Tuesday, February 17, 2015

7b (vahetus)

1. tund

Taco'd

 


Mehhiko köögi ühed tuntumad suupisted, mis on väga toitvad ja sobivad serveerida ka prae eest. Üsna teravamaitselised taco´d on parimad soojalt. Kõrvale paku guacamole-kastet.
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 6 portsjonit

2 sl õli
2tk Sibul
700 g Hakkliha
1 purk tuline taco-kaste
1,25 tl Sool
0.25 tl Must pipar
1 pakk taco-koored
2 tk (punane) Paprika
2 tk Punane sibul
200 g Riivjuust
SERVEERIMISEKS




Hapukoor

Kuumuta pannil õli ning lisa hakitud sibul ja hakkliha. Prae umbes 10 minutit, kuni kõik on pruunistunud. Lisa taco-kaste, sool ja pipar ning kuumuta veel 15 minutit. Tõsta taco-koorte vahele hakklihatäidist. Puista peale hakitud paprikat ja sibulat ning riputa üle riivjuustuga. Küpseta ahjus 225°C juures 5 minutit. Serveeri soovi korral maitse mahendamiseks hapukoorega. 
Allikas: toidutare 
 
Peakokk:Katarina

Chilli con carne

 

See Mehhikost pärit vürtsikas hakkliharoog on populaarne üle maailma.


 sai
400 g veisehakkliha
2 sibulat
1 tšillikaun
2 sl õli
400 g purustatud tomateid
3sl tomatipastat
2 küüslauguküünt
400 g tomatikastmes valgeid konservube
1 dl vett
0,5 tl musta pipart
soola
1 tl paprikapulbrit
  • Kuumuta hakitus sibul õlis kollakaks.
  • Lisa pannile hakkliha ja pruunista aeg-ajalt segades.
  • Lisa tomatipasta, pressitud küüslauk, kuumuta veel veidi.
  • Tõsta segu potti ja lisa sellele purustatud tomatid, võimalikult peeneks hakitud tšillikaun ja vesi, hauta umbes 5 minutit.
  • Maitsesta soola, pipra ja paprikapulbriga.
  • Lisa oakonserv ja hauta veel 5 minutit.
  • Serveeri saiaga. 
 

    Peakokk: Harri

    Tuuletaskud

     

    75 g võid
    3 muna
    1,5 dl vett
    1,5 dl nisujahu

    täidiseks -
    1 dl vahukoort
    1 dl kohupiimapastat
    veidi suhkrut

    Keedutaigen:
    • Kuumuta ahi 180 kraadini.
    • Mõõda paksupõhjalisse keedunõusse vesi ja rasvaine, kuumuta segu kunivõi on sulanud.
    • Lisa jahu ning keeda segu nõrgal tulel puulusikaga tugevalt kloppides, kuni taigen muutub ühtlaseks ja nõu küljest lahti lööb.
    • Võta taigen tulelt ning lase segul jahtuda 60-70 kraadini
    • Lisa jahtunud massile ükshaaval munad, iga muna lisamisel klopi taigen ühtlaseks. Taigen peab olema sile, mitte liiga kõva.
    • Vormi kahe väikese lusika või tordipritsi abil küpsetuspaberile pätsikesed (paigutamisel arvesta, et keedutaigen suureneb küpsetamisel kaks korda).
    • Keedutaigen kerkib niiskes ahjus paremini. selleks pritsi küpsetuspaberile veidi vett, et ahjus oleks rohkem niiskust.
    • Küpseta 20-25 minutit. Ära ava vahepeal ahjuust.
    • Tõsta valminud tuuletaskud ahjust välja ja lase jahtuda.
    • Lõika tuuletaskult terava noaga kaas maha ja täida sobiva täidisega. 






    Peakokk: Mathias

    2. tund -26.02

     Kiired kerged sarvesaiad toorjuustu-singitäidisega



    Ei mingit rasvast lehttainast, isegi mitte aeganõudvat pärmitainast...need saiad saavad vähese vaevaga valmis ning tänu taignas sisalduvale rasvatule kohupiimapastale on oluliselt kergemad. Kergitusaineks küpsetuspulber. 

    16 saiakest
     Taigen:
    4dl jahu
    2tl küpsetuspulbrit
    1/2tl soola
    250g rasvatut kohupiimapastat
    0,5dl Rama Culinesse'i või (sulatatud võid/margariini)
    määrimiseks:
    muna

    Täidis: 

    100 g toorjuustu
    100 g sinki

    Sega kuivained omavahel, lisa kohupiimapasta ja rasvaine. Lisa taignale maitseained. Jaga taigen kaheks osaks ning rulli need ümmargusteks ja õhukesteks ketasteks. Jaga kumbki ketas 8-ks sektoriks. Tõsta täidist sektori laiema otsa keskele ja keera tainas laiemast otsast alustades rulli. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja määri munaga. Raputa sarvekesed ülenäiteks erinevate seemnetega või soolaste saiade puhul riivjuustuga. Küpseta 200 kraadi juures u. 15min kuni sarvekesed on ilusad kuldsed.

    Terve koguse soolaste saiade taigna maitsestamiseks kasuta 1-2dl väherasvast riivjuustu.

    Allikas:http://qsti.blogspot.com/2008/01/kiired-kerged-sarvesaiad.html

     

    Peakokk:Risto

     

     

    Kodune seljanka


    Kogus: 4 portsjonit

    6 dlLihapuljong
    1 splÕli
    100 gSibul
    100 gSoolakurk
    120 gKartul (soovi korral)
    50 gTomatipasta
    1 lehtLoorber

    Sool ja pipar

    Karamellsuhkur (veidi maitseks)
    95 gVasikaliha (keedetud)
    110 gVeiseliha (keedetud)
    50 gKeedusink (või neerud)
    40 gViiner
    4 splHapukoor (serveerimiseks)

     

    1.  Haki sibul ja kuumuta potipõhjas õli sees läbi.
    2.  Lisa tomatipüree ja hauta paar minutit.
    3.  Haki kurk ja lisa potti.
    4.  Lisa puljong ja maitseained. Lase segu keema.
    5.  Koori kartulid ja lõika kuubikuteks ning lisa potti. Keeda, kuni kartul on pehme.
    6.  Lõika liha, sink ja viinerid kuubikuteks või viiludeks ning lisa supi hulka
    7.  Serveeri hapukoore ja maitserohelisega.
     

    Peakokk: Hans Heiki

    Domino-juustukoogikesed


    Valmistusaeg: 20-40 min
    1 suur pakkDomino küpsised
    400 gToorjuust
    2 dlSuhkur
    3 tkMuna
    100 gHapukoor
    1 tlVanillsuhkur
    1 tlSidrunimahl
    Sool
    KAUNISTAMISEKS
    1 väike pakkDomino küpsised
    Vahukoor või toorjuustukreem
    1. Eelsoojenda ahi 160 kraadini. Keera suurte Domino küpsiste pooled lahti ja aseta küpsis, kreem üleval, sobiva suurusega (muffini)vormi põhja. Sellest saab koogikese põhi. Eemaldatava põhjaga või silikoonist vormidest on koogikesi hõlpsam kätte saada.

    2. Hõõru toorjuust suhkruga ühtlaseks, lisa ükshaaval munad, seejärel hapukoor, vanilliekstrakt, sidrunimahl ja vajadusel veidi soola, kui toorjuust ei ole soolane. Haki 5–6 küpsist peeneks ja lisa saadud puru täidise hulka.

    3. Jaota täidis küpsisepõhjadele, täites vormi kahe kolmandiku ulatuses. Küpseta 20–30 minutit, lase täielikult jahtuda ja eemalda siis vormidest. Soovi korral kaunista glasuuri ja väikese Domino küpsisega. Hoia kuni serveerimiseni külmas.
    Allikas : Toidutare
    Peakokk: Anna-Terese


    3. tund- 5.märts

    Anna-Liisa kihiline kanasalat


    Selles salatis võid kasutada endale meelepäraseid aineid. Suitsukana aga võiks igal juhul salatis olla, see annab mõnusa maitse


    Lõika hiina kapsas õhukesteks ribadeks ja laota suurema kausi põhja.
    Lao peae pool tükeldatud kanalihast, seejärel pool puhastatud ja kuubikuteks lõigatud paprikast.
    Sega kokku kaste ja tõsta veidi paprikakuubikutele. Pane peale nõrutatud ananassikuubikud, seened, tükeldatud tomat ja kurk ning taas veidi kastet.
    Laota salatile peale kiht hiina salatit, ülejäänud kanaliha ja paprikakuubikud. Kata kastmega ning lase soovitatavalt tund aega külmas maitsestuda. Suure nälja korral võid ka kohe sööma hakata :) 
    Allikas: toidutare
    Peakokk: Rait

     

    Pitsa 

     

    Hapukooretainaga pitsapõhi

    Selle tainaga jääb pitsa meeldivalt krõbe ja õhuke. Tänu oma krõbedusele jäävad pitsaääred veel eriti head. Erineb, küll klassikalisest pitsapõhjast, kuid samas on just selle retsepti järgi valmistatud pitsapõhi palju lemmik. Üks lemmikumaid!
    4 dl nisujahu
    2 tl küpsetuspulbrit
    0,5 tl soola
    50 g võid
    2 dl hapukoort
    Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Näpi hulka pehme või. Lisa hapukoor ja sega ühtlaseks. Rulli taigen õhukeseks ümmarguseks rattaks. Aseta peale meelepärased komponendid ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures 15-20 minutit.

    Allikas:Rannamõisa

    Peale:
    1  paprika
    300 g hakkliha
    2 tomatit
    1 sibul
     200 g riivjuustu
    pitsamaitseaine
    ketšup

    Hakkliha ja sibul praadida, maitsestada soola, pipraga. asetada kõik katte komponendid pitsataignale, küpseta.
     

    Peakokk:Sten P.


    Sõrnikud


    3muna
    3 spl suhkrut
    natuke soola
    vaniljesuhkrut

    3 pakki  kohupiima (tavaline kandilises pakis, mitte kohupiimapasta)
    6-7 spl jahu

    Paneerimiseks:
    riivsaia (sobib ka manna või jahu)


    Vahusta munad suhkruga, lisa sool, vaniljesuhkur, kohupiim (kohupiima võid eelnevalt segada) ja jahu. Sega kõik ained korralikult ühtlaseks taignaks. Seejärel mätsi kohupiimataignast väikesed kotletid ja paneeri riivsaias. Prae pannil õlis keskmisel kuumusel, kuni üks pool kuldpruun. Keera kotlet ümber ja prae ka teiselt poolt. Ära prae liiga suurel kuumusel, siis võivad kotletid seest tooreks jääda. Serveeri hapukoore, moosi või tuhksuhkruga.

    Peakokk: Raul

    No comments:

    Post a Comment