Sunday, April 10, 2016

8b vahetusgrupp

 15.04

Hakklihatäidisega pannkoogid

TAINAS
4 tk Muna
10 dl Piim
2 tl Sool
2 dl Odrajahu
3 dl nisujahu
50 g Või
TÄIDIS
600 g Hakkliha
2 tl Sool
1 tl Must pipar
2 tl Basiilik (kuivatatud)
2 tk Punane paprika
1tk sibul
6 küünt Küüslauk
4 sl Tomatipasta
2 dl Vesi
2 dl Riivjuust
Hakklihatäidisele annavad maitset paprika, tomat, küüslauk ja ürdid. Taina jaoks klopi munad ja piim. Lisa sool ja jahud. Hoia tainast 1 tund külmikus. Sulata või ja lisa tainale. Küpseta õhukesed ülepannikoogid. Täidise jaoks pruunista pannil hakkliha ja sibul. Maitsesta soola, pipra ja basiilikuga. Lisa hakitud paprika ja küüslauk. Sega juurde tomatipasta ja vesi. Hauta 10 minutit. Lõpuks sega juurde riivjuust. Tõsta täidis pannkookidele ja keera rulli

Allikas: toidutare
Peakokk: Silver



One-pan garlic chicken pesto pasta

2 sl rapsiõli
4 kana rinnafileed
4küüslauguküünt
1 spl soola
1 spl musta pipart
1,5 tassi rõõska koort
1 riivitud parmesani juustu
1/2 tassi pestot
6 tassi penne pastat
1,5 tassi kirsstomateid
basiilikut kaunistamiseks


Allikas: http://www.buzzfeed.com/alvinzhou/try-this-one-pan-garlic-chicken-pesto-pasta-dish-for-dinner#.dxNmkLGE1

Pesto

Itaallased kasutavad pestot kõige sagedamini kuumade lintnuudlite hulka segatuna ja köögivilja-nuudlisuppide maitseainena, suurepäraselt maitseb see ka grillitud liha ja kala, praetud munade, värskete kartulite või röstitud saia juurde.

Peenesta basiilik uhmris või köögikombainiga; osa basiilikust võid asendada siledate petersellilehtedega. Lisa küüslauk ja männiseemned, töötle ühtlaseks massiks. Lisa vähehaaval õli ja sool ning viimasena riivitud Parmesan ja sidrunimahl. Säilita pestot külmkapis väikeses klaaspurgis, pind oliiviõlikihiga kaetud. Võid pestot ka külmutada jääkuubikurestis või pisikestes õhukindla sulguriga kilekotikestes.

Allikas: toidutare


Peakokk: Katarina



Brüleekreem ehk crème brûlée

Maailmakuulus dessert (crème brûlée), mille klassikalises versioonis kasutatakse naturaalset vanillikauna.

Et saavutada suuremat krõbedat karamellistatud pealispinda, valmistatakse brüleekreemi spetsiaalsetes väikestes kuumuskindlates või madalamates ahjuvormides. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta leeklampi, mis karamellistab suhkrukihi hetkega ilma kreemikihti kuumutamata. Leeklambi puudumisel grilli 250-kraadises ahjus grillelemendi all, kuni suhkur karamellistub.

Vaja läheb:
1 vaniljekaun
500 g vahukoort
8 munakollast
125 g suhkrut

Lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks, kraabi noa otsaga kauna seest välja väikesed mustad seemned. Kalla vahukoor potti, lisa sellele vaniljeseemned ja ka tühjaks kraabitud kaun. Kuumuta vahukoor pliidil umbes 75 kraadini, nii et segu ei läheks keema.
Eralda munakollased valgetest, sega kahvliga kokku munakollased ja suhkur. Väga hoogsalt ei maksa kloppida, segu ei pea vahtu ajama, piisab sellest, et suhkur on ilusasti lahustunud.
Sega hoolikalt kokku vaniljega kuumutatud koor ja munakollased. Jällegi ei maksa väga hoogsalt kloppida, kuna muidu tekib segu pinnale vaht, ning pärast küpsemist jäävad kreemi pinnale augud ning mullid, mis segavad karamellistamist.
Kurna segu läbi sellise sõela, kust vaniljeseemned läbi mahuvad.Vala segu vormidesse, aseta vormid vesivannile, kata kaane või fooliumiga, ning küpseta ahjus 150 kraadi juures ca 25 minutit.
Segu peab küpsemise lõpufaasis pidevalt kontrollima, soojana peab kreem olema hästi õrnalt tardunud, kuna jahtudes segu pakseneb veidi veel. Kui segu on jahtunud, puista peale suhkrut, ning karamellista see põletiga.


Allikas: err
Peakokk: Henri

22.04

Spanakopitad

 Kreeka köök
12 tk.


250 g lehttaignat (või 2 suurt filotaignalehte)
200 g külmutatud spinatit
1 sibul
1 sl võid
25 g kreeka pähkleid
0,5 muna
70 g feta juustu
musta pipart, muskaatpähklit
0,5 muna pintseldamiseks


Sulata spinat ja pigista sellest liigne vesi välja, haki spinat peenemaks.
Haki sibul.
Pane või pannile ja kuumuta selles sibulatükid, lisa spinat ja prae umbes 5 minutit.
Lisa hakitud kreeka pähklid, maitsesta soola ja pipraga.
Veidi jahtunud spinatisegule lisa muna.
Rulli taigen õhemaks ja lõika ruudukujulisteks tükkideks.
Aseta taignaruudu keskele lusikatäis spinatisegu, murenda sellele fetajuustu ning murra pirukas kolmnurkselt kokku.
Suru servad tihedalt kokku. Määri pirukad pealt munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit.


Peakokk: Sten-Erik Liiv

Paella

 

Hispaania köök

8-10 õpilasele

3 sl õli
4-6 väikest kana poolkoiba või 200 g kanafileed
100 g suitsupeekonit
150-250 g mereande (krevetid, rannakarbid)
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 dl riisi
1 punane paprika või tomat
1 dl külmutatud herneid
1 sidrun
5 dl vett+ 1 kanapuljongi kuubik
näpuotsatäis safranit või 1/2 tl kurkumi
pipart, cayenni pipart


Haki sibul, küüslauk peeneks, lõika peekon tükkideks. Kuumuta suurel pannil õli ja prae selles kanakoivad ja peekonitükid. Lisa sibul ja küüslauk ja prae segades.
Lisa maitseained ja riis, kanapuljong (keeda 5 dl vett ja lisa puljongikuubik). Sega ja lase keema.
Hauta kaane all tasasel tulel, kuni riis on peaaegu pehme (15-20 min). Lisa herned ja paprikatükid, sega õrnalt. Lisa roa peale mereannid. Hauta veel 5 min kaane all. Serveerimisel lisa sidrunisektorid, mida iga sööja saab ise toidule pigistada.


Peakokk: Rait

Šokolaadivulkaanid (fondant)

 
'Molten chocolate cake' ja 'Chocolate lava cake' - nii kutsutakse kooke, mis keskelt veel vedelavõitu on - ehk mis siis sööma asudes vulkaanist purskuvat laavat meenutavad. Lihtsad ja mõnusad.

340g tumedat šokolaadi  
300 g võid
320 g suhkrut
150 g nisujahu
8 suurt muna
 
Määri nn ramekin-vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. 
Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit. Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. 
Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit - MITTE ROHKEM!*
Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.
* Tegelikult oleneb küpsetamisaeg konkreetsest ahjust ja küpsetusvormidest jne jne. Retsept on mõeldud 12 portsjoni jaoks, mina kasutan väikeseid valgeid keraamilisi ramekin-vorme. Kui kardad, siis küpseta pigem minut-paar rohkem - halvimal juhul saad lihtsalt šokolaadikoogi, mida nt kirsikompoti või külma vanillijäätisega serveerida.


Allikas: nami-nami

 
Peakokk: Mathias 

29.04


Guacamole kaste


 See on vana maiade retsept, mis tõlkes tähendab avokaadokastet.

2 avokaadot
2küüslauguküüs
0,5 sidruni mahl
sool
tšilli

maisitšipse

Lõika avokaado pooleks, eemalda seeme ja kaabi teelusikaga avokaado supitaldrikusse.
Suru avokaado kahvliga peeneks.
Lisa pressitud küüslauk ja sidrunimahl.
Maitsesta soola ja tšilliga.

Seismisel avokaado tumeneb õhuhapniku toimel, seepärast hoia kastet kuni serveerimiseni toidukile all.



 Hakklihatortiljad


500 g hakkliha
400 g konservtomateid
400 g külmutatud herne-maisi-paprikasegu
2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 sl õli
1 tšillikaun
1 tl soola
2 tl suhkrut
1 tl jahvatatud koriandrit
musta pipart
8-12väiksemat tortiljat
salatilehti

  • haki sibul ja küüslauk peeneks, kuumuta pannil koos õliga klaasjaks.
  • Lisa peeneks hakitud tšilli ja hakkliha, prae
  • Lisa purustatud tomatid, maitsesta soola, pipra ja suhkruga.
  • Lisa herne-maisi-paprikasegu ja lase korraks keema.
  • soojenda tortiljad ahjus
  • Tõsta tortiljale salatileht ja hakklihasegu. Voldi põhi kahekordseks ja keera rulli.
Peakokk: Harry




 Paneeritud kanafilee ahjukartuliga
 
500 g kanafileed
200 ml jahu
5 muna
200 ml riivsaia
250ml parmesani
16 kartulit 


Peakokk: Sten 


 Merepiiga magustoit


2 topsi sulatatud juustu "Merevaik"
2 toru kohupiimapastat
2 muna
200 g vahukoort (võib ka panemata jätta)
100 g (pool klaasi) suhkrut
vaniljet
1 sidruni mahl
maasika, vaarika, jõhvika toormoosi
300 g digestiv küpsiseid


Purusta küpsised käte vahel või pane nad kilekotti ja rulli neid tainarulliga (nii ei lähe küpsis laiali). Jaga 2/3 küpsisepuru võrdsete osadena serveerimisvormidesse magustoidu põhjaks.


Alusta munade vahustamisega, lisa vahukoor, suhkur, juust "Merevaik" ja kohupiimapasta. Maitsesta vanilje ja sidruni mahlaga. Lõpeta segamine, kui mass on ühtlane. Kui sul on olemas köögikombain, siis kasuta seda segamisnõuna, kui ei ole, saad asja aetud ka sauseguri või miksriga.


Saadud segu vala küpsisepuru peale nii, et serveerimisvorm täituks pooleni. Segu peale pane lusikas või paar toormoosi ning kõige peale vala uuesti kohupiima-merevaigu segu. 
 Kaunista toormoosile sobivate marjadega, küpsisepuru ja melissilehekesega. Pane  natukeseks ajaks külmkappi.
Peakokk: Jaanis

No comments:

Post a Comment