26. mai
6 tk Röstsai
400 g Kanafilee
100 g Riivitud juust
10 tk Kirsstomat
400 g Caesari salatikaste
Lihtne ja kiire Caesari salat kanafileega
300 g Jääsalat6 tk Röstsai
400 g Kanafilee
100 g Riivitud juust
10 tk Kirsstomat
400 g Caesari salatikaste
Tükelda lehtsalat ning jääkapsas väiksemaks ning lao kihtidena kaussi või taldrikule.
Poolita kirsstomatid.
Prae kanafilee mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola, pipra ja näputäis kanamaitseainega. Jahuta veidi ja lõika väiksemateks tükkideks.
Lõika saiaviiludest 1 cm suurused kuubikud ning küpseta 180 kraadi juures paar minutit.
Kui kuubikud on võtnud kuldkollaka tooni, jahuta paar minutit ning tõsta salatile.
Kalla salat üle Caesari salatikastmega.
Kaunista või sega hulka riivjuustu või Parmesani juustu laastudega.
Allikas: oma maitse
Maailma parim lasanje
lasanjeplaate (18–20, kogus oleneb vormi suurusest)
Tomatikaste:
500 g hakkliha
1 sibul
2–3 küüslauguküünt
500 g purustatud tomateid
2 spl tomatipastat
1 hakitud paprika
Juustukaste:
50 g võid
1 dl jahu
1 l piima
20 g juustu
soola
valget pipart
Peale:
150 g riivitud juustu
Kõigepealt valmista tomatikaste. Pruunista pannil hakkliha, sibul ja paprika. Lisa tomatipasta, purustatud tomatid ja riivitud küüslauguküüned. Maitsesta soola ja pipraga. Hauta kastet kaane all umbes 10–15 minutit.
Seejärel valmista juustukaste. Sulata potis või, lisa jahu ja prae kergelt läbi. Lisa korraga piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Keeda 5–6 minutit, pidevalt vispliga segades, kuni kaste on ühtlane ja veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta pott tulelt ja sega juurde riivitud juust.
Võta ahjukindel vorm ja tõsta põhjale kiht juustukastet. Laota peale kiht lasanjeplaate, siis hakklihakastet ja peale juustukastet. Korda 2–3 korda, kuni toiduained on otsas.
Pealmine plaatide kiht kata juustukastmega ja puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 225-kraadise ahju allosas 30–40 minutit.
Allikas: buduaar
Peakokk: Laura
ÕHUKESED PANNKOOGID EHK KREPID EHK ÜLEPANNIKOOGID
4 muna (M või L)
200 g nisujahu (3,3 dl)
näpuotsaga soola
5 dl piima
50 g sulatatud võid
60 g suhkrut (3/4 dl)
200 g nisujahu (3,3 dl)
näpuotsaga soola
5 dl piima
50 g sulatatud võid
60 g suhkrut (3/4 dl)
Klopi munad suhkruga lahti, sega juurde jahu, piim ja näpuotsaga soola ning sega ühtlaseks. Viimasena lisa juurde sulavõi, sega läbi.
Kuumuta suur pann, lisa sobiv kogus tainast* ja küpseta paar minutit keskmisel kuumusel, kuni pannkook on altpoolt kaunilt kuldne. Keera ringi ja küpseta ka teiselt poolt.
Kuumuta suur pann, lisa sobiv kogus tainast* ja küpseta paar minutit keskmisel kuumusel, kuni pannkook on altpoolt kaunilt kuldne. Keera ringi ja küpseta ka teiselt poolt.
Nipid ja soovitused:
Eriti mugav on kasutada spetsiaalset pannkoogipanni.
Meie tõstame suure kulbitäie tainast ühte panni serva, siis keerame-kallutame panni, nii et tainas valguks ühtlase õhukese kihina laiali. Tulemuseks on hästi ilusad ümmargused pannkoogid.
Allikas: nami-nami
Peakokk: Sondra
12. mai
Tempura sushirullid
Tempura tähendab, et toitu on fritüüritud. Koduste vahenditega antud sushi puhul tähendab see õlis praadimist.Tempura ei ole traditsiooniline sushi tüüp, küll on ta aga eriti maitsev ja hetkel minu vaieldamatu lemmik, sest tal on kaks head omadust: krõbe ja soe. Kui sa ei ole varem sushit söönud, siis usun, et tempura on just see millega võiks alustada, kuna peale kuumutamist ei tundu nori maitse ehk nii tugev. Tempura saiapuru ehk panko valmissegu saab ka poest osta, kuid seda ei pruugi igas poes müügil olla, seega sobib suurepäraselt ka eestimaine riivsai. Mida soovitan ka teile, sest on odav ja tihti alati kodus ka juba olemas.
Koostisained:
1 tassi (2,5 dl) sushi riisi
1,5 tassi (3,75dl) vett
0,75 spl riisiäädikat
4 nori lehte
200 g kanafileed või makrat
kurk
200 g toorjuustu
Tempura segu:
0,5 tass jahu
0,5 tass vett
0,5 muna
0,5 tass riivsaia või panko riivsaia segu
Serveerimiseks:
sojakastet
Riisi ettevalmistamine:
Sushi riisi paki peal on tihti kirjas ka juhised riisi keetmiseks, kuid kui seda pole, siis järgi seda.
Kõigepealt loputa riis.
Lisa riis ja vesi koos potti. Ära tõsta kaant potilt kordagi riisi keetmise ajal.
Kuumuta riis keetmiseni.
Kui segu on keema hakanud, siis alanda kuumust keskmiseni. Ja keeda kaane all keskmisel kuumusel umbes 15 minutit.
Keera pliit kinni ja lase riisil kaane all järelkeeda veel 10-15 minutit. Ära ikka kaant tõsta.
Nüüdseks peaks kogu vesi olema imendunud riisi. Aseta riis laiemale alusele, et see kiiremini jahtuks. Lisa riisiäädikas ja veidi soola. Sega õrnalt ja lase riisil jahtuda maha (peaks saavutama toatemperatuuri).
Sushi rullimine:
Sushi valmistamiseks kata norilehed ühtlaselt riisiga, selleks kasuta sõrmi. Jäta umbes 1/3 äärest riisist vabaks. Määri riisi peale toorjuustu. Seejärel lisa omale meelepärane täidis. Alusta rullimist.
Tempura katte valmistamine:
Tempura segu valmistamiseks sega omavahel jahu, vesi ja muna kausis. Veereta rulle kastmes ning seejärel riivsaias. Prae rulle kuumas õlis umbes 1 minut ühelt küljelt kuni rull on enam-vähem ühtlaselt kuldne. Jälgi hoolega, et ära ei kõrbeks. Serveerimiseks lõika terava noaga sobivad sushi lõigud.
Tähelepanekud
* Hoia alati kauss külma veega riisi vahetus läheduses. Kui riis kipub kleepuma, siis saab sõrmed hõlpsalt puhtaks kui korra vette kasta ilma kraani vahet jooksmata.
*Ürita aseta sushi riis võimalikult ühtlaselt vasakust äärest parema ääreni. Sushi tüki paksus sõltub riisi kogusest. Mida vähem riisi kui mida suuremale pinnale laotad, seda kaunimalt jääb sushi rulli sisu ilusti keskele.
* Ka sushi rulli juurviljade sisu täida võimalikult ühtlaselt vasakult paremale välja, sest siis saad ka otsi kasutada valmis sushi tükkidena. Nii ei lähe midagi raisku.
Allikas: cooking&lifestyle
Peakokk: Kädi-Liisa
Kanatiivad riisiga
tiivad - 1 kgsojakastet-50 g
2-3 sl mesi
sool, valge pipar maitse järgi
1. Segage mesi sojakastmega
2. Lisage tiibadele sool, valge pipar ja mee ja kastme segu
3. Lase 10-15 minutit marineerida
4. Aseta tiivad ahjuplaadile ja katke fooliumiga, küpsetage umbes tund 180-200 kraadi juures.
5. Eemaldage foolium ja küpsetage veel 20 minutit
Mee-sinepi kanatiivad riisi ja külma kastmega
Kanatiibade jaoks:Kanatiibu (14 tk)
50 gr Inglise sinepit
2 tl paprikapulbrit
2 tl soola
2 spl mett
50 gr või
Riisi jaoks:
200 gr riisi
Külma kastme jaoks:
200 gr Hapukoort
50 gr majoneesi
Törts ketšupit
Kurki
Soola-pipart
Tilli
Kanatiivad:
Sega kokku paprikapulber, sinep, mesi ja sool. Sulata või ja lisa ülejäänud segule. Või ja ülejäänud segu ei taha omavahel hästi seguneda, seega tuleb hoolikalt segada kuni segu on ühtlane. Seejärel on valik sinu, kas paned kanatiivad suurde kaussi, lisad segu ja segad ning paned ahjuvormi või paned tiivad plaadile ja kallad segu peale. Mina kasutasin esimest varianti. Järgmisena kata vorm pealt fooliumiga (tee peale paar väikest auku) ja pane eelnevalt soojendatud 200 kraadisesse ahju ning küpseta 30 minutit. Viimaseks eemalda foolium ja lase veel 10-15 minutit tiibadel pruunistuda ning valmis nad ongi!
Riis:
Keeda riis, kasutades 2 anumat vett 1 anuma riisi kohta tehnikat (niimoodi ilma kotita keetes jääb riis piisavalt pehme ja piisavalt kõva ja kaob ära võimalus riis üle keeta. Lihtsalt keedad kuni vett enam ei ole) Kui vesi keema läheb, lisa sool ja riis.
Külm kaste:
Sega kokku hapukoor, majonees ja ketšup, lõika avokaado ja kurk väikesteks kuubikuteks ja lisa segule, maitsesta soola-pipra ja tilliga.
Allikas: Mari retseptisahtel
Peakokk: Kristina
Muffinid
125 g pehmet võid200 g suhkrut
1 pakk vanillsuhkrut
3 muna
300 g jahu
1 pakk küpsetuspulbrit
125 ml piima
100 g šokolaadinööpe
muffinivormid
Kuumutage ahi 180 kraadini. Asetage muffinipanni avadesse pabervormid. Vahustage pehme või suhkru ja vanillsuhkruga kohevaks vahuks. Lisage ükshaaval munad ja segage.
Segage jahu küpsetuspulbriga ja sõeluge munavahu hulka. Nüüd valage hulka ka piim ja segage ühtlaseks taignaks. Segage taignasse ka šokolaadinööbid.
Jagage tainas muffinivormidesse ja küpsetage ahju keskmisel siinil 20-25 minutit.
Peakokk: Heleena Maria
31. märts
Kalkuni-avokaado wrap
14 tortiljat
100 g kanafileeed
paprika
punane sibul
avokaado
värske lehtsalat
õli
sool
pipar
mesi
õunaäädikas
100 g kreekajogurt
Soojenda ahi kuni 175 kraadini.
Lõika paraja suurusega kanatükid.
Prae pannil kuniks tekib krõbe koorik.
Küpseta ahjus 5-7 minutit.
Valmista dipp segades omavahel kreekajogurt, lusikaotsaga mett, pool tl õunaäädikat (sobib ka veiniäädikas), soola ja pipart.
Puhasta paprika, sibul ning avokaado ja lõika ribadeks.
Soojenda wrapi lehed ahjus.
Määri wrapid dippiga.
Aseta peale värske salat, küpsetatud kanaliha ja puhastatud köögiviljad.
100 g kanafileeed
paprika
punane sibul
avokaado
värske lehtsalat
õli
sool
pipar
mesi
õunaäädikas
100 g kreekajogurt
Soojenda ahi kuni 175 kraadini.
Lõika paraja suurusega kanatükid.
Prae pannil kuniks tekib krõbe koorik.
Küpseta ahjus 5-7 minutit.
Valmista dipp segades omavahel kreekajogurt, lusikaotsaga mett, pool tl õunaäädikat (sobib ka veiniäädikas), soola ja pipart.
Puhasta paprika, sibul ning avokaado ja lõika ribadeks.
Soojenda wrapi lehed ahjus.
Määri wrapid dippiga.
Aseta peale värske salat, küpsetatud kanaliha ja puhastatud köögiviljad.
Allikas: retseptisahtel
Peakokk: Linell
MAKARONID JUUSTUKASTMEGA
400 g makarone4 sl võid
1 dl nisujahu (60 g)
5 dl piima
1 sl Dijoni sinepit
200 g riivitud Cheddari juustu
100 g riivitud pehmet juustu
0.25-0.5 tl vürtsikastet - nt
Tabascot
soola ja musta pipart
Salatiks:
2 tomatit
kurk
Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees al dente, nõruta.
Samal ajal sulata potis või. Vispelda juurde jahu ja kuumuta segades 1 minut. Lisa piim, vispelda hoolega. Kuumuta kaste keemiseni ja keeda 1 minut.
Võta pott tulelt, sega juurde sinep, pipar ja vürtsikaste. Lisa riivitud juustud, sega sulamiseni. Maitsesta vajadusel soolaga.
Sega kaste ja makaronid omavahel ja serveeri kohe salatiga.
225 g võid
5 dl Dansukkeri kristallsuhkrut
2 muna
6 dl nisujahu
1 tl Dansukkeri vanillisuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
150 g tükeldatud tumedat šokolaadi
50 g peeneks hakitud pähkleid
Vahustage või suhkruga, lisage vahustamist jätkates munad. Segage omavahel jahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber, lisage võivahule ja segage ettevaatlikult läbi. Viimasena lisage hakitud šokolaad ja pähklid. Vormige taignast 30 palli, laduge need nii 5 cm vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetage 175 °C ahjus u. 12-15 minutit.
Allikas: Dansukker
Peakokk: Mirtel
7. nov.
LIHTNE MAKARONISALAT
360 g Rakvere Lihakas suitsuvorsti või suitsusinki
2 pikka kurki
Salatikaste:
250 g hapukoort
250 g majoneesi
1 tl sinepit
soola ja musta pipart
Keeda makaronid soolases vees pehmeks, nõruta ja jahuta korralikult. Haki kurk ja vorst/sink. Pane suurde kaussi.
Sega kastmeained omavahel, lisa tükeldatud salatikomponentidele. Lase enne serveerimist umbes pool tundi maitsestuda.
Allikas: nami-nami
Kodune kartulivorm peekoniga
200g peekonit
1 sibul
3 küüslauguküünt
3dl vahukoort
paprikapulbrit
100g riivjuustu
rohelist sibulat
Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. Sega kausis kartuliviilud soola ja õliga ning kalla ahjuvormi. Küpseta kartuleid 200 kraadi juures kuskil 15-20 minutit. Samal ajal pruunista hakitud sibul, küüslauk ja peekon ning sega kartulitega. Sega vahukoore hulka 1 tl paprikapulbrit ning lisa see omakorda kartulivormile. Küpseta ahjus umbes 20 minutit ning siis raputa peale riivjuust. Küpseta niikaua kuni juust on kergelt krõbe. Enne serveerimist raputa peale hakitud rohelist sibulat.
Allikas: buduaar
ŠOKOLAADIRUUDUD (BROWNIES)
200 g tumedat 70% šokolaadi
3 muna
200 g suhkrut
100 g nisujahu
100 g hakitud kreeka pähkleid
0.5 tl soola
0.5 tl vanilliekstrakti
Vooderda 24x24 cm koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 170˚C peale kuumenema.
Sulata või ja šokolaad vesihaudes või mikroahjus.
Klopi munad ja suhkur elektrimikseriga vahule. Lisa sulanud šokolaadi-võisegu ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, sool, hakitud pähklid ja vanilliekstrakt, sega täiesti ühtlaseks.
Kalla tainas vormi ning küpseta 170kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook pealt kuiv tundub.
Serveeri soojalt või lase vormis jahtuda, siis tõsta vormist välja ning lõika tükkideks.
NB! Õiged brownied on pealt veidi kuivanud ja pragunenud, seest aga kohati veel niisked!
Allikas: nami-nami
No comments:
Post a Comment