muna
2 sl jahu
0,25 tl soola
100 g vaarikaid

Pane tükeldatud või ja šokolaaditükid kaussi ning sulata need vesivannis ühtlaseks massiks. Seejärel sega sulanud segu läbi ning lase 5 minutit jahtuda. Lisa segades juurde suhkur. Vahusta munad kergelt läbi ning lisa koos ülejäänud ainetega šokolaadimassi. Lisa jahu ja sool. Sega kergelt ning vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (24x18 cm). Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit.
Kaunista vaarikatega.

Allikas: Kokkama 



Peakokk: Heti

No comments:

Post a Comment