Tuesday, April 7, 2015

9b

Kartulivahvlid salatitäidisega

Soolased kartulivahvlid on krõbedad ja saavad ruttu kõigi lemmikuteks. Pärast küpsetamist, kui vahvlid on veel kuumad, saad neist kerge vaevaga kausid vormida. Jahtunult tõmbavad vahvlid kõvaks ja siis saad neist serveerida erinevaid salateid. 

200 g Kartul (toores)
100 g Või (pehme)
1 tl Suhkur
0.5 tl Sool
0.25 tl Valge pipar (jahvatatud)
1 tk Muna
1.5 dl Nisujahu
2 dl Piim
Valmistusaeg: 40-60 min
Sega pehme või suhkru, soola, pipra ja munaga kergeks vahuks. Lisa jahu ja sega tainas taas ühtlaseks. Nirista hulka piim, segades tainast samal ajal, et ei tekiks jahutükke. Riivi kartulid jämeda riiviga ja lisa tainale. Kui tegu on vesiste kartulitega, siis pigista kartulimass eelnevalt köögipaberiga kuivemaks. Lase tainal 15 minutit puhata ja küpseta siis õhukesed vahvlid.
Vormimiseks pane sobiva suurusega tugevam klaas kummuli ja aseta selle peale kuum vahvel. Mulju vahvlit ümber klaasi, kuni see võtab soovitud kuju, ja hoia veidi niimoodi. Vahvel jahtub kiiresti ja säilitab oma kuju. Serveeri meelepärase salatiga. Hästi sobib kas või klassikaline kartulisalat.

Kogus 10 tükki.

Allikas: toidutare

Caesari salat kanaga

SALAT:
200 g Rooma või lehtsalatit
300 g Kirss- või tavalisi tomateid
1 tk Kanafilee
50 g Parmesani juustu
1 sl Haklitud murulauk
Sool ja pipar
SAIAKUUBIKUD: (võib ka kasutada valmis saiakuubikuid)
6 viilu valget saia
1 sl oliivōli
1 pressitud küüslauk
2 sl riivitud parmesani juustu

KASTE:
Felixi Caesar salatikaste

Lao salatilehed taldrikutele või vaagnale. Viiluta tomatid ( kirsstomatid poolita ). Prae broilerifileed pannil väheses õlis mõlemalt poolt kuldseks ning maitsesta soola-pipraga. Jahuta veidi, lõika ribadeks ja tõsta salatile. Saiakuubikute tegemiseks lõika saialt servad ja lõika u 1 cm suurused kuubikud. Sega õli, purustatud küüslauk ja juust ning veereta saiakuubikuid seal sees. Pane kuubikud küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpseta 175 kraadi juures ahju ülemises osas u 10 minutit ehk kuni kuubikud on võtnud ilusa värvi. Jahuta kuubikud ning tõsta salatile. Kalla salatile mõnus Felixi Caesar salatikaste ning kaunista Parmesani juustu laastudega. Retsept on mõeldud neljale inimesele.

Peakokk: Kadi Riin


Jamie parmesanikana  + riis

Jamie Oliveri retsept, kus parmesanis paneeritud kanafileed on keeratud õhukese Prosciutto viilu sisse ja siis pannil krõbedaks praetud.

neljale
300 g riisi

Riivi parmesan. Puhasta tüümianioksad lehtedest (varred viska minema).
Lõika kanafilee alumine osa väikese terava noaga risti-rästi ruuduliseks. Maitsesta pipraga (soola pole vaja, sest sink on üsna soolane). Laota kanafileed teineteise kõrvale ning puista peale enamus tüümianilehtedest. Riivi peale veidi sidrunikoort, siis puista peale parmesan.
Aseta igale kanafileele 3 Prosciutto viilu, servad kergelt kohakuti. Nirista peale veidi oliiviõli ja puista peale ülejäänud tüümianilehed.
Aseta igale kanafileele tükk toidukilet, siis tambi pannipõhja või pudrunuiaga paar korda tugevalt vastu kanafileed, nii et see oleks umbes 1 cm paksune (õhem kanafilee küpseb palju kiiremini).
Praadimiseks kuumuta pann keskmisel kuumusel. Tõsta kanafileed ettevaatlikult pannile, Prosciutto singiga pool vastu panni. Nirista peale oliiviõli, siis prae mõlemalt poolt 5 minutit (singiga poolt küpseta pool minutit kauem).
Serveerimiseks jäta kanafilee terveks või lõika viiludeks ja laota taldriule. Kõrvale paar sidrunisektorit ja oliiviõli. Lisandiks kartulipuder ja roheline köögivili või mõne krõmpsuv värske salat.

Retsept on mugandatud Jamie Oliveri raamatust "Ministry of Food" (Parmesan Chicken Breasts with Crispy Posh Ham). Edaspidi kasutan kana kintsufileesid, mis on mahlasemad ja maitsvamad, kui rinnafileed.
Peakokk:  Margaret

Inglise sidrunipuding


Mõnusalt tsitruseline järelroog meenutab nii maitselt kui ka olemuselt inglise kuulsat kreemi lemon curd. Serveeri magustoitu soovi korral vahukoorega, mis tasakaalustab sidruni hapukust.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 4 portsjonit
1. Vahusta või, suhkur ja riivitud sidrunikoor kreemjaks (seda võid teha ka köögikombainis). Lisa sidrunist pressitud mahl, munakollased, jahu ja piim ning sega, kuni saad ühtlase vahu.

2. Vahusta munavalged kõvaks valgeks vahuks ja sega kokku sidrunivahuga. Kalla vaht võiga määritud ahjuvormi ja tõsta vorm veevanni.

3. Küpseta 180-kraadises ahjus 45‒50 minutit, kuni vorm on pealt pruun ja sisu sarnaneb kreemja lemon curd’iga. Lase jahtuda, sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri soovi korral vahukoorega. 
Allikas: toidutare
Peakokk: Kateriine

No comments:

Post a Comment